Habanero Chili paprika Óbecséről

Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

és az alapanyagok minősége is nagyban befolyásolja az étel ízletességét. Gilvázi István, óbecsei mérnök a kísérletezés, az újítás és az innováció megszállottja. Kis gazdaságán most a Habanero Chili paprika termelésével és értékesítésével próálkozik, bár tapasztalata szerint a vajdaságiak számára újnak számító fűszerek nehezen találnak gazdára. De mi is az a Habanero? Nos, a „tudós” elmondta, hogy a Habanero őrlemény az azonos nevet viselő chili paprika egyik fajtája, rendkívül erős tulajdonsággal rendelkezik és elsősorban a fűszeres olajak és szószok előállításánal használják. Amerikából, illetve Mexikóból származik. A gazda biotermelésben állítja elő a paprikát, hiszen az ökogazdálkodás és a környezettudatos életmód szószólója. A fűszernövény termelésével két közegben kísérletezett: perlites hidropóniás, valamint kültéri, szabadföldi termelésben. Az eredmény elképesztő volt, bokronként legalább 50 paprikabogyót számolt meg a lelkes gazda. A szépséghiba csak abban rejlik, hogy a termés a napon történő szárítást nem tűri, gyorsan megromlik, ezért többlet energia-ráfordítással, csak szárító berendezésben lehet olyan mértékig megszárítani, hogy a őrölhető és hosszabb távon tárolható legyen. A chili paprika termesztése nem az első próbálkozás, más fűszer- és zöldségnövények előállítását kitapasztalta. Az pedig, hogy a fogyasztó társadalom nem ismeri eléggé az újdonságokat, csak az információ-hiányra tehető. Ezért szükséges minél többet beszélni akár a más földrészről származó növényekről, akkor talán a vajdaságiak is belátják, hogy a változatos étrend miatt fontos beiktatni a nem annyira megszokott növényeket a táplálkozásba. Külföldön, elsősorban Amerikában és Mexikóban igen közkedvelt a Habanero, de mivel körülményesebb a termelése és a végtermék elkészítése, így az ára is megköveteli a belefektettt munka értékét. Nálunk, az 50 g–os csomagolás 350 forintnyi dinár értékben kapható, ami valljuk be, nem egetrengető kiadás. Viszont az erős ízeket kedvelők is csak óvatosan bánjanak vele, mert az erősségi skálát figyelembe véve, leglább 30-szor erősebb, mint a magyar erős paprika.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Lelki társakká váló babák

    Babakészítő, TájGazda

    Csikós Kata közel tíz évvel ezelőtt olyan játékot szeretett volna a lánya kezébe adni, amit ő készített, ami nem műanyag, ami nem veszélyes rá nézve, hanem pihe-puha, ölelhető.

     
  • A vajdasági magyar egyetemisták eredményei

    Újvidéken november 25-én megtartották a sorrendben 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek fő témája a Tenger volt. A konferencia nyolc szekciójában 120 dolgozat hangzott el

     
  • Lenny Handmade

    Lenny Handmade, TájGazda

    Süli Andrea a felvidéki Kassa városában él családjával. Szabadidejének nagy részét két kisgyermekével tölti, mikor ők alszanak, akkor pedig ékszereket készít. Andrea harminc évig a városközpontban élt,

     
  • Koccintás Orbán pálinkával

    Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

    Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

     
  • Egykoron víztorony - ma lakóház

    Nem tudom miért, de engem mindig elbűvölnek a víztornyok. Főként azok, amelyek az 1900-as évek környékén épültek fel. Elgondolkodtatnak, hogy miként, hogyan is tudták

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére