Túri Edina, papírfonás, TájGazda

Korábban nem is gondoltam arra, hogy az újságot olvasáson, esetleg csomagoláson kívül másra is használhatnám. De egyre többször találkozom az interneten olyan eszközökkel, tárgyakkal,

amelyeket papírból alkottak meg. Csak ámulok és csodálkozok azon, hogy egyesek mi mindent képesek kihozni az újságpapírból. És ezt úgy elkészíteni, hogy a napi szintű használat során se menjen tönkre. Bizonyos mértékig még a víznek is ellenáll.

Egy helyi rendezvényen találkoztam Edinával. Fonott tárgyak sorakoztak kirakva az előtte lévő asztalon. Miután kézbe vettem az egyik kosarat és elkezdtem forgatni a kezemben akkor döbbentem csak rá, hogy ez nem is vesszőből készült, hanem valami másból. Mint kiderült újságpapírból. Ahogy ezt megtudtam máris óvatosabban fogtam. Nem szerettem volna, ha pont az én kezeim között megy tönkre. De biztosított róla, hogy nagyon masszívak, jól bírják a strapát.

Edina két évvel ezelőtt találkozott a papírfonással és kb. fél éve foglalkozik napi szinten a készítésével. Minden technikát, fonási mintát autodidakta módon sajátít el az internet segítségével. Ha kérdése merül fel vagy megakad egy minta elkészítésekor, akkor is a netet hívja segítségül. Kezdetben kis kosarakat font, amelyek egyre nagyobbá és különlegesebbé váltak. Most már alkalomhoz illő díszeket, használati tárgyakat készít egyre kifinomultabb és változatosabb technikákkal. Volt, hogy étterembe, rendezvényre egyedi, logózott kenyérkosarat kértek tőle vagy megadott méretre font virágkaspót.

Hogy miért is választotta ezt a kézműves tevékenységet? „- Úgy gondolom, hogy ez igen egyedi dolog, nem sokan foglalkoznak vele és nagyon szép alkotásokat lehet készíteni belőle. Ezek mellett pedig még nagyon fontos, hogy a papírt újra tudom hasznosítani. Hiszen a munkához újságpapír halmokra van szükségem. Ezeket csíkokra vágom, amit egy pálca segítségével hosszú „vesszővé” pödrök fel, amelyeknek az egyik vége keskenyebb, míg a másik vastagabb. Így tudom egymásba illeszteni az egyes darabokat. A fonás nagyon hasonlít a hagyományos vesszőfonáshoz. Persze sok esetben más technikát kell alkalmazni. Az elkészült tárgyat lefestem, lakkozom, hogy még erősebb legyen a tartása és jobban ellenálljon az esetleges sérüléseknek. Általában megtervezem előre, hogy hogyan fog kinézni az adott tárgy, milyenre festem, hová teszem a kiegészítő elemeket. De előfordult már az is, hogy a véletlen útján egy még szebb és jobb alkotás jött létre.”

Edina a jövőben szeretne egy vállalkozást beindítani, még több technikát elsajátítani és tökéletesíteni tudását. Illetve egy saját műhelyt, vackot kialakítani, hiszen most a lakás egy kis sarkában dolgozik, olykor kibővülve a konyhával és a nappalival. Vele és csodás papírból font tárgyaival találkozhatunk a békéscsabai Rózsakert Piacon, a http://www.meska.hu/Shop/index/22426 oldalon és a környező vásárokon, rendezvényeken.

Sok sikert kívánok Neki a tervei megvalósításához!

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A hagyományápolás szolgálatában

  Az adorjáni hurka, TájGazda

  "Négy lába van a disznónak, ötödik a farka, farka alatt ott a duda, fújja meg a gazda!" Mára már kevésbé ismert rigmus, amit faluhelyen, főleg disznóöléskor énekeltek, zenéltek az emberek. 

   
 • Református világtalálkozó Délvidéken

  Hitében és nyelvében él a nemzet – hangzott el a vajdasági Hertelendyfalván a református közösség harmadik világtalálkozóján, amelyet a helyi templom felszentelésének ünnepére rendeztek.

   
 • Esterházy-kastély a zselízi parkban

  Esterházy-kastély a zselízi parkban

  Zselíz (szlovákul Želiezovce) Lévától délre, a Garam mentén fekszik. Magyarország felől könnyen megközelíthető. Esztergomtól 36 km-re, északi irányban, míg a parassapusztai

   
 • Fontos a legelők fenntartása

  Zsablyai rét, Újvidék, TájGazda

  Szerbiában ritka és veszélyeztetett virágfaj a tavaszi hérics, latinul Adonis vernalis. Az Újvidékhez közel elő Zsablyai réten található szinte az egyetlen és legnagyobb élőhelye az országban.

   
 • Az emberi egészség őrzője

  A dió, TájGazda

  Mondhatom, hogy a rabja vagyok. Jobb nem is tudni, hogy hol van a konyhában, kamrában, ugyanis addig járok rá, míg el nem fogy. Csak törni ne kellene. A tavalyi termésemnek alig bírtam megtörni a héját,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére