Bagyi Irén, TájGazda

A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

„Olyan 5 éves lehettem, tudom még nem jártam iskolába és ő zoknikat kötött.” – emlékszik vissza Irén. Az azóta eltelt évek alatt a zokni kötése hagyománnyá vált családunkban. Generációk tanulták meg, hogy hogyan kell megkötni a téli lábbeliket, főként gyapjúból. A nagymamám még öt tűvel kötötte meg a zoknikat. De ma már csak kettővel kötjük, így hamarabb elkészülnek. Amit nagyon sajnálok, hogy már nem volt lehetőségem édesanyámtól a szőtt himes abroszok elkészítésének módját megtanulnom”.

A kötés után a horgolás technikáját is elsajátította Irén. A mai napig hol köt, hol horgol a televízió előtt ülve. Akkor nyugszik meg, ha kezébe veheti a tűket. Úgy érzi, hogy a kötés és a horgolás közben megszűnnek a körülötte lévő gondok, bajok. Ha ideje engedi, előveszi a tűket és elkészíti az éppen kigondolt ruhát, tárgyat.
Most éppen horgol, készül a Húsvétra. Tojásokat, tyúkokat, kakasokat, nyuszikat készít. Mindig kitalál valami új és érdekes tárgyat. Pl. táskákra virágdíszeket, de öltöztetett már fel poharakat és üvegeket is. A karácsonyi időszakban angyalkákat, hóembereket, télapókat horgolt és persze zoknikat kötött. Nagyon szívesen készít asztalterítőket, dísz tálakat és köt ruhákat, kalapokat, mellényeket családtagjainak, rokonainak, ismerőseinek.

A felmenőitől megtanult tudását szívesen adja át másoknak is. Így volt ez a testvére lányával és sógornőjével is. Reméli, hogy egyszer az unokáit is meg tudja majd tanítani a kötés, horgolás szeretetére és az ebben rejlő értékekre. Sajnálja nagyon, hogy ezt a régi hagyományt nem sokan gyakorolják manapság. Igaz, újra fellendülőben van a horgolt kézműves termékek készítése, de alig látni ezek között olyan „nagyi-féle” terítőket. Ma leginkább az aktuális divat határozza meg, hogy milyen horgolt, kötött termékek készüljenek. Így elsősorban horgolt ékszereket, blúzokat, asztali díszeket, virágokat látni a boltok polcain és a kézműves vásárokban.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Fából született kincsek

  Fából született kincsek, TájGazda

  Gyermekkori emlékeim játékait látom vissza a képeken. A pörgő búgócsiga, a különböző méretű és színű fa építőkészletek, kirakók. Akkoriban nem is tudtam mennyire fontosak voltak ezek a játékok.

   
 • A misztikus dunai szerkezet

  A monstrum már hosszú évtizedek óta jellegzetes megállója, látnivalója a dunai csónaktúráknak. Megépüléséről keveset tudni. Feltételezések szerint az alapja 5 méter mélyen a folyómeder

   
 • Liszt Ferenc Pozsonyban

  Liszt Ferenc Pozsonyban, TájGazda

  Napjainkban nem valószínű, hogy van olyan ember Európában, akinek Liszt Ferenc neve ne csengene ismerősen. A 19. század egyik legjelentősebb és legtermékenyebb zeneszerzője, zongoraművésze,

   
 • Népzene a Szórványban

  Népzene a Szórványban, TájGazda

  A dél – bácskai Újvidék peremvárosi településén, Tiszakálmánfalván, ahol a magyarság egy negyede vallja magát magyarnak és a nemzeti összetartozást a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

   
 • Egyedi libafarm a Vajdasági Telecskán

  Sajnálattal kell bevallani, hogy falvaink gazdasági értékeit sokszor nem vezsi észre  közönség, esetleg részben használja ki azokat. Ez nem csupán a mezőgazdaságra vonatkozik,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére