Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny, TájGazda

A Kárpád-medence különböző pontjairól összesen 47 csapat nevezett be a VII alkalommal Gyergyószentmiklóson megszervezett főzőversenyre. A rendezvényen kolbásztöltő rekordot is felállítottak.

A gimnáziummal szemben volt az ízek utcája, ahol az üstök sorakoztak, szakácsok sürgölődtek, és a hideg ellenére forró és vidám volt a hangulat.  
Lovagavatásra is sor került az Észak-székelyföldi Főkapitányságnál. A nagytanács döntése alapján a jelentkezőkből egyszer próbaidős, azaz kormos lovag lesz, aztán egy év bizonyítás után lovaggá ütik. Az eseményen három új kormossal és hat új lovaggal gyarapodott, az összességében 400 tagú Szabadtűzi Lovagrend. Simon Tamásnak, a Szabadtűzi Lovagrend nagymesterének a lovagavatáson kívül több feladata is volt a rendezvényen, ő hitelesítette a kolbásztöltő rekordot, és ő volt a zsűri elnöke. További tagok Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Csetneki László gasztronómus, Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség hagyományőrző egyesületének elnöke és Bajna György újságíró. Döntésük értelmében a Vándorkupát a Viridis – Gyilkos-tó csapata nyerte el egy különleges menüsorral: tepertős házi májkrémet, káposztalélevest, székelygulyást, medvehagymás tepertős pogácsát készítettek, és a zsűri szerint ők főzték a legkiválóbb káposztás ételt is. A Szabadtűzi Lovagrend Nagydíjával az ülkei Ü.S.T.B.E csapatot tüntették ki disznótoros ételükért. Levesek kategóriájában a csíkszépvizi Faluvégi menyecskék bizonyultak a legjobbnak. A húsos ételeket a Csíkszentmiklósi Hentescsapat nyerte meg.
Hajduk Zoltán, a Gyulahús szárazáru üzemvezetője, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend nagykövete huszonegyféle kolbászt töltött, megjelenítve minden Kárpát-medencei tájegység íz világát. Nemcsak földrajzi értelemben, történelmi szempontból is érdekes volt a kísérlet, melynek során a honfoglalástól napjainkig vezettek a kolbászok, sőt még az idén díszpolgárrá avatott Bajna György újságírót is megformázták, és fűszerekkel jellemezték. Hajduk, aki százféle kolbásszal magyar rekordot állított már fel, azt ígérte, ha jövőre meghívást kap, huszonötféle kolbászt készít Gyergyószentmiklóson.
A Szent Miklós nap alkalmából megrendezett disznótoros főzőversenynek évről-évre több résztvevője van, mert aki belekóstol a jó hangulatba, az visszavágyik, másokat a kíváncsiság vonz. Bármilyen intézményt, szervezetet vagy baráti társaságot szeretettel várnak az egész Kárpát-medencéből a jövő évi rendezvényre is.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Újra divat a cserépkályha

    Újra divat a cserépkályha, TájGazda

    Reneszánszukat élik a kandallók, a cserépkályhák és a kemencék. Néhány évtizeddel a fejlődés, a látszólagos foszilis-energiabőség szorította ki azokat a használatból.

     
  • A kézművesek jelene

    Az adai vásár, TájGazda

    Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját sok vajdasági településen megünneplik, hiszen a hiedelem szerint ez a nap segíti át a paraszti társadalmat a nehéz időszakon.

     
  • A nyékvárkonyi katolikus templom

    Nyékvárkony, Katolikus templom

    Nyékvárkony gyönyörű helyen terül el Felvidéken, nem messze a bősi vízi-erőműtől. Környékén megannyi termálvízforrás, látnivaló található – csupán keresni kell.

     
  • Mónosbél – az ősi almafajták kincsestára

    Mónosbéli almáskert – az ősi almafajták kincsestára, TájGazda

    Mónosbél a Bükk-hegység lábánál, Egertől kb. 19 km távolságra található. Kedves, vendégszerető emberek lakják e kis települést. A faluba beérve – Szarvaskő irányából- érdekes látvány fogadja az arra tévedőt.

     
  • A szűcsmesterség csak emlék marad

    A fiatal nemzedék számára ismeretlen fogalmak özönlenek a moholi 85 éves Vastag Jánostól, aki, talán a vidék egyteln szűcsmestere, aki báránybőr kikszítéssel si foglalkozik.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére