Cyntia, TájGazda

Iskiné Krajnyák Lívia elsősorban boldog feleség és egy gyönyörű kislány édesanyja. Másodsorban üvegékszereket készít Cynthia Design márkanév alatt. „Előszeretettel használom a speciális dichróm üveget

(dichroic glass) magas fénye, csillogása miatt. Érdekességképp: a dichróm üveg több, mint 30-féle fémet és fém-oxidot tartalmaz, eredetileg a NASA fejlesztette ki.”
Különböző vastagságú üvegekkel dolgozom – általában 1,5 mm, 2 mm és 3 mm vastagságúakkal – ezeket vágom méretre, csiszolom, ha kell, aztán irány a kemence. Az üveg vágása kézzel történik, a csiszolás viszont már géppel, gyémántfejű csiszolókkal. Miután kiszedem a kemencéből az üveget, már csak az általában 316L jelzésű orvosi acélból készült alkatrészeket ragasztom fel.
Mindent magam csinálok: a tervezéstől kezdve, a kivitelezésen át, a marketingen keresztül az árusításig.
Körülbelül öt éve foglalkozom ezzel, de mindig is vonzott az üveg. Emlékszem még nagymamám nagy, masszív, színes, ugyanakkor egyszerű, letisztult – mai szóval: minimál – hamutálaira és vázáira az ebédlőből. Már akkor is teljesen elvarázsoltak. Akárhányszor csak beléptem abba a helyiségbe, mindig először azokat csodáltam meg az ebédlő- és dohányzóasztalon. Eltelt néhány év, mikor keresgéltem a neten és véletlenül belefutottam egy hirdetésbe: üvegékszer-készítés olvasztott üvegből… megtaláltam a varázsszót is: fusing… beindult a folyamat… Minél többet olvastam róla, annál jobban kezdett érdekelni. Szóval autodidakta módon tanultam, mindent elolvastam, amit találtam és rengeteg videót megnéztem erről a technikáról. Aztán Sopronban egy üvegművésznél be is gyakoroltuk az alapokat – onnan már két oklevéllel tértem haza.
Mostanában főleg otthon dolgozom, a kislányom miatt – vágok és csiszolok –, de a stúdióm a kemencével – ahol olvasztok – a ROVáS Akadémián van (Kassa, Kmety utca 34). Ez egy ún. művésztelep, ahol befogadtak, itt van a műhelyem, amiért nagyon hálás vagyok nekik.
Kínálatomban gyerekeknek is vannak szettek, van például anya-lánya kollekció, illetve férfiak számára is készítek mandzsettagombokat. Mégis a fő célközönségem a mai modern nő, aki szereti az egyedi ékszereket.
Örömmel tölt el, hogy májusban beválogattak egy háromnapos vásárral egybekötött kiállításra, aminek olyan sikere volt, hogy a Múzeumok éjszakájára szintén meghívták a helyi – azaz kassai – designereket, köztük engem is. Mindkét esemény a Kelet-szlovákiai Múzeumban került megrendezésre.”

Lívia termékeihez az alábbi helyeken lehet hozzájutni:

Violet Bijoux – Pozsony, Sétáló utca 7 – ők már 4. éve árulják az ékszereket.

Art-des Galéria – Kassa, Fő utca 15
Rovás Akadémia – Kassa, Kmety utca 34


Ezenfelül az interneten is megtalálhatóak a Cynthia Design termékek: www.facebook.com/CynthiaDesignGlass/

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Bréda Enikő - Ebdesign

  Bréda Enikő, Ebdesign

  Bréda Enikő jelenleg a Pozsonyi Színház és Film-művészeti Egyetem végzős hallgatója, Báb és díszlettervezői szakon, emellett az Ebdesign megalkotója.

   
 • A kárpátaljai gazdálkodók támogatásáért

  A kárpátaljai gazdálkodók, termelők, vállalkozók támogatásáért , TájGazda

  Történelmi emlékhelyek, termálvíz, erdősségek, különleges domborzati és természeti adottságok, egyedi gasztronómia, termékeny földek, az ezekből fakadó turisztikai lehetőségek – s még sorolhatnám,

   
 • A tészta hagyománya

  A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben nyolcadik alkalommal rendeztek Tésztanapot a helyi asszonyok és egyesületi tagok. Az összejövetel fő célja, hogy a felnövő generáció

   
 • A bükkszentmártoni régi templom

  A bükkszentmártoni régi templom, TájGazda

  Egy kedves ismerősöm osztott meg egy képet egy közösségi oldalon a kápolnáról. Fenséges látványt nyújtott, ahogy ott áll a dombon, a nap rászórja sugarait az avarral borított őszi időben.

   
 • Napraforgó: az egyik legfontosabb haszonnövényünk

  Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére