Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

És milyen ízesítéssel? A klasszikus ízűt vagy a gyógynövényekkel „megbolondított” változatát? Nehéz döntés, ha tehetné a vásárló, mindegyikből vinne éléskamrája polcaira.

Erika nagymamájától és édesanyjától sokat tanult a befőzésről. A tőlük kapott tudást és a régi szakácskönyvekben rejlő receptek ötvözéséből, a kor követelményeit figyelembe véve készíti termékeiket. Igazi családi manufaktúra ez. Az alapanyagok előállítási, feldolgozási, csomagolási és értékesítési folyamataiból a család minden tagja kiveszi a részét. Lányuk és két fiúgyermekük is segít, ahol tud.

Termékeik nagy részének alapanyagát a mindszenti tanyájukon lévő saját telepítésű bodzafáik adják. Miért a bodza? Régi, hagyományos, közkedvelt szörp alapanyag és emellett számos jótékony hatással bír az egészségre is.
Fontosnak tartják, hogy a kiváló minőségű, általuk megtermelt alapanyagot hagyományos módon, kézi munkafolyamatokkal dolgozzák fel. Termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, édesítőt, aromát, ízfokozót. A lekvárokat fatüzelésű üstben, a zöldségeket kemencében, parázson sütik meg. Klasszikus lekvárjaik a nyár ízét idézik fel, az alacsony cukortartalomnak és a rövid főzési időnek köszönhetően zamatos és friss gyümölcsízűek.
Igazi kuriózumnak számít szilvalekvárjuk, mely cukor hozzáadása nélkül, rézüstben, 8 óra alatt fő keményre. A parázson, kemencében sült pástétomjaik a füsttől különleges és jellegzetes ízt nyernek. Szörpjeik, lekvárjaik alacsony cukortartalommal készülnek, illetve lekvárjaik cukormentes, szörpjeik nyírfacukros változatban is megtalálható kínálatukban. Gyógynövényeiket nemcsak szirupok, cseppek formájában forgalmazzák, hanem szörpjeiket is „megfűszerezik” velük. Így lesznek igazán különlegesek és egészségesek.

2015-ben a Gyulán megrendezett Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén a fehérboros bodzavirág zselével és a mentás bodzavirág szörppel nevezett termékükkel aranyérmesek lettek.

Termékkínálatuk elérhető: www.befozde.com, www.facebook.com/befozde
Személyesen is találkozhatnak velük fesztiválokon, kézműves vásárokon, Szeged, Szentes, Orosháza, Hódmezővásárhely piacain.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Bakonyi szélmalmok

    A tési szélmalom, TájGazda

    Köszönjük kedves olvasónknak, Kovács Estvánnak, aki felhívta figyelmünket az alábbi cikkben szereplő malmokra. Az élénk bakonyi szelek befogására kiválóan használhatóak voltak a szélmalmok.

     
  • Népzene a Szórványban

    Népzene a Szórványban, TájGazda

    A dél – bácskai Újvidék peremvárosi településén, Tiszakálmánfalván, ahol a magyarság egy negyede vallja magát magyarnak és a nemzeti összetartozást a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

     
  • Népünnepély a falunap Gunarasban

    Népünnepély a falunap Gunarasban, TájGazda

    Az aratást követően, az őszi nagy mezőgazdasági munkák kezdete előtt, lélegzetvételnyi pihenőt tartanak a gazdák, a falvakban különböző rendezvényeken erősítik meg,

     
  • Értékes természetvédelmi pont Dévaványán

    Értékes természetvédelmi pont Dévaványán, TájGazda

    A Körös – Maros Nemzeti Park egybefüggő, legnagyobb, a 13000 hektáros nagyságot is meghaladó területe a Dévaványai – Ecsegi puszták. A szikes pusztákon számos védett és fokozottan védett növény

     
  • Egy napra a világ közepe

    Egyre gyakoribb a megállapítás: elöregszik, folyamatosan néptelenedik a vajdasági falu, gyöngül megtartó ereje. Adorján, az alig ezer lelket számláló Tisza-menti település lélekszáma - még ha csak egy napra is

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére