Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Utánpótlás többféleképpen, TájGazda

Két dologért tisztelem nagyon azokat, akik a hímzésben, horgolásban, kötésben és hasonló kézimunka-technikákban jeleskednek: a tehetségükért és főként a türelmükért. Egy-egy kivarrt munka méretétől,

mintájától függően napokig, hetekig is készülhet, így ellenértékét sok esetben a rá szánt idő határozza meg.
A Nagydobronyban élő Molnár Erzsébet naponta több órát tölt el tűvel, cérnával a kezében vagy éppen a szövőszék mellett, s mindazt, ami kezei között elkészül, legfőképpen elajándékozni szereti.
Erzsébet nagymamái mellett leste el a szövés és a kivarrás mesterségét. Egyik nagymamája például keszkenőket készített gyakran. Az unoka az asztal alatt, elbújva, a munkák fonákját tanulmányozva jött rá a technikák nyitjára.
Eladásra csak ritkán dolgozik, munkái főként ajándékként találnak új gazdára. Emellett szívesen adja kézimunkáit jótékony célokra is, s tapasztalatból mondhatom, az elsők közt kél el mindegyik darab.
Természetesen a megrendeléseket sem utasítja vissza. Lakodalmas kötőket, kendőket például évente többször is készít rendelésre. Több helyen pedig az Úrasztalát is az ő munkája fedi. Nagymamájával korábban kendőket, terítőket, pokrócokat is szőttek, s a nagymama szövőszékén – bár a szerkezet már igen koros és rozoga – máig is készülnek szőttesek.
Jogosan merülhet fel bárkiben, hogy így ráfizetés Erzsébet számára a kézimunkák készítése. Nos, ahogyan ő mondja, a Jóisten mindig kikeríti számára a szükséges alapanyagokat – néha például a kész munkákat cseréli el alapanyagokért. Mindazt pedig, amit valamelyik munkájáért fizetségként kap, újabb alapanyagok beszerzésére fordítja. Nála pedig mindig elkél az utánpótlás, mivel a hímzésen kívül szövéssel, gyöngyözéssel, asztaldíszek készítésével is foglalkozik. S ha már utánpótlás: Erzsébetnek tudását is volt alkalma továbbadni.
Erzsébet sokszor kéri a Jóisten segítségét azért, hogy tovább űzhesse ezt a mások számára is örömet okozó hobbiját. S tudjuk: akik az Úrban bíznak, erejük megújul…

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A vándorló cigányok mestersége volt

  Teknővájás, TájGazda

  Pattog a forgács, ahogy a kezei közt lévő kapocskával formálja a fa belsejét. Egyszer jobb, egyszer bal oldalról hasítja ki a kisebb-nagyobb darabokat. A fa végeit gömbölyűre faragja, megformálja a füleket.

   
 • Porta Hungariae

  A dévényi vár

  „E kapun ellenség sokszor rontott a magyarra, de egyszer sem nyert rajt’ tartós diadalt, ám a nyugat műveltségének ez az út ezer évig nem volt zárva soha.

   
 • „Szlovákia legrégebbi műemléke”

  Deáki (szlovákul Diakovce) felvidéki község, a Nyitrai kerület Vágsellyei járásában. A járási központtól mintegy 2 km-re terül el, délnyugati irányban.

   
 • A természet sétánya

  Lombkorona sétány, TájGazda

  A sétány szó hallatán legtöbbünknek olyan utcák jutnak eszünkbe, mint a Hírességek sétánya Hollywoodban, a Wall Street New Yorban vagy a Váci utca és az Andrássy út Budapesten. Ezek az utcák tele vannak elegáns üzletekkel,

   
 • Handmade by Edi

  Handmade by Edi, TájGazda

  Tóth Edina Felvidéken, Dunaszerdahelyen él és dolgozik, mint varrónő és divattervező. Elsősorban gyermekjátékokat és lakás kiegészítőket varr, termékeit Handmade by Edi néven értékesíti saját üzletében,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére