A borkultúra nagykövete, TájGazda

A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

A borászok, de főleg a borbírák és sommelierek szerint azonban nem mindegy, hogy mikor milyen fajta bort szolgálunk a vendégeknek. Csévári Róbert, temerini ügyvéd hobbiból kezdett érdeklődni a borfajták után, valamint az ételek és borok párosításának módjára. Nem is kellett sokáig kutatnia, a Vajdasági Sommelier Egyesületben megtalálta a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek felcsigázták érdeklődését. Beiratkozott a képzésre, majd az alapismeretek elsajátítása után megfogadta, hogy megpróbál lépéseket tenni abba az irányba, hogy a borfogyasztás kultúráját magasabb szintre emelje a vidéken. Hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra milyen bort kínálnak fel a vendégeknek. Szerinte, nyár lévén a könnyed, rosé borok ideje van, de ugyanakkor a szárazabb fehérborokat is szívesebben fogyasztják, mint az édes, már desszert- bor kategóriába sorolható vörösborokat. Lévén, hogy a sommelier képzés ihletet adott neki a továbbtanulásra, a borkóstolókon kezdte kisütni a szakmát, és három év távlatában már igazi borbíraként is megjelenik, nem csak hazai, hanem külföldi versenyeken is. Mint mondja, érzékei kifinomultak, ízlelőbimbói megedződtek és a szaglás is kifejezettebb, mint előzőleg volt. Mindenki másként értékeli a borokat, de az alap-illatokat, az aromát, a savasságot és a gyümölcsösséget érezni kell. Egy-egy pontozásánál, illetve versenyben a kiszolgálás sem mellékes. Különböző borospohár jár hölgyeknek és uraknak, de maga a pohár alakja is sokban hozzájárul a nedű még tökéletesebb élvezéséhez. A sommeliernek azt is kell tudnia, hogy a testesebb borokat szélesebb, öblösebb pohárban illik felszolgálni, míg a könnyedebb fehérborok a magasabb oldalú poharakból élvezhető a legjobban. Valamint ha valóban meg szeretnénk adni a vendégvárás nívóját, nem árt beszerezni borhűtőt, dekantert, illetve vákuumozót is, amivel a nem elfogyasztott itóka eltarthatósága meghosszabbítható.
Arra a kérdésre, hogy a borászatot össze kötné-e a szőlészettel, egyértelműen tagadó választ adott, hiszen a szőlészet külön ágazat, szakma, ami egy egész embert követel. Szakmailag inkább a borok bírálásában és a felszolgálásban kíván előrehaladni a ranglétrán.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A pozsonyi Kék templom

    A pozsonyi Kék templom, TájGazda

    A szlovák fővárosban álló Kék templom, hivatalos nevén Árpád-házi Szent Erzsébet templom az óváros Bezruč utcájában áll, nem messze a Comenius Egyetem jogi karától, a Grössling Gimnázium mellett.

     
  • Alsókalocs - Szabadtéri Múzeum

    Alsókalocsa  az Ökörmezői járás festői szépségű völgyében található. A gyönyörű hegyvidéki táj, a tiszta levegő, az ásványvizek és a helyi lakosok vendégszerető életmódja mind hozzájárulnak

     
  • Éliás Ádám, szobrász keramikus

    Éliás Ádám, szobrász keramikus, TájGazda

    A szobrász keramikus, akinek keze alatt lelket kap az agyag. Ha van olyan dolog, amit nem lehet könyvből tanulni, hát az kerámia készítés – mondja Éliás Ádám, a kelet-szlovákiai művészlelkű, egyetemista keramikus.

     
  • A kreativitás szolgálatában

    Virágkötés Kishegyes, TájGazda

    Hangulatos virágüzlet, mosolygós hölgyek – ilyen látvány várja a vásárlót a Vajdaság szívében elhelyezkedő Kishegyes településen, a falu egyetlen virágüzletében.

     
  • Mint egy igazi kis kastély egy liget közepén

    A füzesgyarmati Kastélypark Fürdő bejárata a Szeghalomból bevezető útról is jól látszik, a ligetes, fás környezetben. Ha nem fordulunk be a fürdő parkolójába, ha nem szállunk ki az autóból,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére