A borkultúra nagykövete, TájGazda

A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

A borászok, de főleg a borbírák és sommelierek szerint azonban nem mindegy, hogy mikor milyen fajta bort szolgálunk a vendégeknek. Csévári Róbert, temerini ügyvéd hobbiból kezdett érdeklődni a borfajták után, valamint az ételek és borok párosításának módjára. Nem is kellett sokáig kutatnia, a Vajdasági Sommelier Egyesületben megtalálta a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek felcsigázták érdeklődését. Beiratkozott a képzésre, majd az alapismeretek elsajátítása után megfogadta, hogy megpróbál lépéseket tenni abba az irányba, hogy a borfogyasztás kultúráját magasabb szintre emelje a vidéken. Hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra milyen bort kínálnak fel a vendégeknek. Szerinte, nyár lévén a könnyed, rosé borok ideje van, de ugyanakkor a szárazabb fehérborokat is szívesebben fogyasztják, mint az édes, már desszert- bor kategóriába sorolható vörösborokat. Lévén, hogy a sommelier képzés ihletet adott neki a továbbtanulásra, a borkóstolókon kezdte kisütni a szakmát, és három év távlatában már igazi borbíraként is megjelenik, nem csak hazai, hanem külföldi versenyeken is. Mint mondja, érzékei kifinomultak, ízlelőbimbói megedződtek és a szaglás is kifejezettebb, mint előzőleg volt. Mindenki másként értékeli a borokat, de az alap-illatokat, az aromát, a savasságot és a gyümölcsösséget érezni kell. Egy-egy pontozásánál, illetve versenyben a kiszolgálás sem mellékes. Különböző borospohár jár hölgyeknek és uraknak, de maga a pohár alakja is sokban hozzájárul a nedű még tökéletesebb élvezéséhez. A sommeliernek azt is kell tudnia, hogy a testesebb borokat szélesebb, öblösebb pohárban illik felszolgálni, míg a könnyedebb fehérborok a magasabb oldalú poharakból élvezhető a legjobban. Valamint ha valóban meg szeretnénk adni a vendégvárás nívóját, nem árt beszerezni borhűtőt, dekantert, illetve vákuumozót is, amivel a nem elfogyasztott itóka eltarthatósága meghosszabbítható.
Arra a kérdésre, hogy a borászatot össze kötné-e a szőlészettel, egyértelműen tagadó választ adott, hiszen a szőlészet külön ágazat, szakma, ami egy egész embert követel. Szakmailag inkább a borok bírálásában és a felszolgálásban kíván előrehaladni a ranglétrán.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A losonci református templom

    A losonci református templom, TájGazda

    Vallásos és hazafias misszióval bíró egyházunk, mely a múltban soha hűtlen nem volt. „Az újított mű készen áll, karcsú merész tornyával, fenségesen összefutó boltíveivel,

     
  • Felvidék Mekkája

    Észak-Komárom református templomával szemben, a Jókai utcán áll egy több évszázados múltra visszatekintő, történelmi épület: a Komáromi Református Kollégium.

     
  • A birkatej igazi érték

    A moholi Raffai Csaba mezőgazdasági családba született és nem is volt kérdés számára, hogy a föld iránti tisztelete és szeretete vezényeli a jövője megalapozásában. A növénytermelést még 30 évvel ezelőtt

     
  • Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is

    Amiből pálinkát lehet főzni, abból lekvárt is, TájGazda

    Két Benében (Kárpátalja Beregszászi járása) élő, alapvetően is hagyományőrző hobbit űző kézműves, Anicka-Hadady Csilla és Bábel Zsuzsa a horgolótűt és a szövőkeretet kavaróra cserélte,

     
  • A fehér gólya

    Az édesanyám minap azzal a hírrel fogadott minket, hogy látott egy gólyát elrepülni. Első gondolatom erre az volt, hogy mekkora butaságot mondott. De ahogy jobban átgondoltam,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére