Hu En
Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Egyre keresettebb az organikus termék, TájGazda

A korszerű mezőgazdasági termelésben a gazdálkodók, a magas és stabil hozamok elérése érdekében egyre több műtráygát, növényvédőszert, rezisztens hibridet használnak, amivel egyértelműen a talajéletet,

az egészséges környezet károsítják. A fokozottan terjedő allergiás betegségek miatt egyre többen választják a drágább, de biztos forrásból származó organikus, azaz vegyszermentes termékeket. A Zenta közeli Tóthfaluban Csikós Árpád 10 évvel ezelőtt alapota meg a biokertészetet, és azt tűzte ki célul, hogy ebből családi vállalkozást fejleszt. Akkor négy hektáros volt a birtok, mára viszont már ötszörösére, azaz 20 hektárra nőtt az a terület, amelyen orhóganikusan termel zöldsaégeket. Ezek saját családja asztalára kerülnek, de sikerül értékesíteni is, jövedelmet teremtve a konyhára.
A Csikós farm a legkülönbözőbb, többek között EU-s tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami elsősorban azért fontos, mert egy olyan feldolgozónak is szállítanak, aki a kész terméket Ausztriában értékesíti. A termékpalettán 30-nál is több zöldség, valamint haszonnövény található. A szántóföldi növények sorában pedig ott van a  tönkölybúza, a proteincirok, a kukorica és a napraforgó, amit  vegyszermentesen állítanak elő és a már beiktatott állatállományal etetik fel. A gazda meggyőződése, hogy az önfenntartó gazdálkodás csakis úgy működtetthető, ha a növények mellett az állatok is helyet kapnak a birtokon. És természetesen a vásárlók igényüket fejezték ki a biohús és biotej, valamint biotojás vásárlása iránt is. A gazadsági udvarban a kecske, a birka, a nyúl és a tyúk kapott eddig helyet, de a tervek szerint a mangalica, valamint a szürkemarha is hamarosan ”hazakerül”. A természetes körforgást még az is alátámasztja, hogy állattartással természetes szerves anyag termelődik, amit kezeletlenül, helyes tárolási időszak után fel lehet használni a termőföldeken.
Az organikus birtok megalapozása és termelés megkezdése után nem sokkal fogalmazódott meg a családtagokban, hogy nem kizárólag friss teremékként értékesítsék a tápanyagokban és ízvilágban gazdag és nagyon jó minőségű zöldséget, hanem feldolgozva, télire elraktározva is. Így született meg a Csikós savanyúság termékcsalád. Mondani sem kell, hogy a tartósítási eljárást, amit alaklmaznak, még a nagymama receptje szerint történik, hozzáadott mesterséges adalékanyag nélkül. Így a termékek még télen is megtartják biolügiai értéküket.
A népesség szaporulatával, a betegségek erőteljesebb megjelenésével, sokkal célszerűbb lenne, ha a biogazdálkodást serkentenék, akár nagyobb állami támogatásban is részesülnének a termelők, mert a természet és a termőföld olyan kincs, amit örököltünk a nagyszülőktől, de kölcsnvettük gyermekeinktől. Arra kell törekednünk, hogy a lehető legminőségesebb állapotban vigyázzuk meg a jövő nemzedéknek.

Pin It
contentmap_plugin