A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

Asztalukon számos konyhában használatos terméket találtam. Ami legjobban megragadta a szememet az a szép sorban kirakott tyúkok voltak. Csak néztem őket, hogy mi is lehet a funkciójuk. Magamtól rá nem jöttem volna, de segítségemre siettek a hölgyek. Máris mondták, hogy ezek zsemletartó tyúkok. És valóban, tökéletesen illenek bele a zsemlék. De nemcsak zsemle tárolható benne, hanem csokoládé, keksz, sőt szerintem még a gyümölcsök is jól éreznék benne magukat. Nagyon ötletesnek gondolom, épp úgy, mint a tepsifogót. Hiszen ez mindig kéznél van, nem úgy, mint a konyhai kesztyű, amelynek párja állandóan elvész.

Mint megtudtam a két tótkomlósi hölgytől egy összeszokott csapatként dolgoznak. Julianna a varrónő, aki 1972 januárja óta varr rendszeren. De már gyerekkorában is nagy érdeklődést mutatott a varrás iránt, így ezt a szakmát is kitanulta. Fiatalon sokat hímzett és még subát is készített, de mára felhagyott ezekkel. Most főként konyhai textil termékeket készít. Konyhai kesztyűt, kötényt, terítőt, tepsifogót, fedőfogót, textil tálcákat, kenyér- és zsemletartókat, dísztárgyakat, kosárbéléseket, szezonális termékeket – mint húsvéti kiscsibéket, karácsonyi terítőket, mikulás csizmákat - vagy a gyerekek nagy kedvencét az alvóbaglyokat és bagoly és cica formájú díszpárnákat (https://www.facebook.com/bettyvarras/). A család kedvenc tárgya a már említett zsemletartó tyúk. Ennek ötletét az internetről vették, amelyet Julianna tovább finomítgatott, míg elérte a mostani formáját.

Betti a szabásban, csomagolásban, elrendezésben veszik ki a részét. De egyébként a család bármely tagjától szívesen veszik a segítséget. Sőt az új ölteteket is. Sokszor a 13 éves unoka ötletei is jónak bizonyulnak. Miután összeültek és megbeszélték, hogy mit fognak készítenek, akkor jöhet a sablon megtervezése, a kiszabás majd az összevarrás. Ami nem mindig megy könnyedén. Hiszen a sok aprólékos lépések, az anyag megfelelő kiszabása, az összevarrás, a megfelelő szélek összeillesztése sok időt, sok munkát tesz ki. Van, hogy annyira belemerül a munkába Julianna, hogy észre sem veszi az idő múlását. Csak azon dolgozik, hogy az új ötleteit minél precízebben valósítsa meg. De mindezt a fáradtságos munkát feledteti a kész termék elkészülése, a vevők elégedettsége. A saját ötletek megvalósítása mellett egyedi kéréseket is szívesen vesznek. Legutóbb egy kedves ismerősük bocis kötényt kért tőlük, mert tejjel és sajtokkal foglalkozik. Három napon belül el is készült a bocifejes, bocis szalaggal díszített kötő.

Julianna legnagyobb öröme az unokák és természetesen a varrás. Amikor ideje engedi leül a varrógépe mellé és varrja ezeket a remek használati tárgyakat. 6 éves unokája sokat segít neki és figyeli mozdulatait a varrásban. A jövőt igazából nem tervezik, minden jön magától. Minden új ötletre nyitottak. Megyeszerte több kézműves vásárban találkozhatunk velük. Vagy a facebook oldalukon, a Betty varrás ötletek címszó alatt.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • OpiEri

  OpiEri, TájGazda

  Ocskoné Pál Erika Felvidéken, azon belül is a Losonci járásban található Füleken él. Civil foglalkozása vegyészmérnök, a füleki zománcozógyár egyik privatizált részlegében 16 évig logisztikai vezetőként dolgozott,

   
 • A borvizek királynőjének múltja és jelene

  Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

   
 • Újra értéke van a mangalicának

  Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

   
 • Olvasztott üvegekből „csecsebecsék”

  Minden nőben ott rejtőzik a hiúság. Egyesekben több, másokban kevesebb. Mi nők szeretjük az egyedit, a különlegeset. Valaki a csillogóbbat, valaki a visszafogottabbat.

   
 • A kulturális központtá alakult víztorony

  A Debreceni Nagyerdei Víztorony

  A nagyerdei víztornyot 1913-ban kezdték el építeni, amely 1000 m3 víz befogadására volt alkalmas. Az I. világháború idején a város vízellátási és csatornázási rendszer kialakítása megtorpant,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére