A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

Asztalukon számos konyhában használatos terméket találtam. Ami legjobban megragadta a szememet az a szép sorban kirakott tyúkok voltak. Csak néztem őket, hogy mi is lehet a funkciójuk. Magamtól rá nem jöttem volna, de segítségemre siettek a hölgyek. Máris mondták, hogy ezek zsemletartó tyúkok. És valóban, tökéletesen illenek bele a zsemlék. De nemcsak zsemle tárolható benne, hanem csokoládé, keksz, sőt szerintem még a gyümölcsök is jól éreznék benne magukat. Nagyon ötletesnek gondolom, épp úgy, mint a tepsifogót. Hiszen ez mindig kéznél van, nem úgy, mint a konyhai kesztyű, amelynek párja állandóan elvész.

Mint megtudtam a két tótkomlósi hölgytől egy összeszokott csapatként dolgoznak. Julianna a varrónő, aki 1972 januárja óta varr rendszeren. De már gyerekkorában is nagy érdeklődést mutatott a varrás iránt, így ezt a szakmát is kitanulta. Fiatalon sokat hímzett és még subát is készített, de mára felhagyott ezekkel. Most főként konyhai textil termékeket készít. Konyhai kesztyűt, kötényt, terítőt, tepsifogót, fedőfogót, textil tálcákat, kenyér- és zsemletartókat, dísztárgyakat, kosárbéléseket, szezonális termékeket – mint húsvéti kiscsibéket, karácsonyi terítőket, mikulás csizmákat - vagy a gyerekek nagy kedvencét az alvóbaglyokat és bagoly és cica formájú díszpárnákat (https://www.facebook.com/bettyvarras/). A család kedvenc tárgya a már említett zsemletartó tyúk. Ennek ötletét az internetről vették, amelyet Julianna tovább finomítgatott, míg elérte a mostani formáját.

Betti a szabásban, csomagolásban, elrendezésben veszik ki a részét. De egyébként a család bármely tagjától szívesen veszik a segítséget. Sőt az új ölteteket is. Sokszor a 13 éves unoka ötletei is jónak bizonyulnak. Miután összeültek és megbeszélték, hogy mit fognak készítenek, akkor jöhet a sablon megtervezése, a kiszabás majd az összevarrás. Ami nem mindig megy könnyedén. Hiszen a sok aprólékos lépések, az anyag megfelelő kiszabása, az összevarrás, a megfelelő szélek összeillesztése sok időt, sok munkát tesz ki. Van, hogy annyira belemerül a munkába Julianna, hogy észre sem veszi az idő múlását. Csak azon dolgozik, hogy az új ötleteit minél precízebben valósítsa meg. De mindezt a fáradtságos munkát feledteti a kész termék elkészülése, a vevők elégedettsége. A saját ötletek megvalósítása mellett egyedi kéréseket is szívesen vesznek. Legutóbb egy kedves ismerősük bocis kötényt kért tőlük, mert tejjel és sajtokkal foglalkozik. Három napon belül el is készült a bocifejes, bocis szalaggal díszített kötő.

Julianna legnagyobb öröme az unokák és természetesen a varrás. Amikor ideje engedi leül a varrógépe mellé és varrja ezeket a remek használati tárgyakat. 6 éves unokája sokat segít neki és figyeli mozdulatait a varrásban. A jövőt igazából nem tervezik, minden jön magától. Minden új ötletre nyitottak. Megyeszerte több kézműves vásárban találkozhatunk velük. Vagy a facebook oldalukon, a Betty varrás ötletek címszó alatt.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Református világtalálkozó Délvidéken

  Hitében és nyelvében él a nemzet – hangzott el a vajdasági Hertelendyfalván a református közösség harmadik világtalálkozóján, amelyet a helyi templom felszentelésének ünnepére rendeztek.

   
 • Storcz Botond a kolbászfesztiválon

  Rióban az aranyakat, Békéscsabán a kolbászokat számolta. Kollégák jelentették, hogy a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Storcz Botond, a békési kajak-kenu klub vendégeként

   
 • Jakab Réka Art

  Jakab Réka Felvidék egyik legnagyobb és egyben egyik legszebb városában, Kassán él. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója, illetve mintegy hat éve képgrafikával foglalkozik

   
 • Textilből csavart varázslat

  Textilből csavart varázslat, TájGazda

  Az internetet böngészve láttam meg a Pagi dekor oldalán a festményeket. (https://www.facebook.com/pagidekor/?fref=ts). Vagyis, akkor még azt gondoltam, hogy festéssel készültek a képek.

   
 • A seprűcirok nemesítőjének emlékére

  Tájgazda - Berényi seprű

  Dr. Berényi János egyetemi tanár, kutató és növénynemesítő neve jól ismert az agrárszakmában, nemzetközi síkra kiterjedő munkássága előtt egyaránt fejet hajt az egyszerű gazda és az akadémikus.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére