Mezőségi fűszerpaprika, TájGazda

A mezőpaniti Nagy Dániel gyakorlatilag belenőtt a paprika termesztésébe. Először nagymamája kezdett el foglalkozni vele a kilencvenes évek elején, aztán édesanyja, nénje, testvére és most ő is folytatja a termesztést.

Korábban mindenki csak kis mennyiségben termesztette, ő az első, aki nagyobb mennyiséggel foglalkozik. Családi hagyomány lévén már örökölt egyfajta tudást, nem a nulláról kellett kezdenie, ugyanakkor a Sapientián végzett agrár-közgazdaságtan szakot, amit itt is tud kamatoztatni.
Jelenleg 17 árnyi területen termeszt édes fűszerpaprikát Erdélyben. Hagyományos magokat használ, amik a kilencvenes években kerültek a faluba valahonnan Magyarország területéről. A szegedi fűszerpaprikával még nem foglalkoztak, de valószínűnek tartja, hogy kipróbál ő is két régi fajtát, ahogy más területen csípőssel és a nálunk még nem hagyományos füstölttel is szeretne kísérletezni. Mivel a fűszerpaprika-termesztés esetében csak nagyon nagy mennyiségnél érdemes gépeket vásárolni, ez kézműves foglalkozásnak minősül. A családdal dolgozik, egyedül nem bírná a nagy mennyiség miatt. A paprika nagyon fagyérzékeny, így csak a fagyok elmúltával ültetik ki, ötször kapálják, az érés függvényében szedik, majd szárítás és feldolgozás után jön az őrlés. Egy évig szinte minőségvesztés nélkül tárolható. Az állományt nem vegyszerezi, hanem természetes módszerekkel védi a vírusoktól és kártevőktől.
Nagy Dániel Mezőségi fűszerpaprika (https://www.facebook.com/mezosegi/) néven forgalmazza a készítményt ezzel is kiemelve, hogy ez egy helyi termék. Azonban az értékesítés még hagy maga után kívánnivalót, a vevők ugyanis nem értékelik eléggé, hogy ez az üzletekben árult változatokkal szemben jobb minőség, vitaminokat tartalmaz, mivel a szárítás során nem ölik ki belőle. A vásárlók leginkább háztól veszik, de interneten is tudnak eladni belőle. A piacon pedig kóstolót is kínál a vásárlóknak.
Annak ellenére, hogy a családból többen is segítik, hatalmas munkát végeznek, míg a tízezernél is több paprikát egyenként feldolgozzák. A mezőpaniti fűszerpaprika-termesztő viszont hosszútávra tervez. Szeretné, ha az emberek minőségi fűszerhez jutnának, még ha csak egy kis mennyiségről is van szó, ugyanakkor szeretné, ha ezzel két-három éven belül le tudná váltani a munkahelyét és másoknak is tudna munkát adni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A múlt mindenkié

  A múlt mindenkié, TájGazda

  A több mint nyolcszáz lakossal rendelkező Palágykomoróc Ungvártól néhány kilométerre található. A falu központjában álló református templomtól nem messze helyezkedik el a palágykomoróci tájház,

   
 • Az óriási homokóra

  Az óriási homokóra, TájGazda

  Az Ötvenhatosok terén (egykori Felvonulási tér) egy gigantikus nagyságú homokóra áll. Az Időkerék ötlete Herner Jánostól ered, 1982-ből. Sok idő eltelt, mire újból előkerültek a tervei.

   
 • A kecsketermékek gyógyítanak (is)

  Nem is olyan régen lekicsinylően "szegény ember tehénkéjének" nevezték a kecskét, pedig a sokgyermekes családokban még a szerény tartás és takarmányozási mód mellett is minden nap tejet

   
 • Légies kosárkák

  Miklós Judit a csodás Csallóköz szívében, Légen lakik, Felvidéken. Hivatását tekintve egészségügyi nővér. Emellett már hetedik éve pedignádból fon kosarakat, tálcákat vagy, amit épp kigondol.

   
 • „Népies. Lendületes. Egy darab a lelkedből”

  A fazekasság az egyik legősibb kézműves mesterség, s bár erre talán ritkán gondolunk, az agyagedények megjelenése talán legalább annyira megkönnyítette az emberek mindennapjait,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére