Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A hagyományos gyümölcsök mellett, mint a szilva, körte, barack, úgy nő a kínálat 18-ra is, hogy a térségben megtalálható fekete ribizli, a birsalma, a vadalma, a vadkörte, a bodza, a magasan fekvő erdőkben pedig olyan érdekes gyümölcsök teremnek, mint a fekete- és vörös áfonya, a szeder, a málna. Hagyományos kisüsti rendszerben, kétszer desztilált technológiával készülnek a nemes italok. Az érlelt gyümölcspálinkák általában 48 fokosak, a likőrök kategóriájába sorolódik az ágyas áfonya, az ágyas som, a meggyszemeket tartalmazó pálinka, amelyek 30-35 fok körül vannak. A párlatokat nemcsak elkészítik, de tetszetős üvegekbe palackozzák is.     
A kibédi Orbán Béla elődeitől tanulta a pálinkafőzés szakmai rejtelmeit. A néhai Orbán Lázár unokája, Somogyi Csaba pedig a vállalkozás ügyvezetője. Generációs összefogás jellemzi a családi hagyományokon alapuló kistermelést. Télen nem sokat pihennek a berendezések, de látogatókat előzetes egyeztetés alapján az év bármelyik szakában fogadnak.
A székhelyen tartott kóstolások mellett rendezvényekre is eljárnak, termékvásárokon vesznek részt, már kétszer voltak Budapesten, a Millenárison megszervezett Székely Fesztiválon, míg Erdélyben ajándékboltokban, vendéglátóegységekben találkozhatnak az érdeklődők az Orbán pálinkákkal.
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaként pálinkaversenyek szervezésével is foglalkoznak. Ugyanakkor a Magyarországon levédett pálinka nevet Erdély több mint tíz megyéjére szeretnék kiterjeszteni, ez ügyben kérték a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács és Magyar Földművelési Minisztérium segítségét. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy itt is hivatalosan használni lehessen a pálinka megnevezést a termékekre, arra a nemzeti italra, mely felmelegítette a székely embert téli favágások közben, s mely Erdélyben is jókedvre derítette a keresztelőkre, esküvőkre összegyűlteket, és melyből szintén felhajtottak egy kupicával, ha örök nyugovóra tért valaki.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A páter nem pap, hanem a Péter speciális változata

  A szentesi Páterház Panzió és Étterem, TájGazda

  Szentesen a Kossuth u. 1. szám alatt található a város egyik patinás étterme és panziója a Dömsödi család által üzemeltetett Páterház Panzió és Étterem. A ház 2000. január 22-én nyílt meg.

   
 • Békési Kis Anikó fazekasműhelye

  Békési Kis Anikó fazekas, TájGazda

  A fazekasműhely nyáron kisgyermekek napközi otthona is. Szép fakapu, régi téglából rakott kerítés, csinosan felújított parasztház és kerámia házszám a falon.

   
 • A Benei öreg templom

  Bene (Бене) községe egy kicsiny falu Kárpátalján, a Borzsva folyó partján a Beregszászi járásban, ahol a beregi hegyek és az alföldi síkság pereme húzódik.

   
 • Bethlen Gábor szülőháza

  Bethlen Gábor szülőháza, TájGazda

  A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként minden nyáron megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást.

   
 • Design EPS Studio

  Szusztor Péter Felvidéken, a Lévai járás Zselíz nevű kellemes kisvárosában él. Foglalkozását tekintve tervező / designer, ami annyit tesz, hogy saját cégén, az EPS Design s.r.o.-n keresztül

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére