Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

az egyre több gyakorlásnak köszönhetően évről évre egyre szebbé sikerült őket alakítani, az új formák, minták kipróbálásával pedig saját maga határait is feszegette a „mézes hölgy”.
Négy évvel ezelőtt már mézeskalács házikók készítésének is nekifogott, 2016 karácsonyára pedig megrendelések is érkeztek (Facebookon híre megy ám a szép dolgoknak is!).  Adél alapvetően nem az értékesítés céljából sütött, számára ez hobbi. A Beregszászi Református Könyvesbolt és Iratmisszió vezetői jelezték számára, hogy szívesen árulnának mézeskalács házakat és bibliai igés mézeseket az üzletben. Emellett pedig Valentin-napra is kértek tőle szerelmetes kalácsokat, de anyák-napjára is készülnek majd ajándék mézesek. Bár akkor, amikor Adél nekikezdett a mézeskalácssütéshez, ez a fajta ünnepi édesség még nem volt divatban, most egyre több karácsonyfát díszítenek már sajátkészítésű mézeskalácsok. És ajándéknak sem rosszak: Adél családtagjainak, barátainak gyakran készít személyre szóló mézeskalácsokat is.
Adél a kezdetek óta ugyanazt a receptet használja. Mint mondja, a mézeskalács az egyik legegyszerűbb tésztaféle. A tartós és megfelelő keménységű mézeskalács titka az, hogy a tészta jól össze legyen gyúrva, s természetesen minden alapanyagból pontosan annyi kerüljön belé, amennyinek kell. A recepten kívül a hagyományokhoz is ragaszkodik: csak piros és fehér szín jelenik meg munkáin.
Az értékesítéssel kapcsolatban megjegyzendő, hogy nem az alapanyagot, hanem a munkára szánt időt kell megfizetni. Egy mézeskalács házikó napokig készül például! Adél egyik nap megsüti a tésztát, másnap dísziti, harmadnap épülnek meg a falak, újabb nap elteltével kerül a tető a falakra, s csak az ötödik napon, ha már minden alaposan megszáradt, akkor kerül a ház az alapra, s ezután is várni kell még, hogy csomagolható legyen. A hamariság könnyen „katasztrófát” okozhat: ha a részek nem száradtak meg eléggé, könnyen eltörhetnek ragasztás közben, s ha a cukormázas díszítés sem elég kemény még, akkor ragasztás és csomagolás közben könnyen eldörzsölődhet.  

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Múlt a jelenben

    Orom, a kanizsai község alig 130 éves észak-bácskai településének címere egyértelműen mezőgazdasági jelleget bizonyít: a pajzson látható szélmalom és a barázdákon nyugvó

     
  • Az első lapátkerekes gőzhajónk

    Kisfaludy gőzös, TájGazda

    A Kisfaludy gőzös az első lapátkerekes, személyszállító-gőzhajó volt a Balatonon. Nevét a Balaton költőjéről, Kisfaludyról kapta. Fedélzetén 300 utas szállítására volt lehetőség és 2000 mázsa teherbírású uszály

     
  • Változatos formájú haranglábak

    Változatos formájú haranglábak, TájGazda

    Egyesek múltja meghaladja a több 100 évet is. Precíz mestermunka tükröződik vissza e fából készült népi műemlékeken. Az Őrségi tájegység jellegzetes építménye, de Észak-Magyarország megyéiben

     
  • Házias ízek, otthoni savanyítás

    Torma, TájGazda

    A hétköznapi embernél csak Húsvétkor kerül asztalra a torma. El sem lehet képzelni a finom főtt sonkát, a főtt kolbászt és a tojást e csípős köret nélkül, hiszen tavasszal a vitaminpótlásban nagy szerepet tölt be.

     
  • A nyugalom és a harmónia oázisa

    Vajdaságban Újvidéktől mindössze 40 kilométerre terül el a 800 hektáron egyedülálló, legelőiről is ismert Kercsedini sziget, amely része a Kaboli – Péterváradi rét természetvédett területnek.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére