A családi hagyomány, TájGazda

Úgy tartják, hogy a családi hagyományt nem szabad megszakítani, apáról fiúra kell továbbvinni. Íratlan szabály szerint pedig az örökölt vagyont nem illik pénzzé tenni, ha csak a sors nem kényszeríti erre az örököst.

Zentán a Vartus családban is generációkon keresztül betartják az íratlan szabályt, némi csavarral: ugyanis Szabolcs, aki állattenysézstési mérnök, felesége családjától, illetve apósától örökölte a fél kataszteri holdnyi gyümölcsöst, amely alapult szolgált egy új hobbi megvlósításához. Nem csak a család friss güymölccsel való ellátása oldóott meg, hanem a fölöslegből pálinka  készül.
-Bevallom, nem sokat értettem a pálinka készítés tudomáynához, de  bekapcsolódv aa helyi gazdakör pálinka szakágába, valamint látogatva a különböző pálinka versenyeket, kóstolókat, magyarországi főzdéket, és természetesen tanulva a szakemberektől kezdtem elsajátítati a főzést. Nem könnyű és bizony hosszadalmas feladat elé álltam, mert pálinkát az év csak őszi szakaszában lehet készíteni. Egész évben nem gyakorolhazó foylamatosan. De köszönve a nem titoktarzó embereknek már elértem olyan szintre, hogy megmérettetm a neüimet.
-Mitől függ a pálinka minősége?
-Sokan azt állítják, hogy a gyümölcs minőségétől. Részben igaz, de én állítom, hogy az időjárási körülmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcs a vegetáció alatt mennyi cukrot halmoz fel, ami természetesen a napsugaras órák számának arányában változik. 20196-ban sok eső esett, a megszokottnál kevesebb volt a napsütés, ezért nem sikerült csúcsminőségi nedűt kifőzni az adott gyümölcsből. Az is fontos, hogy milyen agrotechnikát alkalmaztunk, kezeltük–e  a gyümölcsöt tápanyagokkal, organikus szerekkel, vagy pusztán csak műtrágyáztunk és vegyszerekkel permeteztünk. Hiszem azt, hogy a gyümölcs akkor adja vissz az igazi értéket, ha mi is jól bánunk az ültetvénnyel a vegetáció alatt. És ami a legfontosabb, hogy a cefrébe csak tiszta, egészéges gyümölcs kerüljön, mert a romlott darabok bizony sokat ronthatnak az itóka minőségén.
-Milyen pálinka szerepel kínálatában?
-Mivel aránylag kis területen van a gyümölcsösöm, nincs elegendő helyem, hogy minden fajtából annyi legyen, hogy külön-külön főzzek pálinkát belőle. A legtöbb a barack, a kedvencem is a barack, de megtalálható, az alma, a birs, a körte, a meggy és a cseresznye is. Ezekből vegyes pálinkát főzök, viszont a barackkal kivételt teszek, azt tisztán főzöm ki.
-Kik a hűségesebb fogyasztók? Az urak vagy a hökgyek...
- Vidékünkön még mindig az idősebb korosztály kedveli jobban a pálinkát, mert a fiatal generácvió a nyugatról behozott úgynevezett műitaloknak hódol. De hiszem azt, hgy változni fog a hozzáállás és az igazi, házi készítésű, vegyszermentes pálinka kedvelt lesz a fiatalok között, persze mértékletesen fogyasztva.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A székelyderzsi unitárius vártemplom

    A székelyderzsi unitárius vártemplom, TájGazda

    Erdélyi magyar műemlék, az UNESCO Világörökség kincsének része. Van bizony Kárpát Hazának egy zarándokhelye, élő és működő szent helye, a Székelyderzsi Unitárius Vártemplom,

     
  • Óvodafejlesztés a Délvidéken

    A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

     
  • Ebédeljünk Csúzon

    Csúz (szlovákul Dubník) felvidéki község, melynek történelme nem éppen szokványos, s nem is épp kiszámítható. Területén 1982-ben kelta temetőt és Árpád-kori sírokat tártak fel, első írásos említése

     
  • A festményekből áradó erő

    „A képek sokszor készen érkeznek hozzám üzenetként odafentről – színekben, formákban kidolgozva. Nekem már csak az a dolgom, hogy leüljek és vászonra vigyem őket.

     
  • Horgolt napernyők – napsütésben, esőben

    Horgolt napernyők – napsütésben, esőben, TájGazda

    "A szépben mindig van valami megdöbbentő és szokatlan, valami ünnepi és korlátlan." (Kosztolányi Dezső). Icánál ernyőből sosincs hiány, de nem ám a szokványos, hétköznapi fajtákból.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére