Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

A helyi sajátosságnak minősülő tevékenységet az önkormányzat üzemelteti, ahol napi rendszerességgel két fő hideg sajtolási eljárással étkezési napraforgó olajat állít elő.
Hogy miért döntött a település vezetősége, hogy belekezd ebbe a programba? Több okból is. Egyrészt, mert a saját tulajdonban lévő földjeiken lehetőségük van megtermelni az alapanyagot, a napraforgót. Másrészt a községben működő napközis konyha kiadásait jelentős mértékben csökkenteni tudják ezáltal. Hiszen a konyhán, éves szinten kb. 2000 l olajat használnak el a sütéshez, főzéshez. Továbbá ezzel a lehetőséggel biztosítani tudják két fő dolgozó állandó munkáját.

Miután a vezetőség megszavazta a projekt elkezdését, elindult a kutakodás, hogy milyen formában történjen az olaj kinyerése a magokból, milyen gépeket beszerezzenek be. Végül a hideg sajtolás mellett döntöttek és megvásárolták az ehhez szükséges csigás présgépet, a szűrőberendezést és kialakították a megfelelő helységet.
Az üzemben két dolgozó, Peti és Feri végzi a sajtolást, napi rendszerességgel. Az eljárás során a megszárított és megtisztított napraforgó magokat beleöntik a présgépbe. A présgében keletkezett nyomás hatására megindul a magokból történő olajkinyerés. 100 kg magból kb. 30 l olajat nyernek ki. A kinyert étkezési olajat hordókban gyűjtik össze, ülepítik, többször átszűrik és végül 1, 2, 5 és 10 literes kiszerelésű flakonokba töltik. A rendszer zártsága biztosítja, hogy a sajtolás során semmilyen adalékanyag, szennyeződés ne kerüljön a magok közé. Így a kinyert olaj 100%-ban természetes napraforgó olaj. A kisajtolt olaj legnagyobb mennyiségben a helyi konyhán kerül felhasználásra, de ha van felesleg, akkor azt a helyi piacon értékesítik. Így a lakosság is hozzájuthat a teljes értékű napraforgó olajhoz. A préselés során keletkezett melléktermék, a pellet sem vész kárba, mivel fel tudják használni a sertéstartásnál állati takarmányként.

A program sikerességét az is mutatja, hogy a tavalyi év szeptemberében megrendezésre került Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra is meghívást kaptak, egyedüliként az orosházi járásból. Nagy megtiszteltetés volt ez kis falunk számára és a felkérésnek szívesen tettek eleget. A kiállítás keretein belül alkalmuk adódott, hogy megmutassák termékeiket. A jövőre nézve, ha lehetőségek úgy hozzák, akkor szeretnének más olajos növényekből is hideg sajtolással olajat kinyerni.

Szeretnék még megosztani a kedves Olvasóval néhány fontos információt a napraforgóról és a belőle kinyert olaj jótékony élettani hatásairól. A hidegen sajtolás eredményeként a magban lévő összetevők nem sérülnek meg, így megőrzik kedvező tulajdonságaikat. Sokan nem is gondolják e szántóföldi növényről, hogy gyógynövényként is tekintenek reá. Olajában számos értékes vitamin (A, E, B, C), telítetlen zsírsav, ásványi anyag (cink, foszfor, szelén, vas, magnézium, kalcium) található meg. Ezen összetevők pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. A sütés – főzés mellet használhatjuk bőrápolóként is, mivel kiválóan alkalmas a bőr hidratálására, táplálására.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • „A Csillag” – a legrémesebb elítéltek lakhelye

  A Szegedi Csillagbörtön, TájGazda

  A Csillagbörtön szó hallatán máris a Szegedi Fegyház és Börtön intézményére gondolunk. Szerintem sokunkban él a kíváncsiság, hogy hogyan nézhet ki belülről, milyen lehet az élet a falai közt.

   
 • Családi vállalkozással érvényesülni

  Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

   
 • Szólj, síp szólj - a zene mindenkié

  Szólj síp, szólj népzene, TájGazda

  Az anyaország határain túl élő magyarok a hagyományukat és kulturájukat nem csak ápolják, hanem igazából megélik. Teszik ezt többek között a népzenével, hiszen a magyar nyelven felcsendülő dallamok

   
 • Biomozgalom Újvidéken

  Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

  Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

   
 • Újvidék pihenőhelye a tarcali hegy

  A tarcali hegy, TájGazda

  A városi ember a rohanó hétköznapokból való menekülést, akár pár órára is a csöndes, nyugodt, fákkal borított természetben keresi. Az újvidékieknek ezt a lehetőséget a Duna jobb partján fekvő Tarcal-hegy,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére