A sokoldalúság pozitív erény – vallja az emberek többsége. Csak az irigyek mondhatják a másikra azt, hogy miért kell neki mindenben bizonyítani. Törteli László, a temerini Dísznövénykertészet tulajdonosa

éppen a sokoldalúságával tűnik ki a hétköznapi emberek sorából. Nem csak az őshonos állatok nevelésében és az ősök hagyományának tiszteletben tartásával jeleskedik – bár ez utóbbi hobbi -, hanem a dísznövénytermelés veteránjaként is megszólíthatnánk. A közel 40 éves gyakorlati tapasztalat felülmúlhatatlan és megfizethetetlen érték, hiszen volt alkalma hozzájárulni a kultúra fejlesztéséhez, az igények kifinomultabbá tételéhez. A több hektáros ültetvényt édesapjával alapozta meg, akitől később el is örökölte, majd élete párjával bővítette, szépítette, gazdagította. Ma igazi családi vállalkozásként működik a kertészet, hiszen a logisztikán kívül a kert-tervezéssel, ápolással, fenntartással és nem utolsó sorban kiszállítással is foglalkoznak.

Az évtizedek során főleg az évelő növényekre alapozódott a termelés, több száz féle bokor, fa, díszcserje van a kínálatban. Ha a kedvencről kérdezzük a házigazdát, pár perc gondolkodás után sem tud kimerítő választ adni, mivel egy életen át együtt élt és lélegzett a növényekkel. Mégis az örökzöldek felé hajlik jobban a szíve, mert ezek azok a növények, amelyek minden évszakban színt visznek a szürke hétköznapokba.

Az évek múlásával az emberek igénye megváltozott, a nyugati stílus megismerésével, az információáradattal és, valljuk be, az internet használatával világhírű és szenzációnak is számba vehető tájépítészettel ismerkedhet meg az egyszerű ember. Az ízléseknek már-már nehéz eleget tenni, de a szakavatottság, a helyes útirányra való rámutatás sokszor meghallgatásra kerül. Azok a családi ház tulajdonosok, akik élvezhetővé kívánják varázsolni a kertjüket, bátran hagyatkoznak a Törteli dísznövénykertészet szakmai megalapozottságára, a kínálatra és nem utolsó sorban a növények minőségére. A modern – kori elvárások magukkal hozták azt is, hogy egy-egy kertben a folyamatos virágzás és a színek harmonizálása legyen előtérbe helyezve, máshol viszont a növény-szobrászat kezd divatba jönni. A képzések folyamatos meghallgatása, a virágkiállítások látogatása nagyban hozzájárul a fejlődéshez és a kínálat bővítéséhez. A cél, folytatni a családi hagyományt, és ha mással nem is, legalább a virágokkal felvidítani a szürkeséget.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Szolyva - fatemplom

  Szolyvai fatemplom, TájGazda

  A Szolyvai járás Kárpátalja északi részén helyezkedik el, északról a Volóci és Ökörmezői, keletről és délről az Ilosvai, nyugatról pedig a Munkácsi és Perecsenyi járással határos. Jelenlegi formájában 1953-ban

   
 • Bréda Enikő - Ebdesign

  Bréda Enikő, Ebdesign

  Bréda Enikő jelenleg a Pozsonyi Színház és Film-művészeti Egyetem végzős hallgatója, Báb és díszlettervezői szakon, emellett az Ebdesign megalkotója.

   
 • Húzzuk fel a korit a lábunkra!

  Műjégpálya, Budapest, TájGazda

  Lassan itt a téli szünet. Hónak még se híre se hamva. Ki tudja lesz e az idén, tudnunk e majd síelni. De addig is míg várunk rá, irány a koripálya. Húzzuk fel a korcsolyánkat és lejtsünk pár kört

   
 • Anna és Marci különleges ízvilágú pesztói

  Ipolykert manufaktúra, TájGazda

  Mindkettőnk számára meghatározó a vidéki kötődés gyerekkorunk óta és az az érzés, hogy saját kertünkből, gondoskodásunk jutalmaként kerül étel az asztalra. Ez nem a tanult szakmánk, nem is a munkahelyünk.

   
 • Napraforgó: az egyik legfontosabb haszonnövényünk

  Csanádapácán, ahol lakom kb. egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a napraforgóból (Helianthus annuus) történő olaj előállításával. – tudtam meg Oláh Kálmán polgármesterünktől.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére