A Magyarkanizsán élő Kanyó Juli életvidám, mosolygós, szellemes csajszi, aki természetgyógyászattal, kínai orvoslással és mindemellett szappankészítéssel foglalkozik.

Ahogy megtudtam tőle milyen tevékenységeket folytat, egyből megértettem, hogy honnan van ez a mérhetetlen nagy tudása a gyógynövények, fűszernövények iránt. Hiszen imádja a természetet, sétálni benne, tanulmányozni, megismerni, hogy milyen növény mire használható fel, milyen élettani hatásai vannak az emberi szervezetre és nem utolsó sorban fontos számára annak megóvása is.

A szappanokat négy évvel ezelőtt kezdte el készíteni. „Sosem voltam kibékülve az ipari mérgekkel, mindig arra gondoltam, hogy vajon ez miből lehet, mit tehet a saját testemmel.–meséli Juli. Elsősorban saját magam, szeretteim és a természet megóvása miatt kezdtem el foglalkozni ezzel. Majd a pozitív tapasztalatok hozták a többi érdeklődőt, aminek nagyon örülök, mert nem ez volt az elsődleges célom, de manapság egyre többen nyitnak a természetes dolgok felé. Nagyon szeretem készíteni ezeket a természetes kozmetikumokat. Sokszor sok munkám van benne, főleg ha valami újat agyalok ki. Egyrészt szórakozás, de hajt a kíváncsiság, a vágy, hogy találjak valami alternatívát az ipari gyártmányok helyett.”

A szappankészítés alapjait tanfolyamon sajátított el. Termékeit főként hideg módszerrel készít el, mert így az összetevők jobban megőrizik jótékony hatásukat a kozmetikumaiban. A készítés során az olajhoz vizet és lúgot ad, majd amikor a kémiai reakciók lezajlanak akkor természetes növényi színezékeket, illóolajokat, illatanyagokat tesz hozzájuk. A fő alapanyagok a növényi olajok, vajak – napraforgóolaj, olívaolaj, mandulaolaj, kókuszolaj, repceolaj, kakaóvaj, sheavaj - ezeket változtatja, hiszen mindnek megvan a maga jótékony hatása és a szappanban betöltött szerepe, hogy az megfelelő állagú, tisztító hatású, ápoló, gyógyító legyen. Ezenkívül a legtöbb szappanhoz kecsketejet is ad, mivel rendkívül jó hatása van a bőrre. A hozzáadott 100%-os illóolajoknak köszönhetően nem csak az illatuk kellemes, hanem jótékony hatással is vannak a bőrre, a lélekre használat közben. Pl. a levendula, citromfű nyugtató és gyulladáscsökkentő, a menta, eukaliptusz, erdei fenyő, szegfűszeg frissítő és vérkeringést fokozó, a fahéj átmelegíti a testet és a lelket, a rozmaring izomlazító és stresszoldó, a teafa gombaölő és így tovább. Rengeteg van belőlük és végtelen a variációk tárháza. Ugyanakkor saját termesztésű gyógynövényeket – körömvirág, menta, citromfű, kakukkfű, zsálya, levendula - és saját gyűjtésű orbáncfüvet, kamillát, cickafarkot, csalánt és sok mást használ még fel. „A szappanokban nagy a lehetősége a fantázia kibontakozásának – meséli Juli – ugyanis szinte bármit bele lehet tenni, gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, kávét, mézet, fűszereket, terméseket…… Épp milyen a kedvem olyan szappan születik, sokszor a szezontól is függ. Imádom a nyári bőséget, még sárgadinnyével is megbolondíthatom a mákos szappant.”

Vannak kedvenc, bejáródott szappanok a vásárlók körében, mint a körömvirágos szappan, amiben kecsketej, méz, citromfű illóolaj van vagy a sószappan gyulladáscsökkentő hatása miatt. A szappanok mellett készít sampont, tusfürdőt, folyékony szappant, természetes izzadásgátlót, testápoló krémeket, arckrémeket és gyógynövényes krémeket különböző problémákra, mint bőrbetegségek, égési sérülések, ütések, visszér, aranyér, izomhúzódás kezelésére. (https://www.facebook.com/jammin.soap) Mindig vannak újabb ötletei, tervei, amik szép lassan meg is valósulnak. Sokszor fordulnak hozzá kérésekkel, mint pl. napolaj, arcszesz, fogkrém, különféle bőr-, hajproblémákkal, amelyekre mind lehet megoldást találni és be is váltak eddig. Örömmel tölt el Őt, hogy ennyi ember keresi és szereti termékeit. És hogy sokszor jönnek vissza pozitív élményekkel hozzá, mint „elmúlt a bőrviszketés, jobban nől a hajam, puhább lett a bőröm, jobban lett a visszér, nem kell többet alumíniumos dezodort használnom.„ Sőt ami még boldogabbá teszi Julit, hogy sokan, akik eddig nem is gondolkodtak el azon, hogy mit vesznek le a boltok polcairól, ma már kétszer is meggondolják mielőtt magukra kennék. Egyre tudatosabbá válnak a választásnál és egyre többen vélik újra felfedezni azokat a lehetőségeket, amit a Földanya adott nekünk.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Ékszer kagylókból - Iluska ékszer

  Ékszer kagylókból - Iluska ékszer, TájGazda

  Talán nem meglepő, ha egy földrajz szakos tanárnő ásványékszer készítő is egyben. Én valahol mindig kutatom, fürkészem a kézművesek esetén, hogy amit csinálnak, ahhoz milyen kapcsolatuk, fűződésük van.

   
 • Szeder, egy megosztó gyümölcs

  Szeder, egy megosztó gyümölcs, TájGazda

  Sokunk ismeri ezt a bogyós, fekete színű gyümölcsöt. Vannak, akik előszeretettel fogyasztják és vannak, akik egyáltalán nem szeretik. Sőt már a kiejtett szó hallatán is elkezdenek fújjogni. Igaz, ami igaz.

   
 • Értékes természetvédelmi pont Dévaványán

  Értékes természetvédelmi pont Dévaványán, TájGazda

  A Körös – Maros Nemzeti Park egybefüggő, legnagyobb, a 13000 hektáros nagyságot is meghaladó területe a Dévaványai – Ecsegi puszták. A szikes pusztákon számos védett és fokozottan védett növény

   
 • A természetes antibiotikum - a ludasi fokhagyma

  Kertészeiről, állattenyésztőiről és gyümölcstermelőiről  ismert Ludas, melynek neve már 1335-ben megtalálható az írásokban. Az 1740-es években szegedi dohánykertészek települtek meg itt, akik 1750 körül

   
 • Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák

  Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák, TájGazda

  Salánk magyar, ukrán, ruszin település, ahol a magyarság számszerű többségben van. A település 18-km-re terül el Nagyszőlőstől. Közúton megközelíthető Nagyszőlős irányából Mátyfalván keresztül,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére