Belépés

Soos kertészet, TájGauda

A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

és szüleitől örökölte a konyhakertészet fortélyait, tudatosan választhatja a szakma valamennyi ágát. Soós Attila tiszakálmánfalvi kertész is így tette több mint 10 éve, amikor saját gazadságot és vállalkozást alapozott meg a településen. Több, mint 1000 négyzetméteren sorakoznak a magas légterű fóliasátrak, a legkorszerűbb fűtési és öntözési, valamint tápanyag-ellátási rendszerrel. A fóliákban már ilyenkor kora tavasszal sorakoznak és nyílnak a virágok: a muskátlik, a kankalinok, és a többi egynyári, de évelő virág is. Hogy miért nem a konyhakertészetet folytatta? Egy okból, a piac túltelítődött, nehéz értékesíteni az árút, a virág pedig, igaz, hogy többletmunkával és befektetéssel jár, nagyobb jövedelmet biztosít a családnak.
Az elmúlt években a gazdaság fejlesztése, illetve bővítése és a korszerűsítése volt a cél. Mindgi a piaci körülményeknek megfelelő termékpalettát készített a vásárlóknak, szem előtt tartva a minőséget. A fóliasátrak zömét önerőből építette, pályázati hitelre ritkán szorult. Mint mondja, nem kedveli a kölcsön pénzt, hiszen azt vissza is kell adni, méghozzá kamatostól és a pénzt ki kell gazdálkodni. Önerőből, ugyan lassabban történt a fóliabirodalom felépítése, de abban tudatban, hogy nem tartozik a banknak, vagy más hitelező intézménynek, sokkal nyugodtabban tudott dolgozni. Most még a fűtési rendszeren javítana egy kicsit, mert az elmúlt kemény tél rámutatott a fűtési nehézségekre, ezért olyan rendszert kell felállítani, amely az egész légtérben egységes hőmérsékletet tud biztosítani. Így a fólia szélében az elfagyástól sem kell félni, valamint az eldobandó termék mennyisége is megcsappan.
A növénykék minősége elsősorban a fajtaválasztéktól függ, majd a termesztőközeg, a tápanyagutánpótlás, az öntözés mennyisége is nagyban hozzájárul a sikerekhez. Mindezt a termelés során tapasztalja ki a gazda. A vetőmagokat és az előnevelt palántákat kizárólag a legkiválóbb nemesítőcégektől szerzi be, és a termőközeg is szakemberek átlat előállított föld, nem pedig házilag kevert komposzt. Így meggátolható a betegségek és vírusok bejutása a fóliasátorba, ahol egy különleges mikroklíma uralkodik. Ugyanis a megelőzés fél siker. A betegséget gyógyítani több pénzbe és időbe telik, mintsem odafigyeléssel termelni. A profi kertészkedés alapja a minőségi nyersanyag beszerzése, a szakszerű odafigyelés és a kemény, néha napi 18 órás munka.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Kökény - az elfeledett gyógynövény

  Kökény, TájGazda

  A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.

   
 • Természetes alapanyag a nád

  Gazdag élővilágáról, mindenek előtt madárvilágáról ismert a természeti védelem alatt álló 4,5 km hosszan húzódó és közel 330 hektár területű Ludasi tó.

   
 • Fára festett Homoród-menti minták

  Bencze Ilona vallástanárként dolgozik, mellette húsz éve festi már a bútorokat Székelyudvarhelyen. Kézműves családba született, ahol gyapjúval foglalkoztak. Ilona „véletlenül” kezdett el festeni.

   
 • Vissza a természethez

  Vissza a természethez, TájGazda

  Egészségünk egyik és legfontosabb alappilére az egészséges és mérsékelt táplálkozás. Bár sokan szeretjük a házilag feldolgozott hústermékeket, nem mindegy, hogy milyen gazdától vásároljuk azokat

   
 • Megmerülni a csodában

  Molnár János barlang, TájGazda

  A Budai-hegységben, a Rózsadomb alatt számos termálkarszt jellegű balrang bújik meg. Ezek egyike a Szemlő-hegy alatt rejtőző, Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszerét

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére