Ungerbauer Családi Borpince, TájGazda

Míg a felnőttek boroznak, a gyerekek mustot és házi szörpöt kóstolnak... A borcímkét húsz évig tervezte Ungerbauer György, az Ungerbauer Családi Borpince tulajdonosa.

A borosüvegen lévő címke Csongrádot hirdeti A bástyafok Csongrád eredeti szláv nevére, Feketeföldvárra utal, és benne van a város címere is. Borainkat bordelaise típusú üvegekbe palackozzuk, pontosan a címke miatt választottuk ezt az üvegfajtát. Ma már 15 féle borszőlőt termesztenek, természetesen Kadarkát is, mely jellemző fajtája volt a Csongrádi borvidéknek. Lokálpatriótaként kötelességüknek tartották a fajta felkarolását a Csongrádi Szőlőhegyen. A Csongrádi Borvidéket vörösbortermő vidéknek tartják, azonban a fehér fajtákból is széles választékot kínálunk. Elvük, hogy változatos legyen a borkínálatuk. Fehér borból Zöldveltelini, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc és félédes Cserszegi Fűszeres, Muskotály, vörös borból száraz Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Cuvée, és a félédes Zweigelt a kínálatuk. Kékfrankos Rozé boruk évek óta az Országos Rozé Borverseny élvonalában van. Ungetrbauer György 1967-ben készítette az első borát, ezzel letette az alapokat, és nem követte szüleit a műszaki pályán, mert kertészmérnök lett. 1966-tól kezdődően 21 évig volt szőlészeti-borászati ágazatvezető a Csongrád-Bokrosi Kossuth Téeszben. Mellette folyamatosan készített borokat az otthoni pincéjében is és létrehozott egy magán fajtagyűjteményt, melyben 10 szőlőfajtát figyeltem mind a termesztéstechnológiában, mind a borászatban. Az akkori telepítési igények kielégítése céljából már abban az időben is több szőlőfajtát szaporítottunk családommal. 1987-ben a rendszerváltás előtt két évvel kiléptem a téesz nyújtotta biztonságból, és maszek lettem. Elsődleges célunk a magángazdaság megerősítése, a szőlőtermesztés és a szőlő szaporítóanyag előállítása volt. Európai gyökeres szőlő szaporítóanyag előállítással foglalkoznak. Övék az Alföld legrégebbi telepe, jelenleg 40 fajta szőlő szaporítóanyagát állítjuk elő és értékesítjük, immár 49 éve. Egyaránt kiszolgálják a hobbikertészeket és a nagytételes ültetvény telepítőket is. A szőlőiskola felszedése november első felében történik, és fagymentes időben november elejétől a következő év április közepéig folyamatos az árusítás. Összesen negyven hektár területen gazdálkodnak, ebből a szőlő szaporítóanyagot tizenöt hektáron termesztik, mely teljes egészében automatikusan öntözhető. A gazdasághoz tartozik egy 28 hektáros horgásztó is. A falusi turizmus keretein belől falusi vendégasztalt hoztak létre, saját tenyésztésű háziállatokból, és általuk termesztett bio zöldségekből kínálják az ételeket a vendégeknek. Az állattenyésztéshez tartoznak legelők, lucerna- és szántóföldek összesen húszhektáros nagyságrendben. Klimatizált mintaboltjukban, minden hétköznap 9-15-ig és szombaton délelőtt várjuk a vásárlókat, ahol a 0,75 l-es gyönyörű, akár díszdobozos, üveges borok mellett kannás folyóborokat is kínálnak kedves vevőinknek. Előzetes bejelentkezés alapján szerveznek borkóstolókat, borvacsorákat is, lehetőség van megrendelni, hogy milyen étel kíséretében kérik a kóstolót a vendégek. Kedvelt ételük a kemencében sült rácponty, házi tejföllel locsolva, bio zöldség ágyon. Mindenre fel vannak készülve. Tudnak kis- és nagy csoportokat fogadni. Sőt! Gyermekprogramokkal is szolgálnak. Tanyabemutatókat tartanak, háziállat simogatóval egybekötve. Szerveznek lovas kocsis kirándulásokat akár szőlőültetvény bejárásra, vagy a horgásztó partján a Bokros Pusztába, mely a Kiskunsági Nemzeti Park része. Délutáni borkóstolókon a felnőtteknek bor, a gyerekeknek must- és házi szörp kóstolót tartanak. Egyébként az egészen kicsiknek, az óvodásoknak és a kisiskolásoknak ősszel szoktak óvodás szüreteket szervezni, ahol a munka végén házi baracklekváros palacsintával és frissen préselt musttal csillapítják éhségüket és szomjukat. Horgásztavuk egész évben nyitva van, kárász, süllő, csuka, ponty, amur és keszegfélék foghatók ki a tóból, mely esős időben is jól megközelíthető. A gazdaságot ketten irányítják Anikó lányával, aki oroszlánrészt vállal a munkák megszervezésében és kivitelezésében egyaránt. Ungerbauer György büszke arra, hogy a birtok irányítása jó kezekben van a lányánál. Bízik abban, hogy a nyolcéves Luca unokája is olyan szeretettel és odaadással fog majd részt venni a gazdaságban, mint a lánya. Luca már most is aktív résztvevője a borfesztiváloknak, ő a borászat reklámarca. Időnként Luca Kadarkának hívja magát, az oviban pedig természetesen a szőlőt választotta jelének.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Handmade by Vidu

    Handmade by Vidu, TájGazda

    Mai írásunkban egy igencsak sokoldalú lánnyal ismerkedhetünk meg, aki a nyitrai UKF-en végzett, 2015-ben esztétika és képzőművészet szakos tanárként, jelenleg utóbbit oktatja az muzslai Papp Katalin

     
  • Vasalt út, avagy via ferrata a Cuha-völgyben

    Cuha-völgy, Vasalt út, TájGazda

    A via ferrata (vasalt út) olyan hegyi utakat jelent, amelyek mentén előzetesen hidakat, létrákat, lépcsőket, drótkábeleket helyeztek ki szakemberek.

     
  • Handmade by Ivi

    Fehérváry Iveta a már korábbi cikkünkben érintőlegesen bemutatott Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen született, s a mai napig itt él. Táskákat, díszeket, illetve apróbb kiegészítőket készít, főleg varr.

     
  • Péterfia Péter faragott munkái

    Péterfia, Tájgazda

    Péterfia Péter Felvidék déli területéről származik. Szülőfaluja az Esztergomtól nem messze fekvő Szőgyén, aminek lakossága a mai napig megőrizte magyar nemzetiségi többségét. 2011-ben

     
  • A Tópart Vendéglő

    A Tópart Vendéglő, TájGazda

    A debreceni fiú és a szegedi lány Mezőberényben tartották lakodalmukat… Ha az ember betér Mezőberényben a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére