Homoki Gábor festészete, TájGazda

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

ma Kárpátalja Nagyszőlősi járásának részét képező község művészeti tanintézményében. Utóbbira Homoki Gábor, az iskola vezetője oktatja a környék több településéről érkező nebulókat. A rajzolás, festés, tervezés mellett itt a kerámiázás is a tananyag részét képezi.
Homoki Gábor középiskolai tanulmánya végeztével lett az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója. Az ott töltött évek alatt mélyítette ismereteit a festészet kapcsán is. Ungvári tanulmányait 2000-ben fejezte be, s munkába is állt szülőfaluja művészeti iskolájában. Ezzel párhuzamosan, 2001 és 2003 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémián képezte tovább magát.
2004-től nemcsak tanára, hanem igazgatója is az iskolának. Diákjainak rajzot, festészetet, tervezést és agyagozást is tanít. A kézművesség egyik legősibb formája az agyag megmunkálása. A péterfalvai iskolaműhelybe Onokról (Nagyszőlősi járás) érkezik az alapanyag. A Kárpátaljai Megyei Művelődési Főosztály jóvoltából égetőkemencéje is van a műhelynek.
Tiszapéterfalván több mint 20 esztendeje szervezik meg nyaranta az Ének-, zene-, néptánc- és kézműves tábort, ahol 2004 óta Homoki Gábor vezetésével agyagozni is tanulhatnak a táborozók.  
A festészet diákévei óta állandó részét képezi életének: műtermében tájképek, csendéletek, portrék sora születetett meg. De, mint mondja, a festészetben mindenevő, mostanság pedig igyekszik saját stílusát absztrakt formák által is megjeleníteni. 2016 áprilisában a megyeszékhelyen, Ungváron egyéni kiállítása nyílt, de az elmúlt év során több csoportos kiállításon is láthatóak voltak munkái. 2016-ban Budapesten más kárpátaljai festőkkel, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület (MÉKK) tagjaival közösen állította ki festményeit. Utóbbi művésztábornak 2007-től tagja, a RIT 2016-os évzáró kiállításának meghívott kiállító művésze volt. A kerámiakészítés az elmúlt években ugyan az iskolai órák és a tábor idejére szorítkozott, terv szintjén már megvan egy saját műhely ötlete is, ahol művészi és népi jellegű munkák készülnének.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Lelkesítő vízikerék

  Felsőcsernátonban egy rusztikus, de ugyanakkor modern turisztikai központot hoztak létre. A létesítmény egy felújított malom köré épült. A Háromszéki Mára Egyesület tulajdona a Malomkert

   
 • A sujtás így is ékesít

  Sújtás így is ékesít

  Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

   
 • Mezőségi fűszerpaprika

  Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

  A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

   
 • Molnár Edina – EVILA

  Molnár Edina – EVILA, TájGazda

  Molnár Edina üzletkötés és vállalkozás szakon végzett, de ebben a szakmában sosem helyezkedett el. A középiskola után pincérkedett, majd mikor nyolc éve betöltötte a 23. életévét, megszületett a kislánya.

   
 • A Tópart Vendéglő

  A Tópart Vendéglő, TájGazda

  A debreceni fiú és a szegedi lány Mezőberényben tartották lakodalmukat… Ha az ember betér Mezőberényben a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére