Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

és viasz termelésével foglalkozik.

"1987 óta, azaz idestova harminc éve a szabadidőm jelentős részét ennek a tevékenységnek szentelem – mondja –, már apai nagyapám is méhészkedett. Gyermekkori emlékeimben hűen élnek az ezzel kapcsolatos emlékek. Nálam kezdetben csak passzióként jött szóba a méhészet, viszont ma már körülbelül száz családdal rendelkezem."
Az oktatásügy sajnos nem biztosít méltó megélhetést a pedagógusok számára. Nyilván gazdasági kényszerből is kénytelen az ember több lábon állni, a méhészeti termékek egészségre gyakorolt pozitív hatása csupán hab a tortán.

"Bár nagypapám méhészkedett, nekem mégis egyedül, autodidakta módon kellett megtanulnom mindent. Könyvekből, illetve saját tapasztalatból." – mesél a kezdetekről Kovács úr, majd a jelennel folytatja: "A méheim a feleségem szüleinek kertjében vannak elhelyezve, itt töltjük minden szabadidőnket. A szakmai munkát egyedül végzem, viszont a pergetésben, keretezésben, serkentésben, etetésben a családom – feleségem, lányom és fiam – is segítségemre van. Az általunk megtermelt termékeket főleg a környezetünkben értékesítjük. Mindenki kérhet belőle, aki hamisítatlan és egészséges természetes táplálékot, édesítőszert szeretne hazavinni, fogyasztani. Aki már vásárolt tőlünk, az általában visszatér, vásárlókörünk évről évre bővül. Termékeinket ebből kifolyólag főként személyesen lehet kézhez venni, de ahová tudjuk, oda személyesen is eljuttatjuk a megrendelt terméket, illetve a postázás is megoldható, műanyag palackokban."
Kovács úr az évek során elnyerte a mézlovag címet. Ha érdeklődünk a méhészeti termékek és az egészséges életmód iránt, érdemes utánanéznünk ez mit is takar. A mézlovagok tevékenységei közé tartoznak többek közt az alábbiak:

 • a mezőgazdasági-méhész-termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • a környezet- és természetkímélő termelési módszerek bevezetése és elterjesztése
 • az egészségmegőrzés, betegségek megelőzése
 • a méhészeti termékek bemutatása, népszerűsítése
 • a környezeti tudatosság formálása
 • a térség természeti és kulturális örökségének fenntartható fejlesztése

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Andrássy-kastély – Tőketerebes

  Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

  Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

   
 • A kalapkészítés szépségei és nehézségei

  Kalapkészítés, TájGazda

  Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

   
 • Füge: az ízletes nasi egyben kitűnő gyógyszer

  Füge, TájGazda

  A mediterrán területről származó növény egyre inkább teret hódít Magyarországon is. Az éghajlatváltozások eredményeképpen hazánkban a téli időszakok enyhébbek lettek és az így kialakult klíma

   
 • A magyar sivatag

  A magyar sivatag, TájGazda

  Érdekes jelenség látható a Duna-Tisza közén, Fülöpháza és Kerekegyháza térségénél mintegy 1992 hektáron. A több évszázados gazdálkodás ellenére kiterjedt homokterületek maradtak meg.

   
 • Rekordeső a jubileumi fesztiválon

  Csabai Kolbászfesztivál: rekordeső a jubileumi fesztiválon, TájGazda

  Békéscsabán 2016-ban 31-én egyszerre múltak el a 20. Csabai Kolbászfesztivál és az október. Az október, mint szinte minden évben, most is kegyes volt a fesztiválhoz.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére