A borkultúra nagykövete, TájGazda

A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

A borászok, de főleg a borbírák és sommelierek szerint azonban nem mindegy, hogy mikor milyen fajta bort szolgálunk a vendégeknek. Csévári Róbert, temerini ügyvéd hobbiból kezdett érdeklődni a borfajták után, valamint az ételek és borok párosításának módjára. Nem is kellett sokáig kutatnia, a Vajdasági Sommelier Egyesületben megtalálta a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek felcsigázták érdeklődését. Beiratkozott a képzésre, majd az alapismeretek elsajátítása után megfogadta, hogy megpróbál lépéseket tenni abba az irányba, hogy a borfogyasztás kultúráját magasabb szintre emelje a vidéken. Hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra milyen bort kínálnak fel a vendégeknek. Szerinte, nyár lévén a könnyed, rosé borok ideje van, de ugyanakkor a szárazabb fehérborokat is szívesebben fogyasztják, mint az édes, már desszert- bor kategóriába sorolható vörösborokat. Lévén, hogy a sommelier képzés ihletet adott neki a továbbtanulásra, a borkóstolókon kezdte kisütni a szakmát, és három év távlatában már igazi borbíraként is megjelenik, nem csak hazai, hanem külföldi versenyeken is. Mint mondja, érzékei kifinomultak, ízlelőbimbói megedződtek és a szaglás is kifejezettebb, mint előzőleg volt. Mindenki másként értékeli a borokat, de az alap-illatokat, az aromát, a savasságot és a gyümölcsösséget érezni kell. Egy-egy pontozásánál, illetve versenyben a kiszolgálás sem mellékes. Különböző borospohár jár hölgyeknek és uraknak, de maga a pohár alakja is sokban hozzájárul a nedű még tökéletesebb élvezéséhez. A sommeliernek azt is kell tudnia, hogy a testesebb borokat szélesebb, öblösebb pohárban illik felszolgálni, míg a könnyedebb fehérborok a magasabb oldalú poharakból élvezhető a legjobban. Valamint ha valóban meg szeretnénk adni a vendégvárás nívóját, nem árt beszerezni borhűtőt, dekantert, illetve vákuumozót is, amivel a nem elfogyasztott itóka eltarthatósága meghosszabbítható.
Arra a kérdésre, hogy a borászatot össze kötné-e a szőlészettel, egyértelműen tagadó választ adott, hiszen a szőlészet külön ágazat, szakma, ami egy egész embert követel. Szakmailag inkább a borok bírálásában és a felszolgálásban kíván előrehaladni a ranglétrán.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Az érsekújvári ferences templom és kolostor

    Az érsekújvári ferences templom és kolostor, TájGazda

    Érsekújvár a magyar országhatártól mintegy 37 km-re fekszik, északi irányban. Komáromtól megközelítve rövid idő alatt, könnyen elérhető. A Nyitrai kerület Érsekújvári járásának székhelye.

     
  • Páratlan nyugalom a város mellett

    Berek Parkerdő, TájGazda

    Legtöbbször észre sem vesszük, hogy körülöttünk milyen értékek vannak, helyette mindig ismeretlen, egzotikus tájakra vágyunk. Pedig igazi orvosság lehet az ember lelkének például a Berek parkerdő is,

     
  • A Fazola őskohó

    A Fazola őskohó, TájGazda

    Első ránézésre, mintha egy nagy, hatalmas kőtömbből lett volna kifaragva. Viszont ha közelebbről megszemléljük a falakat, akkor vehető észre csak az egymás mellé és egymásra épített elemek határvonalai.

     
  • Őseink hagyatékának megmentése

    Egy-egy falu életében fontos helyet foglal el a tájház vagy a tájszoba. A be nem avatottak némi túlzással falumúzeumnak is nevezik. Elvezet a múltba, használati tárgyai és gazdálkodási eszközeit menti a feledéstől,

     
  • Héder András, hordó- és vágódeszkakészítő mester

    Héder András, hordó- és vágódeszka készítő mester, TájGazda

    Sárosoroszi település Kárpátalján (Ukrajna) található, a Beregszászi járás egyik kicsiny magyar faluja. A járási székhelytől 16 km-re a Borzsa folyó bal partján fekszik, valamint határközség is,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére