Lazító méhház Mezőkaszonyban, TájGazda

A mezőkaszonyi Szűcs Zoltán életében a méhek szeretete gyerekkori szenvedély. A mezőkaszonyi (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalember nagyszüleinek szomszédja méhészkedett, ő pedig gyerekként

kikerekedett szemekkel figyelte, mit csinál a szomszéd bácsi hálós sapkában, füstölővel. Az érdeklődés megmaradt, s hat évvel ezelőtt két kaptár, két család beszerzésével neki is fogott saját méhészete kialakításának. Szomszédjától szeretett volna vásárolni, s egy fontos leckét már akkor megtanult: 3 km-es körzetből nem ajánlatos méhcsaládot venni, mert a szorgos jószágok hazarepülhetnek. A családok száma időről időre megduplázódott, de a siker mellett természetesen a nehézségeket is volt alkalom megtapasztalni.
Sokan gondolhatják, hogy a méhészkedés nem túl időigényes szakma, hiszen a munka oroszlánrészét a méhek végzik. Igen ám, de a szükséges munkafolyamatokat, példának okáért a keretek berakását vagy a pergetést a méhész, ha nem végzi el, akkor, amikor szükséges, egy-két napnyi elodázással elvesztheti akár az egész mézhozamot, hiszen a „munkásoknak” is enniük kell valamit.
Ha már a munka. A kaptárok körüli feladatok már január végén-február elején megkezdődnek, s október vége-november eleje körül érnek véget az utolsó kezeléssel, atkairtással, átnézéssel és a kaptár lezárásával a jövő évig. Az atka különösen veszélyes „vérszívója” a méheknek. Az ellenük való küzdelem szinte állandó velejárója a méhészek munkájának.
Zoltán a hagyományos méhésztevékenységek, a méz és a méhcsaládok eladása mellett 4 évvel ezelőtt új profilba is kezdett: méhterápiás házzal, „méhpiramissal” várja a pihenni vágyókat. Ennek ötletével előbb egy ugocsai településen, Salánkon találkozott, majd Donyeck vidékén egy idős hölgy mutatta meg neki saját, piramis alakú méhházát. Ez az építmény tulajdonképpen olyan, mint egy nagy kaptár. A méhek „szobáját” rostaszövet választja el a „szállóvendégtől”, illetve kettejük helye között egy fekvőhelyet alakítottak ki. A méhek láthatóak, halhatóak, de nem tudnak az emberhez olyan közelségbe kerülni, hogy megcsíphessék. Viszont a kaptár környezetét idéző illatanyag, a propolisz, a nektár, a virágpor aromája és a méhek folyamatos mozgása okozta vibráció érzékelhető. Az illatok jó hatással vannak a légzésre, míg a vibrálás, a zümmögés úgy ellazítja a bent lévőt, hogy akár 10 perc alatt is elalszik. Zoltán szavaival élve, a méhterápia kikapcsolja az ember agyát.

Aki érdeklődik a méhterápiás ház iránt, megteheti a 06203278713 (hun) és a +380993081978 (ukr)

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

  Somi Kata, TájGazda

  Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

   
 • Újból eljött a Tiszavirágzás ideje

  Újból eljött a Tiszavirágzás ideje – ne hagyja ki e csodás jelenséget! Az évente egyszer látható, egyedülálló rajzás, szakszerű túravezetés mellet kenuba, csónakba ülve bárki számára testközelből megtekinthető.

   
 • A hobbi, ami egy életen át elkísér

  A temerini vadászegyesület, TájGazda

  Az igazi, vérbeli vadász nem puskával jár – mondják azok a vadászok, akik nem csak tanulták, hanem talán beleszülettek a mesterségbe. Számukra az erdő, a természet és a vadállomány

   
 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”

  Boldogkő Vára: „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”, TájGazda

  Az emberi kezek olykor hihetetlennek tűnő dolgokat képesek létrehozni. Sokszor elgondolkodom azon, hogy hogyan is tudtak templomokat, várakat, kastélyokat felépíteni az ókorban, középkorban

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére