Soos kertészet, TájGauda

A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

és szüleitől örökölte a konyhakertészet fortélyait, tudatosan választhatja a szakma valamennyi ágát. Soós Attila tiszakálmánfalvi kertész is így tette több mint 10 éve, amikor saját gazadságot és vállalkozást alapozott meg a településen. Több, mint 1000 négyzetméteren sorakoznak a magas légterű fóliasátrak, a legkorszerűbb fűtési és öntözési, valamint tápanyag-ellátási rendszerrel. A fóliákban már ilyenkor kora tavasszal sorakoznak és nyílnak a virágok: a muskátlik, a kankalinok, és a többi egynyári, de évelő virág is. Hogy miért nem a konyhakertészetet folytatta? Egy okból, a piac túltelítődött, nehéz értékesíteni az árút, a virág pedig, igaz, hogy többletmunkával és befektetéssel jár, nagyobb jövedelmet biztosít a családnak.
Az elmúlt években a gazdaság fejlesztése, illetve bővítése és a korszerűsítése volt a cél. Mindgi a piaci körülményeknek megfelelő termékpalettát készített a vásárlóknak, szem előtt tartva a minőséget. A fóliasátrak zömét önerőből építette, pályázati hitelre ritkán szorult. Mint mondja, nem kedveli a kölcsön pénzt, hiszen azt vissza is kell adni, méghozzá kamatostól és a pénzt ki kell gazdálkodni. Önerőből, ugyan lassabban történt a fóliabirodalom felépítése, de abban tudatban, hogy nem tartozik a banknak, vagy más hitelező intézménynek, sokkal nyugodtabban tudott dolgozni. Most még a fűtési rendszeren javítana egy kicsit, mert az elmúlt kemény tél rámutatott a fűtési nehézségekre, ezért olyan rendszert kell felállítani, amely az egész légtérben egységes hőmérsékletet tud biztosítani. Így a fólia szélében az elfagyástól sem kell félni, valamint az eldobandó termék mennyisége is megcsappan.
A növénykék minősége elsősorban a fajtaválasztéktól függ, majd a termesztőközeg, a tápanyagutánpótlás, az öntözés mennyisége is nagyban hozzájárul a sikerekhez. Mindezt a termelés során tapasztalja ki a gazda. A vetőmagokat és az előnevelt palántákat kizárólag a legkiválóbb nemesítőcégektől szerzi be, és a termőközeg is szakemberek átlat előállított föld, nem pedig házilag kevert komposzt. Így meggátolható a betegségek és vírusok bejutása a fóliasátorba, ahol egy különleges mikroklíma uralkodik. Ugyanis a megelőzés fél siker. A betegséget gyógyítani több pénzbe és időbe telik, mintsem odafigyeléssel termelni. A profi kertészkedés alapja a minőségi nyersanyag beszerzése, a szakszerű odafigyelés és a kemény, néha napi 18 órás munka.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Az Al-Duna gyöngyszemei (1. rész)

  Al-Duna, TájGazda

  Európa második legnagyobb folyója mintegy 2850 kilométer hosszú. Nem hiába nevezik a nemzetek folyójának, hiszen  Németországtól Romániáig 10 országot köt össze. Ez a Duna.

   
 • A Vadasparkban rajzfilmhősök is várnak

  Zsiráfot felülről látni! Az már valami. Mert a térdkalácsig mindenki látott már zsiráfot, aki járt állatkertben. De ugyanezt az állatot felülről látni, nem mindennapi élmény. Onnan a magasból szemlélve szinte

   
 • Háziszappan, a sokoldalú tisztítószer

  Az orosházi szappan, TájGazda

  Saját bőrömön tapasztalom nap, mint nap milyen hatásos is ez a régi, hagyományos recept alapján készült mosószer. Rendszeresen vásárolok tőlük háziszappant a családom színes és fehér ruháinak tisztításához.

   
 • Karolin Hobby Kreatív

  Tarics Karolina a felvidéki Észak-Komáromban él, ahol saját kreatív boltját vezeti. Óvónőnek tanult, s 2017 szeptemberéig óvodában is dolgozott, majd váltott. Kézimunkához árul alapanyagokat,

   
 • Kárpátalja - Ökörmezői járás

  Ökörmezői járás, TájGazda

  Azért merem így egyben ajánlani, mint járást, mert így együtt az igazi. Nem olyan, mint Munkács, vagy Ungvár. Kárpátaljának ezt a részét (és még jó pár ilyen részét)

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére