Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A hagyományos gyümölcsök mellett, mint a szilva, körte, barack, úgy nő a kínálat 18-ra is, hogy a térségben megtalálható fekete ribizli, a birsalma, a vadalma, a vadkörte, a bodza, a magasan fekvő erdőkben pedig olyan érdekes gyümölcsök teremnek, mint a fekete- és vörös áfonya, a szeder, a málna. Hagyományos kisüsti rendszerben, kétszer desztilált technológiával készülnek a nemes italok. Az érlelt gyümölcspálinkák általában 48 fokosak, a likőrök kategóriájába sorolódik az ágyas áfonya, az ágyas som, a meggyszemeket tartalmazó pálinka, amelyek 30-35 fok körül vannak. A párlatokat nemcsak elkészítik, de tetszetős üvegekbe palackozzák is.     
A kibédi Orbán Béla elődeitől tanulta a pálinkafőzés szakmai rejtelmeit. A néhai Orbán Lázár unokája, Somogyi Csaba pedig a vállalkozás ügyvezetője. Generációs összefogás jellemzi a családi hagyományokon alapuló kistermelést. Télen nem sokat pihennek a berendezések, de látogatókat előzetes egyeztetés alapján az év bármelyik szakában fogadnak.
A székhelyen tartott kóstolások mellett rendezvényekre is eljárnak, termékvásárokon vesznek részt, már kétszer voltak Budapesten, a Millenárison megszervezett Székely Fesztiválon, míg Erdélyben ajándékboltokban, vendéglátóegységekben találkozhatnak az érdeklődők az Orbán pálinkákkal.
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaként pálinkaversenyek szervezésével is foglalkoznak. Ugyanakkor a Magyarországon levédett pálinka nevet Erdély több mint tíz megyéjére szeretnék kiterjeszteni, ez ügyben kérték a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács és Magyar Földművelési Minisztérium segítségét. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy itt is hivatalosan használni lehessen a pálinka megnevezést a termékekre, arra a nemzeti italra, mely felmelegítette a székely embert téli favágások közben, s mely Erdélyben is jókedvre derítette a keresztelőkre, esküvőkre összegyűlteket, és melyből szintén felhajtottak egy kupicával, ha örök nyugovóra tért valaki.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • HACE

  Hiros Csilla, TájGazda

  Hiros Csillát sokszor egyszerűen varrónőnek titulálják. Viszont, ha jobban szemügyre vesszük munkáit és meglátjuk, hogy miből, hogyan és mivé válnak egyes ruhadarabok a kezei közt, nyilvánvalóvá válik számunkra,

   
 • A hobbi, ami egy életen át elkísér

  A temerini vadászegyesület, TájGazda

  Az igazi, vérbeli vadász nem puskával jár – mondják azok a vadászok, akik nem csak tanulták, hanem talán beleszülettek a mesterségbe. Számukra az erdő, a természet és a vadállomány

   
 • Grigor Éva

  Grigor Éva, TájGazda

  Ha Kárpátalján járunk, és a szeretnénk megismerni igazából, mondjuk Nagyszőlős történetét, ismertebb helyeit, épületeit, akkor nem elég, ha sétálunk, megismerünk helyi ízeket,

   
 • Tatárlakai leletek

  Tatárlakai leletek, TájGazda

  1961-ben Erdélyben Tatárlakán Nicolae Vlassa kolozsvári régész egy hamuval telt sírgödröt tárt fel, amelyben egy 40 év körüli ember összetört, megégetett csontjaira, mellette pedig 26 agyagszoborra,

   
 • Naspolya: a szottyos télvízi C-vitamin forrás

  Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére