Túri Edina, papírfonás, TájGazda

Korábban nem is gondoltam arra, hogy az újságot olvasáson, esetleg csomagoláson kívül másra is használhatnám. De egyre többször találkozom az interneten olyan eszközökkel, tárgyakkal,

amelyeket papírból alkottak meg. Csak ámulok és csodálkozok azon, hogy egyesek mi mindent képesek kihozni az újságpapírból. És ezt úgy elkészíteni, hogy a napi szintű használat során se menjen tönkre. Bizonyos mértékig még a víznek is ellenáll.

Egy helyi rendezvényen találkoztam Edinával. Fonott tárgyak sorakoztak kirakva az előtte lévő asztalon. Miután kézbe vettem az egyik kosarat és elkezdtem forgatni a kezemben akkor döbbentem csak rá, hogy ez nem is vesszőből készült, hanem valami másból. Mint kiderült újságpapírból. Ahogy ezt megtudtam máris óvatosabban fogtam. Nem szerettem volna, ha pont az én kezeim között megy tönkre. De biztosított róla, hogy nagyon masszívak, jól bírják a strapát.

Edina két évvel ezelőtt találkozott a papírfonással és kb. fél éve foglalkozik napi szinten a készítésével. Minden technikát, fonási mintát autodidakta módon sajátít el az internet segítségével. Ha kérdése merül fel vagy megakad egy minta elkészítésekor, akkor is a netet hívja segítségül. Kezdetben kis kosarakat font, amelyek egyre nagyobbá és különlegesebbé váltak. Most már alkalomhoz illő díszeket, használati tárgyakat készít egyre kifinomultabb és változatosabb technikákkal. Volt, hogy étterembe, rendezvényre egyedi, logózott kenyérkosarat kértek tőle vagy megadott méretre font virágkaspót.

Hogy miért is választotta ezt a kézműves tevékenységet? „- Úgy gondolom, hogy ez igen egyedi dolog, nem sokan foglalkoznak vele és nagyon szép alkotásokat lehet készíteni belőle. Ezek mellett pedig még nagyon fontos, hogy a papírt újra tudom hasznosítani. Hiszen a munkához újságpapír halmokra van szükségem. Ezeket csíkokra vágom, amit egy pálca segítségével hosszú „vesszővé” pödrök fel, amelyeknek az egyik vége keskenyebb, míg a másik vastagabb. Így tudom egymásba illeszteni az egyes darabokat. A fonás nagyon hasonlít a hagyományos vesszőfonáshoz. Persze sok esetben más technikát kell alkalmazni. Az elkészült tárgyat lefestem, lakkozom, hogy még erősebb legyen a tartása és jobban ellenálljon az esetleges sérüléseknek. Általában megtervezem előre, hogy hogyan fog kinézni az adott tárgy, milyenre festem, hová teszem a kiegészítő elemeket. De előfordult már az is, hogy a véletlen útján egy még szebb és jobb alkotás jött létre.”

Edina a jövőben szeretne egy vállalkozást beindítani, még több technikát elsajátítani és tökéletesíteni tudását. Illetve egy saját műhelyt, vackot kialakítani, hiszen most a lakás egy kis sarkában dolgozik, olykor kibővülve a konyhával és a nappalival. Vele és csodás papírból font tárgyaival találkozhatunk a békéscsabai Rózsakert Piacon, a http://www.meska.hu/Shop/index/22426 oldalon és a környező vásárokon, rendezvényeken.

Sok sikert kívánok Neki a tervei megvalósításához!

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Indiai kultúra és biofarm

  A Krisna-völgy, TájGazda

  A Balatontól 30 km-re található Somogyvámos külterületén Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége, a Krisna-völgy. A 266 hektáros területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm

   
 • Merry design

  Merry design, TájGazda

  Méry Beáta jelenleg a felvidéki Somorján él. Szabadúszó képzőművészként és grafikusként tevékenykedik. „A Merry design - Boldog tárgyak profilja tág, törekvéseit így foglalhatnám össze:

   
 • Hobbyból vállalkozás

  Mézeskalácsok Óbecséről, TájGazda

  A Délvidéken, Vajdaságban nem ismeretlen a mézeskalács fogalma. A városi ember számára a vásárokban található szív alakú piros vagy feldíszített kalácska jelenti a mézeskalácsot, illetve a vásárfiát.

   
 • Teljes sötétség – Bízz vakon!

  A láthatatlan kiállítás, TájGazda

  A Millenáris Parkban található Budapest egyik leglátogatottabb programja a Láthatatlan Kiállítás (www.lathatatlan.hu). Ez a kiállítás egy különleges, interaktív utazásra invitálja az érdeklődőket teljes sötétségben,

   
 • Öntöttvas tárgyak óriási tárháza

  Öntöttvas, TájGazda

  Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére