Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

Korábban mindenki csak kis mennyiségben termesztette, ő az első, aki nagyobb mennyiséggel foglalkozik. Családi hagyomány lévén már örökölt egyfajta tudást, nem a nulláról kellett kezdenie, ugyanakkor a Sapientián végzett agrár-közgazdaságtan szakot, amit itt is tud kamatoztatni.
Jelenleg 17 árnyi területen termeszt édes fűszerpaprikát Erdélyben. Hagyományos magokat használ, amik a kilencvenes években kerültek a faluba valahonnan Magyarország területéről. A szegedi fűszerpaprikával még nem foglalkoztak, de valószínűnek tartja, hogy kipróbál ő is két régi fajtát, ahogy más területen csípőssel és a nálunk még nem hagyományos füstölttel is szeretne kísérletezni. Mivel a fűszerpaprika-termesztés esetében csak nagyon nagy mennyiségnél érdemes gépeket vásárolni, ez kézműves foglalkozásnak minősül. A családdal dolgozik, egyedül nem bírná a nagy mennyiség miatt. A paprika nagyon fagyérzékeny, így csak a fagyok elmúltával ültetik ki, ötször kapálják, az érés függvényében szedik, majd szárítás és feldolgozás után jön az őrlés. Egy évig szinte minőségvesztés nélkül tárolható. Az állományt nem vegyszerezi, hanem természetes módszerekkel védi a vírusoktól és kártevőktől.
Nagy Dániel Mezőségi fűszerpaprika (https://www.facebook.com/mezosegi/) néven forgalmazza a készítményt ezzel is kiemelve, hogy ez egy helyi termék. Azonban az értékesítés még hagy maga után kívánnivalót, a vevők ugyanis nem értékelik eléggé, hogy ez az üzletekben árult változatokkal szemben jobb minőség, vitaminokat tartalmaz, mivel a szárítás során nem ölik ki belőle. A vásárlók leginkább háztól veszik, de interneten is tudnak eladni belőle. A piacon pedig kóstolót is kínál a vásárlóknak.
Annak ellenére, hogy a családból többen is segítik, hatalmas munkát végeznek, míg a tízezernél is több paprikát egyenként feldolgozzák. A mezőpaniti fűszerpaprika-termesztő viszont hosszútávra tervez. Szeretné, ha az emberek minőségi fűszerhez jutnának, még ha csak egy kis mennyiségről is van szó, ugyanakkor szeretné, ha ezzel két-három éven belül le tudná váltani a munkahelyét és másoknak is tudna munkát adni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Újra divat a cserépkályha

  Újra divat a cserépkályha, TájGazda

  Reneszánszukat élik a kandallók, a cserépkályhák és a kemencék. Néhány évtizeddel a fejlődés, a látszólagos foszilis-energiabőség szorította ki azokat a használatból.

   
 • Utánpótlás többféleképpen

  Utánpótlás többféleképpen, TájGazda

  Két dologért tisztelem nagyon azokat, akik a hímzésben, horgolásban, kötésben és hasonló kézimunka-technikákban jeleskednek: a tehetségükért és főként a türelmükért. Egy-egy kivarrt munka méretétől,

   
 • A kismácsédi Szent-Margit templom

  Kismácséd a felvidéki Galántai járás alig 600 főt számláló települése, mely a járási központtól mintegy 10 km-re, a Kisalföld északi részén fekszik. 1326-ban említi először hivatalos irat, akkor még Mached néven.

   
 • Vissza a természethez

  Vissza a természethez, TájGazda

  Egészségünk egyik és legfontosabb alappilére az egészséges és mérsékelt táplálkozás. Bár sokan szeretjük a házilag feldolgozott hústermékeket, nem mindegy, hogy milyen gazdától vásároljuk azokat

   
 • Malonyai kastély

  Kedves olvasóink egy korábbi írásunkban már olvashattak a világon egyedülálló malonyai arborétumról. Akkor említettük, hogy az örökzöld park szélén máig áll

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére