Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

amelyeket kisebb-nagyobb patakok szelnek át. A térség gazdagságát az olajtök termesztésnek és az olajütésnek is köszönheti. Több, mint 100 éves múltra visszatekintő hagyománya van.

A Balogh családi gazdaság e festői környezetben, Szalafőn található. A gazdaságot kedves vendégszerető házaspár irányítja János és felesége, Bernadett. Szarvasmarha tenyésztés mellett egy hagyományos olajnyerési technikával működő műhelyt és rétesházat is üzemeltetnek. Az ide érkező turisták szabadon bejárhatják gazdaságukat. Az erre a célra kialakított látványműhelyben az érdeklődők szeme láttára sajtolnak olajat, az általuk kért magvakból. Továbbá megnézhetik a sajtolás folyamatát, kipróbálhatják, megkóstolhatják és meg is vásárolhatják az elkészült olajokat.
 
Jánosék meleg és hideg sajtolási technikával állítanak elő olajakat. A meleg sajtolási folyamat révén, a kb. 120-130 fokos hőmérséklet hatására a tökmagolaj és a dióolaj enyhén pörkölt ízű lesz. A hidegen sajtolással pedig nyers íz érezhető az elkészült olajok megkóstolásakor. Az olajütés során keletkező „melléktermék” vagy granulátum sem kerül kidobásra. Fogyasztható egyszerűen csak nasiként vagy további feldolgozás után liszt formájában értékesíthető.

Az alapanyagokat saját maguk termelik és semmilyen adalékanyagot nem használnak a sajtolásnál. Csak vizet és sót adnak a melegen készült olajok préseléséhez. Garantáltan kiváló minőségű, vegytiszta termékeket állítanak elő. Az összenyomás során nem sérülnek, nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, ezáltal megőrzik jótékony hatásukat a szervezetre.

Termékkínálatukban megtalálható a meleg és hideg sajtolási módszerrel készült Örségi tökmagolaj, dióolaj. Emellett hideg eljárással készült különleges olajok, mint pl. a mákolaj, lenmagolaj, kenderolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj, máriatövismagolaj, csikpebogyómagolaj, sáfrányos szeklicemag olaj, tödi, tökmagkrém, diókrém.
A melegen sajtolt Őrségi tökmagolajuk 2013-ban Nemzeti Parki Termék védjegy díjat nyert el.

A Balogh család által kisajtolt olajok garantálják az olaj eredetiségét, minőségét. Közismert az olajok szervezetre gyakorolt kedvező hatása. A tökmagolaj nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Rendszeres fogyasztása segít a keringési rendszer optimális működésében, a húgyhólyag- és prosztatapanaszok kezelésében. Erősíti és védi az immunrendszert, bőrápoló, hajápoló hatással is bír.
A dióolajnak magas az Omega zsírsavtartalma és vastartalma. Kedvezően befolyásolja az agyműködést, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, táplálja és védi a bőrt.

Érdemes felkeresni gazdaságukat, ahol kötetlen beszélgetés és friss, ropogós rétes mellett megtudhatnak mindent a minőségi olajok gyártásáról (www.baloghcsaladigazdasag.hu).

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A kismácsédi Szent-Margit templom

  Kismácséd a felvidéki Galántai járás alig 600 főt számláló települése, mely a járási központtól mintegy 10 km-re, a Kisalföld északi részén fekszik. 1326-ban említi először hivatalos irat, akkor még Mached néven.

   
 • Naspolya: a szottyos télvízi C-vitamin forrás

  Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

   
 • Rétesház, Mórahalom

  Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

  Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

   
 • Kárpátalja, Rahói Járás

  Rahói járás, TájGazda

  Ahol a legmagyarabb folyó, a Tisza ered... Európa közepével,  természeti csodákkal, fatemplomokkal, függőhidakkal, a Tisza eredetével, a szőke és fekete Tisza összefolyásával megáldott,

   
 • Egyedi ékszerek Iluskától

  Iluska ékszerei, TájGazda

  Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, Iluska, közel 5 évvel ezelőtt kezdett el ásványékszerek készítésével foglalkozni. Tulajdonképpen ajándékba kapta ezt a foglalatosságot:

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére