A szobavirágok birodalmában, TájGazda

Filodendronok, azéliák, fikuszok, kaktuszok és még sok más ismert és kevésbé ismert nevű virág veszi körül a bogarasi Zabos Erikát. Gyerekkora óta kedveli a természetet, és a virágok tartásában,

szaporításában igazi lelki kikapcsolódást és feltöltődést talált.  A család tevékenysége mezőgazdaság, így szinte természetesnek mondható a kötődés a természettel. De Erikánál ez több mint a puszta kapcsolat. Ő szinte érzi a virágok „nyelvét”, kisugárzása pozitívan hat a zöld élőlényekre. A szobavirágok mellett a krizantémok termelése is kitölti idejét. Igaz, azt a jövedelem miatt teszi, de szeretet nélkül nem lehet megközelíteni a növényeket. A szobavirágok viszont mindig is elbűvölték. Sokat olvasott és mai napig, ha csak ideje engedi, tanulmányozza a szakkönyveket, az útmutatókat és a termelési illetve szaporítási szakcikkeket. Hazai és magyarországi újságokból, könyvekből bővíti tudását a virágokról. Mint mondja, kisugárzása olyannyira erős, hogy bármilyen hajtást vagy ágat, ha ledug a földbe, az gyökeret ereszt. A növényeket a helyi és környékbeli piacokon tudja értékesíteni, hiszen szervezett nagybani felvásárló nincs az észak-vajdasági vidéken, aki meghatározott feltételek teljesítése ellenében elszállítaná az árut. De így legalább a piacon olyan emberekkel találkozik, akik szenvedélyes virág-kedvelők és az élő szót, a tanácsot nem pótolja semmi.
Bevallása szerint udvarában egy nagy téli keret szeretne kialakítani. Valamikor dohánytermelésből élt a család és a gyár igényének megfelelően pajtákat építettek a gazdaságban. Most azok kihasználatlanul állnak, de ha lenne beruházási feltétele, akkor egy igazi fűtött, nagy ablakokkal ellátott télikertet építene. Ott a növényei is jobban éreznék magukat, mert a téli hónapokban bent a szobában összetömörödve némileg sínylődnek a szép példányok.
Amikor arról kérdezem, hogy a sok példány közül van-e kedvenc, hosszas gondolkodás után rámondja: valamilyen szinten mindegyik kedvence. Egyik a levél-alak miatt, a másik az ellenállósága miatt, a harmadik pedig a különös formája miatt. De körülményesebben átgondolás után mégis beveti a derekát és kifejti, hogy a virágozó szobanövények talán egy picit jobban a szívéhez nőttek, hiszen a különleges színeket és formákat maga adja a természet, olyant emberi kézzel alkotni nem lehet.
Hosszú távú tervei szerinte sokáig csak álom marad, ezért a célba érésig a rövid távú tervekkel erősíti önmagát: szakosodni a virágtermelésre, a szaporítás szabályaira és feladául vállalta a szobanövények iránti szeretet minél szélesebb körben való népszerűsítése – mert az, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Már télen is termelnek zöldséget

  Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

   
 • Rendkívüli hideg van Erdélyben

  Rendkívüli hideg Erdélyben, TájGazda

  Az utolsó harminc év leghidegebb tele köszöntött be az új év kezdetén. A térségben igazi tél van, a szélsőséges hidegek után még egy régi tapasztalatot megcáfolt az időjárás, nem is kellett jelentős

   
 • Lazító méhház Mezőkaszonyban

  Lazító méhház Mezőkaszonyban, TájGazda

  A mezőkaszonyi Szűcs Zoltán életében a méhek szeretete gyerekkori szenvedély. A mezőkaszonyi (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalember nagyszüleinek szomszédja méhészkedett, ő pedig gyerekként

   
 • A libatenyésztés nehézségei

  A libatenyésztés nehézségei, TájGazda

  Alternatív állattenyésztési ágazatként van vezetve a libatenyésztés a Vajdaságban. A rendezetlen piac, a vágóhíd hiánya és az állam nem törődése fékezi az ágazat fellendülését.

   
 • A túzok néha fatojással szaporodik

  A túzok néha fatojással szaporodik

  A hímek különböző hangokkal, önmutogató, imponáló magatartással próbálják megelőzni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak:

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére