Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Decsi-Kiss Marcsi

Gyöngyfűzés során az apró kicsi elemeket egymás mellé, ízlésesen, tradicionálisan összekötni nem egyszerű feladat. Biztos kezeket, türelmet, precizitást és kitartást igényel. A Tolna megyében lakó népi iparművész,

Decsi-Kiss Marcsi alkotásai, lenyűgöző gyöngygallérjai, nyakpántjai is erről árulkodnak (www.decsi-kiss-marcsi.hu/index.html).

Marcsi házasságkötése révén került a Sárközbe, ahol fokozatosan ismerkedett meg a sárközi népdalokkal, szokásokkal, hímzéssel, szövéssel. Férje és családja mindig nagy szeretettel fordultak a népművészet felé, hiszen mindennapi életük része volt. Ennek a szeretetnek köszönhető, hogy férjével közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottak, azzal a céllal, hogy megismertessék, megtanítsák és továbbadják a helyi kismesterségeket. A kismesterségek között volt a gyöngyfűzés is, amiről Marcsi úgy gondolta, hogy mint laikus könnyen elsajátíthatja. Később elvégezte a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot, ahol szakdolgozatában a sárközi gyöngygallérokról írt. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató elismerő bírálatának köszönheti, hogy tovább haladt a gyöngyfűzés és a tanítás útján.

Munkái során cseh üveggyöngyöt használ, hiszen a hagyományos, speciális fűzött hálószerű sárközi gyöngygallérok is ebből készültek. Egy-egy alkotás elkészülése több hetet is igénybe vehet, a tervezéstől az utolsó gyöngy felfűzéséig. Különböző szempontok befolyásolják a megvalósítandó ékszer vonásait. Lehet ez egy külön kérés: egy már meglévő ruhához vagy kedvelt színben, méretben kell elkészíteni a „megrendelő” számára vagy a puszta véletlen is eredményezheti. Pl. a gyöngyös polcon egymás mellé kerülő két-három gyöngy, amik jól mutatnak annak ellenére, hogy nem is gondolta volna korábban. A minta kiválasztásában, színek használatában benne van az egyénisége. Igyekszik kevés szint használni egy darabon, vagy az adott szín árnyalatait, különböző gyöngyfajtáit. A minta megtervezése papíron vagy próbadarabon történik, ez sokszor lehet öt-hat darab is mire a végleges terv kirajzolódik. Végül jön a fűzés, ami kitartást, nagy odafigyelést, türelmet kíván.

Gyöngyfűzés közben sokszor előfordul vele, hogy valaki eszébe jut, ekkor már biztosan tudja, hogyha elkészül az ékszerrel, akkor csakis azé a valakié lesz. Gyakran ajándékoz így. Az alkotás során figyelembe veszi az illető egyéniségét, haja, szeme, bőre színét, alkatát és megpróbál ahhoz igazodni. Volt olyan kérés, amivel nehezen tudott azonosulni, ilyenkor nagy kompromisszumkészségre van szükség, hiszen csakis az adott stílusnak, személyiségnek legmegfelelőbb ékszert szeretné megalkotni.

Marcsi kötelességének érzi, hogy a sárközi népi hagyományokat, viseletet, a sárközi mentalitást, népdalokat, a gyöngygallér fűzés elkészítésének módját az utókornak megmentse, továbbadja a mai kor követelményeinek megfelelően alakítva. Megpróbál ennek szellemében dolgozni és a megszerzett tudását tanítás által átadni. Táborokat, kiállításokat, pályázatokat, konferenciákat szervez, előadásokat tart. Munkájának eredményeként a Sárköz népművészete felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Számos elismeréssel büszkélkedhet: Kézműves Remek-díjat, „Tolna megyei művészetért” díjat kapott.
Legértékesebb számára a Király Zsiga-díj, mert ezzel a Népművészeti Egyesület Szövetsége az alkotómunkája mellett a közösség érdekében végzett tevékenységét is díjazta.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Panoráma kilátó: Gyopárosfürdő szimbóluma

  Az „Alföld gyöngyéről” sokunknak máris Gyopárosfürdő jut eszünkbe. A gyógyhatású vizek, kikapcsolódás, pihenés, fürdés gondolatai fogalmazódnak meg bennünk.

   
 • Gombos és a Tamáskó kaptár

  Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

  Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

   
 • Egyedülálló, Tisza által „költöztetett” fatemplom

  Egyedülálló, Tisza által „költöztetett” fatemplom Tiszabökényben, TájGazda

  2016 nyarán sokakat ért meglepetés, amikor a felújítás alatt álló tiszabökényi görögkatolikus templom helyén, a vakolat eltávolítása után egy fából készült építmény tűnt elő. Ránézésre senki sem gondolta volna,

   
 • Lelkesítő vízikerék

  Felsőcsernátonban egy rusztikus, de ugyanakkor modern turisztikai központot hoztak létre. A létesítmény egy felújított malom köré épült. A Háromszéki Mára Egyesület tulajdona a Malomkert

   
 • Húsvétnap reggelén az ég igen magas

  Húsvétnap reggelén az ég igen magas - Tar Emese, TájGazda

  Kárpátalja magyar lakossága számos Húsvéthoz kötődő szokást őriz. Bár tagadhatatlan, hogy némelyikük formáját tekintve némileg megváltozott, Krisztus feltámadásának ünnepét mindenhol

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére