Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

És milyen ízesítéssel? A klasszikus ízűt vagy a gyógynövényekkel „megbolondított” változatát? Nehéz döntés, ha tehetné a vásárló, mindegyikből vinne éléskamrája polcaira.

Erika nagymamájától és édesanyjától sokat tanult a befőzésről. A tőlük kapott tudást és a régi szakácskönyvekben rejlő receptek ötvözéséből, a kor követelményeit figyelembe véve készíti termékeiket. Igazi családi manufaktúra ez. Az alapanyagok előállítási, feldolgozási, csomagolási és értékesítési folyamataiból a család minden tagja kiveszi a részét. Lányuk és két fiúgyermekük is segít, ahol tud.

Termékeik nagy részének alapanyagát a mindszenti tanyájukon lévő saját telepítésű bodzafáik adják. Miért a bodza? Régi, hagyományos, közkedvelt szörp alapanyag és emellett számos jótékony hatással bír az egészségre is.
Fontosnak tartják, hogy a kiváló minőségű, általuk megtermelt alapanyagot hagyományos módon, kézi munkafolyamatokkal dolgozzák fel. Termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, édesítőt, aromát, ízfokozót. A lekvárokat fatüzelésű üstben, a zöldségeket kemencében, parázson sütik meg. Klasszikus lekvárjaik a nyár ízét idézik fel, az alacsony cukortartalomnak és a rövid főzési időnek köszönhetően zamatos és friss gyümölcsízűek.
Igazi kuriózumnak számít szilvalekvárjuk, mely cukor hozzáadása nélkül, rézüstben, 8 óra alatt fő keményre. A parázson, kemencében sült pástétomjaik a füsttől különleges és jellegzetes ízt nyernek. Szörpjeik, lekvárjaik alacsony cukortartalommal készülnek, illetve lekvárjaik cukormentes, szörpjeik nyírfacukros változatban is megtalálható kínálatukban. Gyógynövényeiket nemcsak szirupok, cseppek formájában forgalmazzák, hanem szörpjeiket is „megfűszerezik” velük. Így lesznek igazán különlegesek és egészségesek.

2015-ben a Gyulán megrendezett Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén a fehérboros bodzavirág zselével és a mentás bodzavirág szörppel nevezett termékükkel aranyérmesek lettek.

Termékkínálatuk elérhető: www.befozde.com, www.facebook.com/befozde
Személyesen is találkozhatnak velük fesztiválokon, kézműves vásárokon, Szeged, Szentes, Orosháza, Hódmezővásárhely piacain.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Hagyományos ételek Kárpátaljáról

    Egy nemzet konyhakultúrája korántsem csak annak ízlésvilágát tükrözi. A magyar gasztronómia több mint ezer éve létezik, fejlődik, alakul,

     
  • Székelyek leszármazottai Felvidéken

    Kolon (szlovákul Kolíňany) felvidéki község, a Nyitrai kerület Nyitrai járásában. A járási központtól 10 km-re fekszik, ahol a Kisalföld emelkedni kezd a Tribecs-hegység felé.

     
  • A szűcsmesterség csak emlék marad

    A fiatal nemzedék számára ismeretlen fogalmak özönlenek a moholi 85 éves Vastag Jánostól, aki, talán a vidék egyteln szűcsmestere, aki báránybőr kikszítéssel si foglalkozik.

     
  • Mákolaj a táplálkozásban

    Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

    A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

     
  • Lökösházi Bréda Kastély: a Dél-Alföld rejtett ékköve

    Eppur si muove! (Mégis mozog!) – Galileo Galilei 1633-ban ezeket a szavakat mormolta maga elé bírósági tárgyalásán, miközben elfogadta az egyházi Törvényszék (inquisitio) ítéletét,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére