Decsi-Kiss Marcsi

Gyöngyfűzés során az apró kicsi elemeket egymás mellé, ízlésesen, tradicionálisan összekötni nem egyszerű feladat. Biztos kezeket, türelmet, precizitást és kitartást igényel. A Tolna megyében lakó népi iparművész,

Decsi-Kiss Marcsi alkotásai, lenyűgöző gyöngygallérjai, nyakpántjai is erről árulkodnak (www.decsi-kiss-marcsi.hu/index.html).

Marcsi házasságkötése révén került a Sárközbe, ahol fokozatosan ismerkedett meg a sárközi népdalokkal, szokásokkal, hímzéssel, szövéssel. Férje és családja mindig nagy szeretettel fordultak a népművészet felé, hiszen mindennapi életük része volt. Ennek a szeretetnek köszönhető, hogy férjével közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottak, azzal a céllal, hogy megismertessék, megtanítsák és továbbadják a helyi kismesterségeket. A kismesterségek között volt a gyöngyfűzés is, amiről Marcsi úgy gondolta, hogy mint laikus könnyen elsajátíthatja. Később elvégezte a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot, ahol szakdolgozatában a sárközi gyöngygallérokról írt. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató elismerő bírálatának köszönheti, hogy tovább haladt a gyöngyfűzés és a tanítás útján.

Munkái során cseh üveggyöngyöt használ, hiszen a hagyományos, speciális fűzött hálószerű sárközi gyöngygallérok is ebből készültek. Egy-egy alkotás elkészülése több hetet is igénybe vehet, a tervezéstől az utolsó gyöngy felfűzéséig. Különböző szempontok befolyásolják a megvalósítandó ékszer vonásait. Lehet ez egy külön kérés: egy már meglévő ruhához vagy kedvelt színben, méretben kell elkészíteni a „megrendelő” számára vagy a puszta véletlen is eredményezheti. Pl. a gyöngyös polcon egymás mellé kerülő két-három gyöngy, amik jól mutatnak annak ellenére, hogy nem is gondolta volna korábban. A minta kiválasztásában, színek használatában benne van az egyénisége. Igyekszik kevés szint használni egy darabon, vagy az adott szín árnyalatait, különböző gyöngyfajtáit. A minta megtervezése papíron vagy próbadarabon történik, ez sokszor lehet öt-hat darab is mire a végleges terv kirajzolódik. Végül jön a fűzés, ami kitartást, nagy odafigyelést, türelmet kíván.

Gyöngyfűzés közben sokszor előfordul vele, hogy valaki eszébe jut, ekkor már biztosan tudja, hogyha elkészül az ékszerrel, akkor csakis azé a valakié lesz. Gyakran ajándékoz így. Az alkotás során figyelembe veszi az illető egyéniségét, haja, szeme, bőre színét, alkatát és megpróbál ahhoz igazodni. Volt olyan kérés, amivel nehezen tudott azonosulni, ilyenkor nagy kompromisszumkészségre van szükség, hiszen csakis az adott stílusnak, személyiségnek legmegfelelőbb ékszert szeretné megalkotni.

Marcsi kötelességének érzi, hogy a sárközi népi hagyományokat, viseletet, a sárközi mentalitást, népdalokat, a gyöngygallér fűzés elkészítésének módját az utókornak megmentse, továbbadja a mai kor követelményeinek megfelelően alakítva. Megpróbál ennek szellemében dolgozni és a megszerzett tudását tanítás által átadni. Táborokat, kiállításokat, pályázatokat, konferenciákat szervez, előadásokat tart. Munkájának eredményeként a Sárköz népművészete felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Számos elismeréssel büszkélkedhet: Kézműves Remek-díjat, „Tolna megyei művészetért” díjat kapott.
Legértékesebb számára a Király Zsiga-díj, mert ezzel a Népművészeti Egyesület Szövetsége az alkotómunkája mellett a közösség érdekében végzett tevékenységét is díjazta.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Ízvilágot építeni

  Erőspaprika, TájGazda

  Ha függőségről beszélünk, nem kell feltétlenül a dohányra vagy az alkoholra gondolni. Létezik csokifüggőség, vásárlási függőség, de ízektől való függőség is.

   
 • Porcelánból formált növények

  Porcelánból formált növények, TájGazda

  Néztem az interneten a képeket és percekig tanakodtam magamban. Élő-nem élő, élő-nem élő. Majd elolvastam a hozzászólásokat és csak akkor tudatosult bennem, hogy ezek a virágok nem igaziak.

   
 • A Shajanszka ásványvíz - Visk

  Kárpátalja a legendák és az ősi hagyományok, a gyógyító levegő és a jótékony hatású ásványvizek vidéke. Az idelátogatók gyakran megjegyzik, hogy az itteni természet, az ásványvizek és a friss hegyi levegő

   
 • Kárpátalja, Rahói Járás

  Rahói járás, TájGazda

  Ahol a legmagyarabb folyó, a Tisza ered... Európa közepével,  természeti csodákkal, fatemplomokkal, függőhidakkal, a Tisza eredetével, a szőke és fekete Tisza összefolyásával megáldott,

   
 • Barlangászok figyelmébe

  Aki szeret a föld alatt, sárban kúszni-mászni, érdekes üregrendszereket felfedezni, annak érdemes bebarangolnia a Cserszegtomaji-kútbarlangot, a Keszthelyi-riviéra leghosszabb barlangját.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére