A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

Asztalukon számos konyhában használatos terméket találtam. Ami legjobban megragadta a szememet az a szép sorban kirakott tyúkok voltak. Csak néztem őket, hogy mi is lehet a funkciójuk. Magamtól rá nem jöttem volna, de segítségemre siettek a hölgyek. Máris mondták, hogy ezek zsemletartó tyúkok. És valóban, tökéletesen illenek bele a zsemlék. De nemcsak zsemle tárolható benne, hanem csokoládé, keksz, sőt szerintem még a gyümölcsök is jól éreznék benne magukat. Nagyon ötletesnek gondolom, épp úgy, mint a tepsifogót. Hiszen ez mindig kéznél van, nem úgy, mint a konyhai kesztyű, amelynek párja állandóan elvész.

Mint megtudtam a két tótkomlósi hölgytől egy összeszokott csapatként dolgoznak. Julianna a varrónő, aki 1972 januárja óta varr rendszeren. De már gyerekkorában is nagy érdeklődést mutatott a varrás iránt, így ezt a szakmát is kitanulta. Fiatalon sokat hímzett és még subát is készített, de mára felhagyott ezekkel. Most főként konyhai textil termékeket készít. Konyhai kesztyűt, kötényt, terítőt, tepsifogót, fedőfogót, textil tálcákat, kenyér- és zsemletartókat, dísztárgyakat, kosárbéléseket, szezonális termékeket – mint húsvéti kiscsibéket, karácsonyi terítőket, mikulás csizmákat - vagy a gyerekek nagy kedvencét az alvóbaglyokat és bagoly és cica formájú díszpárnákat (https://www.facebook.com/bettyvarras/). A család kedvenc tárgya a már említett zsemletartó tyúk. Ennek ötletét az internetről vették, amelyet Julianna tovább finomítgatott, míg elérte a mostani formáját.

Betti a szabásban, csomagolásban, elrendezésben veszik ki a részét. De egyébként a család bármely tagjától szívesen veszik a segítséget. Sőt az új ölteteket is. Sokszor a 13 éves unoka ötletei is jónak bizonyulnak. Miután összeültek és megbeszélték, hogy mit fognak készítenek, akkor jöhet a sablon megtervezése, a kiszabás majd az összevarrás. Ami nem mindig megy könnyedén. Hiszen a sok aprólékos lépések, az anyag megfelelő kiszabása, az összevarrás, a megfelelő szélek összeillesztése sok időt, sok munkát tesz ki. Van, hogy annyira belemerül a munkába Julianna, hogy észre sem veszi az idő múlását. Csak azon dolgozik, hogy az új ötleteit minél precízebben valósítsa meg. De mindezt a fáradtságos munkát feledteti a kész termék elkészülése, a vevők elégedettsége. A saját ötletek megvalósítása mellett egyedi kéréseket is szívesen vesznek. Legutóbb egy kedves ismerősük bocis kötényt kért tőlük, mert tejjel és sajtokkal foglalkozik. Három napon belül el is készült a bocifejes, bocis szalaggal díszített kötő.

Julianna legnagyobb öröme az unokák és természetesen a varrás. Amikor ideje engedi leül a varrógépe mellé és varrja ezeket a remek használati tárgyakat. 6 éves unokája sokat segít neki és figyeli mozdulatait a varrásban. A jövőt igazából nem tervezik, minden jön magától. Minden új ötletre nyitottak. Megyeszerte több kézműves vásárban találkozhatunk velük. Vagy a facebook oldalukon, a Betty varrás ötletek címszó alatt.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Két kerámiagömb tartja a szentesi TV-tornyot

  Szentes TV-torony, TájGazda

  A szentesi TV-torony építését 1959-ben kezdték el, az adó üzembe helyezésére és ünnepélyes felavatására 1960 februárjában került sor. A torony építéskori magassága 240,5 méter, volt,

   
 • A múlt mindenkié

  A múlt mindenkié, TájGazda

  A több mint nyolcszáz lakossal rendelkező Palágykomoróc Ungvártól néhány kilométerre található. A falu központjában álló református templomtól nem messze helyezkedik el a palágykomoróci tájház,

   
 • Az aranyosmaróti Migazzi-kastély

  Aranyosmarót (szlovákul Zlaté Moravce) felvidéki város, a Nyitrai kerület Aranyosmaróti járásának székhelye, mely a Zsitva folyó partján terül el.

   
 • Andrássy-kastély – Tőketerebes

  Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

  Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

   
 • A fáradságos munka csodás eredménye

  Újkígyósi virágkertészet, Tájgazda

  Szeretem a tavaszt. De nem csak azért, mert itt a jó idő és sokat süt a nap. Hanem azért is, mert lehet kertészkedni. Lehet szépíteni az udvart, a virágoskertet, vetni a különböző virágmagokat, kiültetni a muskátlikat.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére