Sziszi mézesmívesei, TájGazda

Szász Szilvia Révkomáromból származik, ahol a Selye János Egyetemen dolgozik, mint az akadémiai információs rendszer menedzsere. Emellett mézeskalácsok sütésével és díszítésével foglalkozik.

Vállalkozása „Sziszi mézesmívesei” név alatt fut – Szilvia házilag készít mézeskalácsokat, művészien díszítve, egyedien, bármilyen alkalomra.

Érdemes megfigyelnünk, micsoda elhivatottság sugárzik szavaiból: „A mézeskalácsok készítésének szinte minden fázisában van egy apró titok, ami nélkül nem lesz az Igazi. A receptnél mindent pontosan grammra mérek, még a tojást is. Megfelelő minőségű alapanyagokkal dolgozom – például szigorúan csak kipróbált őstermelőtől vásárolok mézet. Ahhoz, hogy a mézeskalács már sütés után is gyönyörű legyen, sok időt kell a kidolgozással tölteni. A felületét megfelelően kell tudni kezelni, hogy sokáig elálljon, kibírjon hosszabb szállítást is. Nem utolsó sorban én szigorúan puha mézessel dolgozom, ha valakinek kedve támad megkóstolni, ne törjön bele a foga. A díszítési folyamatnak szintén megvannak a fortélyai – ez egy külön tanfolyamot érdemelne.”

Szilvia 2015 májusától, körülbelül másfél éve kezdett komolyabban foglalkozni mézeskalács-készítéssel, de már egyetemista korában is szívesen díszített mézeseket Karácsony közeledtével – leginkább a család számára. Mivel ezeket a régebben – mindenféle képzés nélkül – készített mézeseket is már megdicsérte a környezete, úgy érezte, hogy érdemes lenne fejlesztenie magát, illetve, hogy lehet ezt szebben, profibban is csinálni. Szülői szabadsága alatt volt lehetősége tanfolyamon elsajátítani a mézesezés minden titkát, fortélyát, és mivel nagyon megszerette, szívesen dolgozik velük most már munka mellett is. A kurzust Cserszegtomajon, Keszthely kertvárosában Vargáné Orbán Anikónál végezte. Három nap alatt tökéletesen megalapozta tudását, s még háromszor visszatért, hogy tovább bővítse azt.

A termékek legtöbbször egyéni megrendelésre készülnek. Szilvia a kéréseket személyesen fogadja, illetve vállalkozása Facebook oldalán is elérhető. Ilyenkor megbeszélik az átadást, személyesen a legegyszerűbb, de előfordul, hogy postázza az árut. Vásárokra ritkán látogat el, sajnos nincs annyi ideje, hogy előre kitermeljen egy vásárra vihető mennyiséget. Emellett saját bevallása szerint szívesebben teljesíti a megrendeléseket, mivel azok személyesebbek. A mézesek díszítésénél nagyon szereti a magyaros, népi motívumokat használni, leginkább a közkedvelt kalocsait. Ugyanakkor nagyon tudja motiválni egy-egy fura, szokatlan megkeresés – kihívásnak érzi, például nemrég egy kettlebell-t készített. A közeljövőben tervben van otthoni konyhájának bővítése, ahol ugyan egyedül alkot, de a családra bármikor számíthat, ha minőségellenőrzésről van szó.

Termékei szinte mindenkinek kedvesek, a mézeskalács az emberekben nosztalgikus emlékeket ébreszt, a boldog gyermekkor kísérője, illata örökre rabul ejt. Megfelelő ajándék lehet bármilyen családi ünnepre, legyen az születésnap, évforduló, keresztelő, esküvő, ballagás – nem kell vele megvárni a Karácsonyt.

https://www.facebook.com/sziszimezesmivesei/?ref=page_internal

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A Föld szava

  Ritka az olyan ember, aki nem gondolkodott el azon, hogy valójában milyen idős is a Föld, mikor keletkezett a világűr, vagy mikor keletkezett az idő? Tudományos bizonyítékok vannak arról,

   
 • A pozsonyi Kék templom

  A pozsonyi Kék templom, TájGazda

  A szlovák fővárosban álló Kék templom, hivatalos nevén Árpád-házi Szent Erzsébet templom az óváros Bezruč utcájában áll, nem messze a Comenius Egyetem jogi karától, a Grössling Gimnázium mellett.

   
 • Legyen jó tepertős pogácsa, tartalmas ételek..

  Makói Autós Csárda, TájGazda

  Az új, korszerű makói Maros híd ünnepélyes átadásra 1974. december 4-én került sor. A hídavatón a nemzeti színű szalagot a Közlekedési és Postaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Kis Dezső vágta át.

   
 • 2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár

  2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár , TájGazda

  Az idei évben az év rovara címet a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nyerte el. E nemes állat szimbólumát a történelem során festők, ötvöskészítő mesterek is felhasználták munkáik során.

   
 • A jelige: tök

  Temerinben 19. alkalommal került sor a Dél–bácskai Tökfesztiválra, ami a Kikindai Nemzetközi verseny előrendezvénye. Sajnos az időjárási viszonyok beleszóltak a fesztivál és a verseny menetébe,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére