Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A hagyományos gyümölcsök mellett, mint a szilva, körte, barack, úgy nő a kínálat 18-ra is, hogy a térségben megtalálható fekete ribizli, a birsalma, a vadalma, a vadkörte, a bodza, a magasan fekvő erdőkben pedig olyan érdekes gyümölcsök teremnek, mint a fekete- és vörös áfonya, a szeder, a málna. Hagyományos kisüsti rendszerben, kétszer desztilált technológiával készülnek a nemes italok. Az érlelt gyümölcspálinkák általában 48 fokosak, a likőrök kategóriájába sorolódik az ágyas áfonya, az ágyas som, a meggyszemeket tartalmazó pálinka, amelyek 30-35 fok körül vannak. A párlatokat nemcsak elkészítik, de tetszetős üvegekbe palackozzák is.     
A kibédi Orbán Béla elődeitől tanulta a pálinkafőzés szakmai rejtelmeit. A néhai Orbán Lázár unokája, Somogyi Csaba pedig a vállalkozás ügyvezetője. Generációs összefogás jellemzi a családi hagyományokon alapuló kistermelést. Télen nem sokat pihennek a berendezések, de látogatókat előzetes egyeztetés alapján az év bármelyik szakában fogadnak.
A székhelyen tartott kóstolások mellett rendezvényekre is eljárnak, termékvásárokon vesznek részt, már kétszer voltak Budapesten, a Millenárison megszervezett Székely Fesztiválon, míg Erdélyben ajándékboltokban, vendéglátóegységekben találkozhatnak az érdeklődők az Orbán pálinkákkal.
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaként pálinkaversenyek szervezésével is foglalkoznak. Ugyanakkor a Magyarországon levédett pálinka nevet Erdély több mint tíz megyéjére szeretnék kiterjeszteni, ez ügyben kérték a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács és Magyar Földművelési Minisztérium segítségét. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy itt is hivatalosan használni lehessen a pálinka megnevezést a termékekre, arra a nemzeti italra, mely felmelegítette a székely embert téli favágások közben, s mely Erdélyben is jókedvre derítette a keresztelőkre, esküvőkre összegyűlteket, és melyből szintén felhajtottak egy kupicával, ha örök nyugovóra tért valaki.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

  Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

  Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

   
 • Az újság nem csak olvasásra jó

  Túri Edina, papírfonás, TájGazda

  Korábban nem is gondoltam arra, hogy az újságot olvasáson, esetleg csomagoláson kívül másra is használhatnám. De egyre többször találkozom az interneten olyan eszközökkel, tárgyakkal,

   
 • „Szlovákia legrégebbi műemléke”

  Deáki (szlovákul Diakovce) felvidéki község, a Nyitrai kerület Vágsellyei járásában. A járási központtól mintegy 2 km-re terül el, délnyugati irányban.

   
 • Hajnalka Pócsová Art

  Hajnalka Pócsová Art, TájGazda

  Kezdetek.. A nevem Pócs Hajnalka, s jelenleg a besztercebányai Matej Bel egyetem diákja vagyok, de Érsekújvárban lakom. Gyerekkorom óta foglalkozom képzőművészettel, már az óvodában is én rajzoltam tele

   
 • A szerémségi magyarság központja

  A szerémségi magyarság központja

  A nehéz gazdasági helyzetben egyre kevesebb a munkalehetőség a vajdasági településeken. Ezért sokan külföldre mennek, azonban Szerémségben van olyan helység is, ahonnan nem költöznek el a lakosok.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére