Vetró szóda

Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

Az ásványvizek óriási kínálatának megjelenésével a hagyományos szódát készítőknek nehezebb dolga lett a piacon. A szódavíz fogyasztásának mértéke visszaesett, de szerencsére van, aki még e régi mesterséget tovább viszi. A szódavíz kitűnő szomjoltó, kiváló fröccs- „adalék”. Ezt a buborékos vizet gyártja Géza bácsi is, az udvarukban lévő kis üzemükben.
Elmondása szerint, mindig is szeretet volna szódavíz-készítéssel foglalkozni, majd 1991-ben sikerült is elindítania saját vállalkozását. Udvaruk garázsában feleségével, Valika nénivel közösen töltögették, töltögetik a szódás üvegeket.

Kezdetben egy régi típusú, kerekes, lábbal taposó 2 fejes szódavízkészítő gépet használtak. Igen kemény munka lehetet, nagy fizikai állóképességet igényelt a napi 100 darabnál is több üveg megtöltése. Sokszor éjszakába nyúlóan töltögették a flakonokat. Család,- és munka mellett ’97-ben megszerezte szikvízgyártó szakképesítést is, annak érdekében, hogy e tevékenységet tovább folytathassa.

Időközben sikerült beszerezniük egy modernebb 5 fejes szódavízkészítő gépet. Így mára az üvegek feltöltése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az üresen visszaérkezett üvegeket alapos mosásnak vetik alá. Átnézik, hogy nem sérültek e a palackok, majd átcímkézik és feltöltik szódavízzel.

Nagyon kíváncsi lettem, hogyan történik a töltés. Géza bácsi beavatott a rendszer folyamatába. Egy fehér hordó ivóvízzel van megtöltve, a szén-dioxidot és az aktív szenet tartalmazó tartályok csövekkel egy rendszerbe vannak összekapcsolva. A folytonos összeköttetés és a beépített szűrök által biztosított a szennyeződés-mentessége, fertőtlenítése a készülő szódavíznek. A gépbe fejjel lefele behelyezi az üvegeket, majd a gombok megnyomásával a flakonok megtelnek szódavízzel. A 8 bar nyomásnak köszönhetően pillanatok alatt tele lesznek a szódavizes üvegek. A buborékos víz elkészült, belekerülnek a rekeszekbe, és indulásra készen állnak

Saját maga szállítja ki az általa elkészített szódát a kocsmákba, önkormányzatokhoz, boltok polcaira, megszokott menetrend szerint. Mára a barna barkast lecserélte és egy fehér furgonnal járja az utakat. Ennek ellenére a faluban így is felismerik az autóját. Tudják, merre jár szódás.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A gyermeki kreativitás fejlesztése

    A gyermeki kreativitás fejlesztése, TájGazda

    Tünde még csak tíz éves, de már a kreativitás nagymesterének is lehetne nevezni. A művészet, a színkavalkád fantáziadús harmonizálásának erényét elsősorban édesapjától örökölte,

     
  • Anna és Marci különleges ízvilágú pesztói

    Ipolykert manufaktúra, TájGazda

    Mindkettőnk számára meghatározó a vidéki kötődés gyerekkorunk óta és az az érzés, hogy saját kertünkből, gondoskodásunk jutalmaként kerül étel az asztalra. Ez nem a tanult szakmánk, nem is a munkahelyünk.

     
  • A bábok világában

    Temerini Bábszínház, TájGazda

    Gyermekeket szórakoztatni és a magyar kultúrát elvinni akár olyan helyekre, olyan kis településekre, ahol a fiataloknak, a  gyermekeknek ritkán, vagy nincs alkalmuk színházba járni –

     
  • Szent Erzsébet Gyógyfürdő, Mórahalom

    Mórahalom - Gyógyfürdő, TájGazda

    Családok, fiatalok, öregek, és a naturisták is otthon vannak ebben a fürdőben. Mórahalmon a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben nagyon sok információs táblát használnak,

     
  • Páratlan nyugalom a város mellett

    Berek Parkerdő, TájGazda

    Legtöbbször észre sem vesszük, hogy körülöttünk milyen értékek vannak, helyette mindig ismeretlen, egzotikus tájakra vágyunk. Pedig igazi orvosság lehet az ember lelkének például a Berek parkerdő is,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére