Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték, TájGazda

„Egy kézműves anyuka olyan, mint egy normál anya csak sokkal menőbb.”- olvastam korábban egy hírfolyamban. És igen, van valóságalapja ennek a kijelentésnek.

Pláne akkor, ha olyan kézműves tevékenységet végez, amivel még a környezetünknek is jót tesz.

A mezőkovácsházi Nagyné Raczkó Zsuzsanna is egy menő kézműves anyuka, mivel újságpapírok újrafelhasználásával különböző használati eszközöket készít. Kisfia, Marci megszületése után, szabadidejét szeretette volna hasznosan eltölteni. Olyat elfoglaltságot keresett, amit csendben végezhetett, amit akkor tudott csinálni, amikor kisfia éppen aludt. Kipróbálta az origamit vagy a decoupage technikát, de nem ez volt számára az igazi. És ekkor bukkant rá az interneten a papírfonásra, az újságokból készült kosarakra.
Mielőtt belekezdett a fonásba, alapos kutatást végzett. Videókat nézegetett a youtube-on, majd rátalált a facebookon a Papírfonás nevű csoportra. Itt nagyon sok magyar nyelvű leírást, tanagyagot tudott elolvasni és megnézni, ami nagy segítség volt számára, hiszen korábban szinte csak orosz nyelvűeket talált. Illetve a csoport tagjaitól is bármikor kérdezhetett. Rengeteg gyakorlás után merte csak felvállalni a kosarait. Kezdetben minden családtagja a Zsuzsi által font kosarakat kapta születésnapra, névnapra. A sok pozitív visszajelzés eredményezte, hogy most már eladásra is készíti a papírból font tárgyakat és hogy vásárokba is jár velük.

A legelső kosarát több mint két és fél évvel ezelőtt fonta meg. Azóta számos, különböző színű, méretű és formájú tároló, kosár került ki kezei közül. Sőt kisfia is, amikor csak teheti ott van mellett és nézi, próbálgatja, hogyan is kell tekergetni a pálcákat.
A legnagyobb kosár, amit készített egy 70 cm magas szennyeskosár volt, de volt egy ugyancsak 70 cm magas padlóváza is, ami nagy kedvenc lett a család, barátok körében. Nagyon szereti az ovális alakú kosarakat fonni, de készített már irattartót, demizsont, fedeles tárolót, játéktárolót, vázát, tálcát, díszeket, sőt játék repülőt is. https://www.facebook.com/MarciFonodaja/?fref=ts
„Összességében egy hét alatt készülök el egy-egy kosárral. – meséli Zsuzsi. Ugyanis a pálcákat meg kell tekernem, majd befestenem, annak meg kell száradni és csak ezután jöhet a fonás. A kész kosár felületét lekezelem ragasztóval, lakkal. Így lesz igazán tartós. Akkor sem lesz baja, ha netán víz éri, mert ha megszárad visszakeményedik az eredeti állapotára. Kipróbáltam már párszor.”

És hogy milyen a fogadtatása a vevők körében a papírból font kosaraknak? Igen változó: vannak, akik kétkednek, nehezen hiszik el, hogy még a víznek is ellenállnak. De egyre többet hallani a vevőktől, hogy „ismerem a technikát” vagy hogy „én is csináltam már ilyen kosarakat” vagy „ismerek olyat, aki fon papírból tárgyakat”. Sőt ismer olyan hölgyeket, akiknek a kosarai után jött meg a kedve fonni. Ez nagyon jó érzés számára, mikor találkoznak és elhozzák megmutatni, hogy mit is fontak. Próbálnak kapcsolatban maradni, egymást segíteni, tanácsokkal ellátni, mert hiába tanulja meg valaki az alapokat, mindenki másképp fogja csinál. Mindenkinek más technikája van és eltérő ízléssel bír. Így lesznek egyediek, kézművesre szabottak a tárgyak.

Zsuzsival és fonott kosaraival személyesen találkozhatunk az újkígyósi és a tótkomlósi vásárokban, kéthetente a békéscsabai Rózsakert Piacon. De, ha hívják szívesen megy más vásárokba is. Hogy éppen hol találjuk meg őt, arról a Marci fonodája facebook oldalán mindig értesíti a kedves vásárlóit.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Tóth Adriana

  Tóth Adriana, TájGazda

  Tóth Adriana a felvidéki Kéménden él, Párkánytól nem messze. Jelenleg varrónőként dolgozik, viszont emellett szívesen köti le magát bármivel, ami megmozgatja a fantáziáját, ami egy kis kreativitást igényel.

   
 • Ízvilágot építeni

  Erőspaprika, TájGazda

  Ha függőségről beszélünk, nem kell feltétlenül a dohányra vagy az alkoholra gondolni. Létezik csokifüggőség, vásárlási függőség, de ízektől való függőség is.

   
 • Magyarremete

  Tiszta, napsütéses időben a határmenti városból, Gyuláról is látni a Bihari-havasok csodaszép, havas csúcsait. A határátkelőtől kb. 140 km megtétele után el is érhetjük a hegység lábát.

   
 • „A boldog tehén jó minőségű tejet ad”

  Korosajt, TájGazda

  Zala megyében van egy kis varázslatos falu, Nemesbük. Mesébe illő táj veszi körül. Zöldben pompázó, füves-fás dombok váltják egymást, kacskaringós utak, régi paraszti házak.

   
 • Bajkai Mária csuhéból készült babái

  Bajkai Mária csuhéból készült babái, TájGazda

  Bajkai Mária a felvidéki Csatán tevékenykedik, ami Esztergomtól mintegy 25 kilométerre fekszik északi irányban. A környéken nagyon sokan ismerik őt és munkáit is, nem ma kezdte,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére