Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

Eme csodás tulajdonsága révén képes összehozni a családi- és baráti társaságokat. Legyen egy benti kandalló, kályha vagy egy kültéri kemence, kiülő, ahol tűz gyullad ott meghitt pillanatokat, fantasztikus élményeket, mulatságokat élhetünk meg.

Patócs István a dél-békési Gyula városában lakik. Tizenkét éve foglalkozik cserépkályhák, kandallók, kemencék építésével. Munkái számos család életét tették szebbé azzal, hogy a megálmodott kandallójukat, kültéri kemencéjüket megépítette számukra.

 „Egy kézműves táborban találkoztam ezzel a mesterséggel, összebarátkoztam az oktatóval, majd egy időre melléje szegődtem. - meséli István. Közben megszereztem a szakmai képesítést is, majd a saját utamra léptem. A változatosság, az alkotó tevékenység miatt választottam ezt a szakmát - bár magányos műfaj, mivel mindent egyedül készítek.”

Az év tíz hónapja elég feszített tempóban telik Istvánnál. Januárban és februárban van lehetősége egy kicsit szusszanni, mert a fagyos, téli idő nem kedvez eme mesterségnek. A tavaszi és az őszi időszakban jobbára kandallókat és kályhákat épít. Nyárra maradnak a kültéri és a beltéri kemencék, amelyek hagyományos anyagokból és eljárással épülnek, hagyományos fűtési módot kívánnak. Szalma, kukoricakóró, csutka, venyige kiválóan alkalmas a felfűtésükre. Az utóbbi évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy ezeknek a tüzelőanyagoknak nagy tömegben történő felhalmozása napjainkban nehézkessé vált. Régen a paraszti gazdaságokban napi szinten kéznél voltak, de mára körülményessé vált a beszerzésük. Ezért manapság inkább a csikótűzhelyeket választják, hiszen ebben fával is lehet tüzelni, s jóval egyszerűbb a használata, mint egy kemencének. Egy 8-10 fős társaságot kényelmesen kiszolgál, a tűzhely részén főzni, bográcsozni lehet, míg a sütő kisebb kemenceként funkcionál.

Ezeket a, mondhatni ősi sütő-főző, tüzelő eszközt készíti el István az igényektől függően, olykor tradicionális, olykor modern formába öltöztetve. „Időnként találkozom rendhagyó kérésekkel is. - említi István. Például több olyan kandallót építettem, amelynek a testébe be kellett foglalnom az LCD televíziót. Volt eset, amikor a terem közepén álló nagyméretű kéményt kellett eltüntetnem, ezt ölelte körbe egy kandallótest, amely két oldali üvegajtóval és sütővel épült. Ehhez mindent egyedileg kellett legyártatni, csak a tervezése három napot vett igénybe.” (Az illusztrált képen is látható ez az elkészült kandalló. Igen impozáns darab lett belőle.)
Általánosságban elmondható, hogy a kandallókkal, kályhákkal egy hétig foglalkozik mire elkészül velük, de a kültéri kemencék háromszor annyi időt is lefoglalhatnak. Mivel nagy igény van ezekre a tüzelőberendezésekre, általában két hónappal előre be van telve a naptára.

István által készített kandallókról, cserépkályhákról több képet, bővebb olvasnivalót a www.fustfarago.hu címen működő honlapon talál a kedves olvasó.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Gyógyító kozmetikumok

  Puskás Enikő kozmetikumok, TájGazda

  A természetes alapanyagokból egyedi kézműves termékeket készít az alsónyárádmenti Fintaházán Puskás Enikő. Története egy szép példa arra, hogyan lehet a rosszat jóra fordítani,

   
 • Az első lapátkerekes gőzhajónk

  Kisfaludy gőzös, TájGazda

  A Kisfaludy gőzös az első lapátkerekes, személyszállító-gőzhajó volt a Balatonon. Nevét a Balaton költőjéről, Kisfaludyról kapta. Fedélzetén 300 utas szállítására volt lehetőség és 2000 mázsa teherbírású uszály

   
 • Merry design

  Merry design, TájGazda

  Méry Beáta jelenleg a felvidéki Somorján él. Szabadúszó képzőművészként és grafikusként tevékenykedik. „A Merry design - Boldog tárgyak profilja tág, törekvéseit így foglalhatnám össze:

   
 • Sugar Fantasie – torták és cukorvirágok

  Dudek Ildikó Észak-Komáromban él és dolgozik cukrászként, a Menház területén található Praliné cukrászdában.  Végzettségét tekintve építész, illetve könyvelő, de egyik tanult szakmájában sem dolgozott sokáig.

   
 • Bórkóstolás és vacsora egy pusztai itatónál

  Steigervald tanyamúzeum

  Babgulyás és baracklekváros fánk. A leveshez karikára vágott erős zöldpaprika is járt (választható opció) a fánk még meleg volt. Mintha nagyanyám konyhájában ültem volna. Az íze is pontosan olyan volt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére