Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

A helyi sajátosságnak minősülő tevékenységet az önkormányzat üzemelteti, ahol napi rendszerességgel két fő hideg sajtolási eljárással étkezési napraforgó olajat állít elő.
Hogy miért döntött a település vezetősége, hogy belekezd ebbe a programba? Több okból is. Egyrészt, mert a saját tulajdonban lévő földjeiken lehetőségük van megtermelni az alapanyagot, a napraforgót. Másrészt a községben működő napközis konyha kiadásait jelentős mértékben csökkenteni tudják ezáltal. Hiszen a konyhán, éves szinten kb. 2000 l olajat használnak el a sütéshez, főzéshez. Továbbá ezzel a lehetőséggel biztosítani tudják két fő dolgozó állandó munkáját.

Miután a vezetőség megszavazta a projekt elkezdését, elindult a kutakodás, hogy milyen formában történjen az olaj kinyerése a magokból, milyen gépeket beszerezzenek be. Végül a hideg sajtolás mellett döntöttek és megvásárolták az ehhez szükséges csigás présgépet, a szűrőberendezést és kialakították a megfelelő helységet.
Az üzemben két dolgozó, Peti és Feri végzi a sajtolást, napi rendszerességgel. Az eljárás során a megszárított és megtisztított napraforgó magokat beleöntik a présgépbe. A présgében keletkezett nyomás hatására megindul a magokból történő olajkinyerés. 100 kg magból kb. 30 l olajat nyernek ki. A kinyert étkezési olajat hordókban gyűjtik össze, ülepítik, többször átszűrik és végül 1, 2, 5 és 10 literes kiszerelésű flakonokba töltik. A rendszer zártsága biztosítja, hogy a sajtolás során semmilyen adalékanyag, szennyeződés ne kerüljön a magok közé. Így a kinyert olaj 100%-ban természetes napraforgó olaj. A kisajtolt olaj legnagyobb mennyiségben a helyi konyhán kerül felhasználásra, de ha van felesleg, akkor azt a helyi piacon értékesítik. Így a lakosság is hozzájuthat a teljes értékű napraforgó olajhoz. A préselés során keletkezett melléktermék, a pellet sem vész kárba, mivel fel tudják használni a sertéstartásnál állati takarmányként.

A program sikerességét az is mutatja, hogy a tavalyi év szeptemberében megrendezésre került Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra is meghívást kaptak, egyedüliként az orosházi járásból. Nagy megtiszteltetés volt ez kis falunk számára és a felkérésnek szívesen tettek eleget. A kiállítás keretein belül alkalmuk adódott, hogy megmutassák termékeiket. A jövőre nézve, ha lehetőségek úgy hozzák, akkor szeretnének más olajos növényekből is hideg sajtolással olajat kinyerni.

Szeretnék még megosztani a kedves Olvasóval néhány fontos információt a napraforgóról és a belőle kinyert olaj jótékony élettani hatásairól. A hidegen sajtolás eredményeként a magban lévő összetevők nem sérülnek meg, így megőrzik kedvező tulajdonságaikat. Sokan nem is gondolják e szántóföldi növényről, hogy gyógynövényként is tekintenek reá. Olajában számos értékes vitamin (A, E, B, C), telítetlen zsírsav, ásványi anyag (cink, foszfor, szelén, vas, magnézium, kalcium) található meg. Ezen összetevők pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. A sütés – főzés mellet használhatjuk bőrápolóként is, mivel kiválóan alkalmas a bőr hidratálására, táplálására.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Fára festett Homoród-menti minták

  Bencze Ilona vallástanárként dolgozik, mellette húsz éve festi már a bútorokat Székelyudvarhelyen. Kézműves családba született, ahol gyapjúval foglalkoztak. Ilona „véletlenül” kezdett el festeni.

   
 • A sokarcú Nemzeti Botanikus Kertünk

  A Veresegyházi Botanikus Kert, TájGazda

  A Veresegyházi-medence és a Gödi-lapály találkozásánál, a Sződ-Rákos patak mentén helyezkedik el a közel két évszázados vácrátóti Botanikus Kert.

   
 • Házi különlegességek Bea konyhájából

  Almarium, TájGazda

  Fújt a szél, hideg volt, nem a legjobb fesztiváli időjárás. De ez sem szegte Bea kedvét. Ízlésesen megterített asztal mögött állt, meleg kabátban és sálban.

   
 • A természet ereje meggyógyít

  Gyógyszered legyen ételed, és ételed legyen gyógyszered - hangzik a közel két és fél évezredes hippokráteszi utasítás, ami egyértelműen utal az egészség

   
 • Öntöttvas tárgyak óriási tárháza

  Öntöttvas, TájGazda

  Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére