Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Sziszi mézesmívesei, TájGazda

Szász Szilvia Révkomáromból származik, ahol a Selye János Egyetemen dolgozik, mint az akadémiai információs rendszer menedzsere. Emellett mézeskalácsok sütésével és díszítésével foglalkozik.

Vállalkozása „Sziszi mézesmívesei” név alatt fut – Szilvia házilag készít mézeskalácsokat, művészien díszítve, egyedien, bármilyen alkalomra.

Érdemes megfigyelnünk, micsoda elhivatottság sugárzik szavaiból: „A mézeskalácsok készítésének szinte minden fázisában van egy apró titok, ami nélkül nem lesz az Igazi. A receptnél mindent pontosan grammra mérek, még a tojást is. Megfelelő minőségű alapanyagokkal dolgozom – például szigorúan csak kipróbált őstermelőtől vásárolok mézet. Ahhoz, hogy a mézeskalács már sütés után is gyönyörű legyen, sok időt kell a kidolgozással tölteni. A felületét megfelelően kell tudni kezelni, hogy sokáig elálljon, kibírjon hosszabb szállítást is. Nem utolsó sorban én szigorúan puha mézessel dolgozom, ha valakinek kedve támad megkóstolni, ne törjön bele a foga. A díszítési folyamatnak szintén megvannak a fortélyai – ez egy külön tanfolyamot érdemelne.”

Szilvia 2015 májusától, körülbelül másfél éve kezdett komolyabban foglalkozni mézeskalács-készítéssel, de már egyetemista korában is szívesen díszített mézeseket Karácsony közeledtével – leginkább a család számára. Mivel ezeket a régebben – mindenféle képzés nélkül – készített mézeseket is már megdicsérte a környezete, úgy érezte, hogy érdemes lenne fejlesztenie magát, illetve, hogy lehet ezt szebben, profibban is csinálni. Szülői szabadsága alatt volt lehetősége tanfolyamon elsajátítani a mézesezés minden titkát, fortélyát, és mivel nagyon megszerette, szívesen dolgozik velük most már munka mellett is. A kurzust Cserszegtomajon, Keszthely kertvárosában Vargáné Orbán Anikónál végezte. Három nap alatt tökéletesen megalapozta tudását, s még háromszor visszatért, hogy tovább bővítse azt.

A termékek legtöbbször egyéni megrendelésre készülnek. Szilvia a kéréseket személyesen fogadja, illetve vállalkozása Facebook oldalán is elérhető. Ilyenkor megbeszélik az átadást, személyesen a legegyszerűbb, de előfordul, hogy postázza az árut. Vásárokra ritkán látogat el, sajnos nincs annyi ideje, hogy előre kitermeljen egy vásárra vihető mennyiséget. Emellett saját bevallása szerint szívesebben teljesíti a megrendeléseket, mivel azok személyesebbek. A mézesek díszítésénél nagyon szereti a magyaros, népi motívumokat használni, leginkább a közkedvelt kalocsait. Ugyanakkor nagyon tudja motiválni egy-egy fura, szokatlan megkeresés – kihívásnak érzi, például nemrég egy kettlebell-t készített. A közeljövőben tervben van otthoni konyhájának bővítése, ahol ugyan egyedül alkot, de a családra bármikor számíthat, ha minőségellenőrzésről van szó.

Termékei szinte mindenkinek kedvesek, a mézeskalács az emberekben nosztalgikus emlékeket ébreszt, a boldog gyermekkor kísérője, illata örökre rabul ejt. Megfelelő ajándék lehet bármilyen családi ünnepre, legyen az születésnap, évforduló, keresztelő, esküvő, ballagás – nem kell vele megvárni a Karácsonyt.

https://www.facebook.com/sziszimezesmivesei/?ref=page_internal

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Ebédeljünk Csúzon

  Csúz (szlovákul Dubník) felvidéki község, melynek történelme nem éppen szokványos, s nem is épp kiszámítható. Területén 1982-ben kelta temetőt és Árpád-kori sírokat tártak fel, első írásos említése

   
 • Naspolya: a szottyos télvízi C-vitamin forrás

  Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

   
 • A bútorfestés egy tüneményes szakma

  Bútorfestés, TájGazda

  Ezt állítja Kilyén Irma, aki Székelyudvarhelyen húsz éve foglalkozik népi bútorfestéssel. A bútorfestés kiváló mestere olyan használati tárgyakat készít, amelyek a Székely Termék védjeggyel is rendelkeznek.

   
 • Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is

  Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is, TájGazda

  Két Benében (Kárpátalja Beregszászi járása) élő, alapvetően is hagyományőrző hobbit űző kézműves, Anicka-Hadady Csilla és Bábel Zsuzsa a horgolótűt és a szövőkeretet kavaróra cserélte,

   
 • Handmade by Rouz

  Handmade by rouz, TájGazda

  Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére