Viszokai Majsztró, TajGazda

Viszokai Majsztró! Ez volt a táblára írva a moszkvai repülőtéren! WAMSZ együttes, a hetvenes, nyolcvanas évek legendás lökösházi zenekara. A beszédes név a zenekar tagjai nevének

kezdőbetűiből keletkezett: Viszokai, Viszokai, Almási, Mohácsi, Szántó. Országra szóló gyermekzenekar volt, legjobb időszakukban, 1982-ben 250-300 fellépést is vállaltak, dugig volt a menedzserük határidőnaplója.
Játszottak egy színpadon a korszak leghíresebb zenekaraival, csak néhány név közülük: Express, Hungária, V-Motorock, Kft zenekar. Jellemző munkásságuk jelentőségére, hogy a salgóbányai rocktábor koncertjén a közönség nem akarta őket leengedi a színpadról, és Bródy János (Illés együttes), személyesen is kezet fogott mind az öt fiúval és gratulált nekik teljesítményükhöz. És közben sült a lökösházi kenyér. A WAMSZ együttes menedzsere, oktatója, mindenese Viszokai János pékmester volt, akibe egyszerűen be van építve a boogie. Mert, ha nem így lenne, valószínűleg a lökösházi rock-kalandorok sem járták be volna az ország és a megye színpadait. Azt tudni kell a pékmesterről (édesapja is pék volt), hogy imád zenélni, saxofonos, basszusgitáros vagyok, de egyébként sok hangszeren játszik. Szóval, amikor hazakerültem 1977-ben, munka után a sok szabadidőm volt (akkor még inszeminátorként dolgozott), nyughatatlan természete nem hagyta békén, valamit tennie kellett. Azt gondolta csinál egy zenekart. Összehívta a gyerekeket a faluból, és elkezdett citerát tanítani nekik. Aki ügyes volt, az maradhatott, aki meg nem volt ügyes, az nem is akart maradni. Aztán a citerát felváltotta a gitár, a basszusgitár, a dob és az orgona. A WAMSZ együttes klasszikus rock felállásban játszott, két gitár, basszusgitár, orgona, dob. Azért ment haza Lőkösházára, mert édesapja már nem bírta egyedül vinni a falusi pékséget, szüksége volt segítségre, meg át is adta nekem a pékség vezetését. Sokat gondolkoztak azon, hogy mit csináljanak, végül alakítottak egy kft-t, a feleségével és a két fiával együtt, és továbbvitték a pékséget. Akkor csak a falunak dolgoztunk, annyiz sütöttünk, amennyire a faluban szükség volt. Az, hogy a falusi pékség országosan ismert és elismert pékség lett, hosszú, következetes munka eredménye. Az első jelentős lépést 1985-ben tették meg, amikor bevezették a kocsiról árusítást Békéscsaba, Gyula és Elek voltak a kiszemelt városok. Miközben a platóról árultak, aközben keresték a kapcsolatot a kereskedőkkel. Egyre több üzlet rendelt tőlünk kenyeret és az említett városokon kívül Orosházán, Szarvason, Kétegyházán is vannak partnereink. Meg Budapesten és környékén is. A pesti üzletekbe és piacokra Kecskemétről szállítják a kenyeret, mert ott is van egy pékségük. Az üzleteken kívül saját boltjaik is fontos eladási bázisok. Gyulán kettő, Békéscsabán a Rózsakert piacon egy, Kecskeméten a pavilonsoron, Budapesten a lőrinci piacon van mintaboltjuk. De ismerik a lökösházi kenyeret Moszkvában is. Egy moszkvai, pékségeket és cukrászdákat is üzemeltető oligarcha német fogorvosának a felesége eleki sváb lány lett. Mikor hazajöttek, mindig vittek magukkal lőkösházi kenyeret is, amit lefagyasztottak. Egy kezelés után meghívták magukhoz az orosz embert, és a vacsorához lőkösházi kenyeret tálaltak. Az megkóstolta, és gyakorlatilag kiadta a parancsot, hogy vigyék ki neki azt az embert Moszkvába, aki azt a kenyeret csinálta. Sokat gondolkoztak a feleségével mit tegyenek, végül az utazás mellett döntöttek. Minden simán ment, minden ki volt fizetve, a repülőtéren egy ember várta őket, kezében egy tábla, amire nagy betűkkel a következő szöveg volt ráírva: Viszokai Majsztró! Moszkva legelőkelőbb szállodájában laktak, állandó kísérőjük Mercedessel fuvarozta őket, neki csak annyi dolga volt, hogy mutassa meg a kíváncsi moszkvai pékeknek, hogyan csinálja a kenyeret. Laboratóriumi tisztaságú sütődébe dolgozott három napon keresztül. Az biztos, ha megfogadták a tanácsát, akkor Moszkvában gyártanak lőkösházi recept szerint kenyeret. Pedig semmi titok nincs, pontosan ugyanúgy csinálják, ahogyan őseink. Tartósítószert nem tartalmaz, mégis, a kovászolt technológiának köszönhetően napokig eltartható és nem morzsálódik. Kellemes ízhatása miatt a legtöbb élelmiszerrel jól harmonizál. Bélzete tartalmas nem felfújt, ezért kevéssel is jól lehet lakni. Külseje ropogós, fényes, a hagyományos téglakemence roppant jó tulajdonságai miatt. Kétkezi munkával gyártják, akinek van hozzá szeme még azt is meg tudja állapítani, melyik kenyeret, melyik pék készítette.
A lőkösházi kenyér, 2008-ban a Kecskemét Kenyere verseny első díját nyerte, 2012-ben a nemzet kenyere versenyen II. díjat kapott a Magyar Pékek Világszövetségétől.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Hajnalka Pócsová Art

    Hajnalka Pócsová Art, TájGazda

    Kezdetek.. A nevem Pócs Hajnalka, s jelenleg a besztercebányai Matej Bel egyetem diákja vagyok, de Érsekújvárban lakom. Gyerekkorom óta foglalkozom képzőművészettel, már az óvodában is én rajzoltam tele

     
  • A kovácsolás (mégsem) kihaló mesterség

    Alig néhány évtizeddel ezelőtt  szinte minden faluban megtalálható volt a kovácsműhely, a nagyobb településeken három négy kovácsnak is bőségesen akadt munkája.

     
  • Gyógyító kozmetikumok

    Puskás Enikő kozmetikumok, TájGazda

    A természetes alapanyagokból egyedi kézműves termékeket készít az alsónyárádmenti Fintaházán Puskás Enikő. Története egy szép példa arra, hogyan lehet a rosszat jóra fordítani,

     
  • Az őszi vonuló madarak oázisa a bánáti Sóskopó

    Sóskópó Természeti Rezervátum, TájGazda

    A délvidéki bánáti Sóskopó, mint különleges természeti rezervátum, Törökbecse turisztikai kínálatának az egyik legtöbb lehetőséget rejtő kincse.

     
  • Biomozgalom Újvidéken

    Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

    Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére