Habanero Chili paprika Óbecséről

Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

és az alapanyagok minősége is nagyban befolyásolja az étel ízletességét. Gilvázi István, óbecsei mérnök a kísérletezés, az újítás és az innováció megszállottja. Kis gazdaságán most a Habanero Chili paprika termelésével és értékesítésével próálkozik, bár tapasztalata szerint a vajdaságiak számára újnak számító fűszerek nehezen találnak gazdára. De mi is az a Habanero? Nos, a „tudós” elmondta, hogy a Habanero őrlemény az azonos nevet viselő chili paprika egyik fajtája, rendkívül erős tulajdonsággal rendelkezik és elsősorban a fűszeres olajak és szószok előállításánal használják. Amerikából, illetve Mexikóból származik. A gazda biotermelésben állítja elő a paprikát, hiszen az ökogazdálkodás és a környezettudatos életmód szószólója. A fűszernövény termelésével két közegben kísérletezett: perlites hidropóniás, valamint kültéri, szabadföldi termelésben. Az eredmény elképesztő volt, bokronként legalább 50 paprikabogyót számolt meg a lelkes gazda. A szépséghiba csak abban rejlik, hogy a termés a napon történő szárítást nem tűri, gyorsan megromlik, ezért többlet energia-ráfordítással, csak szárító berendezésben lehet olyan mértékig megszárítani, hogy a őrölhető és hosszabb távon tárolható legyen. A chili paprika termesztése nem az első próbálkozás, más fűszer- és zöldségnövények előállítását kitapasztalta. Az pedig, hogy a fogyasztó társadalom nem ismeri eléggé az újdonságokat, csak az információ-hiányra tehető. Ezért szükséges minél többet beszélni akár a más földrészről származó növényekről, akkor talán a vajdaságiak is belátják, hogy a változatos étrend miatt fontos beiktatni a nem annyira megszokott növényeket a táplálkozásba. Külföldön, elsősorban Amerikában és Mexikóban igen közkedvelt a Habanero, de mivel körülményesebb a termelése és a végtermék elkészítése, így az ára is megköveteli a belefektettt munka értékét. Nálunk, az 50 g–os csomagolás 350 forintnyi dinár értékben kapható, ami valljuk be, nem egetrengető kiadás. Viszont az erős ízeket kedvelők is csak óvatosan bánjanak vele, mert az erősségi skálát figyelembe véve, leglább 30-szor erősebb, mint a magyar erős paprika.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A denevérek lakta Mézgedi-cseppkőbarlag

    Egy hűvös szombati napon indultunk el a Királyerdő-hegység irányába, hogy megnézzük Románia legnagyobb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot (Pestera Meziad).

     
  • Punykó Mária

    Punykó Mária, TájGazda

    Ha Kárpátalján járunk, és a szeretnénk megismerni igazából, mondjuk Beregszász történetét, ismertebb helyeit, épületeit, akkor nem elég, ha sétálunk, megismerünk helyi ízeket, éttermeket, kézműveseket,

     
  • Mikor a gyermekrajzok megelevenednek

    Mikor a gyermekrajzok megelevenednek , TájGazda

    Csiffáry Ildikó Felvidéken, Komáromban él, egyéb elfoglaltságai mellett gyermekrajzok megvarrásával is foglalkozik. Mai cikkünkben vele ismerkedhetünk meg.

     
  • Tűzben születő ékszerek

    A Brassó melletti Négyfaluban élő Kádár Enikőt (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) három évvel ezelőtt bűvölte el a tűzzománc, azóta már számos nő viseli büszkén az általa készített, letisztult formájú,

     
  • Egyedi textilajándékok az ArTory-tól

    A beregszászi Papp Viktória nagyjából egy éve, a nagy karácsonyi őrület kezdetekor döntött úgy, hogy már nemcsak önmaga szórakoztatására készíti kézműves termékeit, hanem értékesíti is azokat.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére