Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Vetró szóda

Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

Az ásványvizek óriási kínálatának megjelenésével a hagyományos szódát készítőknek nehezebb dolga lett a piacon. A szódavíz fogyasztásának mértéke visszaesett, de szerencsére van, aki még e régi mesterséget tovább viszi. A szódavíz kitűnő szomjoltó, kiváló fröccs- „adalék”. Ezt a buborékos vizet gyártja Géza bácsi is, az udvarukban lévő kis üzemükben.
Elmondása szerint, mindig is szeretet volna szódavíz-készítéssel foglalkozni, majd 1991-ben sikerült is elindítania saját vállalkozását. Udvaruk garázsában feleségével, Valika nénivel közösen töltögették, töltögetik a szódás üvegeket.

Kezdetben egy régi típusú, kerekes, lábbal taposó 2 fejes szódavízkészítő gépet használtak. Igen kemény munka lehetet, nagy fizikai állóképességet igényelt a napi 100 darabnál is több üveg megtöltése. Sokszor éjszakába nyúlóan töltögették a flakonokat. Család,- és munka mellett ’97-ben megszerezte szikvízgyártó szakképesítést is, annak érdekében, hogy e tevékenységet tovább folytathassa.

Időközben sikerült beszerezniük egy modernebb 5 fejes szódavízkészítő gépet. Így mára az üvegek feltöltése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az üresen visszaérkezett üvegeket alapos mosásnak vetik alá. Átnézik, hogy nem sérültek e a palackok, majd átcímkézik és feltöltik szódavízzel.

Nagyon kíváncsi lettem, hogyan történik a töltés. Géza bácsi beavatott a rendszer folyamatába. Egy fehér hordó ivóvízzel van megtöltve, a szén-dioxidot és az aktív szenet tartalmazó tartályok csövekkel egy rendszerbe vannak összekapcsolva. A folytonos összeköttetés és a beépített szűrök által biztosított a szennyeződés-mentessége, fertőtlenítése a készülő szódavíznek. A gépbe fejjel lefele behelyezi az üvegeket, majd a gombok megnyomásával a flakonok megtelnek szódavízzel. A 8 bar nyomásnak köszönhetően pillanatok alatt tele lesznek a szódavizes üvegek. A buborékos víz elkészült, belekerülnek a rekeszekbe, és indulásra készen állnak

Saját maga szállítja ki az általa elkészített szódát a kocsmákba, önkormányzatokhoz, boltok polcaira, megszokott menetrend szerint. Mára a barna barkast lecserélte és egy fehér furgonnal járja az utakat. Ennek ellenére a faluban így is felismerik az autóját. Tudják, merre jár szódás.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Szent Márton-dóm

  Szent Márton-dóm, Pozsony

  Mikor a pozsonyi Szent Márton-dómra nézünk, rögtön megakad a szemünk az annak tetejét díszítő magyar királyi korona nagyított másán – ami nem véletlenül került oda. 1563 és 1830 között 11 magyar királyt

   
 • Klarisszák temploma – Pozsony

  Klarisszák temploma – Pozsony, TájGazda

  Ha röviden szeretném bemutatni a klarissza apácarendet, mindenképp fontosnak tartanék elmondani néhány alapvető dolgot. A legfontosabb információ róluk, hogy ők tulajdonképpen az Assisi Szent Ferenc

   
 • Jégszálloda a Déli-Kárpátokban

  Jégszálloda a Déli-Kárpátokban, TájGazda

  A Fogarasi-havasokban, a Bilea-tó szomszédságában tizenkettedik alkalommal építették fel a jégszállodát (www.hotelofice.ro illetve https://www.facebook.com/pages/Hotel-Of-Ice-Romania/164233180345928).

   
 • Cynthia Design

  Cyntia, TájGazda

  Iskiné Krajnyák Lívia elsősorban boldog feleség és egy gyönyörű kislány édesanyja. Másodsorban üvegékszereket készít Cynthia Design márkanév alatt. „Előszeretettel használom a speciális dichróm üveget

   
 • A szepeshelyi Szent Márton székesegyház

  A szepeshelyi Szent Márton székesegyház, TájGazda

  Szepeshely a trianoni békediktátum érvénybelépéséig Szepes vármegye Szepesváraljai járásához tartozott. Ma az Eperjesi kerület, Lőcsei járásában található Szepesváralja településrésze.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére