Jó érzés lehet természetes anyagokkal dolgozni, valami élő dolgot átalakítani, létrehozni belőle valami újat, használható tárgyat, ami révén mások életét megszépíthetjük. Kosárfonás során a vesszők átalakulnak,

új formát vesznek fel és valaki otthonában használati tárgyként továbbélnek. Megszépítik és megkönnyítik mindennapi létünket.

Bogi vidékről költözött fel Budapestre, hogy egyetemi tanulmányait elkezdje. Váltásra kényszerült. Már gyerekkora óta bujkált benne a kézművesség iránti vágy így beiratkozott egy kézműves iskolába, ahol kosárfonást kezdett el tanulni. Miért a kosárfonást, bútornádazást választotta? Mert már csak ott volt szabad hely. Gondolta, ha ez jutott, hát legye. És milyen jól tette, hogy ott ragadt. Ugyanis ujjai gyönyörű tárgyaknak adnak új köntöst. 12 év telt el mióta vizsgamunkáját elkészítette, amely egy fonott fésülködő asztalból, hozzáillő fonott székből, fonott tükörből, egy fonott burával készült éjjeli lámpából és az asztalon lévő virághoz illő kaspóból állt.
Csendes, nyugodt zöldövezetében lakik családjával. Ideális hely az alkotásra, amikor ideje engedi és persze gyermekei, akkor konyhája padlóján felállítja fonópadját és leül a külön neki készített fonószékre. A tárgyak elkészítéséhez legtöbbször amerikai fűz vesszőit használja, mert ebben megvan minden pozitív tulajdonság, ami a fonáshoz kell. De peddignádat, gyékényt, csuhét, üveget is használ és kombinálja a termékeknél. Szereti a különleges, szokatlan formákat. Pl. kópicot, madáretetőt, demizsont, tároló rendszereket különböző méretben, formában, tükrös fonott tárgyakat és amit a fantáziája megálmodik. Számos speciális dolgot font már. Volt, hogy kérésre igazi kisbabának font babakocsit, indiánsátort, erkélyre reluxát, szekrényajtót font keretbe, óriás fonott betlehemi elemek elkészítésében is segédkezett már. (https://www.facebook.com/Boglilarki-kos%C3%A1rfonod%C3%A1ja-196284760770691/?ref=ts&fref=ts)

A kosárfonás aprólékos, precíz kézügyességet, nagy odafigyelést igénylő szakma. Óvatosan kell bánni a vesszőszálakkal, hogy a hajtogatás közben ne törjenek meg. Mert a törések által a tárgy elveszti egységes mivoltát. Sok éves gyakorlás eredményeképpen Bogi minden apró, kis hibát észrevesz munkáján. Nagyon kritikus munkáival, önmagával szemben. Bogi mindig a tökéletességre törekszik, minden egyes darabot mértani pontossággal készít.
A munka kezdete előtt a vesszőket beáztatja, majd ha eléggé megszívta magát nedvességgel a vessző, akkor nedves rongyba tekeri - hogy ne száradjanak ki olyan gyorsan – és elkezdi fonni, szépen sorjában. Külön az alját, külön az oldalát, fedelét. A laikusok számára bonyolult lépéseknek tűnnek, de Boginak csak úgy repülnek az ujjai. A „karókra”, bordákra kettő illetve egy szállal, ahogy az eszköz megkívánja tekeri a vesszőket. Az elkészült, megfont tárgyakat végül megtisztítja az előfőzés során kicsapódott csersavtól, megszárítja, lakkozza, pácolja.

Régóta űzi e mesterséget, de minden egyes alkalommal tanul valami újat. Szereti megmutatni másoknak is e népi szakmát. Képzőművészeti táborokban tanít, gyerekeknek játszóházi foglalkozások alkalmával mutatja be az egyszerűbb fogásokat.

Bogi alkotás közben teljesedik ki, boldogság, öröm érzései kerítik hatalmába. A legnagyobb öröm számára a megrendelő arcán látható mosoly, boldogság, amikor a kért tárgyat kézbe kapja. Ezért készíti e tárgyakat, ez ad lökést a további munkáihoz.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Hortobágyi pásztorkalap, a nemzeti értékünk

  Pásztorkalap, TájGazda

  A történet az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor is egy felvidéki ifjú úgy döntött, hogy vándorútra kell. A vándorlása során sokat látott legény végül Balmazújvárosban telepedett le, ahol egy kedves,

   
 • Hóvirág: a 2017-es év vadvirága

  Hóvirág: a 2017-es év vadvirága , TájGazda

  Anno még a nagymamám sok hóvirághagymát ültetett a virágoskertjébe tulipánhagymák közé. Február végén március elején fehér pompába öltöztették kertjét. Igaz mára megcsappant a számuk

   
 • Őseink sütő-fűtő hagyatéka

  Banyakemence, TájGazda

  Létezésük nagyon régre nyúlik vissza, a 13. század környékére. Közkedvelté váltak egyszerű építési módjuk és jó hőtartó képességük végett. Az első kemencéket az ázsiai sztyeppéken

   
 • A művészet hobbi

  Kizárólag természetes alapanyagokkal szeret dolgozni és vonzereje a felújítás, az újrahasznosítás, a reciklázs. Tényi Irénke nagymama a művészet világában találja meg az élet harmóniáját,

   
 • A díszbaromfi a nyugtató

  Díszbaromfi, TájGazda

  Alig 20-30 évvel ezelőtt el sem lehetett képzelni falusi házat kapirgáló baromfi nélkül. A japán kacsa és a fehér liba mellett ott volt a sárga tojós és a baromfiudvar büszkesége, a tarka tollú kakas.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére