Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

A környék adta természeti kincseit kihasználva még ma is szép jövedelemre lehet szert tenni. Hiszen a mezőgazdasági tevékenység a folyó menti termőföldeken kiváló, elsősorban gabona- és zöldségtermelésre, de a folyó partját övező erdők menhelyet adnak a vadaknak, ugyanakkor a méhészet is fellendülőben van. Országszeret nagy híre van a gombosi akácméznek, mert szinte tiszta erdő-részek húzódnak a folyó mentén. A gombosi méhészek visszaemlékezései szerint az 1880-as évektől kezdve űzik ezt a hasznos foglalkozást. Ezekben az években legtöbben gyékénykaptárt használtak. Az 1920-as években jelentek meg a ládakaptárok. Tamaskó Jószef korabeli méhész saját elgondolása szerint elkészített kaptár ismerté vált egész Európa szerte, mint a TAMASKÓ-féle kaptár. Ezekkel a kaptárokkal elvándorolhattak a méhcsaládokkal oda, ahol a legmegfelelőbb volt a méhlegelő, Gomboson még ma is alkalmazzák ezeket a kaptárokat. És hogy miért különlegesek ezek a kaptárak? Azt Molnár Tihomir, az egyesület elnöke magyarázta el nekünk.

-A Tamaskó kaptár hátulról kezelhető, és könnyen szerelhető járműre, kamionra vagy konténerre, így a vándorlás biztosított. Akkoriban, a feltalálónak is az volt a célja, hogy minél könnyebben megoldható legyen a vándorlás, hiszen jól tudjuk, hogy a méz kerekeken terem. Abban az időben vonattal utaztak a méhek és nem egyszer még Dalmáciába is eljutottak, az ottani nagy kiterjedésű napraforgókra. Az utazás sokszor egész nap tartott, ezért volt fontos olyan kaptárba helyezni a  méhcsaládokat, amelynek nagy a menekülötere és a szellőzés is jól megoldott. Sőt belső etetőket is építettek, így útközben a méhek itatása sem okozott gondot.
Az egyesület elnöke, önmaga is méhész, a nagyapjától örökölt kaptárokkal dolgozik. Az idő vasfoga ugyan nem kíméli a fát, de jó technikával és megóvással sokáig használhatóak a ládák.

-Az állomány bővítését tervezem, így más típusú kaptárak is bekerülhetnek a méhesbe, de egyenlőre a Tamaskó – kaptárok jelentik számomra a biztos munkaeszközt.  Magyarországi szakemberekkel és kollégákkal tartjuk a kapcsolatot, és az ő javaslatukra próbálnánk ki a Tolnay-féle konténert, amelyen nagy-boconádi fekvő kaptárok vannak. Keretméretben különböznek a Tamaskó – kaptártól, és mélyebb fészekkel rendelkeznek. Ez a telelés szempontjából előny, mivel nagyobb mézkoszorút tudnak maguk fölött biztosítani a  méhek. Mivel a fekvő kaptárok csoportjába tartozik, így eleve már bővíthető, nemúgy, mint a Tamaskó – kaptárok.
A gombosi méhészek egyedülálló terméket állítanak elő, mert  környék vegetációja különbözik  Vajdaság más vidékétől. A folyó melletti klíma kitolja az őszt, és akár még október végén, november elején is található virág, amiről nektárt gyűjthetnek a méhek. A tavasz meg korábban indul, így a pörgetések száma, ha nemis több, mint máshol, de gazdagabb a hozam.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Mesék nélkül szegényebbek lennénk

  Mesevirágom, TájGazda

  Valljuk be őszintén, a mesékre mindenkinek szüksége van, legyen az gyermek vagy felnőtt. Belőlük merítünk ihletet, általuk képesek lehetünk továbblépni, olykor álmaink megvalósításában is nagy szereppel bírnak.

   
 • Hagyományos ételek Kárpátaljáról

  Egy nemzet konyhakultúrája korántsem csak annak ízlésvilágát tükrözi. A magyar gasztronómia több mint ezer éve létezik, fejlődik, alakul,

   
 • Sziszi mézesmívesei

  Sziszi mézesmívesei, TájGazda

  Szász Szilvia Révkomáromból származik, ahol a Selye János Egyetemen dolgozik, mint az akadémiai információs rendszer menedzsere. Emellett mézeskalácsok sütésével és díszítésével foglalkozik.

   
 • Az organikus termelés kihívásai

  Organikus termelés, TájGazda

  A növényi betegségek és kártevők elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz a növénytermelőknek és a gyümölcstermelőknek. Eluralkodott vélemény szerint vegyszeres kezelés nélkül eredménytelen a termelés,

   
 • A méhanyák eladása hozza a fő bevételt

  A méhanyák eladása hozza a fő bevételt, TájGazda

  Kárpátalján becslések szerint akár 300 magyar anyanyelvű méhész is tevékenykedhet. Bár ebben az ágazatban főként a méz értékesítését gondolhatnánk az üzlet központjának, vidékünkön egészen más a helyzet.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére