A méhanyák eladása hozza a fő bevételt, TájGazda

Kárpátalján becslések szerint akár 300 magyar anyanyelvű méhész is tevékenykedhet. Bár ebben az ágazatban főként a méz értékesítését gondolhatnánk az üzlet központjának, vidékünkön egészen más a helyzet.

Kárpátalján hosszú évek óta a méhrajok eladása jelenti a legfőbb bevételforrást a méhészek számára. Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt azonban az orosz, egyben a legfőbb felvásárló piac megszűnt az itteniek számára. Többen foglalkoznak azóta méhanyák nevelésével és eladásával, amiket főként Ukrajna különböző részeiből, Magyarországról, Szlovákiából, sőt, újabban Horvátországból érkező felvásárlóknak adják el. Az anyaországot illetően, főként a Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkeznek vásárlók. Szűcs Zoltán mezőkaszonyi méhész, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) Méhész Közösségének koordinátora szerint azért népszerűek az itt vásárolt anyák, mert a nálunk honos krajnai méhek sokkal munkabíróbbak, kora reggeltől késő estig dolgoznak, akár szemerkélő esőben is, míg egyes méhfajok ennél jóval kevesebb időt töltenek kaptáron kívül. A krajnai méh szinte azonnal folytatja a kaptáron belüli munkát akkor is, ha valamiért megzavarják.
A KMVSZ méhész közössége három évvel ezelőtt indult. Akkor 47 méhész tartozott tagjai közé, mára már 142-en vannak. A Méhész Közösségben szakmai előadások, megbeszélések segítik a tagokat munkájukban, emellett pedig együtt vásárolják (nagykereskedésben) a műlépet, a gyógyszereket és a méhészkedéshez szükséges különböző kellékeket.
Jogosan adódhat a kérdés: miért az anyák és a családok eladása hozta/hozza a fő profitot? Vidékünkön több méhész elmondása alapján nincs elegendő méhlegelő. Emiatt rendezkedtek be inkább más profilra a méhészek, a szokás pedig, mint tudjuk, nagy úr. A rajok eladása egyszerűbb, gyorsabb és biztosabb bevételi forrást jelentett, s kelendő is volt ez a portéka, mivel Belső-Ukrajnában és az Oroszországban méhészkedők is itt tudták tavasszal a legkorábban megvásárolni azokat. Minden év májusában megkezdődött a biznisz. Hatvan dollárt is kaphattak anno egy családért a méhészek, ami még úgyis jelentős összegnek számított, hogy a bevétel kb. harmadát a következő évre is gondolva, újra be kellett fektetni. Az ukrán-orosz konfliktus viszont véget vetett ennek, és sokan pánikoltak arra gondolva, hogy mi is lesz tovább. A méznek nincs megfelelő felvásárlói piaca. Az ország más részeiben nagyon olcsó, így ezzel nem lehet számolni.
Emiatt (is) alakul meg a KMVSZ méhész tagozata, hogy a méhészek megismerni és segíteni tudják egymást. Egymáshoz irányítják például a nagy tételben vásárlókat, megosztják egymással tapasztalataikat. Mindemellett a nehéz helyzetekben is kiállnak egymásért a tagok. A múlt évben például szomszédos települések méhészeteiben esett jelentős kár egy nagyobb földterületen történt permetezés után, s ebben a helyzetben különösen nagy szükség volt az összefogásra, ha bárminemű kárpótlást akartak kapni a károsultak. A permetszerek sok méhész életét keserítik meg. Megvannak ugyan az erre vonatkozó törvényi előírások, de – ahogy ez az eset is mutatja – ezeket nem mindenki tartja be. Sokan foglalkoznak konyhakerti növények nagybani termesztésével is, s ha a gazda nem figyelmezteti előre a közelben lakó méhészeket a permetezés idejéről, az akár teljes méhcsaládok pusztulásához is vezethet.

Espán Margaréta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Tóth Gyula - fafaragó

  Tájgazda - Tóth Gyula, fafaragó mester

  Ha szeretjük a szépen, faragott, jól kidolgozott, népies motívumokat felsorakoztató fábol készített munkákat, alkotásokat, akkor Kárpátalján, a Nagyszőlősi Járásban semiképpen ne hagyjuk ki Tiszaújlakon,

   
 • Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom

  Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom, TájGazda

  Budapest VII. kerületének egyik ékessége a Rózsák terén álló római katolikus templom. Nevét Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta, aki életét a betegek és a szegények gondozásának szentelte.

   
 • A pozsonyi Óvárosháza

  A pozsonyi Óvárosháza, TájGazda

  A jelenlegi szlovák fővárossal, Pozsonnyal már több cikkünkben is találkozhattak a kedves olvasók. A város telis tele van magyar történelmi épületekkel, szobrokkal és egyéb turistalátványosságokkal.

   
 • Régi mesterségek háza

  Kovács, bognár, szűcs, kádár, kefekötő, kötélverő - valamennyi régi, elfeledett, vagy a feledés peremére szorult, a paraszti gazdálkodással összefüggő mesterség.

   
 • Fontos a legelők fenntartása

  Zsablyai rét, Újvidék, TájGazda

  Szerbiában ritka és veszélyeztetett virágfaj a tavaszi hérics, latinul Adonis vernalis. Az Újvidékhez közel elő Zsablyai réten található szinte az egyetlen és legnagyobb élőhelye az országban.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére