Túri Edina, papírfonás, TájGazda

Korábban nem is gondoltam arra, hogy az újságot olvasáson, esetleg csomagoláson kívül másra is használhatnám. De egyre többször találkozom az interneten olyan eszközökkel, tárgyakkal,

amelyeket papírból alkottak meg. Csak ámulok és csodálkozok azon, hogy egyesek mi mindent képesek kihozni az újságpapírból. És ezt úgy elkészíteni, hogy a napi szintű használat során se menjen tönkre. Bizonyos mértékig még a víznek is ellenáll.

Egy helyi rendezvényen találkoztam Edinával. Fonott tárgyak sorakoztak kirakva az előtte lévő asztalon. Miután kézbe vettem az egyik kosarat és elkezdtem forgatni a kezemben akkor döbbentem csak rá, hogy ez nem is vesszőből készült, hanem valami másból. Mint kiderült újságpapírból. Ahogy ezt megtudtam máris óvatosabban fogtam. Nem szerettem volna, ha pont az én kezeim között megy tönkre. De biztosított róla, hogy nagyon masszívak, jól bírják a strapát.

Edina két évvel ezelőtt találkozott a papírfonással és kb. fél éve foglalkozik napi szinten a készítésével. Minden technikát, fonási mintát autodidakta módon sajátít el az internet segítségével. Ha kérdése merül fel vagy megakad egy minta elkészítésekor, akkor is a netet hívja segítségül. Kezdetben kis kosarakat font, amelyek egyre nagyobbá és különlegesebbé váltak. Most már alkalomhoz illő díszeket, használati tárgyakat készít egyre kifinomultabb és változatosabb technikákkal. Volt, hogy étterembe, rendezvényre egyedi, logózott kenyérkosarat kértek tőle vagy megadott méretre font virágkaspót.

Hogy miért is választotta ezt a kézműves tevékenységet? „- Úgy gondolom, hogy ez igen egyedi dolog, nem sokan foglalkoznak vele és nagyon szép alkotásokat lehet készíteni belőle. Ezek mellett pedig még nagyon fontos, hogy a papírt újra tudom hasznosítani. Hiszen a munkához újságpapír halmokra van szükségem. Ezeket csíkokra vágom, amit egy pálca segítségével hosszú „vesszővé” pödrök fel, amelyeknek az egyik vége keskenyebb, míg a másik vastagabb. Így tudom egymásba illeszteni az egyes darabokat. A fonás nagyon hasonlít a hagyományos vesszőfonáshoz. Persze sok esetben más technikát kell alkalmazni. Az elkészült tárgyat lefestem, lakkozom, hogy még erősebb legyen a tartása és jobban ellenálljon az esetleges sérüléseknek. Általában megtervezem előre, hogy hogyan fog kinézni az adott tárgy, milyenre festem, hová teszem a kiegészítő elemeket. De előfordult már az is, hogy a véletlen útján egy még szebb és jobb alkotás jött létre.”

Edina a jövőben szeretne egy vállalkozást beindítani, még több technikát elsajátítani és tökéletesíteni tudását. Illetve egy saját műhelyt, vackot kialakítani, hiszen most a lakás egy kis sarkában dolgozik, olykor kibővülve a konyhával és a nappalival. Vele és csodás papírból font tárgyaival találkozhatunk a békéscsabai Rózsakert Piacon, a http://www.meska.hu/Shop/index/22426 oldalon és a környező vásárokon, rendezvényeken.

Sok sikert kívánok Neki a tervei megvalósításához!

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Koccintás Orbán pálinkával

  Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

  Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

   
 • Ódor Lorka

  Ódor Lorka

  A komáromi Ódor Lorkának mindig is lételeme volt az alkotás. Gyermekként a rajzoláson keresztül élte ki kreativitását, majd babákra kezdett ruhákat tervezni. Idővel elkezdte furdalni a kíváncsiság,

   
 • Az aprócska magyarföldi falu

  Egy mesebeli helyszín, festői környezet, ahol békesség, nyugalom honol. A csendet olykor egy-egy ló nyerítése töri meg. Magyarföld: kis falucska, amely a Nyugat-Dunántúlon a Szentgyörgyvölgyi Tájvédelmi Körzet

   
 • Hobbyból vállalkozás

  Mézeskalácsok Óbecséről, TájGazda

  A Délvidéken, Vajdaságban nem ismeretlen a mézeskalács fogalma. A városi ember számára a vásárokban található szív alakú piros vagy feldíszített kalácska jelenti a mézeskalácsot, illetve a vásárfiát.

   
 • „A jó bor az a hegy leve és a gazda verejtéke”

  „A jó bor az a hegy leve és a gazda verejtéke”

  A Bereg-vidéket akár a kárpátaljai Tokajnak is nevezhetnénk, hiszen itt található a vidék szőlészeteinek, borászatainak jelentős része, s aki idelátogat, ugyanúgy nem hagyja ki a borkóstolást,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére