Széles László méhészete, TájGazda

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy bizonyos élelmiszereket nem az üzletláncok polcairól szereznek be, hanem egyenesen a termelőtől. Ezek közé tartozik a méz is, amiről köztudott,

hogy az egyes emberek számára az a méz bír leginkább jótékony hatással, amit a saját környezetükben termelnek.
A méhészettel foglalkozó Széles László a felvidéki Oroszkán él családjával, viszont a méhészete onnan pár kilométerre, Zalabán található. Körülbelül négy éve beszélte rá egy rokona, hogy próbálja meg, s a kezdetekhez segítségét is felajánlotta. Nagyon sokat tanult tőle, s a mai napig bármikor számíthat a tanácsaira. László ezen kívül igyekszik fejleszteni magát, rengeteget olvas ezzel kapcsolatban, hogy bővítse szakértelmét. S mint kiderült nem csak a méhészetben van otthon, kézügyességért sem kell a szomszédba mennie, a kaptárait és a kereteket is saját kezűleg készítette.
László jelenleg 80 termelő családdal rendelkezik, akác-, tavaszi virág-repce- és vegyes virág-napraforgómézet termel. Mivel nem mindig van elég méhlegelő, ezért 25 családdal vándorolni kényszerül.
Mint már említettük: László Oroszkán él családjával, akik főleg pergetéskor segítenek neki… de azért a munka javát egyedül végzi. A pergetést végül is a méz betakarításaként is jellemezhetnénk. Régebben a sejtek nyomkodásával sajtolták ki a mézet a lépből, viszont ezzel a módszerrel a lép tönkrement, s a raj méztermelés helyett kénytelen volt a lép újratermelésével foglalkozni. Ennek okáért manapság már pergetéssel csapatják ki s mézet a sejtekből. Kihasználják, hogy a méz folyékony, míg a lépviasz szilárd halmazállapotú. A méz a pörgetőtartály falára csapódik és lefolyik, majd a tartály alján összegyűlt mézet különböző minőségű részekre választják.
Mézüket otthon, a családi háznál árulják, de évente két vásárra is elmennek, a párkányi Simon-Júdára és a zselízi András-napi vásárra. Mivel épp a két város közt laknak, így ebből a szempontból tökéletes. Ezenfelül örömmel fogadnak bármilyen meghívást mindennemű kézműves vásárra is.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Hangulatot fűszerező falemezalkotások

    Fahéjdesign, TájGazda

    Bálint Boróka és Székedi Ágota fából ékszereket, kitűzőket, kulcstartókat, hajcsatokat készítenek. A két barátnő alkotásai már nemcsak Csíkszeredában népszerűek, sokan viselik kiegészítőiket,

     
  • Bundák a hagyományőrzéstől az eleganciáig

    Gáspár Péter szűcs, TájGazda

    Ha itt a tél és csikorog a hó a talpak alatt, vagy hideg szél fúj, legjobb lenne egy puha bundába belebújni. A Sepsiszentgyörgyön élő Gáspár Péter már több mint 35 éve foglalkozik bundákkal.

     
  • Koháry kastély – Szentantal

    Koháry kastély – Szentantal, TájGazda

    Szentantal (szlovákul Svätý Anton) felvidéki község, nem messze Selmecbányától fekszik, a Selmec-patak partján. Nevét az egyik első ismert keresztyén remete,

     
  • Népviseleti babamúzeum Búcson

    A népi hagyományok ápolása legtöbbször a község iskolájának – még szolgáló vagy már nyugdíjas – oktatóira hárul. Ahol megszűnik az iskola,

     
  • Igazi házitermék a birkatarhó

    Igazi házitermék a birkatarhó

    Vajdaságban fellendülőben van a juhtenyésztés. Ugyanis a külföldi piaci lehetőségek, valamint a mezőgazdasági minisztérium támogatásai arra ösztönözik a fiatal termelőket, hogy a szülőföldön boldogulva,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére