A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

Asztalukon számos konyhában használatos terméket találtam. Ami legjobban megragadta a szememet az a szép sorban kirakott tyúkok voltak. Csak néztem őket, hogy mi is lehet a funkciójuk. Magamtól rá nem jöttem volna, de segítségemre siettek a hölgyek. Máris mondták, hogy ezek zsemletartó tyúkok. És valóban, tökéletesen illenek bele a zsemlék. De nemcsak zsemle tárolható benne, hanem csokoládé, keksz, sőt szerintem még a gyümölcsök is jól éreznék benne magukat. Nagyon ötletesnek gondolom, épp úgy, mint a tepsifogót. Hiszen ez mindig kéznél van, nem úgy, mint a konyhai kesztyű, amelynek párja állandóan elvész.

Mint megtudtam a két tótkomlósi hölgytől egy összeszokott csapatként dolgoznak. Julianna a varrónő, aki 1972 januárja óta varr rendszeren. De már gyerekkorában is nagy érdeklődést mutatott a varrás iránt, így ezt a szakmát is kitanulta. Fiatalon sokat hímzett és még subát is készített, de mára felhagyott ezekkel. Most főként konyhai textil termékeket készít. Konyhai kesztyűt, kötényt, terítőt, tepsifogót, fedőfogót, textil tálcákat, kenyér- és zsemletartókat, dísztárgyakat, kosárbéléseket, szezonális termékeket – mint húsvéti kiscsibéket, karácsonyi terítőket, mikulás csizmákat - vagy a gyerekek nagy kedvencét az alvóbaglyokat és bagoly és cica formájú díszpárnákat (https://www.facebook.com/bettyvarras/). A család kedvenc tárgya a már említett zsemletartó tyúk. Ennek ötletét az internetről vették, amelyet Julianna tovább finomítgatott, míg elérte a mostani formáját.

Betti a szabásban, csomagolásban, elrendezésben veszik ki a részét. De egyébként a család bármely tagjától szívesen veszik a segítséget. Sőt az új ölteteket is. Sokszor a 13 éves unoka ötletei is jónak bizonyulnak. Miután összeültek és megbeszélték, hogy mit fognak készítenek, akkor jöhet a sablon megtervezése, a kiszabás majd az összevarrás. Ami nem mindig megy könnyedén. Hiszen a sok aprólékos lépések, az anyag megfelelő kiszabása, az összevarrás, a megfelelő szélek összeillesztése sok időt, sok munkát tesz ki. Van, hogy annyira belemerül a munkába Julianna, hogy észre sem veszi az idő múlását. Csak azon dolgozik, hogy az új ötleteit minél precízebben valósítsa meg. De mindezt a fáradtságos munkát feledteti a kész termék elkészülése, a vevők elégedettsége. A saját ötletek megvalósítása mellett egyedi kéréseket is szívesen vesznek. Legutóbb egy kedves ismerősük bocis kötényt kért tőlük, mert tejjel és sajtokkal foglalkozik. Három napon belül el is készült a bocifejes, bocis szalaggal díszített kötő.

Julianna legnagyobb öröme az unokák és természetesen a varrás. Amikor ideje engedi leül a varrógépe mellé és varrja ezeket a remek használati tárgyakat. 6 éves unokája sokat segít neki és figyeli mozdulatait a varrásban. A jövőt igazából nem tervezik, minden jön magától. Minden új ötletre nyitottak. Megyeszerte több kézműves vásárban találkozhatunk velük. Vagy a facebook oldalukon, a Betty varrás ötletek címszó alatt.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Kárpátalja - Ökörmezői járás

  Ökörmezői járás, TájGazda

  Azért merem így egyben ajánlani, mint járást, mert így együtt az igazi. Nem olyan, mint Munkács, vagy Ungvár. Kárpátaljának ezt a részét (és még jó pár ilyen részét)

   
 • Hiperrealizmus Lillától

  Jóba Lilla, Felvidéken, Ógyallán lakik, jelenleg grafikusként dolgozik, szabadidejét pedig már régóta a rajzolásnak szenteli. „Kiskoromtól kezdve szeretek mindenféle kreatív dolgot

   
 • Judy Kosarak

  Judit Felvidék Galántai járásában él, mióta külföldi munkájából anyasági szabadságra tért haza. Jelenleg három hónapos kisfiával van otthon. Emellett körülbelül hat éve pedignádból készít különböző fonott kosarakat,

   
 • A feketicsi kuriózum - a meggytargyi

  Tájgazda - A feketicsi kuriózum - a meggytargyi

  Kerítésszaggató, papramorgó, torokköszörű, targyi - megannyi népi elnevezése van egyik kedvelt szeszes italunknak, a pálinkának, amely megnevezést az Európai Uniós eredetvédettség alapján kizárólag

   
 • A vajdasági helyi termékek piaca

  A vajdasági helyi termékek piaca, TájGazda

  Szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg a vajdasági Topolyán a hagyományos mezőgazdasági – gazdasági kiállítását, amely alapul szolgál a régió kisgazdáinak bemutatkozására,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére