A piros arany, TájGazda

Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

A termelők azonban már nem így látják a málnatermelés jövedelmezőségét, mert szerintük a monopol piaci körülmények között éppen a felvásárlók és a  feldolgozók fölözik le az igazi hasznot.
Pár évvel ezelőtt még csúcsáron lehett értékesíteni a nyári savanykás gyümölcsöt, ezért is ragad rá a piros arany elnevezés. Ám a földterületek bővítésével, a paici körülmények megváltozásával az ár is visszaesett. Temerinben többtíz hektár újonnan telepített málnást lát a határjáró ember, pedig erre a vidékre nem  mondható éppen hagyományosnak ez a gyümölcs. Vegyelek Csongor, aki egyébként a szántóföldi növénytermelésből teremti elő a betévő falatot, öt éve döntött a málna termelése mellett. Szomszédjától vásárolta a beültetett területet, de az évek során bővítette, újította is az állományt. Most egy kataszteri holdról  munkásokkal közösen szedik a beérett szemeket és azonnali eladásra szállítják. A minőségi gyümölcs előállítása nem könnyű feladat,  hiszen a fajta megválasztásától kezdve, a talajmunkákon keresztül a csöpögtetésig, valamint a tápanyagutánpótlásig minden mozzanatra ügyelni kell, mert egyiknek csak a hiánya vagy a túladagolása, komoly veszteséghez vezethet. A gazda szavai szerint a hosszan termő lengyel fajták most a divatosabbak, mert az idény elhúzódik és az árat is lehet szabályozni. A főidény júliusban kezdődik és a fagyokig tart, ha van ki leszedi az értékes gyümölcsöt. A jelenlegi piaci ár egy eurónak megfelelő dinár körül mozog, ami a termelési költségeket alig fedi. Igaz, főszezonban naponta akár több száz kilót is leszüretelhetnek a munkások, de a napszámot is meg kell adni a kétkezi munkásnak.
A feldolgozás gondolata ott rekedt meg a családnál, hogy nagy beruházást igényel a szabványnak megfelelő berendezés  beszerzése, továbbá a különböző adók kifizetése is nagy terhet ró a gazdaságra. És nem biztos, hogy a hazai piac az organikusat, a házit és a minőségeset teljes árban meg tudja fizetni. Akármennyire is érdeklődnek az emberek a természetes készítmények iránt, a vásárlóerő még nincs olyan szinten, hogy mindenáron a házitermék kerüljön az asztalra. A családfő szerint inkább egy hűtőházra lenne szükség az érvényesüléshez, hiszen abban az esetben úgy tárolja a termelő a saját áruját, ahogy akarja és akkor értékesíti, amikor szerinte a legjobb árat kínálják fel a piacon. A hűtőházhoz is nagy anyagi tőke szükséges, de a támogatásoknak és a gazdaságélénkítő programnak köszönhetően előbb lehetne objektumba beruházni, mintsemhogy feldolgozóüzemet létesíteni. Addig is a felvásárló kénye-kedve szerint érvényesül a gazda.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Aki beleszületett az ékszerkészítésbe

  Magyarosi Katalin gyöngykészítő, TájGazda

  Már több gyöngyékszer készítőt is bemutattunk ezen az oldalon, s mégis minden termék egészen más. Egyrészt az alkotók is különbözőek, más hagyományokkal és más ízlésvilággal,

   
 • Vesszőből szeretettel

  Vesszőfonás

  Számtalan olyan használati tárgy van, amelyek nemcsak praktikusak, megkönnyítik a hétköznapokat, hanem tetszetős formájuk miatt jó ránézni, és még környezetbarát is. Vesszőből nemcsak kosár készíthető

   
 • Vasalt út, avagy via ferrata a Cuha-völgyben

  Cuha-völgy, Vasalt út, TájGazda

  A via ferrata (vasalt út) olyan hegyi utakat jelent, amelyek mentén előzetesen hidakat, létrákat, lépcsőket, drótkábeleket helyeztek ki szakemberek.

   
 • A beton másik oldala

  PatriciaK Design, TájGazda

  Mire használhatjuk fel a betont? Eddig úgy gondoltam, hogy ismertem ezen anyag felhasználási módjait. Ebből készült a járdánk, a házunk alapja vagy a kerítésoszlopunk is. De sosem gondoltam volna,

   
 • A berényi tészta

  A berényi tészta, TájGazda

  A világ legjobb, olasz gyártmányú gépein gyártják tésztáikat. Napjainkban hetente több mint 180 000 tojást és 9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 10 tonnánál több tésztát is elő tudnak állítani.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére