A borkultúra nagykövete, TájGazda

A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

A borászok, de főleg a borbírák és sommelierek szerint azonban nem mindegy, hogy mikor milyen fajta bort szolgálunk a vendégeknek. Csévári Róbert, temerini ügyvéd hobbiból kezdett érdeklődni a borfajták után, valamint az ételek és borok párosításának módjára. Nem is kellett sokáig kutatnia, a Vajdasági Sommelier Egyesületben megtalálta a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek felcsigázták érdeklődését. Beiratkozott a képzésre, majd az alapismeretek elsajátítása után megfogadta, hogy megpróbál lépéseket tenni abba az irányba, hogy a borfogyasztás kultúráját magasabb szintre emelje a vidéken. Hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra milyen bort kínálnak fel a vendégeknek. Szerinte, nyár lévén a könnyed, rosé borok ideje van, de ugyanakkor a szárazabb fehérborokat is szívesebben fogyasztják, mint az édes, már desszert- bor kategóriába sorolható vörösborokat. Lévén, hogy a sommelier képzés ihletet adott neki a továbbtanulásra, a borkóstolókon kezdte kisütni a szakmát, és három év távlatában már igazi borbíraként is megjelenik, nem csak hazai, hanem külföldi versenyeken is. Mint mondja, érzékei kifinomultak, ízlelőbimbói megedződtek és a szaglás is kifejezettebb, mint előzőleg volt. Mindenki másként értékeli a borokat, de az alap-illatokat, az aromát, a savasságot és a gyümölcsösséget érezni kell. Egy-egy pontozásánál, illetve versenyben a kiszolgálás sem mellékes. Különböző borospohár jár hölgyeknek és uraknak, de maga a pohár alakja is sokban hozzájárul a nedű még tökéletesebb élvezéséhez. A sommeliernek azt is kell tudnia, hogy a testesebb borokat szélesebb, öblösebb pohárban illik felszolgálni, míg a könnyedebb fehérborok a magasabb oldalú poharakból élvezhető a legjobban. Valamint ha valóban meg szeretnénk adni a vendégvárás nívóját, nem árt beszerezni borhűtőt, dekantert, illetve vákuumozót is, amivel a nem elfogyasztott itóka eltarthatósága meghosszabbítható.
Arra a kérdésre, hogy a borászatot össze kötné-e a szőlészettel, egyértelműen tagadó választ adott, hiszen a szőlészet külön ágazat, szakma, ami egy egész embert követel. Szakmailag inkább a borok bírálásában és a felszolgálásban kíván előrehaladni a ranglétrán.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Élj magyarul!

    Jómagam rajongásig szeretek mindent, ami a magyar hagyomány része, legyen szó zenéről, táncról, szokásokról vagy épp viseletről. Néhány éve bukkant fel előttem a

     
  • Kurultáj a Bugac-Pusztán

    Kurultáj a bugaci pusztán, TájGazda

    Több tízezer látogatója volt a Bugac-pusztai Kurultájnak, azaz az ősi magyar törzsi gyűlésnek. 12 országból 27 nemzet mutatta be a kultúráját, a hagyományait lovasbemutatókon, sportjátékokon

     
  • Szemet gyönyörködtető piros mező

    Pipacsmező, TájGazda

    Lassan eljön a tanév vége, a ballagás ideje. Ilyenkor a tanulok mellet az iskolák, tantermek is díszbe öltöznek. Legtöbbször pipacsot, búzavirágot, mezei szarkalábat, rózsaszirmot szednek a gyerekek a tantermek,

     
  • Magyar katonasírok, temetők Körösmezőn

    Magyar katonasírok, TájGazda

    A rahó járásban megtalálhatóak mindkét nagy világháború elesett magyar katonáinak síremlékei, nyughelyei. Első világháborús osztrák-magyar katonai temető a Prutec folyó partján:

     
  • Handmade by Rouz

    Handmade by rouz, TájGazda

    Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére