Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A hagyományos gyümölcsök mellett, mint a szilva, körte, barack, úgy nő a kínálat 18-ra is, hogy a térségben megtalálható fekete ribizli, a birsalma, a vadalma, a vadkörte, a bodza, a magasan fekvő erdőkben pedig olyan érdekes gyümölcsök teremnek, mint a fekete- és vörös áfonya, a szeder, a málna. Hagyományos kisüsti rendszerben, kétszer desztilált technológiával készülnek a nemes italok. Az érlelt gyümölcspálinkák általában 48 fokosak, a likőrök kategóriájába sorolódik az ágyas áfonya, az ágyas som, a meggyszemeket tartalmazó pálinka, amelyek 30-35 fok körül vannak. A párlatokat nemcsak elkészítik, de tetszetős üvegekbe palackozzák is.     
A kibédi Orbán Béla elődeitől tanulta a pálinkafőzés szakmai rejtelmeit. A néhai Orbán Lázár unokája, Somogyi Csaba pedig a vállalkozás ügyvezetője. Generációs összefogás jellemzi a családi hagyományokon alapuló kistermelést. Télen nem sokat pihennek a berendezések, de látogatókat előzetes egyeztetés alapján az év bármelyik szakában fogadnak.
A székhelyen tartott kóstolások mellett rendezvényekre is eljárnak, termékvásárokon vesznek részt, már kétszer voltak Budapesten, a Millenárison megszervezett Székely Fesztiválon, míg Erdélyben ajándékboltokban, vendéglátóegységekben találkozhatnak az érdeklődők az Orbán pálinkákkal.
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjaként pálinkaversenyek szervezésével is foglalkoznak. Ugyanakkor a Magyarországon levédett pálinka nevet Erdély több mint tíz megyéjére szeretnék kiterjeszteni, ez ügyben kérték a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács és Magyar Földművelési Minisztérium segítségét. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy itt is hivatalosan használni lehessen a pálinka megnevezést a termékekre, arra a nemzeti italra, mely felmelegítette a székely embert téli favágások közben, s mely Erdélyben is jókedvre derítette a keresztelőkre, esküvőkre összegyűlteket, és melyből szintén felhajtottak egy kupicával, ha örök nyugovóra tért valaki.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A vajdasági helyi termékek piaca

  A vajdasági helyi termékek piaca, TájGazda

  Szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg a vajdasági Topolyán a hagyományos mezőgazdasági – gazdasági kiállítását, amely alapul szolgál a régió kisgazdáinak bemutatkozására,

   
 • Tekergő papírcsíkok

  Quilling, TájGazda

  A papírt már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. A papír drága volt és értékes, minden egyes milliméterét megbecsülték. Később a technika fejlődésével, a könyvkötészet megjelenésével,

   
 • Kárpátalja, Ökörmezői járás - Sipot vízesés

  Kárpátalja, Ökörmezői járás, Fülöpfalva - Sipot vízesés

  Úgy látszik az Ökörmezei járásban nemcsak a Kárpátalja legszebb tava, de Kárpátalja legszebb vízesése is megtalálható. Ahhoz, hogy a vízesést megtaláljuk, Fülöpfalvára kell eljutnunk,

   
 • Csillagok, bolygók, galaxisok

  Pannon Csillagda, TájGazda

  Bakonybélről sokaknak a több évszázados múltra visszatekintő Szent Mauríciusz Monostor jut eszébe. De ebben a festői, nyugodt környezetben számos más látnivaló is felkutatható.

   
 • A hagyomány a kézimunkával is éltethető

  A hagyomány a kézimunkával is éltethető, TájGazda

  A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére