A borkultúra nagykövete, TájGazda

A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

A borászok, de főleg a borbírák és sommelierek szerint azonban nem mindegy, hogy mikor milyen fajta bort szolgálunk a vendégeknek. Csévári Róbert, temerini ügyvéd hobbiból kezdett érdeklődni a borfajták után, valamint az ételek és borok párosításának módjára. Nem is kellett sokáig kutatnia, a Vajdasági Sommelier Egyesületben megtalálta a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek felcsigázták érdeklődését. Beiratkozott a képzésre, majd az alapismeretek elsajátítása után megfogadta, hogy megpróbál lépéseket tenni abba az irányba, hogy a borfogyasztás kultúráját magasabb szintre emelje a vidéken. Hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra milyen bort kínálnak fel a vendégeknek. Szerinte, nyár lévén a könnyed, rosé borok ideje van, de ugyanakkor a szárazabb fehérborokat is szívesebben fogyasztják, mint az édes, már desszert- bor kategóriába sorolható vörösborokat. Lévén, hogy a sommelier képzés ihletet adott neki a továbbtanulásra, a borkóstolókon kezdte kisütni a szakmát, és három év távlatában már igazi borbíraként is megjelenik, nem csak hazai, hanem külföldi versenyeken is. Mint mondja, érzékei kifinomultak, ízlelőbimbói megedződtek és a szaglás is kifejezettebb, mint előzőleg volt. Mindenki másként értékeli a borokat, de az alap-illatokat, az aromát, a savasságot és a gyümölcsösséget érezni kell. Egy-egy pontozásánál, illetve versenyben a kiszolgálás sem mellékes. Különböző borospohár jár hölgyeknek és uraknak, de maga a pohár alakja is sokban hozzájárul a nedű még tökéletesebb élvezéséhez. A sommeliernek azt is kell tudnia, hogy a testesebb borokat szélesebb, öblösebb pohárban illik felszolgálni, míg a könnyedebb fehérborok a magasabb oldalú poharakból élvezhető a legjobban. Valamint ha valóban meg szeretnénk adni a vendégvárás nívóját, nem árt beszerezni borhűtőt, dekantert, illetve vákuumozót is, amivel a nem elfogyasztott itóka eltarthatósága meghosszabbítható.
Arra a kérdésre, hogy a borászatot össze kötné-e a szőlészettel, egyértelműen tagadó választ adott, hiszen a szőlészet külön ágazat, szakma, ami egy egész embert követel. Szakmailag inkább a borok bírálásában és a felszolgálásban kíván előrehaladni a ranglétrán.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A vajdasági magyar egyetemisták eredményei

    Újvidéken november 25-én megtartották a sorrendben 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek fő témája a Tenger volt. A konferencia nyolc szekciójában 120 dolgozat hangzott el

     
  • A szepeshelyi Szent Márton székesegyház

    A szepeshelyi Szent Márton székesegyház, TájGazda

    Szepeshely a trianoni békediktátum érvénybelépéséig Szepes vármegye Szepesváraljai járásához tartozott. Ma az Eperjesi kerület, Lőcsei járásában található Szepesváralja településrésze.

     
  • Egy asztallal és három székkel kezdődött történetük

    Speedburger-Békéscsaba, TájGazda

    Idén huszonöt éves a békéscsabai Speed Pizzéria. Huszonöt esztendő. Egy emberöltő egynegyede, igazából azonban a tényleges gyermekkor vége. Mert, ha elmúlik a teenager kor, a gyermeknek

     
  • Boldogkőváralja igazi boldogságforrás

    Boldogkőváralja igazi boldogságforrás, TájGazda

    Hiszen az erre járó vándort megannyi élmény, öröm, új ismeret éri a vár és a község felfedezése során. Sokat tanulhatunk történelmünkről és ismerhetünk meg az ottani táj jellegzetességeiről.

     
  • Fegyház és egyház közös fallal

    Marianosztra, Börtön

    Papok és rabok, akiket csak egy fal választ el egymástól. És tényleg csak egy fal. Márianosztrán a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom és a Fegyház egyik fala közös.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére