Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny, TájGazda

A Kárpád-medence különböző pontjairól összesen 47 csapat nevezett be a VII alkalommal Gyergyószentmiklóson megszervezett főzőversenyre. A rendezvényen kolbásztöltő rekordot is felállítottak.

A gimnáziummal szemben volt az ízek utcája, ahol az üstök sorakoztak, szakácsok sürgölődtek, és a hideg ellenére forró és vidám volt a hangulat.  
Lovagavatásra is sor került az Észak-székelyföldi Főkapitányságnál. A nagytanács döntése alapján a jelentkezőkből egyszer próbaidős, azaz kormos lovag lesz, aztán egy év bizonyítás után lovaggá ütik. Az eseményen három új kormossal és hat új lovaggal gyarapodott, az összességében 400 tagú Szabadtűzi Lovagrend. Simon Tamásnak, a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterének a lovagavatáson kívül több feladata is volt a rendezvényen, ő hitelesítette a kolbásztöltő rekordot, és ő volt a zsűri elnöke. További tagok Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Csetneki László gasztronómus, Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség hagyományőrző egyesületének elnöke és Bajna György újságíró. Döntésük értelmében a Vándorkupát a Viridis – Gyilkos-tó csapata nyerte el egy különleges menüsorral: tepertős házi májkrémet, káposztalélevest, székelygulyást, medvehagymás tepertős pogácsát készítettek, és a zsűri szerint ők főzték a legkiválóbb káposztás ételt is. A Szabadtűzi Lovagrend Nagydíjával az ülkei Ü.S.T.B.E csapatot tüntették ki disznótoros ételükért. Levesek kategóriájában a csíkszépvizi Faluvégi menyecskék bizonyultak a legjobbnak. A húsos ételeket a Csíkszentmiklósi Hentescsapat nyerte meg.
Hajduk Zoltán, a Gyulahús szárazáru üzemvezetője, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend nagykövete huszonegyféle kolbászt töltött, megjelenítve minden Kárpát-medencei tájegység íz világát. Nemcsak földrajzi értelemben, történelmi szempontból is érdekes volt a kísérlet, melynek során a honfoglalástól napjainkig vezettek a kolbászok, sőt még az idén díszpolgárrá avatott Bajna György újságírót is megformázták, és fűszerekkel jellemezték. Hajduk, aki százféle kolbásszal magyar rekordot állított már fel, azt ígérte, ha jövőre meghívást kap, huszonötféle kolbászt készít Gyergyószentmiklóson.
A Szent Miklós nap alkalmából megrendezett disznótoros főzőversenynek évről-évre több résztvevője van, mert aki belekóstol a jó hangulatba, az visszavágyik, másokat a kíváncsiság vonz. Bármilyen intézményt, szervezetet vagy baráti társaságot szeretettel várnak az egész Kárpát-medencéből a jövő évi rendezvényre is.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A természet lágy ölén

    A Magyarkanizsán élő Kanyó Juli életvidám, mosolygós, szellemes csajszi, aki természetgyógyászattal, kínai orvoslással és mindemellett szappankészítéssel foglalkozik.

     
  • A fa, mint az élet szimbóluma

    Székelykapu - Warum Péter, TájGazda

    Készített bölcsőt és kopjafát is Waum Péter, aki beleszületett a mesterségbe. Van egy saját ötlete, ami egyedi: ez az íjtartó. Mivel gyakran íjászkodik, kitalált egy falra akasztható tartót az íjainak.

     
  • Klarisszák temploma – Pozsony

    Klarisszák temploma – Pozsony, TájGazda

    Ha röviden szeretném bemutatni a klarissza apácarendet, mindenképp fontosnak tartanék elmondani néhány alapvető dolgot. A legfontosabb információ róluk, hogy ők tulajdonképpen az Assisi Szent Ferenc

     
  • Az ipolysági monostor

    Ipolyság (szlovákul Šahy) felvidéki város, a Nyitrai kerület Lévai járásában, az Ipoly folyó jobb partján terül el. Közigazgatásilag hozzátartozik Tesmag és Pereszlény.

     
  • Az Al-Duna gyöngyszemei (1. rész)

    Al-Duna, TájGazda

    Európa második legnagyobb folyója mintegy 2850 kilométer hosszú. Nem hiába nevezik a nemzetek folyójának, hiszen  Németországtól Romániáig 10 országot köt össze. Ez a Duna.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére