Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

Korábban mindenki csak kis mennyiségben termesztette, ő az első, aki nagyobb mennyiséggel foglalkozik. Családi hagyomány lévén már örökölt egyfajta tudást, nem a nulláról kellett kezdenie, ugyanakkor a Sapientián végzett agrár-közgazdaságtan szakot, amit itt is tud kamatoztatni.
Jelenleg 17 árnyi területen termeszt édes fűszerpaprikát Erdélyben. Hagyományos magokat használ, amik a kilencvenes években kerültek a faluba valahonnan Magyarország területéről. A szegedi fűszerpaprikával még nem foglalkoztak, de valószínűnek tartja, hogy kipróbál ő is két régi fajtát, ahogy más területen csípőssel és a nálunk még nem hagyományos füstölttel is szeretne kísérletezni. Mivel a fűszerpaprika-termesztés esetében csak nagyon nagy mennyiségnél érdemes gépeket vásárolni, ez kézműves foglalkozásnak minősül. A családdal dolgozik, egyedül nem bírná a nagy mennyiség miatt. A paprika nagyon fagyérzékeny, így csak a fagyok elmúltával ültetik ki, ötször kapálják, az érés függvényében szedik, majd szárítás és feldolgozás után jön az őrlés. Egy évig szinte minőségvesztés nélkül tárolható. Az állományt nem vegyszerezi, hanem természetes módszerekkel védi a vírusoktól és kártevőktől.
Nagy Dániel Mezőségi fűszerpaprika (https://www.facebook.com/mezosegi/) néven forgalmazza a készítményt ezzel is kiemelve, hogy ez egy helyi termék. Azonban az értékesítés még hagy maga után kívánnivalót, a vevők ugyanis nem értékelik eléggé, hogy ez az üzletekben árult változatokkal szemben jobb minőség, vitaminokat tartalmaz, mivel a szárítás során nem ölik ki belőle. A vásárlók leginkább háztól veszik, de interneten is tudnak eladni belőle. A piacon pedig kóstolót is kínál a vásárlóknak.
Annak ellenére, hogy a családból többen is segítik, hatalmas munkát végeznek, míg a tízezernél is több paprikát egyenként feldolgozzák. A mezőpaniti fűszerpaprika-termesztő viszont hosszútávra tervez. Szeretné, ha az emberek minőségi fűszerhez jutnának, még ha csak egy kis mennyiségről is van szó, ugyanakkor szeretné, ha ezzel két-három éven belül le tudná váltani a munkahelyét és másoknak is tudna munkát adni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A kézművesek jelene

  Az adai vásár, TájGazda

  Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját sok vajdasági településen megünneplik, hiszen a hiedelem szerint ez a nap segíti át a paraszti társadalmat a nehéz időszakon.

   
 • Az első világháború magyar hőseinek emlékére

  Hetven év után újra eredeti nagyságában áll Tiszakálmánfalván a katolikus templom előtti parkban az első világháborúban elesett és eltünt helyi magyarok emlékére emelt emlékmű.  A szerb–magyar

   
 • A fürge mókus

  Az európai mókus, TájGazda

  Mellső lábai összeértek, valamit szorongatott benne, de ahogy meghallotta az avarban megzörrenő lépteimet eldobta a kezében lévő tárgyat és fürgén felmászott a legközelebbi fára.

   
 • Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban

  Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban, TájGazda

  Tudták azt, hogy egy tonna régi újságpapír feldolgozásával 17 fát lehet megmenteni?  A becslések szerint Szerbiában több száz, sőt ezer tonna olyan hulladék vész kárba, ami jól felállított rendszerrel

   
 • Őshonos állatfarm a Vajdasági Temerinben

  Őshonos állatok-TájGazda

  Érdekesség-számba vehetőek a Vajdaságban az őshonos állatfarmok. Nincs belőlük sok, de azok, amelyek léteznek és élnek a fajta-megőrzés miatt  maradtak fenn.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére