Fából született kincsek, TájGazda

Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

De ma már tudom, hogy sokat köszönhetek nekik. Hiszen általuk fejlesztettem kézügyességemet, gondolkodásra ösztönöztek, segítségemre voltak a barátságok kialakulásában és persze mindig vidám perceket hozott a velük játszott idő.
Szenek Miklós, a kárpátaljai Visken él feleségével és két gyermekével. Hosszú és rögös utat járt be, mire megtalálta azt az elfoglaltságot, amit mindig is szeretett volna csinálni. Fajátékokat, fadíszeket készít, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Varrógép műszerészként dolgozott 11 évig, de megfordult asztalos műhelyben, mint inas és fűrésztelepen is, mint anyagmozgató. De a fa iránti vonzalma már kis gyermekként is megvolt benne. Talán köszönhető ez annak, hogy kertes házban nőtt fel, ahol rengeteg fa volt és egy patak a kertvégében. Már akkor egy kis bicska segítségével fűzfaágból, bodzából, nádból botokat, sípokat faragot, kunyhót épített a barátokkal. Mélyen megérintette őt a különleges formájú ágak, a frissen faragott vagy kivágott fa illata, színe, ami elraktározódott valahol mélyen benne, mint egy kicsike mag, hogy majd kikeljen egyszer. Ugyanakkor édesapja a testvéreivel is faragott legénykorában. Egyszóval több oldalról kapcsolatban volt és van a fával Miklós.
„13 évesen készítettem el az első játékot. – meséli nekem. Egy könyvben találkoztam először a Mikádó nevű társasjátékkal. Annyira megtetszett, hogy nekifogtam az elkészítésének, mindenféle előzetes szakmai ismeret nélkül egy szál kifent konyhakéssel a kezemben. Fenyődeszkából pálcikákat faragtam, lekerekítettem, kihegyeztem, színeztem majd lakkoztam. Még most is megvan, a gyermekeim néha játszanak vele. Aztán hosszú időre feledésbe merült a famegmunkálás. Időközben, sok próbálkozás eredményeként elkészítettem a saját esztergagépemet. Otthagytam a varrógép műszerész munkámat és négy évig dolgoztam asztalosinasként, ahol komolyabb faipari ismeretekre tettem szert. Itt próbálkoztam már játékkészítéssel – kisvonat, kishajó, kisrepülőgép, teherautó -, aminek a kisfiam és barátai körében nagy sikere volt.” Ezután hosszú évek sora telt el, ahogy Miklós nevezte „az információ gyűjtés és útkeresés időszaka” volt ez.
Majd 2012 karácsonyára készülődtek. Ajándékot keresett a kisfiának, de sehol sem talált értelmes és érdekes játékot. Ekkor jött a felismerés: MAJD ÉN készítek egyet. Nem hagyta nyugodni az ötlet, ezzel kelt, ezzel feküdt. Tervezett, számolt, támogatót kereset. Végül sok bizonytalanság és kétségek után úgy döntöttek a feleségével, hogy belevágnak. Építőkockák, babaházak, bababútorok, egyéb kisfiúknak és kislányoknak való játékok. Egy nyilvános megjelenésnek köszönhetően elkezdődött valami új Miklós életében. „Jó helyen voltam jó időben.”- idézi fel. Egyre többen megismerték, kapcsolatok, barátságok kezdődtek, amelynek eredményeként helyi rendezvényekre, fesztiválokra hívták őket. Az árusítás mellett kézműves foglalkozásokat is tart az érdeklődőknek pirográfia témában, míg felesége hajfonásokat készít.
Miklós a minőségre és a tartósságra törekszik, így játékai hosszú életűek, strapabíróak, ami a mai gyerekjátékról nem mondható el. Minden egyes darabját ismeri az elkészült játékainak, ugyanis minden elem átmegy a kezei között, olykor többször is. Főleg asztalos iparból beszerzett hulladékot használ fel. Hiszen ezekkel a 25-30 cm-es darabkákkal a nagy műhelyekben már nem tudnak mit kezdeni. Viszont neki ezek az optimális méretek. Géppel és kézzel formázza meg az egyes elemeket, melyeket meggyalul, csiszol, ragaszt, lakkoz, fest. A keményebb fából, mint szilfa, tölgy, bükk lesznek az alapok. Az apróbb alkatrészekhez színesebb fákat használ, mint dió, körte, alma, szilva, akác. A játék kardokat, építőkockákat fenyőből alakítja ki. De emellett dísztárgyakat, kopogatókat, falra akasztható idézetes táblákat, szalvétatartókat, rétegelt lemezből kivágott kis figurákat, monogramokat, italtartókat, kínálgatókat, esküvői kiegészítőket is készít.
A jövőre nézve bizakodóan tekint Miklós. Szeretné, ha a kézműves játékkészítés helyi nevezetességé válna. Továbbá szeretné vállalkozását bővíteni, egy vagy akár két alkalmazottat foglalkoztatni. Nyitott műhelyrészt kialakítani, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnének a játékok készítésének folyamataiba. És, hogy lesz e kinek továbbadni e mesterséget? Majd az idő megmutatja, 11 éves fia fogorvosi pályát dédelget, míg 5 éves kislánya énekes festőművész lesz, saját megállapítása szerint. De míg ezeket az álmokat szövik gyermekei, addig is, amikor csak tehetik előveszik az édesapjuk által készített fajátékokat.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A térhódító mangalica

  A térhódító mangalica, TájGazda

  A népesség növekedésével arányosan növekszik az élelmiszerfogyasztás, ami nem könnyű feladat elé állítja a nemesítőket. Mind a növénytermelésben, mind az állattenyésztésben bő hozamú,

   
 • A Sárrét legnagyobb rendezvényterme

  Vidra Tanya, TájGazda

  Ha Vésztő felől autóval közelítettünk Szeghalom felé és feltűnik a Sebes-Körös hídja, akkor nem csak azért örül meg az autós ember, mert mindjárt Szeghalomba ér, hanem azért is, mert a híd előtt,

   
 • Kolbászgyártáskor az inakat kivágják a húsból…

  Csaviga Művek, TájGazda

  Békésen, a „békeidőkben” (1989 előtt), a Mezőgép konyhán minden nap 900 főre főztek. Ha például halászlé volt az ebéd, túrós csuszával, akkor azt frissen fogott halakból főzték.

   
 • Handmade by Petrus

  Handmade by Petrus, TájGazda

  Ma egy nagyon érdekes művészeti ágról olvashatnak kedves látogatóink. Evőeszközök süthető gyurmával való díszítéséről igencsak ritkán hall az ember. A felvidéki Diószegen (Sládkovičovo) élő Ruman Petra

   
 • Brikk: a variáció tárháza végtelen

  Brikk építőjáték, TájGazda

  Mikor gyerek voltam, imádtam az olyan játékokat, amelyekből építeni lehetett. Csak a képzeletemen múlott, hogy milyen dolgok öltenek alakot belőle. Bárhogyan lehetett kombinálni az egyes elemeket

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére