Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A hagyományos gyümölcsök mellett, mint a szilva, körte, barack, úgy nő a kínálat 18-ra is, hogy a térségben megtalálható fekete ribizli, a birsalma, a vadalma, a vadkörte, a bodza, a magasan fekvő erdőkben pedig olyan érdekes gyümölcsök teremnek, mint a fekete- és vörös áfonya, a szeder, a málna. Hagyományos kisüsti rendszerben, kétszer desztilált technológiával készülnek a nemes italok. Az érlelt gyümölcspálinkák általában 48 fokosak, a likőrök kategóriájába sorolódik az ágyas áfonya, az ágyas som, a meggyszemeket tartalmazó pálinka, amelyek 30-35 fok körül vannak. A párlatokat nemcsak elkészítik, de tetszetős üvegekbe palackozzák is.     
A kibédi Orbán Béla elődeitől tanulta a pálinkafőzés szakmai rejtelmeit. A néhai Orbán Lázár unokája, Somogyi Csaba pedig a vállalkozás ügyvezetője. Generációs összefogás jellemzi a családi hagyományokon alapuló kistermelést. Télen nem sokat pihennek a berendezések, de látogatókat előzetes egyeztetés alapján az év bármelyik szakában fogadnak.
A székhelyen tartott kóstolások mellett rendezvényekre is eljárnak, termékvásárokon vesznek részt, már kétszer voltak Budapesten, a Millenárison megszervezett Székely Fesztiválon, míg Erdélyben ajándékboltokban, vendéglátóegységekben találkozhatnak az érdeklődők az Orbán pálinkákkal.
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaként pálinkaversenyek szervezésével is foglalkoznak. Ugyanakkor a Magyarországon levédett pálinka nevet Erdély több mint tíz megyéjére szeretnék kiterjeszteni, ez ügyben kérték a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács és Magyar Földművelési Minisztérium segítségét. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy itt is hivatalosan használni lehessen a pálinka megnevezést a termékekre, arra a nemzeti italra, mely felmelegítette a székely embert téli favágások közben, s mely Erdélyben is jókedvre derítette a keresztelőkre, esküvőkre összegyűlteket, és melyből szintén felhajtottak egy kupicával, ha örök nyugovóra tért valaki.

fShare
0
Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Az értéket meg kell menteni

  "Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát..." ...figyelmeztet Templom és iskola című versében Reményik Sándor a megmaradás két tartóoszlopának, a töretlen hitnek és a tudásnak a megőrzésére.

   
 • A titokzatos kunhalmok

  Gödény halom, TájGazda

  Az egységes alföldi síkságot itt-ott kiemelkedő dombok törik meg, úgynevezett kunhalmok. E halmoknak a történelem során kiemelt figyelmet szenteltek az itt élő népek.

   
 • A kreativitás szolgálatában

  Virágkötés Kishegyes, TájGazda

  Hangulatos virágüzlet, mosolygós hölgyek – ilyen látvány várja a vásárlót a Vajdaság szívében elhelyezkedő Kishegyes településen, a falu egyetlen virágüzletében.

   
 • Kurultáj a Bugac-Pusztán

  Kurultáj a bugaci pusztán, TájGazda

  Több tízezer látogatója volt a Bugac-pusztai Kurultájnak, azaz az ősi magyar törzsi gyűlésnek. 12 országból 27 nemzet mutatta be a kultúráját, a hagyományait lovasbemutatókon, sportjátékokon

   
 • A Kovilji-Péterváradi rét szépsége

  A Kovilji-Péterváradi rét, TájGazda

  Újvidéktől mintegy 20 kilométerre délkeletre, a Duna bal oldalán húzódik a kaboli/kovilji-péterváradi rét. Mintegy 5000 hektáron nyújt életteret közel 170 madárfajtának,  50 féle halnak, értékes és ritka növényeknek,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére