Dorka fűszerháza, TájGazda

A vásárra megérkezve Dorkára és termékeire lettem figyelmes először. Egy pici asztal mögött állt, az egyedi csomagolás, a termékek sokszínűsége kiemelte őt a megszokott vásári árusok környezetéből.

Fűszernövények, fűszerkeverékek sokasága terült el asztalán.

Később megtudtam tőle, hogy férjével, Sándorral kistermelőként fűszernövények és fűszerkeverékek előállításával foglalkoznak. Fűszerekkel való csodálatos kapcsolata évtizedekkel ezelőtt kezdődött. Már édesanyja is gyűjtött különleges, egzotikus ételek fűszerezéséhez recepteket, növényeket, melyet örökségként Dorka vitt tovább. Kezdetben saját maguk örömére, barátaik, ismerőseik számára szárítottak fűszer,- és gyógynövényeket. Később a nagyobb és igényesebb érdeklődőkre való tekintettel megalakították a „Dorka Fűszerházát”.

Kizárólag saját maguk által megtermelt fűszereket, fűszerkészítményeket,- és keverékeket, aszalványokat, teákat kínálnak, amelyek üzletekben nem vagy csak ritka esetekben szerezhetők be. Fontosnak tartják, hogy a termelés kézi erővel, vegyszermentesen, és a térségben egyedülálló növénytársításos módszerrel történik. E módszer előnye, hogy az egymás társaságába ültetett fajok védekező mechanizmusa révén egymás kártevőit riasztják és egymás fejlődésére kedvező hatással vannak. A házikerti termelés Derekegyházon, Golopon, Békéscsaba kertvárosi részén folyik. A termelt növényfajok száma 90 és 110 között mozog, ami az adott évszaktól, időjárási viszonyoktól is függ.
A növények feldolgozása a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében történik. A begyűjtött növényeket szárítással és aszalással tartósítják, üvegedényekben tárolják. A fűszerek csomagolásánál is törekednek az újrahasznosításra. Ezt mutatja legújabb kiszerelésük az üvegkémcsőbe töltött fűszer. Készítenek lakásdekor jellegű dísztárgyakat, illatpárnát, levendulazsákot, potpourrit is.

Szívesen látják a fűszer csodálatos világa iránt érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a kiskertjeik világába, tanácsokat adnak és aktívan be is kapcsolódhatnak a kerti munkálatokba, elsősorban Derekegyházon.

Dorkáék az eddig megszerzett tudásukat óvodásoknak, nyári táborok keretein belül iskolásoknak, egyéb képzések alkalmával, fórumokon tovább is adják. Szeretnék a vásárlói közeget megfelelő tudással, környezettudatos neveléssel a fenntartható fejlődés irányába terelni a helyi, minőségi termékek vásárlására ösztönözni.

Egy korábban velük kézült riport megtekinthető:Elérhetőségük, kínálatuk: www.facebook.com/dorkafuszerhaza,
Továbbá megtalálhatóak kézműves piacokon, alkalmi rendezvényeken.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Molnár Edina – EVILA

  Molnár Edina – EVILA, TájGazda

  Molnár Edina üzletkötés és vállalkozás szakon végzett, de ebben a szakmában sosem helyezkedett el. A középiskola után pincérkedett, majd mikor nyolc éve betöltötte a 23. életévét, megszületett a kislánya.

   
 • Klarisszák temploma – Pozsony

  Klarisszák temploma – Pozsony, TájGazda

  Ha röviden szeretném bemutatni a klarissza apácarendet, mindenképp fontosnak tartanék elmondani néhány alapvető dolgot. A legfontosabb információ róluk, hogy ők tulajdonképpen az Assisi Szent Ferenc

   
 • Bazaltorgonák a Somoskői vár tövében

  Somoskő, TájGazda

  Somoskő Salgótarján részeként a szlovák - magyar határvonalnál fekszik. A település fölé magasodó vár és vulkanikus képződmény viszont már Szlovákia területén található.

   
 • Pihe-puha mesehősök

  Lădaru-Baricz Hajnalka foltvarró, TájGazda

  Foltvarrással foglalkozik, ezen belül is „gyerekekre szakosodott” Lădaru-Baricz Hajnalka, aki a legkisebbek számára készíti alkotásait Gyergyószéken. Vidám, színes párnákra,

   
 • Barlangászok figyelmébe

  Aki szeret a föld alatt, sárban kúszni-mászni, érdekes üregrendszereket felfedezni, annak érdemes bebarangolnia a Cserszegtomaji-kútbarlangot, a Keszthelyi-riviéra leghosszabb barlangját.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére