A gyümölcs feldolgozott értéke, TájGazda

A kisgazdaságok fennmaradását és távlatát, egyben fejlesztési útját, nem a hagyományos, kevés kézi munkával járó gabonatermelés szavatolja, hanem a hozzáadott érték lehetősége.  Ennek szép példáival találkozunk

a jellegzetes vajdasági házi készítésű termékek kínálatában, de ehhez szilárd alapot csak az a kistermelői szabályzat jelentene, melynek képviselőházi elfogadása egyre késik. A kényszer, a véletlen is alapot teremthet a vállalkozáshoz, a nyersanyagtermelés és feldolgozás szorosra fűzéséhez. A királyhalmi Berényi László és Aranka vállalkozását, a magas biológiai értékű  gyümölcslevek készítését is részben a kényszer indította sikeres útjára.    
- Öt éve olyan jégverés károsított öthektáros gyümölcsösünkben, hogy sértetlen gyümölcs alig maradt a fán. Szüretkor csak olcsón, ipari almaként értékesíthettük ez a termést. Akkor támadt az ötlet, hogy sajtoljunk belőle gyümölcslevet. Kezdetben szőlőpréssel sajtoltuk a természetes almalevet, és amikor összehasonlítottuk a boltan vásárolható üdítővel, ismerőseink, barátaink is megízlelték, érezhettük a kettő közötti különbséget. Az almából sajtolt üdítő italnak köszönhetően sikerült átvészelnünk a jégverés évét. Most már feldolgozás kíséri a termelést - magyarázza Berényi Aranka. A gazdaságon a természetes almalé mellett más termékek is készülnek, illetve készülőfélben vannak.
- Mivel egyedül termeljük meg a feldolgozásra kerülő almát, tehát nem csak ipari, vagy ahogyan errefelé mondják "hulló-almából" sajtoljuk a gyümölcslevet, megválogatjuk, hogy melyik kerül prés alá, így külön-külön idaredból, sárga deliseszből és Granny Smithből készül a természetes üdítő ital. Kisebb szőlőültetvényünk is van, szőlőlevet is préselünk, tavaly ősszel pedig egyik ismerősünk biztatására organikus termelésből származó cékla is került a prés alá, sőt kísérletként az alma és a szőlő meg az alma és a cékla kombinációjával is próbálkoztunk. Keresett a bio-bodzából préselt gyümölcslé is. Az almapréselés után fennmaradt  melléktermék, az eléggé száraz almapüré kezdetben a komposzttelepre került, de kiváló minőségű almaecet erjeszthető belőle, elkezdtük annak készítését is, hamarosan megjelennek gyümölcslekváraink is. Berényi László megjegyezte, hogy bár kezdetleges módszerrel indult a feldolgozás, és ha nem lennének a támogatások, önerőből nehezen fejleszthetnének.
- A Prosperitati Alapítvány pályázatán keresztül szerzett pénznek köszönhetően vásároltunk csomagprést, ami lehetővé teszi, hogy az almából akár 70%-nyi levet préseljünk, míg a szőlőpréssel ez legfeljebb 35% volt. Itt vannak a rozsdamentes acélból készült pasztőrözők, de legjelentősebb "gépünk" a duplafalú vákumos főzőüst, ami megfelel a lekvárok készítéséhez is. A csomagolásról pedig csak annyit, hogy kizárólag üvegbe kerülnek termékeink. A házaspár azt is elmondta, hogy 2010-től foglalkoznak organikus termeléssel. A 2,5 hektáros terület és a benne található gyümölcsfajták be vannak jegyezve és ellenőrzés alatt állnak, így a két éves bodzaültetvény, igaz, csak néhány sorról van szó, a tanúsított biobodza-léhez szolgáltatja a nyersanyagot. De van itt homoktövis, húsos som, őshonos birs és gyökérsarjról telepített besztercei szilvafajta, a magas művelésű Bianka szőlőfajta, amelyek kiváló minőségű, magas biológiai értékű gyümölcsöt biztosítanak a feldolgozáshoz.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Régi mesterségek háza

  Kovács, bognár, szűcs, kádár, kefekötő, kötélverő - valamennyi régi, elfeledett, vagy a feledés peremére szorult, a paraszti gazdálkodással összefüggő mesterség.

   
 • Tojásírás Felvidéken

  Tojásírás Felvidéken, Tájgazda

  Molnár Belány Szilvia amellett, hogy a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolában dolgozik, mint pedagógus, nem mindennapi dologgal, tojásírással foglalkozik. Manapság egyre kevesebben ismerik

   
 • Malonyai kastély

  Kedves olvasóink egy korábbi írásunkban már olvashattak a világon egyedülálló malonyai arborétumról. Akkor említettük, hogy az örökzöld park szélén máig áll

   
 • Moravcsík Judit

  Moravcsík Judit, TájGazda

  Moravcsík Judit a felvidéki Garamkövesdről gondoskodik a környékbeli lakodalmak szebbé tételéről, elsősorban esküvői kiegészítőket, köszönő ajándékokat készít. Emellett levendulás zsákokat, szívecskéket varr.

   
 • „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”

  Boldogkő Vára: „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”, TájGazda

  Az emberi kezek olykor hihetetlennek tűnő dolgokat képesek létrehozni. Sokszor elgondolkodom azon, hogy hogyan is tudtak templomokat, várakat, kastélyokat felépíteni az ókorban, középkorban

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére