Igazi házitermék a birkatarhó

Vajdaságban fellendülőben van a juhtenyésztés. Ugyanis a külföldi piaci lehetőségek, valamint a mezőgazdasági minisztérium támogatásai arra ösztönözik a fiatal termelőket, hogy a szülőföldön boldogulva,

és az állattenyésztéssel való foglalkozással keressék meg a jövedelmet. A birka többhasznú állat. Nem csak húsáért kellene nevelni, habár most a bárány és a birkahús a legkeresettebb, hanem a gyapjújáért és nem utolsó sorban a tejéből készült termékekért is. A juhászok azt mondják, nincs értéke a gyapjúnak. Egy-egy állatról lekerülő szőr ára szinte csak a szakavatott nyíró napidíját fedi, a fejéssel meg sokan nem kívánnak bajlódni, mert a birka kevés tejet ad. A moholi Aranyosi családban azonban az állat minden részét megbecsülik, és kemény, kitartó munkával a tejhasznot is értékesíteni tudják. A fejés a férfiak dolga, de a tápértékében gazdag tejet Natália asszony dolgozza fel és a nem hétköznapi csemegének számító birkatarhót készít a tejből. A kívülálló számára ugyan nem tűnik munkaigényesnek a tarhó elkészítése, de mint a háziasszony elmondta, kissé körülményes munkával jár. Forralni, hűteni, majd altatni kell a tejet. Nem mindegy a forralási technika sem, mivel a birkatejnek az a tulajdonsága, hogy sűrűbb, mint a tehéntej, zsírtartalma is jóval magasabb, így könnyen odaéghet főzés közben. Tapasztalat és idő kellett ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő hőmérsékletet és időt a tej felforralásához. A csemege elkészítésének tudományát egy idős nénitl „leste el”, hiszen az idősebb korosztály abban az időben nagy gyakorlattal rendelkezett a házitermékek elkészítésében. Az edények különlegesek, duplafalú és dupla aljú fazekakban történik az előkészítés. A tarhó érlelése pedig ma már műanyag edényekben történik, de valamikor cserépedényekben, csuprokban tálalták, hiszen azokban az eltarthatósága is jobb volt. Ma már kiment a divatból a cserépedény, a csupor. Ami pedig a fogyasztását illeti, az egész család kedveli ezt az egészséges tejterméket. A több mint 100 fős állatállománytól egy idényben annyi tej gyűlik össze, hogy még piacra is kerül a házilag készített birkatarhóból. Állagát tekintve krémes, könnyen kenhető, de akár kanalazható is a tarhó. Íz világa pedig különleges, savanykás. Dícsérik is a vásárlók a finomságot, hiszen ritkaságnak és ínyencfalatnak számít. A háziasszony pedig azzal is elégedett, hogy a konyhára is csurran egy kis jövedelem a tejhaszonból.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Egyre keresettebb az organikus termék

    Egyre keresettebb az organikus termék, TájGazda

    A korszerű mezőgazdasági termelésben a gazdálkodók, a magas és stabil hozamok elérése érdekében egyre több műtráygát, növényvédőszert, rezisztens hibridet használnak, amivel egyértelműen a talajéletet,

     
  • 1014 – Kékestető

    1014 – Kékestető, TájGazda

    Egy három színnel lefestett kő: piros-fehér-zöld. Alatta a Békehegy felírat áll. És valóban a béke, nyugalom szele csapja meg az ideérkezőt. Azt nem mondhatom csend van, mert a turisták nevetése,

     
  • Jótékony hatású sódomb

    Egerszalók, Sódomb, TájGazda

    A közeli képek láttán először arra gondolhatunk, hogy e csodálatos fehér jelenség valahol a sarki jég környezetében található. Majd távolodva, a fehér domb körül zöld növényzet bukkan elő,

     
  • Óvodafejlesztés a Délvidéken

    A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

     
  • Szathmáry Karolina Kollégium: tanítás és nevelés

    Szathmáry Karolina Kollégium: tanítás és nevelés, TájGazda

    Az idei, szeptemberi hónap rendkívüli jelentőséggel bírt a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiumának életében. Ugyanis az intézmény ez év szeptember 25-én

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére