A kisoroszi hízőkör, TájGazda

A vajdasági Kisorosz/Rusko Selo közösségét kedves, barátságos emberek alkotják. Bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulok az ottani barátokhoz, mindig készségesen állnak a rendelkezésemre.

A minap láttam néhány fotót, amelyen a hímzőkör munkái voltak láthatóak egy kiállításon. Szeretném megmutatni Önöknek is és azt is hogy mennyire fontosnak tartják, hogy megőrizzék és továbbadják a hímzés szeretetét.

A faluban Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ elnökének javaslatára, 6 évvel ezelőtt kezdte el működését a kézimunka csoport. - tudtam meg Korom Tímeától, a kör vezetőjétől. Hetente kétszer ülnek össze, ilyenkor beszélik meg a heti teendőket. Mit varrjanak, milyen technikával hímezzenek vagy hogy milyen színes fonalat használjanak az adott minták kivarrásához. A bonyolultabb, komolyabb munkáknál sokat segít nekik a magyarcsernyei kézimunka szakkör vezetője, Kormányos Erzsébet. A kezdetektől támogatja a munkájukat, mutatja és magyarázza nekik a fortélyokat, szabályokat. Bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá.
Az összejöveteleken a helyi asszonyok, hölgyek tapasztalatokat cserélnek, segítséget adnak egymásnak, tanítanak és tanulnak is. A találkozók mindig jó hangulatban telnek, mint régen a fonókban: a jókedv és a humor elengedhetetlen. A foglalkozások csak egy-két órásak, így a munkát legtöbbször hazaviszik és ki-ki a maga szabadidejében otthon hímzi tovább a motívumokat.

A csoportnak jelenleg 16 állandó, aktív tagja van. Szívesen fogadnak minden érdeklődőt, tanulni vágyót. Szeretnék ha több fiatal menne hozzájuk, hogy e régi, hagyománytisztelő mesterséget megtanítsák nekik, ezáltal ne vesszen feledésbe őseink hagyatéka. Szeretnék újra megszerettetni az emberekkel a hímzést, a hagyományos magyar motívumok használatát. Szeretnének kedvet teremteni arra, hogy ismét visszakerüljenek otthonainkba a hímzett tárgyak mindennapi használatra vagy éppen díszként ékesítsék asztalainkat, szekrényeinket.

Jellemzően sifonra (pamutvászon) anyagra hímeznek. Ugyanakkor próbálnak olyan új anyagokat is bevonni, amelyek könnyebben kezelhetőek, hátha ezzel is kedvet adnának a hímzéshez, a hímzett tárgyak megvásárlásához. Szívesen használják a magyar motívumok közül a kalocsai, matyó mintákat. Olykor ha lehetőség adódik rá a kisoroszi fehér lyukhímzéssel is készítenek terítőket, ami egy gyönyörű hímzésforma, de túl aprólékos és időigényes elkészíteni és ezért drágább is az így kivarrt anyag, sokkal nehezebben értékesíthető. Az idők folyamán sok féle-, fajta motívumot varrtak már hímzett bortartóra, üvegkötényre, üvegmellényre, terítőkre - különböző méretben és formában -, táskákra, pólókra és mindenre, amire éppen szükség van a háztartásban vagy igényt tartanak rá. A mellékelt képek is mutatják, hogy mennyire változatos a kezeik közül kikerült munkák.

Az idén kaptak először meghívást a Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállításra (MIRK), ahol különböző kategóriákban első, második és harmadik díjban is részesültek. Készülőben van a szuvenír boltjuk és a műhelyük, amelynek elkészülését már nagyon várják. Várják, hogy legyen egy saját kis birodalmuk, ahol a munkájukkal gyönyörűen kidekorálnák a falakat, ezzel elérhetővé tennék, hogy állandó kiállítás keretein belül mindig megcsodálhatóak és megvásárolhatóak legyenek az elkészült munkáik. Illetve lenne egy helyük, kis fészkük, ami csakis a hímzőköré lenne. https://www.facebook.com/376126382533697/photos/?tab=album&album_id=1023415317804797

A kézimunka szakkör tagjai, az anyukák, nagymamák nem csak a hímzésben veszik ki részüket. A falut érintő rendezvényeken is szívesen segédkeznek. Főzik a gombócot a gombócfesztiválra, kürtöskalácsot, lángost, tepertős pogácsát sütnek. Teadélutánokat tartanak, sütő-főző versenyekre járnak. Az adventi hétvégéken mézeskalács díszeket és házakat készítenek. Mindig terveznek, ötletelnek, hogy a falu életét felpezsdítsék, a lakosok mindennapjait megszépítsék.  
A faluban zajló eseményekről, történésekről és egyéb hírekről az alábbi linken olvashatunk többet: https://www.facebook.com/Toront%C3%A1l-Kisorosz-Torontal-Rusko-Selo-376126382533697/

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Kútmúzeum Orosházán

  Kútmúzeum Orosházán, TájGazda

  Nem véletlen a katonás rend az orosházi kútmúzeumban. Katonás rend uralkodik az orosházi Tas utcai szivattyúházban, amely tizennégy esztendővel ezelőtt befejezte működését, és már nem a víz szolgáltatása,

   
 • Tóth Adriana

  Tóth Adriana, TájGazda

  Tóth Adriana a felvidéki Kéménden él, Párkánytól nem messze. Jelenleg varrónőként dolgozik, viszont emellett szívesen köti le magát bármivel, ami megmozgatja a fantáziáját, ami egy kis kreativitást igényel.

   
 • A tűz melege bámulatos képességgel bír

  Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

  A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

   
 • Kézzel festett üvegcsodák

  Kézzel festett üvegcsodák, TájGazda

  Felvidéken, pontosabban Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen születtem, jelenleg is itt élek családommal. Magyar nyelv és irodalom és képzőművészeti nevelés szakos tanárként

   
 • Régiségek gyűjteménye

  Régiségek gyűjteménye, TájGazda

  Répaszedő és kévehányó villa, kasza, teherszorító kampó, szecskavágó, tiloló, gereben, köpülő - és sorolhatnánk vég nélkül a paraszti gazdálkodás és a részleges terményfeldolgozás eszközeit,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére