Bagyi Irén, TájGazda

A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

„Olyan 5 éves lehettem, tudom még nem jártam iskolába és ő zoknikat kötött.” – emlékszik vissza Irén. Az azóta eltelt évek alatt a zokni kötése hagyománnyá vált családunkban. Generációk tanulták meg, hogy hogyan kell megkötni a téli lábbeliket, főként gyapjúból. A nagymamám még öt tűvel kötötte meg a zoknikat. De ma már csak kettővel kötjük, így hamarabb elkészülnek. Amit nagyon sajnálok, hogy már nem volt lehetőségem édesanyámtól a szőtt himes abroszok elkészítésének módját megtanulnom”.

A kötés után a horgolás technikáját is elsajátította Irén. A mai napig hol köt, hol horgol a televízió előtt ülve. Akkor nyugszik meg, ha kezébe veheti a tűket. Úgy érzi, hogy a kötés és a horgolás közben megszűnnek a körülötte lévő gondok, bajok. Ha ideje engedi, előveszi a tűket és elkészíti az éppen kigondolt ruhát, tárgyat.
Most éppen horgol, készül a Húsvétra. Tojásokat, tyúkokat, kakasokat, nyuszikat készít. Mindig kitalál valami új és érdekes tárgyat. Pl. táskákra virágdíszeket, de öltöztetett már fel poharakat és üvegeket is. A karácsonyi időszakban angyalkákat, hóembereket, télapókat horgolt és persze zoknikat kötött. Nagyon szívesen készít asztalterítőket, dísz tálakat és köt ruhákat, kalapokat, mellényeket családtagjainak, rokonainak, ismerőseinek.

A felmenőitől megtanult tudását szívesen adja át másoknak is. Így volt ez a testvére lányával és sógornőjével is. Reméli, hogy egyszer az unokáit is meg tudja majd tanítani a kötés, horgolás szeretetére és az ebben rejlő értékekre. Sajnálja nagyon, hogy ezt a régi hagyományt nem sokan gyakorolják manapság. Igaz, újra fellendülőben van a horgolt kézműves termékek készítése, de alig látni ezek között olyan „nagyi-féle” terítőket. Ma leginkább az aktuális divat határozza meg, hogy milyen horgolt, kötött termékek készüljenek. Így elsősorban horgolt ékszereket, blúzokat, asztali díszeket, virágokat látni a boltok polcain és a kézműves vásárokban.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Soha el nem hervadó emlékek

  Sokféle módja van az emlékek kézzelfogható formában való megőrzésének. A Kígyóson élő Molnár Beáta azon igyekszik, hogy a virágos emlékeknek adjon tartós és el nem hervadó formát:

   
 • Egészséges lisztet az asztalra

  A családi gazdaságokon megtermelt és előállított házi élelmiszerek újra felfedezésének korszakát éljük. Ezek a magas biológiai értékű élelmiszerek szolgálnak alapul az egészséges táplálkozáshoz,

   
 • Az új ízek birodalma

  Habanero Chili paprika Óbecséről

  Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. És valóban, egy ugyanazon recept szerint készült ételnek különböző konyhákban más és más íze van. A háziasszony szeretete, a fűszerek frissesége

   
 • Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

  Karácsonyi vásár, TájGazda

  Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

   
 • A piros arany

  A piros arany, TájGazda

  Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére