Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

amelyeket kisebb-nagyobb patakok szelnek át. A térség gazdagságát az olajtök termesztésnek és az olajütésnek is köszönheti. Több, mint 100 éves múltra visszatekintő hagyománya van.

A Balogh családi gazdaság e festői környezetben, Szalafőn található. A gazdaságot kedves vendégszerető házaspár irányítja János és felesége, Bernadett. Szarvasmarha tenyésztés mellett egy hagyományos olajnyerési technikával működő műhelyt és rétesházat is üzemeltetnek. Az ide érkező turisták szabadon bejárhatják gazdaságukat. Az erre a célra kialakított látványműhelyben az érdeklődők szeme láttára sajtolnak olajat, az általuk kért magvakból. Továbbá megnézhetik a sajtolás folyamatát, kipróbálhatják, megkóstolhatják és meg is vásárolhatják az elkészült olajokat.
 
Jánosék meleg és hideg sajtolási technikával állítanak elő olajakat. A meleg sajtolási folyamat révén, a kb. 120-130 fokos hőmérséklet hatására a tökmagolaj és a dióolaj enyhén pörkölt ízű lesz. A hidegen sajtolással pedig nyers íz érezhető az elkészült olajok megkóstolásakor. Az olajütés során keletkező „melléktermék” vagy granulátum sem kerül kidobásra. Fogyasztható egyszerűen csak nasiként vagy további feldolgozás után liszt formájában értékesíthető.

Az alapanyagokat saját maguk termelik és semmilyen adalékanyagot nem használnak a sajtolásnál. Csak vizet és sót adnak a melegen készült olajok préseléséhez. Garantáltan kiváló minőségű, vegytiszta termékeket állítanak elő. Az összenyomás során nem sérülnek, nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, ezáltal megőrzik jótékony hatásukat a szervezetre.

Termékkínálatukban megtalálható a meleg és hideg sajtolási módszerrel készült Örségi tökmagolaj, dióolaj. Emellett hideg eljárással készült különleges olajok, mint pl. a mákolaj, lenmagolaj, kenderolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj, máriatövismagolaj, csikpebogyómagolaj, sáfrányos szeklicemag olaj, tödi, tökmagkrém, diókrém.
A melegen sajtolt Őrségi tökmagolajuk 2013-ban Nemzeti Parki Termék védjegy díjat nyert el.

A Balogh család által kisajtolt olajok garantálják az olaj eredetiségét, minőségét. Közismert az olajok szervezetre gyakorolt kedvező hatása. A tökmagolaj nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Rendszeres fogyasztása segít a keringési rendszer optimális működésében, a húgyhólyag- és prosztatapanaszok kezelésében. Erősíti és védi az immunrendszert, bőrápoló, hajápoló hatással is bír.
A dióolajnak magas az Omega zsírsavtartalma és vastartalma. Kedvezően befolyásolja az agyműködést, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, táplálja és védi a bőrt.

Érdemes felkeresni gazdaságukat, ahol kötetlen beszélgetés és friss, ropogós rétes mellett megtudhatnak mindent a minőségi olajok gyártásáról (www.baloghcsaladigazdasag.hu).

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Mórahalmi Mini Model Park

  Mórahalmi Mini Model Park, TájGazda

  Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

   
 • Régiségek gyűjteménye

  Régiségek gyűjteménye, TájGazda

  Répaszedő és kévehányó villa, kasza, teherszorító kampó, szecskavágó, tiloló, gereben, köpülő - és sorolhatnánk vég nélkül a paraszti gazdálkodás és a részleges terményfeldolgozás eszközeit,

   
 • Tündérségek a hétköznapok szürkesége ellen

  „Az alkotás számomra olyan, mint a levegő: nem tudok nélküle élni. Az, hogy ezáltal kifejezhetem önmagam, s ezt megoszthatom másokkal is, megajándékozva őket

   
 • A bábok világában

  Temerini Bábszínház, TájGazda

  Gyermekeket szórakoztatni és a magyar kultúrát elvinni akár olyan helyekre, olyan kis településekre, ahol a fiataloknak, a  gyermekeknek ritkán, vagy nincs alkalmuk színházba járni –

   
 • Mesebeli világ hulladék újrahasznosításából

  Görgettem és görgettem az oldalon lefelé. Hirtelen megállítottam a képernyőt. Egy hintázó és egy lufit fogó alakot pillantottam meg. Milyen mókás figurák, milyen viccesen áll a szeme a hintás csajszinak.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére