A méhanyák eladása hozza a fő bevételt, TájGazda

Kárpátalján becslések szerint akár 300 magyar anyanyelvű méhész is tevékenykedhet. Bár ebben az ágazatban főként a méz értékesítését gondolhatnánk az üzlet központjának, vidékünkön egészen más a helyzet.

Kárpátalján hosszú évek óta a méhrajok eladása jelenti a legfőbb bevételforrást a méhészek számára. Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt azonban az orosz, egyben a legfőbb felvásárló piac megszűnt az itteniek számára. Többen foglalkoznak azóta méhanyák nevelésével és eladásával, amiket főként Ukrajna különböző részeiből, Magyarországról, Szlovákiából, sőt, újabban Horvátországból érkező felvásárlóknak adják el. Az anyaországot illetően, főként a Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkeznek vásárlók. Szűcs Zoltán mezőkaszonyi méhész, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) Méhész Közösségének koordinátora szerint azért népszerűek az itt vásárolt anyák, mert a nálunk honos krajnai méhek sokkal munkabíróbbak, kora reggeltől késő estig dolgoznak, akár szemerkélő esőben is, míg egyes méhfajok ennél jóval kevesebb időt töltenek kaptáron kívül. A krajnai méh szinte azonnal folytatja a kaptáron belüli munkát akkor is, ha valamiért megzavarják.
A KMVSZ méhész közössége három évvel ezelőtt indult. Akkor 47 méhész tartozott tagjai közé, mára már 142-en vannak. A Méhész Közösségben szakmai előadások, megbeszélések segítik a tagokat munkájukban, emellett pedig együtt vásárolják (nagykereskedésben) a műlépet, a gyógyszereket és a méhészkedéshez szükséges különböző kellékeket.
Jogosan adódhat a kérdés: miért az anyák és a családok eladása hozta/hozza a fő profitot? Vidékünkön több méhész elmondása alapján nincs elegendő méhlegelő. Emiatt rendezkedtek be inkább más profilra a méhészek, a szokás pedig, mint tudjuk, nagy úr. A rajok eladása egyszerűbb, gyorsabb és biztosabb bevételi forrást jelentett, s kelendő is volt ez a portéka, mivel Belső-Ukrajnában és az Oroszországban méhészkedők is itt tudták tavasszal a legkorábban megvásárolni azokat. Minden év májusában megkezdődött a biznisz. Hatvan dollárt is kaphattak anno egy családért a méhészek, ami még úgyis jelentős összegnek számított, hogy a bevétel kb. harmadát a következő évre is gondolva, újra be kellett fektetni. Az ukrán-orosz konfliktus viszont véget vetett ennek, és sokan pánikoltak arra gondolva, hogy mi is lesz tovább. A méznek nincs megfelelő felvásárlói piaca. Az ország más részeiben nagyon olcsó, így ezzel nem lehet számolni.
Emiatt (is) alakul meg a KMVSZ méhész tagozata, hogy a méhészek megismerni és segíteni tudják egymást. Egymáshoz irányítják például a nagy tételben vásárlókat, megosztják egymással tapasztalataikat. Mindemellett a nehéz helyzetekben is kiállnak egymásért a tagok. A múlt évben például szomszédos települések méhészeteiben esett jelentős kár egy nagyobb földterületen történt permetezés után, s ebben a helyzetben különösen nagy szükség volt az összefogásra, ha bárminemű kárpótlást akartak kapni a károsultak. A permetszerek sok méhész életét keserítik meg. Megvannak ugyan az erre vonatkozó törvényi előírások, de – ahogy ez az eset is mutatja – ezeket nem mindenki tartja be. Sokan foglalkoznak konyhakerti növények nagybani termesztésével is, s ha a gazda nem figyelmezteti előre a közelben lakó méhészeket a permetezés idejéről, az akár teljes méhcsaládok pusztulásához is vezethet.

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A csíksomlyói búcsú 450 éves

  Az évfordulóra egy művészalbumot jelentetnek meg, melynek megszületéséhez március 20-ig bárki hozzájárulhat. Az első csíksomlyói búcsút 1567-ben István pap indította el Gyergyóalfaluból.

   
 • A debreceniek a kolbászt is szeretik

  Kolbászfesztivál-Békéscsaba, TájGazda

  Debrecenben nem csak a pulykakakast, a kolbászt is szeretik... A csabai kolbászfesztivál az országban az egyik legkiválóbb terep arra, hogy az ember kitartóan és gyakorlatilag hiábavalóan keressen valakit

   
 • Sportcentrum a város szélén

  Tréning Center-Békéscsaba, TájGazda

  Ha Békéscsabáról Békés felé haladtunkba a konzervgyár előtt lefordulunk balra, majd ott száz méter után még egyszer balra, már ott is vagyunk a Tréning Centernél. A csabaiak számára ez olyan természetes,

   
 • Múlt a jelenben

  Orom, a kanizsai község alig 130 éves észak-bácskai településének címere egyértelműen mezőgazdasági jelleget bizonyít: a pajzson látható szélmalom és a barázdákon nyugvó

   
 • Napraforgó: az egyik legfontosabb haszonnövényünk

  Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére