Homoki Gábor festészete, TájGazda

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

ma Kárpátalja Nagyszőlősi járásának részét képező község művészeti tanintézményében. Utóbbira Homoki Gábor, az iskola vezetője oktatja a környék több településéről érkező nebulókat. A rajzolás, festés, tervezés mellett itt a kerámiázás is a tananyag részét képezi.
Homoki Gábor középiskolai tanulmánya végeztével lett az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója. Az ott töltött évek alatt mélyítette ismereteit a festészet kapcsán is. Ungvári tanulmányait 2000-ben fejezte be, s munkába is állt szülőfaluja művészeti iskolájában. Ezzel párhuzamosan, 2001 és 2003 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémián képezte tovább magát.
2004-től nemcsak tanára, hanem igazgatója is az iskolának. Diákjainak rajzot, festészetet, tervezést és agyagozást is tanít. A kézművesség egyik legősibb formája az agyag megmunkálása. A péterfalvai iskolaműhelybe Onokról (Nagyszőlősi járás) érkezik az alapanyag. A Kárpátaljai Megyei Művelődési Főosztály jóvoltából égetőkemencéje is van a műhelynek.
Tiszapéterfalván több mint 20 esztendeje szervezik meg nyaranta az Ének-, zene-, néptánc- és kézműves tábort, ahol 2004 óta Homoki Gábor vezetésével agyagozni is tanulhatnak a táborozók.  
A festészet diákévei óta állandó részét képezi életének: műtermében tájképek, csendéletek, portrék sora születetett meg. De, mint mondja, a festészetben mindenevő, mostanság pedig igyekszik saját stílusát absztrakt formák által is megjeleníteni. 2016 áprilisában a megyeszékhelyen, Ungváron egyéni kiállítása nyílt, de az elmúlt év során több csoportos kiállításon is láthatóak voltak munkái. 2016-ban Budapesten más kárpátaljai festőkkel, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület (MÉKK) tagjaival közösen állította ki festményeit. Utóbbi művésztábornak 2007-től tagja, a RIT 2016-os évzáró kiállításának meghívott kiállító művésze volt. A kerámiakészítés az elmúlt években ugyan az iskolai órák és a tábor idejére szorítkozott, terv szintjén már megvan egy saját műhely ötlete is, ahol művészi és népi jellegű munkák készülnének.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A traktordübörgés ünnepe

  A traktordübörgés ünnepe, TájGazda

  A nyári határi munkák közepette a gazdatársadalom mindig talál magának egy-két napot, amikor ünnepelhet, kikapcsolódhat és újult erővel folytathatja az élelmiszer termelés, nem kis kockázattal járó feladatát.

   
 • Úgy tűnik, működik a Békéscsaba-Berlin tengely

  Csabai Kolbászfesztivál: úgy tűnik, működik a Békéscsaba Berlin tengely. A csabai kolbászfesztivál az országban az egyik legkiválóbb terep arra, hogy az ember kitartóan és gyakorlatilag hiábavalóan keressen valakit a tömegben,

   
 • Az értéket meg kell menteni

  "Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát..." ...figyelmeztet Templom és iskola című versében Reményik Sándor a megmaradás két tartóoszlopának, a töretlen hitnek és a tudásnak a megőrzésére.

   
 • Húsvétnap reggelén az ég igen magas

  Húsvétnap reggelén az ég igen magas - Tar Emese, TájGazda

  Kárpátalja magyar lakossága számos Húsvéthoz kötődő szokást őriz. Bár tagadhatatlan, hogy némelyikük formáját tekintve némileg megváltozott, Krisztus feltámadásának ünnepét mindenhol

   
 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére