Belépés

Korosajt, TájGazda

Zala megyében van egy kis varázslatos falu, Nemesbük. Mesébe illő táj veszi körül. Zöldben pompázó, füves-fás dombok váltják egymást, kacskaringós utak, régi paraszti házak.

Nyugodtság, béke, meghittség érzése tölti el az ideérkezőt.

A faluban van egy gazda, András, aki bocikat tart és az általuk adott tejből házi sajtokat készít. Farmjára beérve már messziről látni az állatokat, ugyanis szabad tartásban vannak. Nagy, igéző szemek, kis test, szelídség, magas zsírtartalmú és tejelő képességű Jersey jószágok sétálnak a birtokon. Egész álló nap legelnek, szénát esznek; jól érzik magukat. Ami fontos is, hiszen András szerint finom, kiváló ízű sajtot, csak boldog tehén tejéből lehet készíteni. (https://www.facebook.com/Korosajt-M%C5%B1hely-290704774430903/?fref=ts)

Korosa András fiaival, Bencével és Mátéval él a Koro farmon. A nagyvárosi élet forgatagából kerültek e csendes, nyugodt falusi környezetbe. András három éve készít sajtokat. Ekkor vásárolta első tehenüket, Borókát. Azóta a bocik száma többszörösére gyarapodott. 16 felnőtt és 11 növendék Jersey tehén legel a faromon. Minden tehénnek nevet adtak, csupa „B” betűs neveket: Bíborka, Bodza, Barack, Bella Boglárka, Blanka, Böbe stb. A tehenek csak a fejés alkalmával sétálnak be az istállóba, név szerint szólítva. Minden bocinak megvan a saját helye, az istálló falán neveik is fel vannak tüntetve.

Kezdetben saját részre állított elő tejtermékeket és sajtokat András. Ma már a környező településekről keresik fel kézműves sajtjai miatt. A Korosajt Műhelyben naponta 160 l tejet dolgozik fel. Ebből készíti nap, mint nap a sajtokat. A sajtkészítés során semmilyen tartósítószert és adalékanyagot nem használ fel. Két alaptípusú sajtot készít. A natúr, édesebb típusú, az ementáli sajtok ízvilágára hasonlító sajtot és gouda/trappista savanykásabb ízű sajtot. Ezen alaptípusokat különböző fűszerekkel, zöldségekkel ízesíti olykor, pl. bazsalikom, chili, köménymag, füstölt, borsos, foghagymás, lilahagymás. A sajtokat 6-8 hónapig érleli. Általánosságban elmondható, hogy kamrájában 500-600 kg sajt várakozik a polcokon, hogy a sajtkedvelők az éhes pocakjukat megtöltsék vele.

A Korosa család farmja igazi látványosság a környéken. Rendszeresen látogatják óvodás és iskolás csoportok a környező településekről. De az arra járó turisták is bármikor betekintést nyerhetnek a sajtkészítés folyamatába és a gazdaság életébe. A sajtokat megízlelhetik és meg is vásárolhatják. András többnyire a környező kézműves vásárokon található meg termékeivel, de nagyon sokat keresik fel birtokán is.

Ez év áprilisában tartották meg hagyományteremtő szándékkal az első nemesbüki Korosajt Fesztivált. Igen nagy látványosságnak számított, hogy a teheneket díszbe öltöztetve kihajtották a hegyoldalra, ahol egész nyáron legelhetnek. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a kézi és a gépi tehénfejést, sajtot készíthettek, kézműves termékeket kóstolhattak és önfeledten játszhattak a szabadban. A fesztivál lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek megismerjék a vidéki életformát és megtanulják, hogyan és miből készül a sajt.

András úgy érzi megtalálta az útját. Meglépte azt, amiről csak sokan álmodni mernek. Három évvel ezelőtt kilépett a megszokott, biztonságot adó városi környezetből. Feladta az ismertet az ismeretlenért, hogy saját maga, a saját maga által megtermelt alapanyagból, jelen esetben a tejből sajtot állítson elő. Büszkeséggel tölti el visszatérő vevői - akik sok esetben már barátai - elismerő, dicsérő szavai.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Selmecbánya Kálváriahegye

    Selmecbánya Kálváriahegye, TájGazda

    A középkorban Krisztus szenvedéseit felelevenítendő szép számban hoztak létre kálváriákat egész Európa területén. A történelmi Magyarország minden bizonnyal leglátványosabb kálváriája

     
  • A települést soha se hívhassák Nadánynak!

    A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza

    A báró kijárta, ezt a települést soha se hívhassák Nadánynak... Körösladányban a gyerekek úgy kerülnek ki a Tüköry Lajos Általános Iskolából, hogy pontosan tudják, hol éltek, hol élnek.

     
  • Handmade by Rouz

    Handmade by rouz, TájGazda

    Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

     
  • Dévaványa-Réhely: élet a semmi közepén

    Dévaványa-Réhely, TájGazda

    A dévaványai-ecsegi puszták természetvédelmi terület nagysága 12 800 hektár Zömében gyep, ősgyep művelési ágú területek 90%-a visszavásárlás útján került az állam tulajdonába.

     
  • Koccintás Orbán pálinkával

    Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

    Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére