Bútorfestés, TájGazda

Ezt állítja Kilyén Irma, aki Székelyudvarhelyen húsz éve foglalkozik népi bútorfestéssel. A bútorfestés kiváló mestere olyan használati tárgyakat készít, amelyek a Székely Termék védjeggyel is rendelkeznek.

(https://www.facebook.com/irma.kilyen Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) A népi értékek megőrzése érdekében a hagyományos motívumkincseket alakítja a mai korhoz, mert nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megszeressék. Mindig földalapú festékekkel dolgozik, a főbb színeket por formájában árulják a romániai üzletekben, amelyekből további árnyalatokat házilag lehet kikavarni. A bútorfestés legősibb alapszíne a világoskék, amit a szakmában székelytemplomkékként neveznek meg. A sötétkékre mondják, hogy jobbágykék, a zöld a Homoród-mentére, a sóvidékre jellemző. Vargyason kék színűek a bútorok, ott van a nagy festőcsalád, amely 15 generációra nyúlik vissza. Székelyudvarhely környékén minden alapszínt használnak. A kisebb tárgyaknál, aminek nagyon szép az erezete, azt Irma sajnálja lefedni, inkább páccal jobban kihangsúlyozza.
Amit csinál, azt tökéletesen akarja csinálni, ezért más bútorfestőktől és régi szakkönyvekből egyaránt tanult, mert meggyőződése, hogy csak úgy érdemes, ha az ember tudja, hogy mit miért csinál. Ez látszik a tudatos motívumhasználatából is, ugyanis minden egyes virágnak megvan a jelentése, üzenete van annak, hogy hova kerül és miért. A tulipán a női szimbólum, de még abból is megvan, hogy melyik a gyerekes anyáé, melyik a fiatal lányé, melyik egy nagyobb családanyáé.  A csavaros tulipán például a férjes nő szimbóluma. A szegfű férfi szimbólum. Abból már kevesebb típus van, mint a tulipánból, de abból is van bomlott-, fodros- vagy duzzadt szegfű. A gyöngyvirág a tisztaság jelképe. A rózsák csoportja őrző védő jellegű, ezért dobozokra, és olyan helyekre szokta festeni, amit zárni kell. A margaréta is a rózsák csoportjába tartozik.
Tudását örömmel osztja meg, három alapítványnak a tagja, szívesen foglalkozik gyermekekkel, táborokba is gyakran hívják, telente felnőtteknek és munkanélkülieknek vezet kurzusokat. A bútorfestés nagyon időigényes, óriási türelem kell hozzá. Aki nem nagy szeretettel csinálja, az nem foghat neki ilyesminek – vélekedett Irma, ugyanakkor azt is elmondta, hogy bárhogy el legyen fáradva, bármilyen stresszes állapotba kerüljön, amikor 2-3 órát leülhet alkotni, teljesen más világba kerül. Minden mást elfelejt, teljesen felfrissül, ezért nagyon léleképítő. A bútorfestés kiváló mestere már gyerekkorában megtapasztalta az alkotás feltöltő erejét. Gondolom erre születtünk – mondta szerényen a kézműves – mert a szülőktől is ezt láttuk, hogy nem kell mindenért az üzletbe futni. A családban soha nem ajándékozták meg egymást olyasmivel, amit az üzletben vettek, hanem mindig saját maguk készítették el a meglepetéseket. A közéleti szerepeit most is azért próbálja némileg csökkenteni, mert a kis unokájának szeretne egy rendbéli bútort festeni a rendeléseken kívül.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Mákolaj a táplálkozásban

  Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

  A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

   
 • Kurultáj a Bugac-Pusztán

  Kurultáj a bugaci pusztán, TájGazda

  Több tízezer látogatója volt a Bugac-pusztai Kurultájnak, azaz az ősi magyar törzsi gyűlésnek. 12 országból 27 nemzet mutatta be a kultúráját, a hagyományait lovasbemutatókon, sportjátékokon

   
 • A Mocsári béka az idei év kétéltűje

  A Mocsári béka az idei év kétéltűje, TájGazda

  A béka szót meghallva legtöbbünkben olyan tulajdonságok, jelzők fogalmazódnak meg, mint hogy csúf állat, csúszós, nyálkás bőrű, rücskös hátú és stb. Valóban a békák nem a földkerekség legszebb állati,

   
 • A családi hagyomány

  A családi hagyomány, TájGazda

  Úgy tartják, hogy a családi hagyományt nem szabad megszakítani, apáról fiúra kell továbbvinni. Íratlan szabály szerint pedig az örökölt vagyont nem illik pénzzé tenni, ha csak a sors nem kényszeríti erre az örököst.

   
 • Településnevek „kocsimarasztó nagy sár”-ból

  Településnevek „kocsimarasztó nagy sár”-ból, TájGazda

  Mondd a neved, megmondom, ki vagy! – tartja a szólás. A vezetéknevek sok esetben elárulják, mivel foglalkozott, hol élt, milyen volt az, akit elsőként illettek neve. Hasonló a helyzet a településnevekkel.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére