Fából született kincsek, TájGazda

Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

De ma már tudom, hogy sokat köszönhetek nekik. Hiszen általuk fejlesztettem kézügyességemet, gondolkodásra ösztönöztek, segítségemre voltak a barátságok kialakulásában és persze mindig vidám perceket hozott a velük játszott idő.
Szenek Miklós, a kárpátaljai Visken él feleségével és két gyermekével. Hosszú és rögös utat járt be, mire megtalálta azt az elfoglaltságot, amit mindig is szeretett volna csinálni. Fajátékokat, fadíszeket készít, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Varrógép műszerészként dolgozott 11 évig, de megfordult asztalos műhelyben, mint inas és fűrésztelepen is, mint anyagmozgató. De a fa iránti vonzalma már kis gyermekként is megvolt benne. Talán köszönhető ez annak, hogy kertes házban nőtt fel, ahol rengeteg fa volt és egy patak a kertvégében. Már akkor egy kis bicska segítségével fűzfaágból, bodzából, nádból botokat, sípokat faragot, kunyhót épített a barátokkal. Mélyen megérintette őt a különleges formájú ágak, a frissen faragott vagy kivágott fa illata, színe, ami elraktározódott valahol mélyen benne, mint egy kicsike mag, hogy majd kikeljen egyszer. Ugyanakkor édesapja a testvéreivel is faragott legénykorában. Egyszóval több oldalról kapcsolatban volt és van a fával Miklós.
„13 évesen készítettem el az első játékot. – meséli nekem. Egy könyvben találkoztam először a Mikádó nevű társasjátékkal. Annyira megtetszett, hogy nekifogtam az elkészítésének, mindenféle előzetes szakmai ismeret nélkül egy szál kifent konyhakéssel a kezemben. Fenyődeszkából pálcikákat faragtam, lekerekítettem, kihegyeztem, színeztem majd lakkoztam. Még most is megvan, a gyermekeim néha játszanak vele. Aztán hosszú időre feledésbe merült a famegmunkálás. Időközben, sok próbálkozás eredményeként elkészítettem a saját esztergagépemet. Otthagytam a varrógép műszerész munkámat és négy évig dolgoztam asztalosinasként, ahol komolyabb faipari ismeretekre tettem szert. Itt próbálkoztam már játékkészítéssel – kisvonat, kishajó, kisrepülőgép, teherautó -, aminek a kisfiam és barátai körében nagy sikere volt.” Ezután hosszú évek sora telt el, ahogy Miklós nevezte „az információ gyűjtés és útkeresés időszaka” volt ez.
Majd 2012 karácsonyára készülődtek. Ajándékot keresett a kisfiának, de sehol sem talált értelmes és érdekes játékot. Ekkor jött a felismerés: MAJD ÉN készítek egyet. Nem hagyta nyugodni az ötlet, ezzel kelt, ezzel feküdt. Tervezett, számolt, támogatót kereset. Végül sok bizonytalanság és kétségek után úgy döntöttek a feleségével, hogy belevágnak. Építőkockák, babaházak, bababútorok, egyéb kisfiúknak és kislányoknak való játékok. Egy nyilvános megjelenésnek köszönhetően elkezdődött valami új Miklós életében. „Jó helyen voltam jó időben.”- idézi fel. Egyre többen megismerték, kapcsolatok, barátságok kezdődtek, amelynek eredményeként helyi rendezvényekre, fesztiválokra hívták őket. Az árusítás mellett kézműves foglalkozásokat is tart az érdeklődőknek pirográfia témában, míg felesége hajfonásokat készít.
Miklós a minőségre és a tartósságra törekszik, így játékai hosszú életűek, strapabíróak, ami a mai gyerekjátékról nem mondható el. Minden egyes darabját ismeri az elkészült játékainak, ugyanis minden elem átmegy a kezei között, olykor többször is. Főleg asztalos iparból beszerzett hulladékot használ fel. Hiszen ezekkel a 25-30 cm-es darabkákkal a nagy műhelyekben már nem tudnak mit kezdeni. Viszont neki ezek az optimális méretek. Géppel és kézzel formázza meg az egyes elemeket, melyeket meggyalul, csiszol, ragaszt, lakkoz, fest. A keményebb fából, mint szilfa, tölgy, bükk lesznek az alapok. Az apróbb alkatrészekhez színesebb fákat használ, mint dió, körte, alma, szilva, akác. A játék kardokat, építőkockákat fenyőből alakítja ki. De emellett dísztárgyakat, kopogatókat, falra akasztható idézetes táblákat, szalvétatartókat, rétegelt lemezből kivágott kis figurákat, monogramokat, italtartókat, kínálgatókat, esküvői kiegészítőket is készít.
A jövőre nézve bizakodóan tekint Miklós. Szeretné, ha a kézműves játékkészítés helyi nevezetességé válna. Továbbá szeretné vállalkozását bővíteni, egy vagy akár két alkalmazottat foglalkoztatni. Nyitott műhelyrészt kialakítani, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnének a játékok készítésének folyamataiba. És, hogy lesz e kinek továbbadni e mesterséget? Majd az idő megmutatja, 11 éves fia fogorvosi pályát dédelget, míg 5 éves kislánya énekes festőművész lesz, saját megállapítása szerint. De míg ezeket az álmokat szövik gyermekei, addig is, amikor csak tehetik előveszik az édesapjuk által készített fajátékokat.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A Szegediek csak Öreg Hölgynek becézik

  A szegedi víztorony

  A szegedi Szent István téren áll egy hatalmas vasbetonból álló ipartörténeti műemlék. Az ország második vasbeton szerkezetű víztornyát Zielinski Szilárd tervezte,

   
 • Az Év fája

  Az év fája, TájGazda

  A SZAVAZÁS elindult! Korábbi cikkünkben beszámoltunk már arról, hogy Magyarország bátaszéki molyhos tölgye nyert az idei évben Európa Év Fája címet.

   
 • A Kovilji-Péterváradi rét szépsége

  A Kovilji-Péterváradi rét, TájGazda

  Újvidéktől mintegy 20 kilométerre délkeletre, a Duna bal oldalán húzódik a kaboli/kovilji-péterváradi rét. Mintegy 5000 hektáron nyújt életteret közel 170 madárfajtának,  50 féle halnak, értékes és ritka növényeknek,

   
 • Vintage-től a modernig, mindenkinek kell a csillogás

  Bogl'art, TájGazda

  Bevallom őszintén, e mesterségről sokat nem tudok. De örülök, hogy Ildikóval összehozott a sors. Az általa készült medálok az érdeklődők, főként hölgyek tekintetét megbabonázza. Én is így jártam.

   
 • Kis földterület – tarka növényzet

  Kis földterület, TájGazda

  Milyen megélhetést nyújt a gazdának a 7 holdas termőföld, amikor a gabonatermelők  száz holdakban mérik a fejlődést  szavatoló gazdaságot. A szerkezetváltás, ami a kertészetre és a gyümölcstermelésre irányul,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére