Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A családi hagyomány, TájGazda

Úgy tartják, hogy a családi hagyományt nem szabad megszakítani, apáról fiúra kell továbbvinni. Íratlan szabály szerint pedig az örökölt vagyont nem illik pénzzé tenni, ha csak a sors nem kényszeríti erre az örököst.

Zentán a Vartus családban is generációkon keresztül betartják az íratlan szabályt, némi csavarral: ugyanis Szabolcs, aki állattenysézstési mérnök, felesége családjától, illetve apósától örökölte a fél kataszteri holdnyi gyümölcsöst, amely alapult szolgált egy új hobbi megvlósításához. Nem csak a család friss güymölccsel való ellátása oldóott meg, hanem a fölöslegből pálinka  készül.
-Bevallom, nem sokat értettem a pálinka készítés tudomáynához, de  bekapcsolódv aa helyi gazdakör pálinka szakágába, valamint látogatva a különböző pálinka versenyeket, kóstolókat, magyarországi főzdéket, és természetesen tanulva a szakemberektől kezdtem elsajátítati a főzést. Nem könnyű és bizony hosszadalmas feladat elé álltam, mert pálinkát az év csak őszi szakaszában lehet készíteni. Egész évben nem gyakorolhazó foylamatosan. De köszönve a nem titoktarzó embereknek már elértem olyan szintre, hogy megmérettetm a neüimet.
-Mitől függ a pálinka minősége?
-Sokan azt állítják, hogy a gyümölcs minőségétől. Részben igaz, de én állítom, hogy az időjárási körülmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcs a vegetáció alatt mennyi cukrot halmoz fel, ami természetesen a napsugaras órák számának arányában változik. 20196-ban sok eső esett, a megszokottnál kevesebb volt a napsütés, ezért nem sikerült csúcsminőségi nedűt kifőzni az adott gyümölcsből. Az is fontos, hogy milyen agrotechnikát alkalmaztunk, kezeltük–e  a gyümölcsöt tápanyagokkal, organikus szerekkel, vagy pusztán csak műtrágyáztunk és vegyszerekkel permeteztünk. Hiszem azt, hogy a gyümölcs akkor adja vissz az igazi értéket, ha mi is jól bánunk az ültetvénnyel a vegetáció alatt. És ami a legfontosabb, hogy a cefrébe csak tiszta, egészéges gyümölcs kerüljön, mert a romlott darabok bizony sokat ronthatnak az itóka minőségén.
-Milyen pálinka szerepel kínálatában?
-Mivel aránylag kis területen van a gyümölcsösöm, nincs elegendő helyem, hogy minden fajtából annyi legyen, hogy külön-külön főzzek pálinkát belőle. A legtöbb a barack, a kedvencem is a barack, de megtalálható, az alma, a birs, a körte, a meggy és a cseresznye is. Ezekből vegyes pálinkát főzök, viszont a barackkal kivételt teszek, azt tisztán főzöm ki.
-Kik a hűségesebb fogyasztók? Az urak vagy a hökgyek...
- Vidékünkön még mindig az idősebb korosztály kedveli jobban a pálinkát, mert a fiatal generácvió a nyugatról behozott úgynevezett műitaloknak hódol. De hiszem azt, hgy változni fog a hozzáállás és az igazi, házi készítésű, vegyszermentes pálinka kedvelt lesz a fiatalok között, persze mértékletesen fogyasztva.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Sörnapok Újvidéken

    Igazi német hangulat övezte be az Újvidéki Vásár Maszter csarnokát, október 21-22-én, ugyanis a bajorországi mintára sörfesztivált, azaz Oktoberfestet rendeztek a sörkedvelőknek.

     
  • Ami másnak rongy, az a kézművesnek igazi anyag

    Rongybabák Délvidékről, TájGazda

    Mindig is az apró dekoratív tárgyak kreatív elkészítése vonzotta. A szépet, a stílusosat természetes alapanyagokból, akár az utcán vagy erdei séta közben begyűjtött termésekből állította össze.

     
  • A méhészet életforma

    A méhészet életforma, TájGazda

    Hivatását tekintve hitoktató, de a természet és a háziállatok tisztelője, szerelmese. A moholi Lakatos Zsolt udvarában a kotlóstyúktól kezdve a házikacsákon keresztül szinte minden jószág megtalálható,

     
  • A bozóki erőd

    A bozóki erőd, TájGazda

    Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

     
  • Tekergő papírcsíkok

    Quilling, TájGazda

    A papírt már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. A papír drága volt és értékes, minden egyes milliméterét megbecsülték. Később a technika fejlődésével, a könyvkötészet megjelenésével,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére