Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

És milyen ízesítéssel? A klasszikus ízűt vagy a gyógynövényekkel „megbolondított” változatát? Nehéz döntés, ha tehetné a vásárló, mindegyikből vinne éléskamrája polcaira.

Erika nagymamájától és édesanyjától sokat tanult a befőzésről. A tőlük kapott tudást és a régi szakácskönyvekben rejlő receptek ötvözéséből, a kor követelményeit figyelembe véve készíti termékeiket. Igazi családi manufaktúra ez. Az alapanyagok előállítási, feldolgozási, csomagolási és értékesítési folyamataiból a család minden tagja kiveszi a részét. Lányuk és két fiúgyermekük is segít, ahol tud.

Termékeik nagy részének alapanyagát a mindszenti tanyájukon lévő saját telepítésű bodzafáik adják. Miért a bodza? Régi, hagyományos, közkedvelt szörp alapanyag és emellett számos jótékony hatással bír az egészségre is.
Fontosnak tartják, hogy a kiváló minőségű, általuk megtermelt alapanyagot hagyományos módon, kézi munkafolyamatokkal dolgozzák fel. Termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, édesítőt, aromát, ízfokozót. A lekvárokat fatüzelésű üstben, a zöldségeket kemencében, parázson sütik meg. Klasszikus lekvárjaik a nyár ízét idézik fel, az alacsony cukortartalomnak és a rövid főzési időnek köszönhetően zamatos és friss gyümölcsízűek.
Igazi kuriózumnak számít szilvalekvárjuk, mely cukor hozzáadása nélkül, rézüstben, 8 óra alatt fő keményre. A parázson, kemencében sült pástétomjaik a füsttől különleges és jellegzetes ízt nyernek. Szörpjeik, lekvárjaik alacsony cukortartalommal készülnek, illetve lekvárjaik cukormentes, szörpjeik nyírfacukros változatban is megtalálható kínálatukban. Gyógynövényeiket nemcsak szirupok, cseppek formájában forgalmazzák, hanem szörpjeiket is „megfűszerezik” velük. Így lesznek igazán különlegesek és egészségesek.

2015-ben a Gyulán megrendezett Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén a fehérboros bodzavirág zselével és a mentás bodzavirág szörppel nevezett termékükkel aranyérmesek lettek.

Termékkínálatuk elérhető: www.befozde.com, www.facebook.com/befozde
Személyesen is találkozhatnak velük fesztiválokon, kézműves vásárokon, Szeged, Szentes, Orosháza, Hódmezővásárhely piacain.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Szlovákia egyetlen úszómalma

    Gútai malom, Tájérintő-TájGazda

    A Csallóköz számos kulturális, természetvédelmi érdekességet, értéket rejt magában. Ilyen a délnyugati részén, Gúta városának szélén található úszó vízimalom és köré épült komplexum is.

     
  • 2 500 református

    Észak-Komárommal már több cikkünkben is találkozhattak a kedves Olvasók, a város kifogyhatatlan tárháza a magyar vonatkozású történelmi épületeknek, látnivalóknak.

     
  • Az új ízek birodalma

    Habanero Chili paprika Óbecséről

    Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

     
  • Kékkő vára

    Kékkő vára, TájGazda

    Kékkő, felvidéki község a magyar határtól mintegy 30 km-re található. Nevét kéklő, sziklás hegycsúcsáról kapta, melyen fénykorában Magyarország egyik legjelentősebb vára állt.

     
  • Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére