Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

és viasz termelésével foglalkozik.

"1987 óta, azaz idestova harminc éve a szabadidőm jelentős részét ennek a tevékenységnek szentelem – mondja –, már apai nagyapám is méhészkedett. Gyermekkori emlékeimben hűen élnek az ezzel kapcsolatos emlékek. Nálam kezdetben csak passzióként jött szóba a méhészet, viszont ma már körülbelül száz családdal rendelkezem."
Az oktatásügy sajnos nem biztosít méltó megélhetést a pedagógusok számára. Nyilván gazdasági kényszerből is kénytelen az ember több lábon állni, a méhészeti termékek egészségre gyakorolt pozitív hatása csupán hab a tortán.

"Bár nagypapám méhészkedett, nekem mégis egyedül, autodidakta módon kellett megtanulnom mindent. Könyvekből, illetve saját tapasztalatból." – mesél a kezdetekről Kovács úr, majd a jelennel folytatja: "A méheim a feleségem szüleinek kertjében vannak elhelyezve, itt töltjük minden szabadidőnket. A szakmai munkát egyedül végzem, viszont a pergetésben, keretezésben, serkentésben, etetésben a családom – feleségem, lányom és fiam – is segítségemre van. Az általunk megtermelt termékeket főleg a környezetünkben értékesítjük. Mindenki kérhet belőle, aki hamisítatlan és egészséges természetes táplálékot, édesítőszert szeretne hazavinni, fogyasztani. Aki már vásárolt tőlünk, az általában visszatér, vásárlókörünk évről évre bővül. Termékeinket ebből kifolyólag főként személyesen lehet kézhez venni, de ahová tudjuk, oda személyesen is eljuttatjuk a megrendelt terméket, illetve a postázás is megoldható, műanyag palackokban."
Kovács úr az évek során elnyerte a mézlovag címet. Ha érdeklődünk a méhészeti termékek és az egészséges életmód iránt, érdemes utánanéznünk ez mit is takar. A mézlovagok tevékenységei közé tartoznak többek közt az alábbiak:

 • a mezőgazdasági-méhész-termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • a környezet- és természetkímélő termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • az egészségmegőrzés, betegségek megelőzése
 • a méhészeti termékek bemutatása, népszerűsítése
 • a környezeti tudatosság formálása
 • a térség természeti és kulturális örökségének fenntartható fejlesztése

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Az emberi egészség őrzője

  A dió, TájGazda

  Mondhatom, hogy a rabja vagyok. Jobb nem is tudni, hogy hol van a konyhában, kamrában, ugyanis addig járok rá, míg el nem fogy. Csak törni ne kellene. A tavalyi termésemnek alig bírtam megtörni a héját,

   
 • Katibags: egyedi, vagány, „nőcis”

  Kati bags, TájGazda

  Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több tucatot is rejthet a szekrénye. Bárki bármit mondhat, mi nők szeretjük a táskákat. Egyesek a visszafogottabbat, mások a merészebbet. Gyűjtésüket nem lehet elég korán elkezdeni.

   
 • Kárpátalja, Rahói Járás

  Rahói járás, TájGazda

  Ahol a legmagyarabb folyó, a Tisza ered... Európa közepével,  természeti csodákkal, fatemplomokkal, függőhidakkal, a Tisza eredetével, a szőke és fekete Tisza összefolyásával megáldott,

   
 • A bábok világában

  Temerini Bábszínház, TájGazda

  Gyermekeket szórakoztatni és a magyar kultúrát elvinni akár olyan helyekre, olyan kis településekre, ahol a fiataloknak, a  gyermekeknek ritkán, vagy nincs alkalmuk színházba járni –

   
 • Komótos vőfély

  Komótos vőfély, TájGazda

  A nagygejőci (egykor Ung vármegye, ma Kárpátalja Ungvári járásának települése) Szavla Krisztiánt bátran nevezhetjük multikulturális vőfélynek, hiszen magyar és ukrán nyelven is vezet lakodalmakat.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére