Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Nagyanyáink idejében még a táplálékoon, a növényeken és a húson, tejen keresztül sikerült e fontos alkotóelemkhez jutni, de a megváltozott mezőgazdasági termelés miatt mintha egyes növéynek is szegényebbek lennének e fontos anyagokból. Pedig csak ésszerűen,a  természet törvényeit követve kell  gazdálkodni, lehetőleg organikusan, és akkor bizonyára a növényi táplálék fedezni tudja az ember vitamin-szükségletét.  Az utóbbi években egyre több hölgynél jelentkezik a korai csontritkulás. Hiába a kalcium-tabletták sorozata, a szerevezt csak a növényből tudja teljese mértékbenfelszívni az aktiv anyagot  és beépíteni azt a csontokba. A mák bővelkedik ebben a fontos elemben. Bálint Norbert, a törökfalui Interagrár cég tulajdonosa a hidegen sajtolt olajak előálítása és forgalmazása mellett kötelezte el magát, mert ezzel a módszerrel szinte minden vitamin és hasznos anyag megmarad a végtermékben, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szójaolaj préselése után a napraforgóból kezdtek sajtolni aranysárga olajat, és most a  vállalkozást fejlesztve a mákolaj előállításával is próbálkoznak. Mint kiderült, az előzőekhez képest nem  körülményesebb a mákból olajat préselni, és egy értékes, mindenki számára hasznos táplálék kerül ki a darálóból. Az elemzés kimutatta, hogy a mákolajban található a legnagyobb kalcium-tartalom, és a szervezet könnyebben hazsnosítja mint az étrendkiegészítőkből. A cégvezető szavai szerint egyre többen keresik ezta fontos természetes alapanyagot, igy jó piaci részesedésnek néznek elébe. Nem sok olyan vállalat van, amelyik hidegen sajtolt olajak előálljtásával és forgalmazásával foglalkozna, így ezt most úttörő vállalkozásként is el lehet könyvelni. A nyersanyag adott, hiszen a vajdasági termőföld kiváló a mák termelésére és maga a tenyészidőszak sem hosszú. Februárban vetik, majd június-júliusban takarítják be és azonnal kezdődhet a feldolgozás. Fontos tudni, hogy szinte semmilyen növéynvédelmi beavatkozást nem igényel a mák, így bátran mondható, hogy ökogazdálkodásban termelődött a nyersanyag.  A préselés után maradt ugynevezett pogácsa sem dobódik el, mert azt kalácsokba, süteményekbe, sőt  sós süteméynekbe keverve hasznosul.  
A fiatal vállalkozó célja minél több organikusan termelt növényből olajat préselni és azt forgalmazni, értékesíteni, mert az egészéges életmód alapföltétele a természetes anyagok fogyasztása. Következő lépésként a tökmagból préselnek olajat, majd az olajrepce és a szőlőmag kerül próbálkozásra. Mindezek gyógyszerként minősíthetőek, és fontos táplálékot alkotnak. Az érvénysülsében pedig nagy szerepe van a helyi termék brendnek is, amit a napraforgó olajra már megszereztek, most a mákolajra várják az elismerést.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A páter nem pap, hanem a Péter speciális változata

    A szentesi Páterház Panzió és Étterem, TájGazda

    Szentesen a Kossuth u. 1. szám alatt található a város egyik patinás étterme és panziója a Dömsödi család által üzemeltetett Páterház Panzió és Étterem. A ház 2000. január 22-én nyílt meg.

     
  • A Hosszúfoki-csatorna

    A Hosszúfoki-csatorna, TájGazda

    A kitűnő horgászhely a technika története iránt érdeklődőket is kiszolgálja. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság I. szivattyútelepnél ér végett a Hosszúfoki csatorna. Ez az utolsó állomása a csatorna mentén

     
  • Közösségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva

    Közöségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva, TájGazda

    Kárpátalján a Bereg-vidék egyik magyarlakta településén, Bótrágyon különleges módját találták meg a helyi hölgyek a közösségépítésnek és hagyományőrzésnek: kézimunkakört alapítottak,

     
  • A Pilis kapuja, Pilisszántó

    Pilisszantó, TájGazda

    Kicsiny falu a festői Pilis hegységben. Budapesttől és Esztergomtól egyaránt 20 km távolságra lévő település. Az itt fellelhető botanikai és geológiai ritkaságok, értékek miatt a környező területet

     
  • Családi vállalkozással érvényesülni

    Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére