A Huszár Családi Pincészet, TájGazda

A mennyiségből a minőségbe. Kárpátalja falvaiban kevés olyan porta található, amit ne árnyékolna szőlőlugas. Így tulajdonképpen szinte minden háztartásban működik

egy mini szőlészet-borászat, amikből néhol komolyabb borászatok nőnek ki. A Beregardóban (Beregszász város egyik része) Huszár Családi Pincészet is egy ezek közül.
A borászat kezdeményét Huszár Tibor hozta létre. 1998-ban az addig jóformán csak hobbiborászatként működő gazdaságát sikerült kibővítenie, s ahhoz új eszközöket, prést, hordókat is készíttetni. Akkortájt csak magántermő szőlőfajtákból, kadarkából, Izabellából készültek a Huszár-féle borok, amiket a környéken értékesített.
A családi borászat a 2012-es évben mérföldkőhöz érkezett. Abban az évben Ukrajna és Lengyelország közösen szervezte a labdarúgó Európa-bajnokságot, s a hatóságok mindenféle termékre vonatkozóan megtiltották az útmenti árusítást. Márpedig nálunk az útszélen annyiféle bort (és pálinkát, gyümölcsöt, élelmiszert, zöldséget stb.) lehet vásárolni, hogy az szinte felér egy szupermarket italrészlegével. Huszárék borának jelentős részét akkor a Csap-Kijev autóút Munkácshoz közeli részén sikerült értékesíteni, 2012-ben viszont, közel a szüreti időszakhoz, a 2011-ben készített bor fele még a hordókban állt. A borászat bezárása vagy továbbfejlesztése közül Huszárék az utóbbit választották, s az akkori bizakodás eredményt is hozott. Komoly összeg került befektetésre: Huszárék szőlőterületeket vásároltak, s a tömegborok készítése, a mennyiségre kiélezett termelés helyett a minőségi borok termelése irányába indultak. A család jelenleg több mint 1 hektáros szőlőterületet művel, melyen otonel muskotály, rajnai rizling, olasz rizling, tramini és golubok is terem. A hordókban többféle vörös bor, kadarka, Izabella, golubok, merlot, cabernet, zweigelt érlelődik, ezek mellett pedig chardonnayt, savignon blanc-t, olasz rizlinget és muskotályt is „terem” az ültetvény. Évente kb. 10 ezer liter bor készül. Ennek egy része más termelőktől vásárolt szőlőből.
A szőlészet-borászat munkájába időközben a gazda két fia, Péter és Tibor is bekapcsolódott.
„A beregszászi borvidékben mindig a fehér borok voltak a zászlóvivők” – mondja Huszár Péter. Az ültetvények többségét még a szovjet időkben telepítették, a Beregszász-környéki hegyoldalakat szinte mindenhol szőlő borítja. A helyi klíma, a korai tavasz, az elhúzódó ősz, a környező hegyek által megfogott meleg ezeknek kedvez a leginkább. A földrajzi viszonyoknak köszönhetően fagykár is ritkán éri a szőlőket.
A Huszár Családi Pincészet mára vendégeket is fogad. A család otthona udvarán alakított ki kóstolóhelyiséget. A borok kb. 90%-át a helyi piac viszi el (értem ezalatt az ukrajnai piacot). A szőlőben és a pincében jóformán minden munkát a családtagok, kis és nagy Huszárok végeznek. Külső segítség bevonására egyrészt nincs akkora szükség, másrészt bizonyos szakmunkákat nem is bíznának másra. Ilyen például a metszés. „Egy borász jól tudja, hogy minden egyes vessző lemetszésével az egész évi munkáját tervezi meg előre, mert ahogy metsz, úgy fog majd szüretelni is” – tájékoztat Péter. A borász tudja, mennyi tápanyagot tud biztosítani a szőlőjének, s hogy ezáltal hány fürtöt tud beérlelni egy-egy tőke. Mert csak a minőséges szőlőből lehet minőséges bort készíteni.
Bár sokan foglalkoznak Kárpátalján borkészítéssel, sok a munkájukat hátráltató tényező is. Alapvetően nagyon magas a borokra vonatkozó adó, állami támogatást egyáltalán nem kapnak a szőlészek, az utak kritikus állapota miatt pedig több házi pincészet van, amit csak nagyon ritkán és csak nagyon vállalkozó szellemű turista keres fel, s ő sem biztos, hogy ezután még egyszer vállalja, hogy megküzd a kátyútengerrel. Sokan ezért a „nyersanyagot”, a frissen szüretelt szőlőt tudják csak értékesíteni.
Akit érdekelnek a Huszár Családi Pincészet borai, az Beregszászban, a Munkácsi út 255. szám alatt lévő kóstolótermükben megízlelheti az általuk készült nedűket.

Espán Margaréta

Berda József
Borocskát dicsérő ájtatos szavak
 
Gyomorgyógyító
csupaíz borocska,
úgy szívom magamba belőled
most a szentlélek tüzet,
mint ájtatos lélek a
nyugalmat ima után.
E meleg nyári napon,
mikor ömlik a veríték rólam
a bő ebéd közben, csupán te
csillapítod állati szomjúságom,
te hűtőd izzadt homlokom,
te segíted a boldog emésztést
nyelvet-pezsdítő ízed által.
Érzem máris, mily vidám
és könnyű leszek mind testben,
mind lélekben, csupa irgalom
a világ iránt, - olyan, ki
mindenkinek megbocsát.
Csak csöndes borozó, élvező
barát dicsérhet ily állhatatosán téged:
légy mindig velem, asztalomon
te légy a legünnepibb ékesség
s ha meghalok egykor,
koporsómba egy hordócskára
valót kérek belőled vigasztalónak,
hogy a feltámadáskor legyen mivel
majd koccintani, ha a jókedvű Isten
az asztalához ültetne netán.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Egészséges lisztet az asztalra

  A családi gazdaságokon megtermelt és előállított házi élelmiszerek újra felfedezésének korszakát éljük. Ezek a magas biológiai értékű élelmiszerek szolgálnak alapul az egészséges táplálkozáshoz,

   
 • Lazító méhház Mezőkaszonyban

  Lazító méhház Mezőkaszonyban, TájGazda

  A mezőkaszonyi Szűcs Zoltán életében a méhek szeretete gyerekkori szenvedély. A mezőkaszonyi (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalember nagyszüleinek szomszédja méhészkedett, ő pedig gyerekként

   
 • A malomkövek hazája

  A Megyer-hegyi tengerszem, TájGazda

  Zempléni-hegység egyik legszebb természeti képe a Megyer-hegyi Tengerszem. Kialakításában mind az ember mind a természeti tényezők közrejátszottak. Sárospatakról és Károlyfalváról is megközelíthető

   
 • Festészet és kerámia egy helyen

  Homoki Gábor festészete, TájGazda

  A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

   
 • Violinda Design – művészi újrahasznosítás

  Violinda Design, TájGazda

  A bősi származású Viola Melinda jelenleg Párkányban él férjével, épp születendő gyermeküket várják. Melinda szavaival élve ő „az újrahasznosítás művészetével” foglalkozik – körülbelül két éve.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére