Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny, TájGazda

A Kárpád-medence különböző pontjairól összesen 47 csapat nevezett be a VII alkalommal Gyergyószentmiklóson megszervezett főzőversenyre. A rendezvényen kolbásztöltő rekordot is felállítottak.

A gimnáziummal szemben volt az ízek utcája, ahol az üstök sorakoztak, szakácsok sürgölődtek, és a hideg ellenére forró és vidám volt a hangulat.  
Lovagavatásra is sor került az Észak-székelyföldi Főkapitányságnál. A nagytanács döntése alapján a jelentkezőkből egyszer próbaidős, azaz kormos lovag lesz, aztán egy év bizonyítás után lovaggá ütik. Az eseményen három új kormossal és hat új lovaggal gyarapodott, az összességében 400 tagú Szabadtűzi Lovagrend. Simon Tamásnak, a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterének a lovagavatáson kívül több feladata is volt a rendezvényen, ő hitelesítette a kolbásztöltő rekordot, és ő volt a zsűri elnöke. További tagok Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Csetneki László gasztronómus, Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség hagyományőrző egyesületének elnöke és Bajna György újságíró. Döntésük értelmében a Vándorkupát a Viridis – Gyilkos-tó csapata nyerte el egy különleges menüsorral: tepertős házi májkrémet, káposztalélevest, székelygulyást, medvehagymás tepertős pogácsát készítettek, és a zsűri szerint ők főzték a legkiválóbb káposztás ételt is. A Szabadtűzi Lovagrend Nagydíjával az ülkei Ü.S.T.B.E csapatot tüntették ki disznótoros ételükért. Levesek kategóriájában a csíkszépvizi Faluvégi menyecskék bizonyultak a legjobbnak. A húsos ételeket a Csíkszentmiklósi Hentescsapat nyerte meg.
Hajduk Zoltán, a Gyulahús szárazáru üzemvezetője, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend nagykövete huszonegyféle kolbászt töltött, megjelenítve minden Kárpát-medencei tájegység íz világát. Nemcsak földrajzi értelemben, történelmi szempontból is érdekes volt a kísérlet, melynek során a honfoglalástól napjainkig vezettek a kolbászok, sőt még az idén díszpolgárrá avatott Bajna György újságírót is megformázták, és fűszerekkel jellemezték. Hajduk, aki százféle kolbásszal magyar rekordot állított már fel, azt ígérte, ha jövőre meghívást kap, huszonötféle kolbászt készít Gyergyószentmiklóson.
A Szent Miklós nap alkalmából megrendezett disznótoros főzőversenynek évről-évre több résztvevője van, mert aki belekóstol a jó hangulatba, az visszavágyik, másokat a kíváncsiság vonz. Bármilyen intézményt, szervezetet vagy baráti társaságot szeretettel várnak az egész Kárpát-medencéből a jövő évi rendezvényre is.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Szent András templom – Észak-Komárom

    A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította.

     
  • Másfél évtizede a kultúra szolgálatában

    Kultúra Tiszakálmánfalván, TájGazda

    Tiszakálmánfalva Újvidék peremvárosi kistelepülése. Több mint 4000-en lakják, de ennek csupán az egyharmad a magyar ajkú. A faluban azonban tolerancia és együttműködés van a több nemzetiség között,

     
  • Hangulatot fűszerező falemezalkotások

    Fahéjdesign, TájGazda

    Bálint Boróka és Székedi Ágota fából ékszereket, kitűzőket, kulcstartókat, hajcsatokat készítenek. A két barátnő alkotásai már nemcsak Csíkszeredában népszerűek, sokan viselik kiegészítőiket,

     
  • A bükkszentmártoni régi templom

    A bükkszentmártoni régi templom, TájGazda

    Egy kedves ismerősöm osztott meg egy képet egy közösségi oldalon a kápolnáról. Fenséges látványt nyújtott, ahogy ott áll a dombon, a nap rászórja sugarait az avarral borított őszi időben.

     
  • A kovácsolás (mégsem) kihaló mesterség

    Alig néhány évtizeddel ezelőtt  szinte minden faluban megtalálható volt a kovácsműhely, a nagyobb településeken három négy kovácsnak is bőségesen akadt munkája.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére