Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

A környék adta természeti kincseit kihasználva még ma is szép jövedelemre lehet szert tenni. Hiszen a mezőgazdasági tevékenység a folyó menti termőföldeken kiváló, elsősorban gabona- és zöldségtermelésre, de a folyó partját övező erdők menhelyet adnak a vadaknak, ugyanakkor a méhészet is fellendülőben van. Országszeret nagy híre van a gombosi akácméznek, mert szinte tiszta erdő-részek húzódnak a folyó mentén. A gombosi méhészek visszaemlékezései szerint az 1880-as évektől kezdve űzik ezt a hasznos foglalkozást. Ezekben az években legtöbben gyékénykaptárt használtak. Az 1920-as években jelentek meg a ládakaptárok. Tamaskó Jószef korabeli méhész saját elgondolása szerint elkészített kaptár ismerté vált egész Európa szerte, mint a TAMASKÓ-féle kaptár. Ezekkel a kaptárokkal elvándorolhattak a méhcsaládokkal oda, ahol a legmegfelelőbb volt a méhlegelő, Gomboson még ma is alkalmazzák ezeket a kaptárokat. És hogy miért különlegesek ezek a kaptárak? Azt Molnár Tihomir, az egyesület elnöke magyarázta el nekünk.

-A Tamaskó kaptár hátulról kezelhető, és könnyen szerelhető járműre, kamionra vagy konténerre, így a vándorlás biztosított. Akkoriban, a feltalálónak is az volt a célja, hogy minél könnyebben megoldható legyen a vándorlás, hiszen jól tudjuk, hogy a méz kerekeken terem. Abban az időben vonattal utaztak a méhek és nem egyszer még Dalmáciába is eljutottak, az ottani nagy kiterjedésű napraforgókra. Az utazás sokszor egész nap tartott, ezért volt fontos olyan kaptárba helyezni a  méhcsaládokat, amelynek nagy a menekülötere és a szellőzés is jól megoldott. Sőt belső etetőket is építettek, így útközben a méhek itatása sem okozott gondot.
Az egyesület elnöke, önmaga is méhész, a nagyapjától örökölt kaptárokkal dolgozik. Az idő vasfoga ugyan nem kíméli a fát, de jó technikával és megóvással sokáig használhatóak a ládák.

-Az állomány bővítését tervezem, így más típusú kaptárak is bekerülhetnek a méhesbe, de egyenlőre a Tamaskó – kaptárok jelentik számomra a biztos munkaeszközt.  Magyarországi szakemberekkel és kollégákkal tartjuk a kapcsolatot, és az ő javaslatukra próbálnánk ki a Tolnay-féle konténert, amelyen nagy-boconádi fekvő kaptárok vannak. Keretméretben különböznek a Tamaskó – kaptártól, és mélyebb fészekkel rendelkeznek. Ez a telelés szempontjából előny, mivel nagyobb mézkoszorút tudnak maguk fölött biztosítani a  méhek. Mivel a fekvő kaptárok csoportjába tartozik, így eleve már bővíthető, nemúgy, mint a Tamaskó – kaptárok.
A gombosi méhészek egyedülálló terméket állítanak elő, mert  környék vegetációja különbözik  Vajdaság más vidékétől. A folyó melletti klíma kitolja az őszt, és akár még október végén, november elején is található virág, amiről nektárt gyűjthetnek a méhek. A tavasz meg korábban indul, így a pörgetések száma, ha nemis több, mint máshol, de gazdagabb a hozam.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban

  Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban, TájGazda

  Tudták azt, hogy egy tonna régi újságpapír feldolgozásával 17 fát lehet megmenteni?  A becslések szerint Szerbiában több száz, sőt ezer tonna olyan hulladék vész kárba, ami jól felállított rendszerrel

   
 • Szlovákia egyetlen úszómalma

  Gútai malom, Tájérintő-TájGazda

  A Csallóköz számos kulturális, természetvédelmi érdekességet, értéket rejt magában. Ilyen a délnyugati részén, Gúta városának szélén található úszó vízimalom és köré épült komplexum is.

   
 • Rézrontó csodás alkotásai

  Rézrontó, TájGazda

  A magyar kultúra és az ősmagyarok motívumainak terjesztője Tölgyesi Béla rézműves (https://www.facebook.com/rez.ronto). Elkészítette már nagyon sok honfoglalás-kori lelet hasonmását, tarsolyt,

   
 • Elvarázsolt gyerekszobák

  Elvarázsolt gyerekszobák, TájGazda

  Mai bemutatónkat elsősorban kisgyermekes szülők, óvodák és iskolák figyelmébe ajánljuk. Az alábbiakban ugyanis a káprázatos falfestményeivel hódító,

   
 • A világ legnagyobb könyve a borsodi Szinpetriben

  Szinpetri, Tájgazda

  Hallott már Szinpetriről? Bevallom őszintén én eddig nem. De örülök, hogy az internetes oldalak között ráleltem e piciny falura. Azért is merem rámondani, hogy pici, mert lakosságának száma 250 fő körül mozog.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére