Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

Korábban mindenki csak kis mennyiségben termesztette, ő az első, aki nagyobb mennyiséggel foglalkozik. Családi hagyomány lévén már örökölt egyfajta tudást, nem a nulláról kellett kezdenie, ugyanakkor a Sapientián végzett agrár-közgazdaságtan szakot, amit itt is tud kamatoztatni.
Jelenleg 17 árnyi területen termeszt édes fűszerpaprikát Erdélyben. Hagyományos magokat használ, amik a kilencvenes években kerültek a faluba valahonnan Magyarország területéről. A szegedi fűszerpaprikával még nem foglalkoztak, de valószínűnek tartja, hogy kipróbál ő is két régi fajtát, ahogy más területen csípőssel és a nálunk még nem hagyományos füstölttel is szeretne kísérletezni. Mivel a fűszerpaprika-termesztés esetében csak nagyon nagy mennyiségnél érdemes gépeket vásárolni, ez kézműves foglalkozásnak minősül. A családdal dolgozik, egyedül nem bírná a nagy mennyiség miatt. A paprika nagyon fagyérzékeny, így csak a fagyok elmúltával ültetik ki, ötször kapálják, az érés függvényében szedik, majd szárítás és feldolgozás után jön az őrlés. Egy évig szinte minőségvesztés nélkül tárolható. Az állományt nem vegyszerezi, hanem természetes módszerekkel védi a vírusoktól és kártevőktől.
Nagy Dániel Mezőségi fűszerpaprika (https://www.facebook.com/mezosegi/) néven forgalmazza a készítményt ezzel is kiemelve, hogy ez egy helyi termék. Azonban az értékesítés még hagy maga után kívánnivalót, a vevők ugyanis nem értékelik eléggé, hogy ez az üzletekben árult változatokkal szemben jobb minőség, vitaminokat tartalmaz, mivel a szárítás során nem ölik ki belőle. A vásárlók leginkább háztól veszik, de interneten is tudnak eladni belőle. A piacon pedig kóstolót is kínál a vásárlóknak.
Annak ellenére, hogy a családból többen is segítik, hatalmas munkát végeznek, míg a tízezernél is több paprikát egyenként feldolgozzák. A mezőpaniti fűszerpaprika-termesztő viszont hosszútávra tervez. Szeretné, ha az emberek minőségi fűszerhez jutnának, még ha csak egy kis mennyiségről is van szó, ugyanakkor szeretné, ha ezzel két-három éven belül le tudná váltani a munkahelyét és másoknak is tudna munkát adni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A hagyományos, természetes és minőségi

  Kézműves háziszappan: hagyományos, természetes, minőségi, TájGazda

  Az egyik helyi kis üzlet polcán láttam meg először a Kézműves háziszappant. Elsőként a letisztult csomagolása ragadott meg. Majd a belőlük kiérződő, kellemes, lágy illat.

   
 • A Tátra és Vág ura

  A Tátra és Vág ura, TájGazda

  Trencsén a jelenlegi cseh határtól körül-belül 15 km-re található Szlovákia területén. Az itt épült rendkívül masszív vár már egy évezrede áll a mintegy 260 méter magas dombon, s hosszú évszázadokon keresztül

   
 • Egy darabka régmúlt

  Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

  Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

   
 • Rétesház, Mórahalom

  Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

  Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

   
 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére