Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

az egyre több gyakorlásnak köszönhetően évről évre egyre szebbé sikerült őket alakítani, az új formák, minták kipróbálásával pedig saját maga határait is feszegette a „mézes hölgy”.
Négy évvel ezelőtt már mézeskalács házikók készítésének is nekifogott, 2016 karácsonyára pedig megrendelések is érkeztek (Facebookon híre megy ám a szép dolgoknak is!).  Adél alapvetően nem az értékesítés céljából sütött, számára ez hobbi. A Beregszászi Református Könyvesbolt és Iratmisszió vezetői jelezték számára, hogy szívesen árulnának mézeskalács házakat és bibliai igés mézeseket az üzletben. Emellett pedig Valentin-napra is kértek tőle szerelmetes kalácsokat, de anyák-napjára is készülnek majd ajándék mézesek. Bár akkor, amikor Adél nekikezdett a mézeskalácssütéshez, ez a fajta ünnepi édesség még nem volt divatban, most egyre több karácsonyfát díszítenek már sajátkészítésű mézeskalácsok. És ajándéknak sem rosszak: Adél családtagjainak, barátainak gyakran készít személyre szóló mézeskalácsokat is.
Adél a kezdetek óta ugyanazt a receptet használja. Mint mondja, a mézeskalács az egyik legegyszerűbb tésztaféle. A tartós és megfelelő keménységű mézeskalács titka az, hogy a tészta jól össze legyen gyúrva, s természetesen minden alapanyagból pontosan annyi kerüljön belé, amennyinek kell. A recepten kívül a hagyományokhoz is ragaszkodik: csak piros és fehér szín jelenik meg munkáin.
Az értékesítéssel kapcsolatban megjegyzendő, hogy nem az alapanyagot, hanem a munkára szánt időt kell megfizetni. Egy mézeskalács házikó napokig készül például! Adél egyik nap megsüti a tésztát, másnap dísziti, harmadnap épülnek meg a falak, újabb nap elteltével kerül a tető a falakra, s csak az ötödik napon, ha már minden alaposan megszáradt, akkor kerül a ház az alapra, s ezután is várni kell még, hogy csomagolható legyen. A hamariság könnyen „katasztrófát” okozhat: ha a részek nem száradtak meg eléggé, könnyen eltörhetnek ragasztás közben, s ha a cukormázas díszítés sem elég kemény még, akkor ragasztás és csomagolás közben könnyen eldörzsölődhet.  

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Asztalos- és horgolt termékek

    Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

    Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

     
  • Lökösházi Bréda Kastély: a Dél-Alföld rejtett ékköve

    Eppur si muove! (Mégis mozog!) – Galileo Galilei 1633-ban ezeket a szavakat mormolta maga elé bírósági tárgyalásán, miközben elfogadta az egyházi Törvényszék (inquisitio) ítéletét,

     
  • A piros arany

    A piros arany, TájGazda

    Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

     
  • Aki beleszületett az ékszerkészítésbe

    Magyarosi Katalin gyöngykészítő, TájGazda

    Már több gyöngyékszer készítőt is bemutattunk ezen az oldalon, s mégis minden termék egészen más. Egyrészt az alkotók is különbözőek, más hagyományokkal és más ízlésvilággal,

     
  • Középkori templomrom Kaszaperen

    Középkori templomrom Kaszaperen, TájGazda

    A mai végegyházi Zsibrik dombon kereshetjük fel a Kaszaperi Történelmi Emlékparkot. A park bejáratához földút vezet. Száraz időben gond nélkül juthatunk el gépkocsival a kapuhoz,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére