Soos kertészet, TájGauda

A falusi környezet maga adja a lehetőséget, hogy a kerttulajdonosok biogazdálkodásban saját maguk állítsák elő az értékes táplálék egy részét a családi asztalra. Az, aki pedig nagy portával rendelkezik

és szüleitől örökölte a konyhakertészet fortélyait, tudatosan választhatja a szakma valamennyi ágát. Soós Attila tiszakálmánfalvi kertész is így tette több mint 10 éve, amikor saját gazadságot és vállalkozást alapozott meg a településen. Több, mint 1000 négyzetméteren sorakoznak a magas légterű fóliasátrak, a legkorszerűbb fűtési és öntözési, valamint tápanyag-ellátási rendszerrel. A fóliákban már ilyenkor kora tavasszal sorakoznak és nyílnak a virágok: a muskátlik, a kankalinok, és a többi egynyári, de évelő virág is. Hogy miért nem a konyhakertészetet folytatta? Egy okból, a piac túltelítődött, nehéz értékesíteni az árút, a virág pedig, igaz, hogy többletmunkával és befektetéssel jár, nagyobb jövedelmet biztosít a családnak.
Az elmúlt években a gazdaság fejlesztése, illetve bővítése és a korszerűsítése volt a cél. Mindgi a piaci körülményeknek megfelelő termékpalettát készített a vásárlóknak, szem előtt tartva a minőséget. A fóliasátrak zömét önerőből építette, pályázati hitelre ritkán szorult. Mint mondja, nem kedveli a kölcsön pénzt, hiszen azt vissza is kell adni, méghozzá kamatostól és a pénzt ki kell gazdálkodni. Önerőből, ugyan lassabban történt a fóliabirodalom felépítése, de abban tudatban, hogy nem tartozik a banknak, vagy más hitelező intézménynek, sokkal nyugodtabban tudott dolgozni. Most még a fűtési rendszeren javítana egy kicsit, mert az elmúlt kemény tél rámutatott a fűtési nehézségekre, ezért olyan rendszert kell felállítani, amely az egész légtérben egységes hőmérsékletet tud biztosítani. Így a fólia szélében az elfagyástól sem kell félni, valamint az eldobandó termék mennyisége is megcsappan.
A növénykék minősége elsősorban a fajtaválasztéktól függ, majd a termesztőközeg, a tápanyagutánpótlás, az öntözés mennyisége is nagyban hozzájárul a sikerekhez. Mindezt a termelés során tapasztalja ki a gazda. A vetőmagokat és az előnevelt palántákat kizárólag a legkiválóbb nemesítőcégektől szerzi be, és a termőközeg is szakemberek átlat előállított föld, nem pedig házilag kevert komposzt. Így meggátolható a betegségek és vírusok bejutása a fóliasátorba, ahol egy különleges mikroklíma uralkodik. Ugyanis a megelőzés fél siker. A betegséget gyógyítani több pénzbe és időbe telik, mintsem odafigyeléssel termelni. A profi kertészkedés alapja a minőségi nyersanyag beszerzése, a szakszerű odafigyelés és a kemény, néha napi 18 órás munka.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Grigor Éva

    Grigor Éva, TájGazda

    Ha Kárpátalján járunk, és a szeretnénk megismerni igazából, mondjuk Nagyszőlős történetét, ismertebb helyeit, épületeit, akkor nem elég, ha sétálunk, megismerünk helyi ízeket,

     
  • Koccintás Orbán pálinkával

    Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

    Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

     
  • A Tópart Vendéglő

    A Tópart Vendéglő, TájGazda

    A debreceni fiú és a szegedi lány Mezőberényben tartották lakodalmukat… Ha az ember betér Mezőberényben a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre

     
  • A versenyborok szakértője

    A versenyborok szakértője, TájGazda

    Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

     
  • A kulturális örökség példaképű átörökítője

    A kulturális örökség példaképű átörökítője

    Vajdaság szívében, a Tisza folyó bal partján fekszik Törökbecse, az a bánsági kisváros, amely jelentős kulturális örökséget hordoz. Ezeknek a történelmi helyeknek és értékeknek a feltárásával és átörökítésével

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére