Soos kertészet, TájGauda

A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

és szüleitől örökölte a konyhakertészet fortélyait, tudatosan választhatja a szakma valamennyi ágát. Soós Attila tiszakálmánfalvi kertész is így tette több mint 10 éve, amikor saját gazadságot és vállalkozást alapozott meg a településen. Több, mint 1000 négyzetméteren sorakoznak a magas légterű fóliasátrak, a legkorszerűbb fűtési és öntözési, valamint tápanyag-ellátási rendszerrel. A fóliákban már ilyenkor kora tavasszal sorakoznak és nyílnak a virágok: a muskátlik, a kankalinok, és a többi egynyári, de évelő virág is. Hogy miért nem a konyhakertészetet folytatta? Egy okból, a piac túltelítődött, nehéz értékesíteni az árút, a virág pedig, igaz, hogy többletmunkával és befektetéssel jár, nagyobb jövedelmet biztosít a családnak.
Az elmúlt években a gazdaság fejlesztése, illetve bővítése és a korszerűsítése volt a cél. Mindgi a piaci körülményeknek megfelelő termékpalettát készített a vásárlóknak, szem előtt tartva a minőséget. A fóliasátrak zömét önerőből építette, pályázati hitelre ritkán szorult. Mint mondja, nem kedveli a kölcsön pénzt, hiszen azt vissza is kell adni, méghozzá kamatostól és a pénzt ki kell gazdálkodni. Önerőből, ugyan lassabban történt a fóliabirodalom felépítése, de abban tudatban, hogy nem tartozik a banknak, vagy más hitelező intézménynek, sokkal nyugodtabban tudott dolgozni. Most még a fűtési rendszeren javítana egy kicsit, mert az elmúlt kemény tél rámutatott a fűtési nehézségekre, ezért olyan rendszert kell felállítani, amely az egész légtérben egységes hőmérsékletet tud biztosítani. Így a fólia szélében az elfagyástól sem kell félni, valamint az eldobandó termék mennyisége is megcsappan.
A növénykék minősége elsősorban a fajtaválasztéktól függ, majd a termesztőközeg, a tápanyagutánpótlás, az öntözés mennyisége is nagyban hozzájárul a sikerekhez. Mindezt a termelés során tapasztalja ki a gazda. A vetőmagokat és az előnevelt palántákat kizárólag a legkiválóbb nemesítőcégektől szerzi be, és a termőközeg is szakemberek átlat előállított föld, nem pedig házilag kevert komposzt. Így meggátolható a betegségek és vírusok bejutása a fóliasátorba, ahol egy különleges mikroklíma uralkodik. Ugyanis a megelőzés fél siker. A betegséget gyógyítani több pénzbe és időbe telik, mintsem odafigyeléssel termelni. A profi kertészkedés alapja a minőségi nyersanyag beszerzése, a szakszerű odafigyelés és a kemény, néha napi 18 órás munka.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Magyar Csárda, Péterfalva

  Magyar Csárda, Péterfalva, TájGazda

  Tiszapéterfalva (1946-tól ukránul Petrovo, majd Péterfalva - Пийтерфолво) magyar település. Tiszapéterfalva községi tanácsa helyben van, hozzá tartozik Tiszabökény, Tiszafarkasfalva, Tivadarfalva

   
 • Nyugat-Szlovákiai Múzeum a Nagyszombaton

  Nagyszombat jelenleg a Szlovák Köztársaság hetedik legnagyobb városa, melynek múltja igencsak régre nyúlik vissza az időben. Területe már a kelták, illetve a rómaiak korában lakott volt.

   
 • Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

  Tájérintő, Tájgazda - Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

  Egy-egy kellemes délutáni séta alkalmával több érdekes helyre bukkanhatunk fővárosunkban, Budapesten. Ilyen a Gellért-hegy falába vájt Sziklatemplom is.

   
 • 2 500 református

  Észak-Komárommal már több cikkünkben is találkozhattak a kedves Olvasók, a város kifogyhatatlan tárháza a magyar vonatkozású történelmi épületeknek, látnivalóknak.

   
 • Handmade by Petrucci

  Handmade by Petrucci, TájGazda

  A felvidéki Komáromból származó Petra mindig is érdeklődött a divattervezés iránt. Ruhakészítői végzettséggel bír, körülbelül tíz évig tanult szakmájában dolgozott, aztán váltott.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére