Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

az egyre több gyakorlásnak köszönhetően évről évre egyre szebbé sikerült őket alakítani, az új formák, minták kipróbálásával pedig saját maga határait is feszegette a „mézes hölgy”.
Négy évvel ezelőtt már mézeskalács házikók készítésének is nekifogott, 2016 karácsonyára pedig megrendelések is érkeztek (Facebookon híre megy ám a szép dolgoknak is!).  Adél alapvetően nem az értékesítés céljából sütött, számára ez hobbi. A Beregszászi Református Könyvesbolt és Iratmisszió vezetői jelezték számára, hogy szívesen árulnának mézeskalács házakat és bibliai igés mézeseket az üzletben. Emellett pedig Valentin-napra is kértek tőle szerelmetes kalácsokat, de anyák-napjára is készülnek majd ajándék mézesek. Bár akkor, amikor Adél nekikezdett a mézeskalácssütéshez, ez a fajta ünnepi édesség még nem volt divatban, most egyre több karácsonyfát díszítenek már sajátkészítésű mézeskalácsok. És ajándéknak sem rosszak: Adél családtagjainak, barátainak gyakran készít személyre szóló mézeskalácsokat is.
Adél a kezdetek óta ugyanazt a receptet használja. Mint mondja, a mézeskalács az egyik legegyszerűbb tésztaféle. A tartós és megfelelő keménységű mézeskalács titka az, hogy a tészta jól össze legyen gyúrva, s természetesen minden alapanyagból pontosan annyi kerüljön belé, amennyinek kell. A recepten kívül a hagyományokhoz is ragaszkodik: csak piros és fehér szín jelenik meg munkáin.
Az értékesítéssel kapcsolatban megjegyzendő, hogy nem az alapanyagot, hanem a munkára szánt időt kell megfizetni. Egy mézeskalács házikó napokig készül például! Adél egyik nap megsüti a tésztát, másnap dísziti, harmadnap épülnek meg a falak, újabb nap elteltével kerül a tető a falakra, s csak az ötödik napon, ha már minden alaposan megszáradt, akkor kerül a ház az alapra, s ezután is várni kell még, hogy csomagolható legyen. A hamariság könnyen „katasztrófát” okozhat: ha a részek nem száradtak meg eléggé, könnyen eltörhetnek ragasztás közben, s ha a cukormázas díszítés sem elég kemény még, akkor ragasztás és csomagolás közben könnyen eldörzsölődhet.  

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A bútorfestés egy tüneményes szakma

    Bútorfestés, TájGazda

    Ezt állítja Kilyén Irma, aki Székelyudvarhelyen húsz éve foglalkozik népi bútorfestéssel. A bútorfestés kiváló mestere olyan használati tárgyakat készít, amelyek a Székely Termék védjeggyel is rendelkeznek.

     
  • Mórahalmi Mini Model Park

    Mórahalmi Mini Model Park, TájGazda

    Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

     
  • Képtár a György-kastélyban

    Képtár a György-kastélyban, TájGazda

    „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

     
  • Koccintás Orbán pálinkával

    Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

    Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

     
  • Pálffy-kastély – Gidrafa

    Gidrafa, a több mint 2000 főt számláló község Felvidék Erdőhátnak nevezett részén fekszik, Pozsony és Nagyszombat közt. Nevét a mellette csörgedező Gidra patakról kapta.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére