Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

Korábban mindenki csak kis mennyiségben termesztette, ő az első, aki nagyobb mennyiséggel foglalkozik. Családi hagyomány lévén már örökölt egyfajta tudást, nem a nulláról kellett kezdenie, ugyanakkor a Sapientián végzett agrár-közgazdaságtan szakot, amit itt is tud kamatoztatni.
Jelenleg 17 árnyi területen termeszt édes fűszerpaprikát Erdélyben. Hagyományos magokat használ, amik a kilencvenes években kerültek a faluba valahonnan Magyarország területéről. A szegedi fűszerpaprikával még nem foglalkoztak, de valószínűnek tartja, hogy kipróbál ő is két régi fajtát, ahogy más területen csípőssel és a nálunk még nem hagyományos füstölttel is szeretne kísérletezni. Mivel a fűszerpaprika-termesztés esetében csak nagyon nagy mennyiségnél érdemes gépeket vásárolni, ez kézműves foglalkozásnak minősül. A családdal dolgozik, egyedül nem bírná a nagy mennyiség miatt. A paprika nagyon fagyérzékeny, így csak a fagyok elmúltával ültetik ki, ötször kapálják, az érés függvényében szedik, majd szárítás és feldolgozás után jön az őrlés. Egy évig szinte minőségvesztés nélkül tárolható. Az állományt nem vegyszerezi, hanem természetes módszerekkel védi a vírusoktól és kártevőktől.
Nagy Dániel Mezőségi fűszerpaprika (https://www.facebook.com/mezosegi/) néven forgalmazza a készítményt ezzel is kiemelve, hogy ez egy helyi termék. Azonban az értékesítés még hagy maga után kívánnivalót, a vevők ugyanis nem értékelik eléggé, hogy ez az üzletekben árult változatokkal szemben jobb minőség, vitaminokat tartalmaz, mivel a szárítás során nem ölik ki belőle. A vásárlók leginkább háztól veszik, de interneten is tudnak eladni belőle. A piacon pedig kóstolót is kínál a vásárlóknak.
Annak ellenére, hogy a családból többen is segítik, hatalmas munkát végeznek, míg a tízezernél is több paprikát egyenként feldolgozzák. A mezőpaniti fűszerpaprika-termesztő viszont hosszútávra tervez. Szeretné, ha az emberek minőségi fűszerhez jutnának, még ha csak egy kis mennyiségről is van szó, ugyanakkor szeretné, ha ezzel két-három éven belül le tudná váltani a munkahelyét és másoknak is tudna munkát adni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Misztikus, gyógyító mandalák

  Mandala, TájGazda

  Legtöbbször ha valakiről, illetve a munkájáról írok, előtte mindig próbálok elmélyedni a munkákról készült képekben, alaposan megnézni azokat, figyelni magamra, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlem.

   
 • Jégtörők munkában

  Jégzajlás, TájGazda

  Sokat hallhattunk és láthattunk mostanság híradásokban a jégzajlás jelenségéről. Messziről, a távolból figyelve, főként a magasból lenyűgöző látványt nyújtanak a folyóvizeken úszó jégtáblák.

   
 • A Bory vár

  A Bory vár, TájGazda

  A Guinness Rekordok könyvében is szerepel a Bory vár. A történet 1912-ben kezdődött egy holdnyi területtel. Ekkor vásárolta meg Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben e kis területet,

   
 • Jókedvre hangoló zenedobozok

  Zenedobozok, TájGazda

  A kolozsvári Békési Attila annyira szereti a zenét, hogy kis dobozokba zárva kínálja az érdeklődőknek. Tetszetős dísztárgyakba vannak elrejtve a dallamok, melyek kézbevétellel bármikor életre kelthetők, kicsalogathatók.

   
 • Szalag-Zsinór Design

  Szalag-Zsinór Design, TájGazda

  Mgr. Szarka Zsuzsanna a felvidéki Nádszegről származó pedagógus lassan egy évtizede foglalkozik ruhatervezéssel, viseletkészítéssel – munkássága figyelemreméltó népszerűségnek örvend.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére