A Huszár Családi Pincészet, TájGazda

A mennyiségből a minőségbe. Kárpátalja falvaiban kevés olyan porta található, amit ne árnyékolna szőlőlugas. Így tulajdonképpen szinte minden háztartásban működik

egy mini szőlészet-borászat, amikből néhol komolyabb borászatok nőnek ki. A Beregardóban (Beregszász város egyik része) Huszár Családi Pincészet is egy ezek közül.
A borászat kezdeményét Huszár Tibor hozta létre. 1998-ban az addig jóformán csak hobbiborászatként működő gazdaságát sikerült kibővítenie, s ahhoz új eszközöket, prést, hordókat is készíttetni. Akkortájt csak magántermő szőlőfajtákból, kadarkából, Izabellából készültek a Huszár-féle borok, amiket a környéken értékesített.
A családi borászat a 2012-es évben mérföldkőhöz érkezett. Abban az évben Ukrajna és Lengyelország közösen szervezte a labdarúgó Európa-bajnokságot, s a hatóságok mindenféle termékre vonatkozóan megtiltották az útmenti árusítást. Márpedig nálunk az útszélen annyiféle bort (és pálinkát, gyümölcsöt, élelmiszert, zöldséget stb.) lehet vásárolni, hogy az szinte felér egy szupermarket italrészlegével. Huszárék borának jelentős részét akkor a Csap-Kijev autóút Munkácshoz közeli részén sikerült értékesíteni, 2012-ben viszont, közel a szüreti időszakhoz, a 2011-ben készített bor fele még a hordókban állt. A borászat bezárása vagy továbbfejlesztése közül Huszárék az utóbbit választották, s az akkori bizakodás eredményt is hozott. Komoly összeg került befektetésre: Huszárék szőlőterületeket vásároltak, s a tömegborok készítése, a mennyiségre kiélezett termelés helyett a minőségi borok termelése irányába indultak. A család jelenleg több mint 1 hektáros szőlőterületet művel, melyen otonel muskotály, rajnai rizling, olasz rizling, tramini és golubok is terem. A hordókban többféle vörös bor, kadarka, Izabella, golubok, merlot, cabernet, zweigelt érlelődik, ezek mellett pedig chardonnayt, savignon blanc-t, olasz rizlinget és muskotályt is „terem” az ültetvény. Évente kb. 10 ezer liter bor készül. Ennek egy része más termelőktől vásárolt szőlőből.
A szőlészet-borászat munkájába időközben a gazda két fia, Péter és Tibor is bekapcsolódott.
„A beregszászi borvidékben mindig a fehér borok voltak a zászlóvivők” – mondja Huszár Péter. Az ültetvények többségét még a szovjet időkben telepítették, a Beregszász-környéki hegyoldalakat szinte mindenhol szőlő borítja. A helyi klíma, a korai tavasz, az elhúzódó ősz, a környező hegyek által megfogott meleg ezeknek kedvez a leginkább. A földrajzi viszonyoknak köszönhetően fagykár is ritkán éri a szőlőket.
A Huszár Családi Pincészet mára vendégeket is fogad. A család otthona udvarán alakított ki kóstolóhelyiséget. A borok kb. 90%-át a helyi piac viszi el (értem ezalatt az ukrajnai piacot). A szőlőben és a pincében jóformán minden munkát a családtagok, kis és nagy Huszárok végeznek. Külső segítség bevonására egyrészt nincs akkora szükség, másrészt bizonyos szakmunkákat nem is bíznának másra. Ilyen például a metszés. „Egy borász jól tudja, hogy minden egyes vessző lemetszésével az egész évi munkáját tervezi meg előre, mert ahogy metsz, úgy fog majd szüretelni is” – tájékoztat Péter. A borász tudja, mennyi tápanyagot tud biztosítani a szőlőjének, s hogy ezáltal hány fürtöt tud beérlelni egy-egy tőke. Mert csak a minőséges szőlőből lehet minőséges bort készíteni.
Bár sokan foglalkoznak Kárpátalján borkészítéssel, sok a munkájukat hátráltató tényező is. Alapvetően nagyon magas a borokra vonatkozó adó, állami támogatást egyáltalán nem kapnak a szőlészek, az utak kritikus állapota miatt pedig több házi pincészet van, amit csak nagyon ritkán és csak nagyon vállalkozó szellemű turista keres fel, s ő sem biztos, hogy ezután még egyszer vállalja, hogy megküzd a kátyútengerrel. Sokan ezért a „nyersanyagot”, a frissen szüretelt szőlőt tudják csak értékesíteni.
Akit érdekelnek a Huszár Családi Pincészet borai, az Beregszászban, a Munkácsi út 255. szám alatt lévő kóstolótermükben megízlelheti az általuk készült nedűket.

Espán Margaréta

Berda József
Borocskát dicsérő ájtatos szavak
 
Gyomorgyógyító
csupaíz borocska,
úgy szívom magamba belőled
most a szentlélek tüzet,
mint ájtatos lélek a
nyugalmat ima után.
E meleg nyári napon,
mikor ömlik a veríték rólam
a bő ebéd közben, csupán te
csillapítod állati szomjúságom,
te hűtőd izzadt homlokom,
te segíted a boldog emésztést
nyelvet-pezsdítő ízed által.
Érzem máris, mily vidám
és könnyű leszek mind testben,
mind lélekben, csupa irgalom
a világ iránt, - olyan, ki
mindenkinek megbocsát.
Csak csöndes borozó, élvező
barát dicsérhet ily állhatatosán téged:
légy mindig velem, asztalomon
te légy a legünnepibb ékesség
s ha meghalok egykor,
koporsómba egy hordócskára
valót kérek belőled vigasztalónak,
hogy a feltámadáskor legyen mivel
majd koccintani, ha a jókedvű Isten
az asztalához ültetne netán.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Háromkút az elzárt csángó település

  Háromkút az elzárt csángó település, TájGazda

  Van egy eldugott kis falu Székelyföld és Moldva határán, a Nagyhagymás lábánál. A Békás-szorostól 15 km-re délre, a gyimesi főúttól 32 km-re található település nehezen megközelíthető.

   
 • „Haszontalan” maradékokból

  Bornemissza Andrea ékszerei, TájGazda

  Fa, fém, gyöngy, ásványok – legtöbbször valószínűleg ezekre az alapanyagokra gondolunk, ha ékszerekről van szó. Bornemissza Andrea, aki az egykor Szatmár,

   
 • Beckó vára

  Beckó vára, TájGazda

  Felvidéken számtalan gyönyörű magyar vár és kastély áll a mai napig. Akad, ami jobb állapotban, és akad, ami kevésbé. Az illetékeseknek azonban általában van annyi sütnivalójuk, hogy ezeket a több száz éves

   
 • Panoráma kilátó: Gyopárosfürdő szimbóluma

  Az „Alföld gyöngyéről” sokunknak máris Gyopárosfürdő jut eszünkbe. A gyógyhatású vizek, kikapcsolódás, pihenés, fürdés gondolatai fogalmazódnak meg bennünk.

   
 • Gyöngyös virágok

  Sipos Mónika gyöngyvirágok, Tájgazda

  Szeretek olyan csoportok, közösségek oldalain böngészni, ahol különböző kreatív módszerekkel készített tárgyakat nézhetek meg. Olyan jó érzés látni, hogy egyesek milyen bámulatos dolgokat képesek

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére