Lazító méhház Mezőkaszonyban, TájGazda

A mezőkaszonyi Szűcs Zoltán életében a méhek szeretete gyerekkori szenvedély. A mezőkaszonyi (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalember nagyszüleinek szomszédja méhészkedett, ő pedig gyerekként

kikerekedett szemekkel figyelte, mit csinál a szomszéd bácsi hálós sapkában, füstölővel. Az érdeklődés megmaradt, s hat évvel ezelőtt két kaptár, két család beszerzésével neki is fogott saját méhészete kialakításának. Szomszédjától szeretett volna vásárolni, s egy fontos leckét már akkor megtanult: 3 km-es körzetből nem ajánlatos méhcsaládot venni, mert a szorgos jószágok hazarepülhetnek. A családok száma időről időre megduplázódott, de a siker mellett természetesen a nehézségeket is volt alkalom megtapasztalni.
Sokan gondolhatják, hogy a méhészkedés nem túl időigényes szakma, hiszen a munka oroszlánrészét a méhek végzik. Igen ám, de a szükséges munkafolyamatokat, példának okáért a keretek berakását vagy a pergetést a méhész, ha nem végzi el, akkor, amikor szükséges, egy-két napnyi elodázással elvesztheti akár az egész mézhozamot, hiszen a „munkásoknak” is enniük kell valamit.
Ha már a munka. A kaptárok körüli feladatok már január végén-február elején megkezdődnek, s október vége-november eleje körül érnek véget az utolsó kezeléssel, atkairtással, átnézéssel és a kaptár lezárásával a jövő évig. Az atka különösen veszélyes „vérszívója” a méheknek. Az ellenük való küzdelem szinte állandó velejárója a méhészek munkájának.
Zoltán a hagyományos méhésztevékenységek, a méz és a méhcsaládok eladása mellett 4 évvel ezelőtt új profilba is kezdett: méhterápiás házzal, „méhpiramissal” várja a pihenni vágyókat. Ennek ötletével előbb egy ugocsai településen, Salánkon találkozott, majd Donyeck vidékén egy idős hölgy mutatta meg neki saját, piramis alakú méhházát. Ez az építmény tulajdonképpen olyan, mint egy nagy kaptár. A méhek „szobáját” rostaszövet választja el a „szállóvendégtől”, illetve kettejük helye között egy fekvőhelyet alakítottak ki. A méhek láthatóak, halhatóak, de nem tudnak az emberhez olyan közelségbe kerülni, hogy megcsíphessék. Viszont a kaptár környezetét idéző illatanyag, a propolisz, a nektár, a virágpor aromája és a méhek folyamatos mozgása okozta vibráció érzékelhető. Az illatok jó hatással vannak a légzésre, míg a vibrálás, a zümmögés úgy ellazítja a bent lévőt, hogy akár 10 perc alatt is elalszik. Zoltán szavaival élve, a méhterápia kikapcsolja az ember agyát.

Aki érdeklődik a méhterápiás ház iránt, megteheti a 06203278713 (hun) és a +380993081978 (ukr)

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Garamszentbenedeki Apátság

  Garamszentbenedek (szlovákul Hronský Beňadik) felvidéki község, mely a Besztercebányai kerület Zsarnócai járásában, a Garam jobb partján terül el.

   
 • Jótékony hatású sódomb

  Egerszalók, Sódomb, TájGazda

  A közeli képek láttán először arra gondolhatunk, hogy e csodálatos fehér jelenség valahol a sarki jég környezetében található. Majd távolodva, a fehér domb körül zöld növényzet bukkan elő,

   
 • A tiszaderzsi Bibliamúzeum

  A tiszaderzsi Bibliamúzeum, TájGazda

  Tiszaderzs községe a Tiszafüredi járásban található, Szolnoktól kb. egy órás autóútra. A község lakói életében fontos szerepet tölt be a vallás. Jelzi ezt a falu központjában található 18. századi református templom is.

   
 • Bobozni nemcsak jégen lehet

  Balatoni bob, TájGazda

  Nyaranta előfordult, hogy néhányszor leutaztunk a nagymamám testvéréhez, Joli nénihez Balatonfűzfőre. Szerettünk ott lenni, hiszen annyi mindent lehetett ott csinálni,

   
 • A 2016-os év gyógynövénye a kamilla

  A 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, TajGazda

  A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által megválasztott 2016-os Év Gyógynövénye a kamilla, másnéven orvosi székfű (Matricaria recutita) lett.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére