Ivi design, TájGazda

Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

A szó maga „tűzírás”-t jelent. Általában olyan hagyományos felületekre égetnek, mint a fa vagy a bőr.
E cikkben bemutatott alanyunk rendkívüli szépérzékkel megáldva foglalkozik – az első látásra talán egyszerűnek tűnő – pirográfiával. Nem csoda, hisz Kasza Vasas Ivettet azok közé az óvónők közé sorolhatjuk, akiket a mai kor hétköznapi művészeinek is nevezhetnénk.
„Öcsém az egyetemen járt fafaragó körre, ott dolgoztak fával. Ő segített az elején és tőle lestem el a technikát. A mai napig kikérem a véleményét, bár ő már nem foglalkozik ezzel. Az első pirogravírozót még ő vette magának, viszont 2016 januárjában édesapám meglepett egy saját géppel. Először csak saját részre készítettem különböző dolgokat, de nagyon megszerettem, és az érdeklődésre való tekintettel májustól különböző megrendeléseket is vállaltam.” – Ebből is láthatjuk, hogy a tehetség magával hozza a sikert, és ha az nem is jön egyből, akkor sem szabad feladnunk. A kitartás, elkötelezettség és a ráfordított idő mindig meghozza gyümölcsét – előbb vagy utóbb.
Ivett egyedül dolgozik otthon, runyai házukban. Vásárokon, kézműves összejöveteleken egyelőre még nem vett részt, de kérdésünkre elárulta, hogy minden ilyennemű meghívásnak szívesen eleget tenne. Addig is szeretettel várja a megrendeléseket telefonon, e-mail-ben, illetve Facebookon. A legtöbb termék egyedi: „Nagyon kevés előre elkészített ajándéktárgyam van. Nálam az a lényeg, hogy a megrendelő saját igényeinek megfelelően válasszon mintát, szöveget, akár a saját kézírásával ellátott képkeretet, tea- vagy ékszerdobozt, vágódeszkát... A lényeg, hogy fa legyen.” Ne habozzunk felkeresni az alábbi Facebook oldalt, ha kedveljük a fát, a fából készült dolgokat és szeretnénk egyedi ajándékkal meglepni szeretteinket vagy magunkat:

www.facebook.com/handmadepirogravir

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Együtt csomózva

  Három évvel ezelőtt egy vásáron körbesétálva éledt fel Keresztes Izabellában a vágy, hogy olyan ékszert készítsen, amit Erdélyben még sehol nem látott.

   
 • Vajdasági ízek vására

  Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

   
 • Magyar katonasírok, temetők Körösmezőn

  Magyar katonasírok, TájGazda

  A rahó járásban megtalálhatóak mindkét nagy világháború elesett magyar katonáinak síremlékei, nyughelyei. Első világháborús osztrák-magyar katonai temető a Prutec folyó partján:

   
 • Kékkő vára

  Kékkő vára, TájGazda

  Kékkő, felvidéki község a magyar határtól mintegy 30 km-re található. Nevét kéklő, sziklás hegycsúcsáról kapta, melyen fénykorában Magyarország egyik legjelentősebb vára állt.

   
 • Megújulásban a remény

  Pancsova a Dél-bánáti régió nagyobb városai közé tartozik. A Duna és a Temes találkozásánál fekszik, a népszámlálási adatok alapján 127 ezren lakják, ebből a magyarok száma megközelíti a négyezret.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére