Dorka fűszerháza, TájGazda

A vásárra megérkezve Dorkára és termékeire lettem figyelmes először. Egy pici asztal mögött állt, az egyedi csomagolás, a termékek sokszínűsége kiemelte őt a megszokott vásári árusok környezetéből.

Fűszernövények, fűszerkeverékek sokasága terült el asztalán.

Később megtudtam tőle, hogy férjével, Sándorral kistermelőként fűszernövények és fűszerkeverékek előállításával foglalkoznak. Fűszerekkel való csodálatos kapcsolata évtizedekkel ezelőtt kezdődött. Már édesanyja is gyűjtött különleges, egzotikus ételek fűszerezéséhez recepteket, növényeket, melyet örökségként Dorka vitt tovább. Kezdetben saját maguk örömére, barátaik, ismerőseik számára szárítottak fűszer,- és gyógynövényeket. Később a nagyobb és igényesebb érdeklődőkre való tekintettel megalakították a „Dorka Fűszerházát”.

Kizárólag saját maguk által megtermelt fűszereket, fűszerkészítményeket,- és keverékeket, aszalványokat, teákat kínálnak, amelyek üzletekben nem vagy csak ritka esetekben szerezhetők be. Fontosnak tartják, hogy a termelés kézi erővel, vegyszermentesen, és a térségben egyedülálló növénytársításos módszerrel történik. E módszer előnye, hogy az egymás társaságába ültetett fajok védekező mechanizmusa révén egymás kártevőit riasztják és egymás fejlődésére kedvező hatással vannak. A házikerti termelés Derekegyházon, Golopon, Békéscsaba kertvárosi részén folyik. A termelt növényfajok száma 90 és 110 között mozog, ami az adott évszaktól, időjárási viszonyoktól is függ.
A növények feldolgozása a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében történik. A begyűjtött növényeket szárítással és aszalással tartósítják, üvegedényekben tárolják. A fűszerek csomagolásánál is törekednek az újrahasznosításra. Ezt mutatja legújabb kiszerelésük az üvegkémcsőbe töltött fűszer. Készítenek lakásdekor jellegű dísztárgyakat, illatpárnát, levendulazsákot, potpourrit is.

Szívesen látják a fűszer csodálatos világa iránt érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a kiskertjeik világába, tanácsokat adnak és aktívan be is kapcsolódhatnak a kerti munkálatokba, elsősorban Derekegyházon.

Dorkáék az eddig megszerzett tudásukat óvodásoknak, nyári táborok keretein belül iskolásoknak, egyéb képzések alkalmával, fórumokon tovább is adják. Szeretnék a vásárlói közeget megfelelő tudással, környezettudatos neveléssel a fenntartható fejlődés irányába terelni a helyi, minőségi termékek vásárlására ösztönözni.

Egy korábban velük kézült riport megtekinthető:Elérhetőségük, kínálatuk: www.facebook.com/dorkafuszerhaza,
Továbbá megtalálhatóak kézműves piacokon, alkalmi rendezvényeken.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • 1014 – Kékestető

  1014 – Kékestető, TájGazda

  Egy három színnel lefestett kő: piros-fehér-zöld. Alatta a Békehegy felírat áll. És valóban a béke, nyugalom szele csapja meg az ideérkezőt. Azt nem mondhatom csend van, mert a turisták nevetése,

   
 • Horgolt napernyők – napsütésben, esőben

  Horgolt napernyők – napsütésben, esőben, TájGazda

  "A szépben mindig van valami megdöbbentő és szokatlan, valami ünnepi és korlátlan." (Kosztolányi Dezső). Icánál ernyőből sosincs hiány, de nem ám a szokványos, hétköznapi fajtákból.

   
 • A Cseszneki Vár

  A cseszneki vár, TájGazda

  A Bakony hegység egyik sziklaszirtjén áll, őrködik ma is a romos Cseszneki Vár. Tekintélyt parancsoló vár a tatárjárást követően épült, azzal a céllal, hogy védelmi feladatokat lásson el

   
 • Szemet gyönyörködtető piros mező

  Pipacsmező, TájGazda

  Lassan eljön a tanév vége, a ballagás ideje. Ilyenkor a tanulok mellet az iskolák, tantermek is díszbe öltöznek. Legtöbbször pipacsot, búzavirágot, mezei szarkalábat, rózsaszirmot szednek a gyerekek a tantermek,

   
 • Téli gyermektábor-foglalkozások

  Egy hétig tartó gyeremtábort rendeztek az Újvidéktől 30 kilométerre levő Szenttamás kisvárosban. A magyar hagyományokat is őrző, illetve továbbadó

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére