Vetró szóda

Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

Az ásványvizek óriási kínálatának megjelenésével a hagyományos szódát készítőknek nehezebb dolga lett a piacon. A szódavíz fogyasztásának mértéke visszaesett, de szerencsére van, aki még e régi mesterséget tovább viszi. A szódavíz kitűnő szomjoltó, kiváló fröccs- „adalék”. Ezt a buborékos vizet gyártja Géza bácsi is, az udvarukban lévő kis üzemükben.
Elmondása szerint, mindig is szeretet volna szódavíz-készítéssel foglalkozni, majd 1991-ben sikerült is elindítania saját vállalkozását. Udvaruk garázsában feleségével, Valika nénivel közösen töltögették, töltögetik a szódás üvegeket.

Kezdetben egy régi típusú, kerekes, lábbal taposó 2 fejes szódavízkészítő gépet használtak. Igen kemény munka lehetet, nagy fizikai állóképességet igényelt a napi 100 darabnál is több üveg megtöltése. Sokszor éjszakába nyúlóan töltögették a flakonokat. Család,- és munka mellett ’97-ben megszerezte szikvízgyártó szakképesítést is, annak érdekében, hogy e tevékenységet tovább folytathassa.

Időközben sikerült beszerezniük egy modernebb 5 fejes szódavízkészítő gépet. Így mára az üvegek feltöltése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az üresen visszaérkezett üvegeket alapos mosásnak vetik alá. Átnézik, hogy nem sérültek e a palackok, majd átcímkézik és feltöltik szódavízzel.

Nagyon kíváncsi lettem, hogyan történik a töltés. Géza bácsi beavatott a rendszer folyamatába. Egy fehér hordó ivóvízzel van megtöltve, a szén-dioxidot és az aktív szenet tartalmazó tartályok csövekkel egy rendszerbe vannak összekapcsolva. A folytonos összeköttetés és a beépített szűrök által biztosított a szennyeződés-mentessége, fertőtlenítése a készülő szódavíznek. A gépbe fejjel lefele behelyezi az üvegeket, majd a gombok megnyomásával a flakonok megtelnek szódavízzel. A 8 bar nyomásnak köszönhetően pillanatok alatt tele lesznek a szódavizes üvegek. A buborékos víz elkészült, belekerülnek a rekeszekbe, és indulásra készen állnak

Saját maga szállítja ki az általa elkészített szódát a kocsmákba, önkormányzatokhoz, boltok polcaira, megszokott menetrend szerint. Mára a barna barkast lecserélte és egy fehér furgonnal járja az utakat. Ennek ellenére a faluban így is felismerik az autóját. Tudják, merre jár szódás.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Egyszemélyes szanatórium Dégen

  Hollandház, Dég, TájGazda

  Ha Fejér megyében járunk és Dég községébe érünk számos információs táblán láthatjuk kifüggesztve, hogy itt bizony látnivalók sokasága vár ránk. A helyről a legtöbbünknek a Festetics család kastélya jut eszünkbe,

   
 • Handmade by Petrucci

  Handmade by Petrucci, TájGazda

  A felvidéki Komáromból származó Petra mindig is érdeklődött a divattervezés iránt. Ruhakészítői végzettséggel bír, körülbelül tíz évig tanult szakmájában dolgozott, aztán váltott.

   
 • Kárpátalja - Ökörmezői Járás - Színevéri tó

  TájGazda, Szinevéri tó

  Minden turisztikai helynek, így Színevérnek is megvan a maga központja, szíve csücske, ez pedig nem más, mint a Szinevéri tó. Szokták mondani róla, hogy Kárpátalja gyöngyszeme.

   
 • Babák, melyek Csíkmadaras történetét őrzik

  Babák, melyek Csíkmadaras történetét őrzik, TájGazda

  Keszthely városában több múzeumot is felkereshetünk. Többek között itt található Közép-Európa legnagyobb Babamúzeuma is. A múzeumban közel félezer babával találkozhatunk,

   
 • A cellaházakból álló kamalduli remetelak

  Hegyek, erdők, tavak határolják a majki pusztát. Csak a csend, a síri csend érzékelhető. Kiválóan alkalmas hely a remete életre. Talán ezért is választották kolostoruk helyszínéül a kamalduli remeték.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére