Nemezelés – Egy ősi technika feltámadása, TájGazda

Anda Erika, Érsekújvárban él, villamosmérnöki végzettséggel rendelkezik, viszont jelenleg autista fia gondozójaként otthon tevékenykedik. Mikor van egy kis szabadideje, legszívesebben nemezeléssel foglalkozik

– mintegy másfél éve. Erika először csupán valami kedvtelésre, kellemes időtöltésre vágyott, ami egy kis örömet, változatosságot hozhat az életébe. Így jött az ötlet, hogy kipróbálja a kézművesség ezen fajtáját. Elmondása szerint nem volt egyszerű egy olyan helyet találni, ahol elsajátíthatja legalább az alapokat, de végül sikerült. Először egy párórás budapesti tanfolyam hirdetésére talált rá az Interneten. Ezen sikeresen részt is vett, majd további keresgélés után rátalált Vanek Angelikára, aki akkortájt Tardoskedden élt és bizonyos időközönként tanfolyamokat tartott a témában. Itt az ember két nap alatt megismerkedhet az alapokkal, majd sok-sok gyakorlással tökéletesítheti a technikáját.
„A nemezelés lényege, hogy a gyapjúszálakat mozgatással, meleg víz és szappan segítségével összefüggő textíliává tömörítjük. A gyapjúszálak a meleg víz hatására 40-50 százalékkal összehúzódnak, és a dörzsölés, nyomkodás hatására egymásba akadnak.” – meséli Erika, hogy is működik ez az egész – „Számomra a nemezelés a természetességet jelenti. Az így készült termékek érintése, hordása nagyon kellemes. Ezenfelül szép színeikkel kellemes látványt nyújtanak a szemnek, ami szintén nem egy elhanyagolható szempont.”
„Mindegyik alkotásom egyedi, kihívás, hogy mivé alakul a kezem alatt. Igyekszem kipróbálni különböző tárgyak alkotását, s hagyom, hogy megszülessen a mű. Sokszor még most is rácsodálkozom, hogy mindezt az én kezem alkotta. Mikor valamit elkészítek, és elégedett vagyok vele, az mindig jó érzéssel tölt el. Az alkotásban egy végtelen örömforrásra leltem. A teljes beteljesülés azonban az, ha a műveim megtalálják gazdájukat, akiknek szintén örömöt okoznak. Sajnos a gazdára találás még gyerekcipőben jár. Úgy veszem észre, hogy sokan nem is ismerik a nemez fogalmát.”
Ezen szeretnénk most mi is segíteni. Anda Erika termékeit az alábbi linken tekinthetjük meg:

https://www.facebook.com/erika.a.barak

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Kárpátalja, Ökörmezői járás - Sipot vízesés

    Kárpátalja, Ökörmezői járás, Fülöpfalva - Sipot vízesés

    Úgy látszik az Ökörmezei járásban nemcsak a Kárpátalja legszebb tava, de Kárpátalja legszebb vízesése is megtalálható. Ahhoz, hogy a vízesést megtaláljuk, Fülöpfalvára kell eljutnunk,

     
  • A kajszi jövője

    A kajszi jövője, TájGazda

    Szerbia kiviteli nagy lehetőségét a gyümölcs- és a zöldségnövény termelés jelenti. Köztársasági szinten a termőterületnek alig 5%-át foglalják el a gyümölcs-ültetvények. A szerkezetben a szilva, az alma és a málna

     
  • A kecsketermékek gyógyítanak (is)

    Nem is olyan régen lekicsinylően "szegény ember tehénkéjének" nevezték a kecskét, pedig a sokgyermekes családokban még a szerény tartás és takarmányozási mód mellett is minden nap tejet

     
  • Kis földterület – tarka növényzet

    Kis földterület, TájGazda

    Milyen megélhetést nyújt a gazdának a 7 holdas termőföld, amikor a gabonatermelők  száz holdakban mérik a fejlődést  szavatoló gazdaságot. A szerkezetváltás, ami a kertészetre és a gyümölcstermelésre irányul,

     
  • A Tátra és Vág ura

    A Tátra és Vág ura, TájGazda

    Trencsén a jelenlegi cseh határtól körül-belül 15 km-re található Szlovákia területén. Az itt épült rendkívül masszív vár már egy évezrede áll a mintegy 260 méter magas dombon, s hosszú évszázadokon keresztül

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére