Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mézeskalácsok Óbecséről, TájGazda

A Délvidéken, Vajdaságban nem ismeretlen a mézeskalács fogalma. A városi ember számára a vásárokban található szív alakú piros vagy feldíszített kalácska jelenti a mézeskalácsot, illetve a vásárfiát.

A falusiak pedig a saját készítésű, főleg karácsony táján előszeretettel fogyasztható édességre gondolnak. A népművészi értékekkel is rendelkező óbecsei Szerda családban mindig is becsben tartották a házias ízeket és ételeket, a kézzel készített ajándéktárgyakat. Elvira asszony kézügyességének köszönhetően szebbnél szebb darabok kerülnek ki a gondosan begyúrt tésztából.

A sors fintora sokszor kiszámíthatatlan és a kényszer hajtja rá az embert, hogy amit kedvtelésből, szabadidejében csinál az ember, egy nap a megélhetést biztosítsa saját maga és a családja számára. Pár évvel ezelőtt, a gazdasági helyzet miatt állás nélkül maradt, így fogant meg az ötlet, hogy a mézeskalács-készítést magasabb szintre kell emelni és vásárokban, fesztiválokon, valamint jellegzetes eseményeken árulni azokat. Az ötlet nem volt hiábavaló, mert mára már híre ment a házi készítésű mézes-kalácsnak és szinte az egész tartományból érkeznek megrendelések. Kezdetben csak a hagyományos formákat kínálta fel a vásárolóknak, de az évek alatt sok újdonságot, a modern kornak megfelelő igényeket is figyelembe véve sikerül új formákat készíteni. Nem ritka az keresztelőre, születésnapra, esküvőre, készülő egyedi darabok, vallási ünnepeinkkor pedig az adventi koszorú vagy a mézeskalács formájú házikó megalkotása.

Elvira asszony elárulta, hogy munkájának a titka a kézügyességében, valamint az alapanyagok minőségében rejlik. Házi kitermelésű tojást és mézet, valamint minőséges lisztet használ a tészta gyúrásához. Nem mindegy az sem, hogy milyen hőmérsékletű konyhában dolgozik, és a díszítőelemek festése is egy külön technológiát igényel. Törekszik az egyszerű, természetes festékanyagok elkészítésére, viszont nem minden esetben kivitelezhető. Hogy egy-egy darab elkészüljön, bizony sok időnek kell eltelnie és mint mondja, legalább tíz alkalommal kézbe kell venni a mézeskalácsot, mire az piacképes lesz. Kedvenc formát nem is tud választani a rengetegből, szinte mindegyik a kedvence. A kisebb formájú darabokkal is éppen ugyanannyi a munka, mint a nagyobb darabokkal, de nem válogat a formák között. Bár a mézeskalács készítés tudományát még a szülői házból hozta magával, úgy érezte, hogy a tudást, az ismereteket bővíteni kell.

Magyarországon sikerült egy továbbképzést befejeznie, aminek köszönhetően még szebb alakzatú mézeskalácsokat készít. Most azt is vallhatja, hogy a hobbynak hódol, viszont némi pénz is csurran belőle a konyhára. Vágya, hogy egy szép napon a budapesti vagy a bécsi vásárban is bemutathassa kézügyességének termékeit, mert úgy érzi, hogy itthon még mindig nem becsülik meg eléggé a kézműves szakmát. Külföldön viszont érvényesülni tudna.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Az Év fája

    Az év fája, TájGazda

    A SZAVAZÁS elindult! Korábbi cikkünkben beszámoltunk már arról, hogy Magyarország bátaszéki molyhos tölgye nyert az idei évben Európa Év Fája címet.

     
  • A természet ereje meggyógyít

    Gyógyszered legyen ételed, és ételed legyen gyógyszered - hangzik a közel két és fél évezredes hippokráteszi utasítás, ami egyértelműen utal az egészség

     
  • A Heit családi kisbirtok

    Heit torma, TájGazda

    Finom sülthez ízletes torma és zamatos bor dukál. Ha torma, akkor Létavértes, ha bakator, akkor Bihardiószeg. Torma és bakator együtt, akkor Heit Családi Kisbirtok. http://heit.hu/ 

     
  • A marosillyei Bornemissza-kúria

    A marosillyei Bornemissza-kúria

    A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

     
  • Alsókalocs - Szabadtéri Múzeum

    Alsókalocsa  az Ökörmezői járás festői szépségű völgyében található. A gyönyörű hegyvidéki táj, a tiszta levegő, az ásványvizek és a helyi lakosok vendégszerető életmódja mind hozzájárulnak

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére