Takács Veronika handmade, TájGazda

Mélyen tisztelt Olvasóink! Kérjük, ismerkedjenek meg a Párkányból származó tündéri Takács Veronikával: „A nevem Takács Veronika, ötödéves főiskolai hallgató vagyok, Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetemen tanulok, biokémia szakon.

Gyermekkorom óta bujkált bennem a kreativitás, de igazán sosem tudott megnyilvánulni, inkább a sportnak szenteltem szabadidőm – 5 évig versenyszerűen kajakoztam. Ha időm engedte, rajzoltam, festettem, varrtam és minden egyébben próbáltam megvalósítani kreatív elképzeléseimet. Párkányban születtem, 18éves koromig ott is éltünk a családommal, utána pedig kiköltöztünk falura, Sárkányfalvára.”

Kérem, mesélje el nekünk, mivel is foglalkozik?
„A technikát, amivel az ékszereimet készítem soutache-nak nevezik, magyarul sujtás. Az ékszereket saját felhasználásra kezdtem el készíteni, de sikere volt a baráti körömben, így szinte minden elkészült darab gyorsan elkelt. Az érdeklődők az alábbi Facebook oldalon tekinthetik meg munkáimat, ahol az alkotókedvűek akár inspirálódhatnak is. Az oldalam neve Vera HandMade
https://www.facebook.com/verasujtas/

Azoknak az olvasóinknak, akik kevésbé jártasak ebben a témában, hogyan magyarázná el, hogy mi a lényege ennek a technikának?
„Az ékszerek kézzel készítettek, sujtás fonalból vannak aprólékosan összevarrva. Aprólékos és nagyon pontos munkát igényel, hisz a fonal könnyen összeráncolódik, ha a cérnát túlságosan meghúzom, viszont a varrás laza lesz, ha nem húzom meg eléggé. Minden darabba különböző gyöngyök, kristályok, kövek kerülnek, amik kombinációjának csak a fantázia szab határt. Fülbevalók, nyakláncok, karkötők, de hajpántok, kitűzők, kulcstartók és táskadíszek is készíthetőek.”

Mióta foglalkozik kézműveskedéssel?
„A kreatív alkotás már kislány korom óta kísér, kreativitásom talán nagyapámtól örököltem, hisz tanítóként több hangszeren játszott és gyönyörűen rajzolt. Ékszerkészítéssel ebben az évben kezdtem el foglalkozni.”

Hogy jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzon?
„Mint minden nő, én is szeretem az ékszereket és folyamatosan új darab után kutatok. Megláttam egy ezzel a technikával készült darabot, az ára persze borsos volt, ezért úgy gondoltam, miért ne készítsem el én?! Beléptem az első kreatív boltba, megvettem az alkotáshoz szükséges dolgokat és nemsokára kész is lettek az első példányok. Persze nem voltak tökéletesek, az ember csak idővel és gyakorlattal szerez rutint.”

Hol tanulta? Illetve kitől tanulta? Ha volt ilyen.
„Az ékszerek saját elképzelésem szerint készültek, később az Interneten és más alkotók munkáiból merítettem ihletet.”

Hol lehet hozzájutni termékeihez? Megtalálhatjuk őket esetleg vásárokon?
„Ékszereimet egy kedves alkotótársam, aki táskákat készít, viszi vásárra Ausztriába. A termékeimhez személyesen tőlem, illetve a Facebook oldalamon keresztül lehet hozzájutni.”

Mesélne nekünk a jövőbeni terveiről? Miben szeretne fejlődni, ha van ilyen?
„Fejlődésre és tervekre mindig szükség van. Fejlődést az ember csak sok munkával és gyakorlattal érhet el. Terveim közé pedig az tartozik, hogy megmutassam az embereknek, milyen különleges és egyedi tud lenni egy ékszer. A mai világban az emberek a legújabb, nem feltétlen az ízléses divatot követik, pedig egy, akár saját tervezésű ékszer felfrissítheti az egész ruhatárat.”
Legyen ez a végszó, amivel bizonyára nagyon sokan egyetértünk. További sok sikert kívánunk Takács Veronikának!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Szeder, egy megosztó gyümölcs

  Szeder, egy megosztó gyümölcs, TájGazda

  Sokunk ismeri ezt a bogyós, fekete színű gyümölcsöt. Vannak, akik előszeretettel fogyasztják és vannak, akik egyáltalán nem szeretik. Sőt már a kiejtett szó hallatán is elkezdenek fújjogni. Igaz, ami igaz.

   
 • Lámpák bűvöletében

  Lámpák bűvöletében, TájGazda

  Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

   
 • A mézes sütik szeretet hoznak a szívünkbe

  Pacsika Móni mézes sütijei, TájGazda

  Emlékszem még most is, ahogy a nagymamám a jó alaposan összegyúrt tésztát kinyújtotta a deszkán és különböző figurákat szaggatott ki. Majd a sütés után díszítette azokat. Isteni finomak voltak.

   
 • Festészet és kerámia egy helyen

  Homoki Gábor festészete, TájGazda

  A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

   
 • Népünnepély a falunap Gunarasban

  Népünnepély a falunap Gunarasban, TájGazda

  Az aratást követően, az őszi nagy mezőgazdasági munkák kezdete előtt, lélegzetvételnyi pihenőt tartanak a gazdák, a falvakban különböző rendezvényeken erősítik meg,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére