Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Nagyanyáink idejében még a táplálékoon, a növényeken és a húson, tejen keresztül sikerült e fontos alkotóelemkhez jutni, de a megváltozott mezőgazdasági termelés miatt mintha egyes növéynek is szegényebbek lennének e fontos anyagokból. Pedig csak ésszerűen,a  természet törvényeit követve kell  gazdálkodni, lehetőleg organikusan, és akkor bizonyára a növényi táplálék fedezni tudja az ember vitamin-szükségletét.  Az utóbbi években egyre több hölgynél jelentkezik a korai csontritkulás. Hiába a kalcium-tabletták sorozata, a szerevezt csak a növényből tudja teljese mértékbenfelszívni az aktiv anyagot  és beépíteni azt a csontokba. A mák bővelkedik ebben a fontos elemben. Bálint Norbert, a törökfalui Interagrár cég tulajdonosa a hidegen sajtolt olajak előálítása és forgalmazása mellett kötelezte el magát, mert ezzel a módszerrel szinte minden vitamin és hasznos anyag megmarad a végtermékben, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A szójaolaj préselése után a napraforgóból kezdtek sajtolni aranysárga olajat, és most a  vállalkozást fejlesztve a mákolaj előállításával is próbálkoznak. Mint kiderült, az előzőekhez képest nem  körülményesebb a mákból olajat préselni, és egy értékes, mindenki számára hasznos táplálék kerül ki a darálóból. Az elemzés kimutatta, hogy a mákolajban található a legnagyobb kalcium-tartalom, és a szervezet könnyebben hazsnosítja mint az étrendkiegészítőkből. A cégvezető szavai szerint egyre többen keresik ezta fontos természetes alapanyagot, igy jó piaci részesedésnek néznek elébe. Nem sok olyan vállalat van, amelyik hidegen sajtolt olajak előálljtásával és forgalmazásával foglalkozna, így ezt most úttörő vállalkozásként is el lehet könyvelni. A nyersanyag adott, hiszen a vajdasági termőföld kiváló a mák termelésére és maga a tenyészidőszak sem hosszú. Februárban vetik, majd június-júliusban takarítják be és azonnal kezdődhet a feldolgozás. Fontos tudni, hogy szinte semmilyen növéynvédelmi beavatkozást nem igényel a mák, így bátran mondható, hogy ökogazdálkodásban termelődött a nyersanyag.  A préselés után maradt ugynevezett pogácsa sem dobódik el, mert azt kalácsokba, süteményekbe, sőt  sós süteméynekbe keverve hasznosul.  
A fiatal vállalkozó célja minél több organikusan termelt növényből olajat préselni és azt forgalmazni, értékesíteni, mert az egészéges életmód alapföltétele a természetes anyagok fogyasztása. Következő lépésként a tökmagból préselnek olajat, majd az olajrepce és a szőlőmag kerül próbálkozásra. Mindezek gyógyszerként minősíthetőek, és fontos táplálékot alkotnak. Az érvénysülsében pedig nagy szerepe van a helyi termék brendnek is, amit a napraforgó olajra már megszereztek, most a mákolajra várják az elismerést.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Juhász Zsuzsa selyemkendői

    Juhász Zsuzsa selyemkendői, TájGazda

    Juhász Zsuzsa vagyok, foglalkozásom szerint pedagógus. Érsekújvárban élek, városunk magyar iskolájában tanítok immár 29. éve. Mivel nevelőnői munkám mellett rajzot is oktatok, a képzőművészet közel áll hozzám.

     
  • Képtár a György-kastélyban

    Képtár a György-kastélyban, TájGazda

    „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

     
  • Óvodafejlesztés a Délvidéken

    A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

     
  • A hagyományápolás szolgálatában

    Az adorjáni hurka, TájGazda

    "Négy lába van a disznónak, ötödik a farka, farka alatt ott a duda, fújja meg a gazda!" Mára már kevésbé ismert rigmus, amit faluhelyen, főleg disznóöléskor énekeltek, zenéltek az emberek. 

     
  • A borvizek királynőjének múltja és jelene

    Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére