Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gór Endre kosárfonó, TájGazda

Vajdaságban kihaló-félben vannak az ősi mesterségek, mint például a kádár, a kovács, a szűcs vagy kosárfonás. Péterrévén, a Tisza jobb oldalán fekvő falucskában a folyó mindig is kenyeret adott halászoknak,

a partmenti füzesek pedig a kézügyességet kamatoztató szegény embereknek. Aligha található gazdaság, háztartás, ahol ne lennének fűzvesszőből font kosarak, befont üvegek, de akár bútorok is. Péterréve a múlt században kosárfonóiról szerzett hírnevet, hiszen a múlt század derekán még kosárfonó szövetkezet is működött, és még külföldre is szállították a fűzvesszőből font díszes bútorokat, különböző rendeltetésű kosarakat.

Gór Endre édesapjától örökölte a kosárfonó mesterség tudományát, és ápolja is becsülettel a régi kézművességet. A kosárfonásnak egyetlen egy mozzanatát, a vessző hántolását végzi gép, míg a vessző vágásától az áztatáson keresztül a hasításig, majd a fonásig minden kézi erővel történik. A vesszőt saját ültetvényén termeli meg a mester, ahol nemesített arany- meg amerikai-fűz is található. A tőkéből kitörő vesszők vágása, az "aratás" lombhullás után kezdődhet, amikor "beérnek" a vesszők, melyeket kévékbe kötve kúpokba állítanak és így száradnak egy ideig, de tavasszal már feldolgozásra kerülnek. Ahhoz, hogy a vesszővel könnyen bánjon a mester, 10-12 napos áztatásra van szükség, míg főzés esetén 5-6 óra hossza is elegendő, hogy a hántolást követően már kezdődjön is a munka a szerény műhelyben. A szerszámok közül a metszőolló, a kés és a kalapács szolgál munkaeszközül, valamint a ferde munkapad, melyre a munka kezdetén feltűzik az előre megfont kosár-feneket, továbbá a különböző alakú meg méretű kosarak megformázására szolgáló kaptafák.

Gór Endre kosárfonó mester szálvesszőből és hasított vesszőből egyaránt fon kosarakat, melynek művelete a fenék elkészítésével kezdődik. Ebből ágaznak ki az oldalak, a "bordák". Szalmahordó kosarak, terménytároló kosarak, különböző méretű és alakú piaci kosarak, díszkosarak kerülnek ki a mester keze alól. Egyik kedves munkája - ami jobbára már csak az idősebbek emlékezetében él - a fedeles kenyértartó kosár. A különböző méretű üvegek befonása is sok türelmet igényel, akár csak a házi kedvencek, a kutyák és a macskák lakhelyéül szolgáló kosarak. A kosárfonó mester elégedetten mondja, hogy van kereslet portékái iránt, amelyeket kirakodóvásárokon, piacokon, kézműves-vásárokon, különböző népművészeti fesztiválokon értékesít. Elfoglaltsága mellett arra is jut ideje, hogy kézműves táborokban oktassa a kosárfonást, illetve tanfolyamokon adja át tudományát a hagyományok, a régi mesterségek iránt érdeklődőknek.

fShare
0
Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A lébényi Szent Jakab apostol plébániatemplom

  A lébényi Szent Jakab apostol plébániatemplom, TájGazda

  A Győr-Moson-Sopron megyében fekvő Lébény nevű településen számos vallási épülettel, emlékművel találkozhat az erre járó turista. Pl. útmenti feszületekkel, kőkeresztekkel, szobrokkal, szoborcsoportokkal

   
 • Az új ízek birodalma

  Habanero Chili paprika Óbecséről

  Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

   
 • Textilből csavart varázslat

  Textilből csavart varázslat, TájGazda

  Az internetet böngészve láttam meg a Pagi dekor oldalán a festményeket. (https://www.facebook.com/pagidekor/?fref=ts). Vagyis, akkor még azt gondoltam, hogy festéssel készültek a képek.

   
 • Handmade by Eva

  Handmade by Eva, TájGazda

  Elképzelt valami különlegeset, amit szívesen látna viszont egy poháron, gyertyán, dobozon vagy bármilyen üvegfelületen? Ha a válasza igen, akkor Önnek Horváth Hollósi Évát ajánlom.

   
 • Sugar Fantasie – torták és cukorvirágok

  Dudek Ildikó Észak-Komáromban él és dolgozik cukrászként, a Menház területén található Praliné cukrászdában.  Végzettségét tekintve építész, illetve könyvelő, de egyik tanult szakmájában sem dolgozott sokáig.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére