V.O. Kati Handmade Jewellery, TájGazda

Vasy Orbán Katalin Csallóközaranyoson él, egy gyönyörű felvidéki faluban, Komáromtól 9 kilométerre nyugati irányban. Jelenleg főállású édesanya, végzettsége szerint matematika tanár,

bár saját bevallása szerint 16 éves kora óta sokféle munkakörben megfordult már. Az anyaság mellett ékszerkészítéssel is foglalkozik, V.O. Kati Handmade Jewellery márkanév alatt. „Elsősorban gyöngyből és sujtásból alkotok ékszereket, de egy időben üvegből is készült néhány darab. Valamint az ún. modern makramé, vagy shamballa karkötők iránt van nagy kereslet, így ilyeneket is gyártok. Kisfiam születése óta már fűzésmintákat is készítettem néhány saját tervezésű ékszeremhez.” – meséli, majd azzal folytatja, hogy is jött az ötlet: „Gyerekkoromban volt 1-2 év, míg gyöngyfűzéssel foglalkoztam, de sokrétű tevékenységeim mellett ez egy időre háttérbe szorult, szünetelt. Egyetemi éveim vége felé, úgy 5-6 éve vettem elő újra a gyöngyöket és kezdtem el új technikákat tanulni, fejleszteni önmagamat. Mikor zeneiskolás végzős koncertemre készítettem egy nyakéket a ruhámhoz, (újra) magukkal ragadtak a gyöngyök. Azóta nem tudok élni nélkülük.”
Az effajta tudást bárki magáévá teheti, akiben megvan a kellő tehetség, türelem, elkötelezettség és akarat, s nem utolsósorban akad valaki, aki megszeretteti vele ezt a tevékenységet. Katalinnak, gyerekkorában az egyik napközis tanító néni adott gyöngyöket és egy könyvecskét, amiből megtanult egyszerűbb láncokat és állatkákat fűzni. A felnőttkori újrakezdést és fejlődést az interneten található számos segédlet – minták, csoportok, fórumok – mozdították elő. Jelenleg egyedül dolgozik otthon, egy kis szobát rendezett be műhelynek. A vásárokra, falunapokra, búcsúkba és az egyéb rendezvényekre általában a férje is elkíséri. Bár tavaly az esküvőjük, idén pedig kisfiuk születése miatt kevesebb helyre jutott el, de ahogy a kicsi cseperedik, egyre több helyre tud majd elmenni árusítani.
Bátran ajánlhatjuk bárkinek, aki szereti az egyedi, igényes, kézműves ékszereket, továbbá az – ugyan nem egyedi, de – divatos makramé karkötőket pedig a legkisebbektől az idősekig, minden korcsoport keresi.
Katalin tervei a jövőre nézve – tehetségét és elkötelezettségét látva – teljes mértékben megvalósíthatónak tűnnek: „Továbbra is maradok egyszemélyes vállalkozás, alkotok, amennyit csak tudok a cseperedő kisfiam mellett, kikapcsolódásból, feltöltődésért, szeretetből, a lelkem üdvére, a szépet szerető emberek kedvéért. Ami a fejlesztést illeti, fokozatosan fejlődök, új technikákat tanulok, új alapanyagokkal dolgozom, és már nem mások mintái után fűzök, hanem saját magam készítek leírásokat. Ezen az úton szeretnék tovább haladni, s akkor, azt hiszem, jó felé tartok.” Én is azt hiszem…
Katalin munkáját az alábbi linkeken követhetjük nyomon:

www.facebook.com/V.O.KatiHandmadeJewellery
www.sashe.sk/Hematit

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A csíksomlyói búcsú 450 éves

  Az évfordulóra egy művészalbumot jelentetnek meg, melynek megszületéséhez március 20-ig bárki hozzájárulhat. Az első csíksomlyói búcsút 1567-ben István pap indította el Gyergyóalfaluból.

   
 • Handmade by Ivi

  Ivi design, TájGazda

  Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

   
 • A szobavirágok birodalmában

  A szobavirágok birodalmában, TájGazda

  Filodendronok, azéliák, fikuszok, kaktuszok és még sok más ismert és kevésbé ismert nevű virág veszi körül a bogarasi Zabos Erikát. Gyerekkora óta kedveli a természetet, és a virágok tartásában,

   
 • Vintage-től a modernig, mindenkinek kell a csillogás

  Bogl'art, TájGazda

  Bevallom őszintén, e mesterségről sokat nem tudok. De örülök, hogy Ildikóval összehozott a sors. Az általa készült medálok az érdeklődők, főként hölgyek tekintetét megbabonázza. Én is így jártam.

   
 • Felvidéki vadmacska az oroszlánok közt

  Ma Potháczky Angélával, az elbűvölő felvidéki művésznővel, és gyönyörű rajzaival ismerkedhetünk meg közelebbről. Angéla kicsi kora óta szívesen rajzolt, látható volt benne a tehetség,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére