Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Újságpapír: egyeseknek hulladék, másoknak érték, TájGazda

„Egy kézműves anyuka olyan, mint egy normál anya csak sokkal menőbb.”- olvastam korábban egy hírfolyamban. És igen, van valóságalapja ennek a kijelentésnek.

Pláne akkor, ha olyan kézműves tevékenységet végez, amivel még a környezetünknek is jót tesz.

A mezőkovácsházi Nagyné Raczkó Zsuzsanna is egy menő kézműves anyuka, mivel újságpapírok újrafelhasználásával különböző használati eszközöket készít. Kisfia, Marci megszületése után, szabadidejét szeretette volna hasznosan eltölteni. Olyat elfoglaltságot keresett, amit csendben végezhetett, amit akkor tudott csinálni, amikor kisfia éppen aludt. Kipróbálta az origamit vagy a decoupage technikát, de nem ez volt számára az igazi. És ekkor bukkant rá az interneten a papírfonásra, az újságokból készült kosarakra.
Mielőtt belekezdett a fonásba, alapos kutatást végzett. Videókat nézegetett a youtube-on, majd rátalált a facebookon a Papírfonás nevű csoportra. Itt nagyon sok magyar nyelvű leírást, tanagyagot tudott elolvasni és megnézni, ami nagy segítség volt számára, hiszen korábban szinte csak orosz nyelvűeket talált. Illetve a csoport tagjaitól is bármikor kérdezhetett. Rengeteg gyakorlás után merte csak felvállalni a kosarait. Kezdetben minden családtagja a Zsuzsi által font kosarakat kapta születésnapra, névnapra. A sok pozitív visszajelzés eredményezte, hogy most már eladásra is készíti a papírból font tárgyakat és hogy vásárokba is jár velük.

A legelső kosarát több mint két és fél évvel ezelőtt fonta meg. Azóta számos, különböző színű, méretű és formájú tároló, kosár került ki kezei közül. Sőt kisfia is, amikor csak teheti ott van mellett és nézi, próbálgatja, hogyan is kell tekergetni a pálcákat.
A legnagyobb kosár, amit készített egy 70 cm magas szennyeskosár volt, de volt egy ugyancsak 70 cm magas padlóváza is, ami nagy kedvenc lett a család, barátok körében. Nagyon szereti az ovális alakú kosarakat fonni, de készített már irattartót, demizsont, fedeles tárolót, játéktárolót, vázát, tálcát, díszeket, sőt játék repülőt is. https://www.facebook.com/MarciFonodaja/?fref=ts
„Összességében egy hét alatt készülök el egy-egy kosárral. – meséli Zsuzsi. Ugyanis a pálcákat meg kell tekernem, majd befestenem, annak meg kell száradni és csak ezután jöhet a fonás. A kész kosár felületét lekezelem ragasztóval, lakkal. Így lesz igazán tartós. Akkor sem lesz baja, ha netán víz éri, mert ha megszárad visszakeményedik az eredeti állapotára. Kipróbáltam már párszor.”

És hogy milyen a fogadtatása a vevők körében a papírból font kosaraknak? Igen változó: vannak, akik kétkednek, nehezen hiszik el, hogy még a víznek is ellenállnak. De egyre többet hallani a vevőktől, hogy „ismerem a technikát” vagy hogy „én is csináltam már ilyen kosarakat” vagy „ismerek olyat, aki fon papírból tárgyakat”. Sőt ismer olyan hölgyeket, akiknek a kosarai után jött meg a kedve fonni. Ez nagyon jó érzés számára, mikor találkoznak és elhozzák megmutatni, hogy mit is fontak. Próbálnak kapcsolatban maradni, egymást segíteni, tanácsokkal ellátni, mert hiába tanulja meg valaki az alapokat, mindenki másképp fogja csinál. Mindenkinek más technikája van és eltérő ízléssel bír. Így lesznek egyediek, kézművesre szabottak a tárgyak.

Zsuzsival és fonott kosaraival személyesen találkozhatunk az újkígyósi és a tótkomlósi vásárokban, kéthetente a békéscsabai Rózsakert Piacon. De, ha hívják szívesen megy más vásárokba is. Hogy éppen hol találjuk meg őt, arról a Marci fonodája facebook oldalán mindig értesíti a kedves vásárlóit.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A malonyai arborétum

  Malonya (szlovákul Mliňany) a felvidéki Taszármalonya településrésze. Barstaszárt és Malonyát 1960-ban egyesítették, így jött létre a mai, mintegy 1683 főt számláló község.

   
 • Biomozgalom Újvidéken

  Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

  Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

   
 • Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

  Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

  Már gyerekkoromban is imádtam a mézet. A testvéreimmel alig bírtuk kivárni míg az anyukánk megkente nekünk a kenyeret vele. Ha rágondolok most is összefut a nyál a számban. Édes, folyós, ragadós.

   
 • Hírhedt és híres magyarok Dél-Erdélyben

  A Retyezátot sokan felkeresik, a Hátszegi-medencén áthaladók mégsem tudják, hogy a vidék bővelkedik magyar vonatkozású történelmi műemlékekben.

   
 • Bakonyi szélmalmok

  A tési szélmalom, TájGazda

  Köszönjük kedves olvasónknak, Kovács Estvánnak, aki felhívta figyelmünket az alábbi cikkben szereplő malmokra. Az élénk bakonyi szelek befogására kiválóan használhatóak voltak a szélmalmok.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére