Utánpótlás többféleképpen, TájGazda

Két dologért tisztelem nagyon azokat, akik a hímzésben, horgolásban, kötésben és hasonló kézimunka-technikákban jeleskednek: a tehetségükért és főként a türelmükért. Egy-egy kivarrt munka méretétől,

mintájától függően napokig, hetekig is készülhet, így ellenértékét sok esetben a rá szánt idő határozza meg.
A Nagydobronyban élő Molnár Erzsébet naponta több órát tölt el tűvel, cérnával a kezében vagy éppen a szövőszék mellett, s mindazt, ami kezei között elkészül, legfőképpen elajándékozni szereti.
Erzsébet nagymamái mellett leste el a szövés és a kivarrás mesterségét. Egyik nagymamája például keszkenőket készített gyakran. Az unoka az asztal alatt, elbújva, a munkák fonákját tanulmányozva jött rá a technikák nyitjára.
Eladásra csak ritkán dolgozik, munkái főként ajándékként találnak új gazdára. Emellett szívesen adja kézimunkáit jótékony célokra is, s tapasztalatból mondhatom, az elsők közt kél el mindegyik darab.
Természetesen a megrendeléseket sem utasítja vissza. Lakodalmas kötőket, kendőket például évente többször is készít rendelésre. Több helyen pedig az Úrasztalát is az ő munkája fedi. Nagymamájával korábban kendőket, terítőket, pokrócokat is szőttek, s a nagymama szövőszékén – bár a szerkezet már igen koros és rozoga – máig is készülnek szőttesek.
Jogosan merülhet fel bárkiben, hogy így ráfizetés Erzsébet számára a kézimunkák készítése. Nos, ahogyan ő mondja, a Jóisten mindig kikeríti számára a szükséges alapanyagokat – néha például a kész munkákat cseréli el alapanyagokért. Mindazt pedig, amit valamelyik munkájáért fizetségként kap, újabb alapanyagok beszerzésére fordítja. Nála pedig mindig elkél az utánpótlás, mivel a hímzésen kívül szövéssel, gyöngyözéssel, asztaldíszek készítésével is foglalkozik. S ha már utánpótlás: Erzsébetnek tudását is volt alkalma továbbadni.
Erzsébet sokszor kéri a Jóisten segítségét azért, hogy tovább űzhesse ezt a mások számára is örömet okozó hobbiját. S tudjuk: akik az Úrban bíznak, erejük megújul…

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   
 • Az összetartozás temploma

  Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

   
 • Kárpátalja - Ökörmezői Járás - Színevéri tó

  TájGazda, Szinevéri tó

  Minden turisztikai helynek, így Színevérnek is megvan a maga központja, szíve csücske, ez pedig nem más, mint a Szinevéri tó. Szokták mondani róla, hogy Kárpátalja gyöngyszeme.

   
 • Lenny Handmade

  Lenny Handmade, TájGazda

  Süli Andrea a felvidéki Kassa városában él családjával. Szabadidejének nagy részét két kisgyermekével tölti, mikor ők alszanak, akkor pedig ékszereket készít. Andrea harminc évig a városközpontban élt,

   
 • Gyöngyös virágok

  Sipos Mónika gyöngyvirágok, Tájgazda

  Szeretek olyan csoportok, közösségek oldalain böngészni, ahol különböző kreatív módszerekkel készített tárgyakat nézhetek meg. Olyan jó érzés látni, hogy egyesek milyen bámulatos dolgokat képesek

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére