Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

és viasz termelésével foglalkozik.

"1987 óta, azaz idestova harminc éve a szabadidőm jelentős részét ennek a tevékenységnek szentelem – mondja –, már apai nagyapám is méhészkedett. Gyermekkori emlékeimben hűen élnek az ezzel kapcsolatos emlékek. Nálam kezdetben csak passzióként jött szóba a méhészet, viszont ma már körülbelül száz családdal rendelkezem."
Az oktatásügy sajnos nem biztosít méltó megélhetést a pedagógusok számára. Nyilván gazdasági kényszerből is kénytelen az ember több lábon állni, a méhészeti termékek egészségre gyakorolt pozitív hatása csupán hab a tortán.

"Bár nagypapám méhészkedett, nekem mégis egyedül, autodidakta módon kellett megtanulnom mindent. Könyvekből, illetve saját tapasztalatból." – mesél a kezdetekről Kovács úr, majd a jelennel folytatja: "A méheim a feleségem szüleinek kertjében vannak elhelyezve, itt töltjük minden szabadidőnket. A szakmai munkát egyedül végzem, viszont a pergetésben, keretezésben, serkentésben, etetésben a családom – feleségem, lányom és fiam – is segítségemre van. Az általunk megtermelt termékeket főleg a környezetünkben értékesítjük. Mindenki kérhet belőle, aki hamisítatlan és egészséges természetes táplálékot, édesítőszert szeretne hazavinni, fogyasztani. Aki már vásárolt tőlünk, az általában visszatér, vásárlókörünk évről évre bővül. Termékeinket ebből kifolyólag főként személyesen lehet kézhez venni, de ahová tudjuk, oda személyesen is eljuttatjuk a megrendelt terméket, illetve a postázás is megoldható, műanyag palackokban."
Kovács úr az évek során elnyerte a mézlovag címet. Ha érdeklődünk a méhészeti termékek és az egészséges életmód iránt, érdemes utánanéznünk ez mit is takar. A mézlovagok tevékenységei közé tartoznak többek közt az alábbiak:

 • a mezőgazdasági-méhész-termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • a környezet- és természetkímélő termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • az egészségmegőrzés, betegségek megelőzése
 • a méhészeti termékek bemutatása, népszerűsítése
 • a környezeti tudatosság formálása
 • a térség természeti és kulturális örökségének fenntartható fejlesztése

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Babaálom

  Babaálom, TájGazda

  Teljesen elvarázsolt a pléd, amit a kezembe vettem. Sokáig forgattam a kezemben. Lágy, pihe-puha, bársonyos tapintású anyag, vidám színekkel, játékos figurákkal. Minden baba, gyermek ilyen takaróra vágyik.

   
 • Az aracsi pusztatemplom

  Az aracsi pusztatemplom a magyar nemzeti identitás jelképe. Arača vagy Aracsi pusztatemplom a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke.

   
 • A kulturális központtá alakult víztorony

  A Debreceni Nagyerdei Víztorony

  A nagyerdei víztornyot 1913-ban kezdték el építeni, amely 1000 m3 víz befogadására volt alkalmas. Az I. világháború idején a város vízellátási és csatornázási rendszer kialakítása megtorpant,

   
 • Az odorvári Hajnóczy-barlang

  Az odorvári Hajnóczy-barlang, TájGazda

  A Hór-völgy fölé magasodó sziklás gerinc egyik végén állt egykoron Odor vára. A vár keletkezéséről, pusztulásáról a feljegyzések keveset említenek. A vár oldalában viszont található egy nyílás,

   
 • Bőrbe szabott örökségünk

  Steixner bőrmíves mester, TájGazda

  „Bőrbe szabott örökségünk” - ahogy bőrmívesünk fogalmazott. Elsőként egy különös famintát ábrázoló tarsolyról látott fotó ragadott meg, majd a többi soron következő képek is lenyűgözték a képzeletemet.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére