Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny, TájGazda

A Kárpád-medence különböző pontjairól összesen 47 csapat nevezett be a VII alkalommal Gyergyószentmiklóson megszervezett főzőversenyre. A rendezvényen kolbásztöltő rekordot is felállítottak.

A gimnáziummal szemben volt az ízek utcája, ahol az üstök sorakoztak, szakácsok sürgölődtek, és a hideg ellenére forró és vidám volt a hangulat.  
Lovagavatásra is sor került az Észak-székelyföldi Főkapitányságnál. A nagytanács döntése alapján a jelentkezőkből egyszer próbaidős, azaz kormos lovag lesz, aztán egy év bizonyítás után lovaggá ütik. Az eseményen három új kormossal és hat új lovaggal gyarapodott, az összességében 400 tagú Szabadtűzi Lovagrend. Simon Tamásnak, a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterének a lovagavatáson kívül több feladata is volt a rendezvényen, ő hitelesítette a kolbásztöltő rekordot, és ő volt a zsűri elnöke. További tagok Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Csetneki László gasztronómus, Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség hagyományőrző egyesületének elnöke és Bajna György újságíró. Döntésük értelmében a Vándorkupát a Viridis – Gyilkos-tó csapata nyerte el egy különleges menüsorral: tepertős házi májkrémet, káposztalélevest, székelygulyást, medvehagymás tepertős pogácsát készítettek, és a zsűri szerint ők főzték a legkiválóbb káposztás ételt is. A Szabadtűzi Lovagrend Nagydíjával az ülkei Ü.S.T.B.E csapatot tüntették ki disznótoros ételükért. Levesek kategóriájában a csíkszépvizi Faluvégi menyecskék bizonyultak a legjobbnak. A húsos ételeket a Csíkszentmiklósi Hentescsapat nyerte meg.
Hajduk Zoltán, a Gyulahús szárazáru üzemvezetője, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend nagykövete huszonegyféle kolbászt töltött, megjelenítve minden Kárpát-medencei tájegység íz világát. Nemcsak földrajzi értelemben, történelmi szempontból is érdekes volt a kísérlet, melynek során a honfoglalástól napjainkig vezettek a kolbászok, sőt még az idén díszpolgárrá avatott Bajna György újságírót is megformázták, és fűszerekkel jellemezték. Hajduk, aki százféle kolbásszal magyar rekordot állított már fel, azt ígérte, ha jövőre meghívást kap, huszonötféle kolbászt készít Gyergyószentmiklóson.
A Szent Miklós nap alkalmából megrendezett disznótoros főzőversenynek évről-évre több résztvevője van, mert aki belekóstol a jó hangulatba, az visszavágyik, másokat a kíváncsiság vonz. Bármilyen intézményt, szervezetet vagy baráti társaságot szeretettel várnak az egész Kárpát-medencéből a jövő évi rendezvényre is.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Utcai zenészek fesztiválja

    Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

    Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

     
  • A festői szépségű Nőtincs

    Nőtincs, TájGazda

    Ezer fős kis község Nógrád megye délnyugati részén a Naszály-hegy lábánál. Gazdag történelmi és természeti értékekkel bíró, ezer éves múltra visszatekintő település. Nevének eredetét a szláv Netyko,

     
  • A túzok néha fatojással szaporodik

    A túzok néha fatojással szaporodik

    A hímek különböző hangokkal, önmutogató, imponáló magatartással próbálják megelőzni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak:

     
  • Jorsi: színes táskák a mindennapokra

    Jorsi, Jakab Orsolya táskák, TájGazda

    Elsősorban praktikus dolgokat próbál alkotni Kolozsváron Jakab Orsolya, mivel nőként tudja, mennyire fontos, hogy egy táska kényelmes legyen, a legjobb, ha minél több zsebe van.

     
  • A magyar kultúra napja

    A Magyar Kultúra Napja, TájGazda

    Ki ne ismerné a vers alábbi részletét? Nemzetünk dicső imája. Legyünk bárhol, ha meghalljuk e szavakat szívünk máris óriásit dobban. Hisz nekünk, magyaroknak oly sok dicső, kedves, ugyanakkor fájó emlékünk

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére