Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

És milyen ízesítéssel? A klasszikus ízűt vagy a gyógynövényekkel „megbolondított” változatát? Nehéz döntés, ha tehetné a vásárló, mindegyikből vinne éléskamrája polcaira.

Erika nagymamájától és édesanyjától sokat tanult a befőzésről. A tőlük kapott tudást és a régi szakácskönyvekben rejlő receptek ötvözéséből, a kor követelményeit figyelembe véve készíti termékeiket. Igazi családi manufaktúra ez. Az alapanyagok előállítási, feldolgozási, csomagolási és értékesítési folyamataiból a család minden tagja kiveszi a részét. Lányuk és két fiúgyermekük is segít, ahol tud.

Termékeik nagy részének alapanyagát a mindszenti tanyájukon lévő saját telepítésű bodzafáik adják. Miért a bodza? Régi, hagyományos, közkedvelt szörp alapanyag és emellett számos jótékony hatással bír az egészségre is.
Fontosnak tartják, hogy a kiváló minőségű, általuk megtermelt alapanyagot hagyományos módon, kézi munkafolyamatokkal dolgozzák fel. Termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezéket, édesítőt, aromát, ízfokozót. A lekvárokat fatüzelésű üstben, a zöldségeket kemencében, parázson sütik meg. Klasszikus lekvárjaik a nyár ízét idézik fel, az alacsony cukortartalomnak és a rövid főzési időnek köszönhetően zamatos és friss gyümölcsízűek.
Igazi kuriózumnak számít szilvalekvárjuk, mely cukor hozzáadása nélkül, rézüstben, 8 óra alatt fő keményre. A parázson, kemencében sült pástétomjaik a füsttől különleges és jellegzetes ízt nyernek. Szörpjeik, lekvárjaik alacsony cukortartalommal készülnek, illetve lekvárjaik cukormentes, szörpjeik nyírfacukros változatban is megtalálható kínálatukban. Gyógynövényeiket nemcsak szirupok, cseppek formájában forgalmazzák, hanem szörpjeiket is „megfűszerezik” velük. Így lesznek igazán különlegesek és egészségesek.

2015-ben a Gyulán megrendezett Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén a fehérboros bodzavirág zselével és a mentás bodzavirág szörppel nevezett termékükkel aranyérmesek lettek.

Termékkínálatuk elérhető: www.befozde.com, www.facebook.com/befozde
Személyesen is találkozhatnak velük fesztiválokon, kézműves vásárokon, Szeged, Szentes, Orosháza, Hódmezővásárhely piacain.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

    Somi Kata, TájGazda

    Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

     
  • Napraforgó, amely mindig a Nap felé fordul

    Napraforgó, TájGazda

    A minap a határban jártam, hogy megnézzem milyen az idei búzánk. A parcellához vezető után volt szerencsém néhány helyen megcsodálni a nyár egyik nagy kedvenc növényét,

     
  • Helytörténeti múzeum és skanzen Tiszafarkasfalván

    Helytörténeti múzeum és skanzen Tiszafarkasfalván, TájGazda

    A Farkasfalván található Tiszaháti Tájmúzeum a vidék legjelentősebb tájtörténeti múzeuma. Tájmúzeumként az egység 1970 óta működik, Bíró Andor (az akkori Határőr Kolhoz elnöke) kezdeményezésére.

     
  • Családi hagyományok útján

    Bagyi Irén, TájGazda

    A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

     
  • A piros arany

    A piros arany, TájGazda

    Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére