Homoki Gábor festészete, TájGazda

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

ma Kárpátalja Nagyszőlősi járásának részét képező község művészeti tanintézményében. Utóbbira Homoki Gábor, az iskola vezetője oktatja a környék több településéről érkező nebulókat. A rajzolás, festés, tervezés mellett itt a kerámiázás is a tananyag részét képezi.
Homoki Gábor középiskolai tanulmánya végeztével lett az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója. Az ott töltött évek alatt mélyítette ismereteit a festészet kapcsán is. Ungvári tanulmányait 2000-ben fejezte be, s munkába is állt szülőfaluja művészeti iskolájában. Ezzel párhuzamosan, 2001 és 2003 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémián képezte tovább magát.
2004-től nemcsak tanára, hanem igazgatója is az iskolának. Diákjainak rajzot, festészetet, tervezést és agyagozást is tanít. A kézművesség egyik legősibb formája az agyag megmunkálása. A péterfalvai iskolaműhelybe Onokról (Nagyszőlősi járás) érkezik az alapanyag. A Kárpátaljai Megyei Művelődési Főosztály jóvoltából égetőkemencéje is van a műhelynek.
Tiszapéterfalván több mint 20 esztendeje szervezik meg nyaranta az Ének-, zene-, néptánc- és kézműves tábort, ahol 2004 óta Homoki Gábor vezetésével agyagozni is tanulhatnak a táborozók.  
A festészet diákévei óta állandó részét képezi életének: műtermében tájképek, csendéletek, portrék sora születetett meg. De, mint mondja, a festészetben mindenevő, mostanság pedig igyekszik saját stílusát absztrakt formák által is megjeleníteni. 2016 áprilisában a megyeszékhelyen, Ungváron egyéni kiállítása nyílt, de az elmúlt év során több csoportos kiállításon is láthatóak voltak munkái. 2016-ban Budapesten más kárpátaljai festőkkel, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület (MÉKK) tagjaival közösen állította ki festményeit. Utóbbi művésztábornak 2007-től tagja, a RIT 2016-os évzáró kiállításának meghívott kiállító művésze volt. A kerámiakészítés az elmúlt években ugyan az iskolai órák és a tábor idejére szorítkozott, terv szintjén már megvan egy saját műhely ötlete is, ahol művészi és népi jellegű munkák készülnének.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A makói szíjgyártó és a (Mercedes) Benz Viktória

  A makói szíjgyártó és a (Mercedes) Benz Viktória, TájGazda

  Karl Fridrich Benz 1871-ben tette le a Mercedes Benz autógyár alapjait, amelyhez 1890-ben csatlakozott Gottlieb Daimler és Wihelm Maybach is. Az akkor még Benz Motor Company néven működő vállalat

   
 • Középkori templomrom Kaszaperen

  Középkori templomrom Kaszaperen, TájGazda

  A mai végegyházi Zsibrik dombon kereshetjük fel a Kaszaperi Történelmi Emlékparkot. A park bejáratához földút vezet. Száraz időben gond nélkül juthatunk el gépkocsival a kapuhoz,

   
 • Andrássy-kastély – Tőketerebes

  Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

  Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

   
 • Vadas kerámia

  Vadas kerámia, TájGazda

  Batka Monika a felvidéki Kőhídgyarmaton él családi tanyájukon – a Vadas tanyán – férjével és három gyermekükkel. Végzettsége szerint pedagógus, azonban jelenleg a kerámia művészete az, ami kitölti életét.

   
 • A bioélelmiszert tudni kell megteremteni

  A Nagybecskerek közelében, az écskai halgazdaság halastavainak ölelésében nyugvó közép-bánsági Lukácsfalvát 1781-ben Lukács Lázár örmény nagykereskedő alapított.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére