Homoki Gábor festészete, TájGazda

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola falain belül sokoldalú oktatói tevékenység zajlik: a diákok a zene, a tánc és a képzőművészet alapjaival megismerkedhetnek az egykor Ugocsa vármegye,

ma Kárpátalja Nagyszőlősi járásának részét képező község művészeti tanintézményében. Utóbbira Homoki Gábor, az iskola vezetője oktatja a környék több településéről érkező nebulókat. A rajzolás, festés, tervezés mellett itt a kerámiázás is a tananyag részét képezi.
Homoki Gábor középiskolai tanulmánya végeztével lett az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakának hallgatója. Az ott töltött évek alatt mélyítette ismereteit a festészet kapcsán is. Ungvári tanulmányait 2000-ben fejezte be, s munkába is állt szülőfaluja művészeti iskolájában. Ezzel párhuzamosan, 2001 és 2003 között a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémián képezte tovább magát.
2004-től nemcsak tanára, hanem igazgatója is az iskolának. Diákjainak rajzot, festészetet, tervezést és agyagozást is tanít. A kézművesség egyik legősibb formája az agyag megmunkálása. A péterfalvai iskolaműhelybe Onokról (Nagyszőlősi járás) érkezik az alapanyag. A Kárpátaljai Megyei Művelődési Főosztály jóvoltából égetőkemencéje is van a műhelynek.
Tiszapéterfalván több mint 20 esztendeje szervezik meg nyaranta az Ének-, zene-, néptánc- és kézműves tábort, ahol 2004 óta Homoki Gábor vezetésével agyagozni is tanulhatnak a táborozók.  
A festészet diákévei óta állandó részét képezi életének: műtermében tájképek, csendéletek, portrék sora születetett meg. De, mint mondja, a festészetben mindenevő, mostanság pedig igyekszik saját stílusát absztrakt formák által is megjeleníteni. 2016 áprilisában a megyeszékhelyen, Ungváron egyéni kiállítása nyílt, de az elmúlt év során több csoportos kiállításon is láthatóak voltak munkái. 2016-ban Budapesten más kárpátaljai festőkkel, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) és a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület (MÉKK) tagjaival közösen állította ki festményeit. Utóbbi művésztábornak 2007-től tagja, a RIT 2016-os évzáró kiállításának meghívott kiállító művésze volt. A kerámiakészítés az elmúlt években ugyan az iskolai órák és a tábor idejére szorítkozott, terv szintjén már megvan egy saját műhely ötlete is, ahol művészi és népi jellegű munkák készülnének.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Három nemzedék egy színpadon

  Gyakran emlegetjük a mindennapokban, hogy egy fecske nem csinál nyarat, amikor olyasmiről van szó, amihez egymagunk kevesek vagyunk. De számtalan olyan esettel találkozhatunk,

   
 • A páter nem pap, hanem a Péter speciális változata

  A szentesi Páterház Panzió és Étterem, TájGazda

  Szentesen a Kossuth u. 1. szám alatt található a város egyik patinás étterme és panziója a Dömsödi család által üzemeltetett Páterház Panzió és Étterem. A ház 2000. január 22-én nyílt meg.

   
 • Igazi házitermék a birkatarhó

  Igazi házitermék a birkatarhó

  Vajdaságban fellendülőben van a juhtenyésztés. Ugyanis a külföldi piaci lehetőségek, valamint a mezőgazdasági minisztérium támogatásai arra ösztönözik a fiatal termelőket, hogy a szülőföldön boldogulva,

   
 • Gombos és a Tamáskó kaptár

  Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

  Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

   
 • Az Év fája

  Az év fája, TájGazda

  A SZAVAZÁS elindult! Korábbi cikkünkben beszámoltunk már arról, hogy Magyarország bátaszéki molyhos tölgye nyert az idei évben Európa Év Fája címet.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére