A sokoldalúság pozitív erény – vallja az emberek többsége. Csak az irigyek mondhatják a másikra azt, hogy miért kell neki mindenben bizonyítani. Törteli László, a temerini Dísznövénykertészet tulajdonosa

éppen a sokoldalúságával tűnik ki a hétköznapi emberek sorából. Nem csak az őshonos állatok nevelésében és az ősök hagyományának tiszteletben tartásával jeleskedik – bár ez utóbbi hobbi -, hanem a dísznövénytermelés veteránjaként is megszólíthatnánk. A közel 40 éves gyakorlati tapasztalat felülmúlhatatlan és megfizethetetlen érték, hiszen volt alkalma hozzájárulni a kultúra fejlesztéséhez, az igények kifinomultabbá tételéhez. A több hektáros ültetvényt édesapjával alapozta meg, akitől később el is örökölte, majd élete párjával bővítette, szépítette, gazdagította. Ma igazi családi vállalkozásként működik a kertészet, hiszen a logisztikán kívül a kert-tervezéssel, ápolással, fenntartással és nem utolsó sorban kiszállítással is foglalkoznak.

Az évtizedek során főleg az évelő növényekre alapozódott a termelés, több száz féle bokor, fa, díszcserje van a kínálatban. Ha a kedvencről kérdezzük a házigazdát, pár perc gondolkodás után sem tud kimerítő választ adni, mivel egy életen át együtt élt és lélegzett a növényekkel. Mégis az örökzöldek felé hajlik jobban a szíve, mert ezek azok a növények, amelyek minden évszakban színt visznek a szürke hétköznapokba.

Az évek múlásával az emberek igénye megváltozott, a nyugati stílus megismerésével, az információáradattal és, valljuk be, az internet használatával világhírű és szenzációnak is számba vehető tájépítészettel ismerkedhet meg az egyszerű ember. Az ízléseknek már-már nehéz eleget tenni, de a szakavatottság, a helyes útirányra való rámutatás sokszor meghallgatásra kerül. Azok a családi ház tulajdonosok, akik élvezhetővé kívánják varázsolni a kertjüket, bátran hagyatkoznak a Törteli dísznövénykertészet szakmai megalapozottságára, a kínálatra és nem utolsó sorban a növények minőségére. A modern – kori elvárások magukkal hozták azt is, hogy egy-egy kertben a folyamatos virágzás és a színek harmonizálása legyen előtérbe helyezve, máshol viszont a növény-szobrászat kezd divatba jönni. A képzések folyamatos meghallgatása, a virágkiállítások látogatása nagyban hozzájárul a fejlődéshez és a kínálat bővítéséhez. A cél, folytatni a családi hagyományt, és ha mással nem is, legalább a virágokkal felvidítani a szürkeséget.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Történelem és művészet egy helyen

  Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház, TájGazda

  A hely lehetőséget ad a kulturális szórakozás mellett a természeti, kőzettani és őslénytani ismereteink bővítésére is. A Fertő nyugati partvidékén található Püspöki Kőfejtő vagy mai nevén a Fertőrákosi

   
 • Egy hobbiból indult, kihívásokkal teli vállalkozás

  Bármilyen kézműves mesterséget vagy hobbit űző személlyel találkozom, mindig arra vagyok a legkíváncsibb, hogyan kezdődött nála az alkotási láz.

   
 • Bőrből életre keltett álmok

  Attila bőrművész, TájGazda

  Kedves Olvasó! Nézze el nekem a beszámoló hosszúságát e két remek kézművesről, Andorról és Szilviáról. Az interjú minden mondata oly igaz, hogy megvágni azokat nem szerettem volna.

   
 • Éliás Ádám, szobrász keramikus

  Éliás Ádám, szobrász keramikus, TájGazda

  A szobrász keramikus, akinek keze alatt lelket kap az agyag. Ha van olyan dolog, amit nem lehet könyvből tanulni, hát az kerámia készítés – mondja Éliás Ádám, a kelet-szlovákiai művészlelkű, egyetemista keramikus.

   
 • A kézműves, aki szereti a kihívásokat

  2013-ban egy helyi értékeket bemutató cikksorozat írása okán találkoztam a tiszapéterfalvai Nagy családdal. A házaspár megmutatta az általuk gyűjtött régiségeket,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére