Lazító méhház Mezőkaszonyban, TájGazda

A mezőkaszonyi Szűcs Zoltán életében a méhek szeretete gyerekkori szenvedély. A mezőkaszonyi (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalember nagyszüleinek szomszédja méhészkedett, ő pedig gyerekként

kikerekedett szemekkel figyelte, mit csinál a szomszéd bácsi hálós sapkában, füstölővel. Az érdeklődés megmaradt, s hat évvel ezelőtt két kaptár, két család beszerzésével neki is fogott saját méhészete kialakításának. Szomszédjától szeretett volna vásárolni, s egy fontos leckét már akkor megtanult: 3 km-es körzetből nem ajánlatos méhcsaládot venni, mert a szorgos jószágok hazarepülhetnek. A családok száma időről időre megduplázódott, de a siker mellett természetesen a nehézségeket is volt alkalom megtapasztalni.
Sokan gondolhatják, hogy a méhészkedés nem túl időigényes szakma, hiszen a munka oroszlánrészét a méhek végzik. Igen ám, de a szükséges munkafolyamatokat, példának okáért a keretek berakását vagy a pergetést a méhész, ha nem végzi el, akkor, amikor szükséges, egy-két napnyi elodázással elvesztheti akár az egész mézhozamot, hiszen a „munkásoknak” is enniük kell valamit.
Ha már a munka. A kaptárok körüli feladatok már január végén-február elején megkezdődnek, s október vége-november eleje körül érnek véget az utolsó kezeléssel, atkairtással, átnézéssel és a kaptár lezárásával a jövő évig. Az atka különösen veszélyes „vérszívója” a méheknek. Az ellenük való küzdelem szinte állandó velejárója a méhészek munkájának.
Zoltán a hagyományos méhésztevékenységek, a méz és a méhcsaládok eladása mellett 4 évvel ezelőtt új profilba is kezdett: méhterápiás házzal, „méhpiramissal” várja a pihenni vágyókat. Ennek ötletével előbb egy ugocsai településen, Salánkon találkozott, majd Donyeck vidékén egy idős hölgy mutatta meg neki saját, piramis alakú méhházát. Ez az építmény tulajdonképpen olyan, mint egy nagy kaptár. A méhek „szobáját” rostaszövet választja el a „szállóvendégtől”, illetve kettejük helye között egy fekvőhelyet alakítottak ki. A méhek láthatóak, halhatóak, de nem tudnak az emberhez olyan közelségbe kerülni, hogy megcsíphessék. Viszont a kaptár környezetét idéző illatanyag, a propolisz, a nektár, a virágpor aromája és a méhek folyamatos mozgása okozta vibráció érzékelhető. Az illatok jó hatással vannak a légzésre, míg a vibrálás, a zümmögés úgy ellazítja a bent lévőt, hogy akár 10 perc alatt is elalszik. Zoltán szavaival élve, a méhterápia kikapcsolja az ember agyát.

Aki érdeklődik a méhterápiás ház iránt, megteheti a 06203278713 (hun) és a +380993081978 (ukr)

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Handmade by Petrucci

  Handmade by Petrucci, TájGazda

  A felvidéki Komáromból származó Petra mindig is érdeklődött a divattervezés iránt. Ruhakészítői végzettséggel bír, körülbelül tíz évig tanult szakmájában dolgozott, aztán váltott.

   
 • A komádi hímzésmotívumok szépsége

  A komádi hímzésmotívumok szépsége, TájGazda

  Wass Albert: „Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar,

   
 • Természeti csoda, az Alföld déli csücskében

  A Kardoskúti Fehér-tó

  A több, mint 5600 hektáron elterülő Kardoskúti Fehértó Békés megye egyik ékessége, amely egyben Magyarország 7 természeti csodája közé tartozik. E szikes tó és területe az év bármely időszakában

   
 • Egyedi libafarm a Vajdasági Telecskán

  Sajnálattal kell bevallani, hogy falvaink gazdasági értékeit sokszor nem vezsi észre  közönség, esetleg részben használja ki azokat. Ez nem csupán a mezőgazdaságra vonatkozik,

   
 • A piros arany

  A piros arany, TájGazda

  Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére