Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Nagyanyáink idejében még a táplálékoon, a növényeken és a húson, tejen keresztül sikerült e fontos alkotóelemkhez jutni, de a megváltozott mezőgazdasági termelés miatt mintha egyes növéynek is szegényebbek lennének e fontos anyagokból. Pedig csak ésszerűen,a  természet törvényeit követve kell  gazdálkodni, lehetőleg organikusan, és akkor bizonyára a növényi táplálék fedezni tudja az ember vitamin-szükségletét.  Az utóbbi években egyre több hölgynél jelentkezik a korai csontritkulás. Hiába a kalcium-tabletták sorozata, a szerevezt csak a növényből tudja teljese mértékbenfelszívni az aktiv anyagot  és beépíteni azt a csontokba. A mák bővelkedik ebben a fontos elemben. Bálint Norbert, a törökfalui Interagrár cég tulajdonosa a hidegen sajtolt olajak előálítása és forgalmazása mellett kötelezte el magát, mert ezzel a módszerrel szinte minden vitamin és hasznos anyag megmarad a végtermékben, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szójaolaj préselése után a napraforgóból kezdtek sajtolni aranysárga olajat, és most a  vállalkozást fejlesztve a mákolaj előállításával is próbálkoznak. Mint kiderült, az előzőekhez képest nem  körülményesebb a mákból olajat préselni, és egy értékes, mindenki számára hasznos táplálék kerül ki a darálóból. Az elemzés kimutatta, hogy a mákolajban található a legnagyobb kalcium-tartalom, és a szervezet könnyebben hazsnosítja mint az étrendkiegészítőkből. A cégvezető szavai szerint egyre többen keresik ezta fontos természetes alapanyagot, igy jó piaci részesedésnek néznek elébe. Nem sok olyan vállalat van, amelyik hidegen sajtolt olajak előálljtásával és forgalmazásával foglalkozna, így ezt most úttörő vállalkozásként is el lehet könyvelni. A nyersanyag adott, hiszen a vajdasági termőföld kiváló a mák termelésére és maga a tenyészidőszak sem hosszú. Februárban vetik, majd június-júliusban takarítják be és azonnal kezdődhet a feldolgozás. Fontos tudni, hogy szinte semmilyen növéynvédelmi beavatkozást nem igényel a mák, így bátran mondható, hogy ökogazdálkodásban termelődött a nyersanyag.  A préselés után maradt ugynevezett pogácsa sem dobódik el, mert azt kalácsokba, süteményekbe, sőt  sós süteméynekbe keverve hasznosul.  
A fiatal vállalkozó célja minél több organikusan termelt növényből olajat préselni és azt forgalmazni, értékesíteni, mert az egészéges életmód alapföltétele a természetes anyagok fogyasztása. Következő lépésként a tökmagból préselnek olajat, majd az olajrepce és a szőlőmag kerül próbálkozásra. Mindezek gyógyszerként minősíthetőek, és fontos táplálékot alkotnak. Az érvénysülsében pedig nagy szerepe van a helyi termék brendnek is, amit a napraforgó olajra már megszereztek, most a mákolajra várják az elismerést.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Őszi rendezvények Újvidéken

    Nem véletlenül nevezik Újvidéket "vásárvárosnak", hiszen az európai hírnevű Újvidéki Vásáron egész éven át tucatnyi olyan nemzetközi szemlét rendeznek, amelyek keresztmetszetét adják egész Európa,

     
  • Naspolya: a szottyos télvízi C-vitamin forrás

    Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

     
  • A csapadékvíz tavakban jobban nőnek a halak

    Az orosházi halnevelde, TájGazda

    Az orosházi Tóth és Tóth Kft. Ügyvezető igazgatója és egyik tulajdonosa Tóth B. Mihály felmenői 1744-ben Zombáról érkező 70 telepes család között voltak. Az evangélikus vallású emberek

     
  • Ajándéktárgyak DekorKA-módra

    Ajándéktárgyak DekorKA-módra, TájGazda

    Lassan három éve annak, hogy Beregszászban DekorKA néven megnyitotta közös kézműves műhelyét Tóth Anita és Sárközi Kitti. Az üzlettel két céltudatos fiatal hölgy indult el terveik megvalósításának útján,

     
  • A nyékvárkonyi kastélyszálló

    A nyékvárkonyi kastélyszálló, TájGazda

    Felvidék Dunaszerdahelyi járásában, a járási központtól 5 km-re, déli irányban fekszik Nyékvárkony község, mely 1940-ben két különálló település egyesítésével jött létre. Az 1910-ben tartott népszámlálás idején

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére