Vetró szóda

Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

Az ásványvizek óriási kínálatának megjelenésével a hagyományos szódát készítőknek nehezebb dolga lett a piacon. A szódavíz fogyasztásának mértéke visszaesett, de szerencsére van, aki még e régi mesterséget tovább viszi. A szódavíz kitűnő szomjoltó, kiváló fröccs- „adalék”. Ezt a buborékos vizet gyártja Géza bácsi is, az udvarukban lévő kis üzemükben.
Elmondása szerint, mindig is szeretet volna szódavíz-készítéssel foglalkozni, majd 1991-ben sikerült is elindítania saját vállalkozását. Udvaruk garázsában feleségével, Valika nénivel közösen töltögették, töltögetik a szódás üvegeket.

Kezdetben egy régi típusú, kerekes, lábbal taposó 2 fejes szódavízkészítő gépet használtak. Igen kemény munka lehetet, nagy fizikai állóképességet igényelt a napi 100 darabnál is több üveg megtöltése. Sokszor éjszakába nyúlóan töltögették a flakonokat. Család,- és munka mellett ’97-ben megszerezte szikvízgyártó szakképesítést is, annak érdekében, hogy e tevékenységet tovább folytathassa.

Időközben sikerült beszerezniük egy modernebb 5 fejes szódavízkészítő gépet. Így mára az üvegek feltöltése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az üresen visszaérkezett üvegeket alapos mosásnak vetik alá. Átnézik, hogy nem sérültek e a palackok, majd átcímkézik és feltöltik szódavízzel.

Nagyon kíváncsi lettem, hogyan történik a töltés. Géza bácsi beavatott a rendszer folyamatába. Egy fehér hordó ivóvízzel van megtöltve, a szén-dioxidot és az aktív szenet tartalmazó tartályok csövekkel egy rendszerbe vannak összekapcsolva. A folytonos összeköttetés és a beépített szűrök által biztosított a szennyeződés-mentessége, fertőtlenítése a készülő szódavíznek. A gépbe fejjel lefele behelyezi az üvegeket, majd a gombok megnyomásával a flakonok megtelnek szódavízzel. A 8 bar nyomásnak köszönhetően pillanatok alatt tele lesznek a szódavizes üvegek. A buborékos víz elkészült, belekerülnek a rekeszekbe, és indulásra készen állnak

Saját maga szállítja ki az általa elkészített szódát a kocsmákba, önkormányzatokhoz, boltok polcaira, megszokott menetrend szerint. Mára a barna barkast lecserélte és egy fehér furgonnal járja az utakat. Ennek ellenére a faluban így is felismerik az autóját. Tudják, merre jár szódás.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Az alkotás örömei

    Irenart, TájGazda

    Boros Gyevi Irén vagyok, a vajdasági Zentán születettem és itt is élek. A kézimunkák mindig nagyon közel álltak hozzám. Már gyerekkoromban horgoltam, hímeztem, később varrni kezdtem,

     
  • A művészetben élni és alkotni

    Még csak 23 éves fiatalember, állatorvosi egyetemre jár, de a természet iránti szeretete és tisztelete felülmúl minden érzést. Ebből a szeretetből fakad a természetes alapanyagok tapintásának szeretete is,

     
  • Kékkő vára

    Kékkő vára, TájGazda

    Kékkő, felvidéki község a magyar határtól mintegy 30 km-re található. Nevét kéklő, sziklás hegycsúcsáról kapta, melyen fénykorában Magyarország egyik legjelentősebb vára állt.

     
  • A föld ajándéka: az opál

    A szlovák opálbánya, TájGazda

    „Semmilyen más drágakő sem nyújt kellemesebb látványt a szemnek” – írja egy ismeretlen római szerző a nemesopálról. A kelet-szlovákiai opálokat régóta csodálja a világ,

     
  • Igazi házitermék a birkatarhó

    Igazi házitermék a birkatarhó

    Vajdaságban fellendülőben van a juhtenyésztés. Ugyanis a külföldi piaci lehetőségek, valamint a mezőgazdasági minisztérium támogatásai arra ösztönözik a fiatal termelőket, hogy a szülőföldön boldogulva,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére